Viquipèdia:Administradors

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: VP:ADM)
Salta a la navegació Salta a la cerca
«VP:ADM» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Viquipèdia:Admissibilitat».
Drecera:
VP:ADM

A la Viquipèdia, tothom pot editar qualsevol article. Hi ha, però, algunes accions i tasques de manteniment reservades a una mena especial d'usuaris: els administradors.

Els administradors són usuaris amb una certa experiència a la Viquipèdia com a editors, que estan familiaritzats amb les polítiques, i que s'han guanyat la confiança de la comunitat. No obstant, això no implica cap autoritat per se, sinó la disposició d'unes eines tècniques addicionals. Aquesta responsabilitat és assumida voluntàriament i sense cap compensació, els administradors no són empleats de la Fundació Wikimedia.

Per contactar amb els administradors, deixeu un missatge a la pàgina Viquipèdia:Petició als administradors.

Eines dels administradors[modifica]

Els administradors són usuaris que a més d'editar poden:

Per a més informació, vegeu els drets dels grups d'usuaris.

No obstant això, els administradors només poden fer servir aquestes capacitats seguint les polítiques de la viquipèdia. Per exemple, abans d'eliminar qualsevol pàgina s'han d'haver seguit totes les directius de la política d'esborrament de pàgines. Igualment, els bloquejos a usuaris registrats només es faran en cas de vandalisme clar o després d'un procés en cas d'usuaris que no acompleixin amb d'altres polítiques de la Viquipèdia. A més, un administrador no ha d'utilitzar els seus poders per a dirimir un conflicte d'edicions del qual sigui part interessada.

Si voleu fer una petició als administradors sobre alguna d'aquestes funcions, vegeu Viquipèdia:Petició als administradors.

Els administradors són usuaris que s'han guanyat el respecte de la comunitat viquipedista i han estat elegits per a desenvolupar aquestes tasques més «perilloses». Tot i això, en circumstàncies excepcionals altres usuaris que no han passat per una elecció local poden disposar dels drets per a realitzar tasques en principi restringides als administradors. Així, a vegades els steward (meta-administradors elegits per tota la comunitat Wikimedia) obtenen temporalment els privilegis d'administrador per a realitzar accions puntuals de lluita contra el spam o vandalisme massiu a múltiples wikis. També alguns programadors o administradors del sistema reben els drets d'administrador per als casos en què s'hagin de fer modificacions locals després d'una actualització del programari.

Administradors actuals[modifica]

A continuació teniu la llista detallada dels administradors electes de la Viquipèdia en català. A part d'ells, els usuaris steward tenen drets globals en tots els projectes i alguns n'han fet ús alguna vegada a la Viquipèdia en català, a més del programador en cap de Wikimedia Brion VIBBER en els inicis. Actualment hi ha 21 usuaris a la Viquipèdia que tenen aquests drets d'administrador, incloent el compte automàtic Filtre d'abús. La llista actualitzada generada automàticament pel programari es pot trobar a Especial:Administradors.

Llista d'administradors
Usuari [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]
Vriullop contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 22-6-2006 buròcrata
Barcelona contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 1-10-2006
SMP contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 30-11-2006
Felato contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 19-03-2007
Lohen11 contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 19-03-2007
Paucabot contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 11-04-2007 buròcrata
Leptictidium contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 01-04-2009
KRLS contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 01-04-2009 checkuser
Beusson contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 18-03-2010
Arnaugir contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 02-03-2013
Flamenc contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 02-03-2013
CarlesMartin contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 23-12-2016
Papapep contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 23-12-2016
Townie contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 24-12-2016
Medol contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 24-12-2016
Jey contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 25-12-2016
Yuanga contr. bloc. protec. esbor. discus. avís 25-12-2016
Inactius temporalment [9]
Bestiasonica contr. bloc. protec. esbor. discus. 07-01-2011

Notes[modifica]

 1. Consulteu la llista de contribucions per saber si l'usuari està ara mateix en actiu (llista darrers 5 minuts o 1 hora).
 2. Registre de blocatges fets per l'administrador.
 3. Registre de proteccions fetes per l'administrador.
 4. Registre d'esborrats fets per l'administrador.
 5. Contacteu amb un administrador a la seva pàgina de discussió.
 6. Contacteu per correu (utilitzeu de forma responsable).
 7. Avís automàtic de vandalisme en curs. Precaució: És un botó automàtic. No el cliqueu si no hi ha una croada vandàlica activa que requereixi l'atenció immediata d'un administrador!
 8. Data d'antiguitat.
 9. Inactivitat temporal: sense cap registre d'activitat com a administrador (blocatges, proteccions o esborrats) durant els últims 6 mesos (Eina d'estadístiques administratives). Amb una inactivitat d'1 any (estadístiques) s'inicia el procés de baixa.

Àrees d'actuació d'un administrador[modifica]

Vegeu la Categoria:Calaix dels administradors.

Un administrador és un col·laborador més que disposa d'unes eines tècniques addicionals i que disposa de la confiança de la comunitat en base a la seva experiència i la seva contribució. Això no li dóna cap poder especial i les seves actuacions es limiten a l'aplicació de les polítiques. Però amb l'ús de les eines i de la confiança dipositada pot ajudar particularment en determinades àrees de la Viquipèdia, encara que no siguin tasques exclusives d'administradors:

Tingueu en compte que de la mateixa manera que un editor es dedica a uns determinats articles o a unes determinades tasques, un administrador també es pot especialitzar en les àrees que cregui convenient.

Com convertir-se en administrador[modifica]

Si voleu ser administrador, heu de ser un usuari experimentat, amb coneixement de les polítiques en vigor i disposar de la confiança dels altres usuaris. Si creieu que sou un bon candidat a nou administrador o coneixeu algú que mereix ser-ho, podeu presentar-ne una candidatura a Viquipèdia:Candidatura a administrador.

Com a contrapunt, l'opinió de Jimbo Wales:

« Només volia dir que convertir-se en administrador no és gran cosa. Penso que potser anem a una cosa mig de grat mig per força i que fem que un grapat de gent siguin administradors només per una temporada. Vull esvair l'aura d'"autoritat" al voltant d'aquesta posició. És un qüestió merament tècnica que els poders donats als administradors no es donin a tothom. No m'agrada que aquí hi hagi la sensació que la concessió de l'estatus d'administrador sigui una cosa realment especial »
Jimbo Wales, febrer del 2003, arxiu de wikimedia, arxiu de gmane

Baixa d'administradors[modifica]

Només els stewards tenen les eines tècniques per donar de baixa un administrador, i no hi ha cap procés establert a la Viquipèdia per sol·licitar-ho, tanmateix hi ha alguns mecanismes de baixes:

 • Voluntària. Un administrador pot demanar voluntàriament la seva baixa a m:Steward requests/Permissions#Removal of access. En aquest cas, sent voluntària i no forçada, podria demanar la restitució a un buròcrata.
 • Inactivitat. Segons la normativa es demanarà la baixa d'un administrador que no hagi fet cap acció administrativa el darrer any. Si aquest mecanisme no s'aplicàs, s'aplicaria la política general de revisió d'activitat d'administradors, anualment els stewards fan una revisió per donar de baixa els administradors sense cap edició ni acció administrativa durant 2 anys.
 • Abús d'eines d'administrador. En el cas d'un abús manifest de les eines demaneu empara a un altre administrador. Si el cas fos greu es podria obrir una consulta sobre la situació, o fins i tot una actuació urgent als stewards via IRC.

No existeix cap registre de retirada de drets d'usuari. A continuació s'indiquen els administradors que han estat donats de baixa, en reconeixement a la seva dedicació.

 • Brion VIBBER, baixa 31-1-2009, voluntària ja que disposa de drets globals
 • Jordicollcosta, baixa 14-6-2014 per decés
 • Joanjoc, baixa 23-7-2014 per inactivitat
 • Makinal, baixa 23-7-2014 per inactivitat
 • Oersted, baixa 23-7-2014 per inactivitat
 • Xtv, baixa voluntària el 4-8-2015
 • Plàcid Pérez Bru, baixa 30-3-2016 per inactivitat
 • Xevi, baixa 3-2-2017 per inactivitat
 • Mafoso, baixa voluntària el 6-2-2017
 • Judesba, baixa 20-2-2017 per inactivitat
 • Pepetps, baixa 6-3-2017 per inactivitat
 • Martorell, baixa 20-3-2017 per inactivitat
 • Góngora, baixa voluntària el 11-4-2017
 • Friviere, baixa 7-1-2018 per inactivitat
 • Dúnadan, baixa 30-6-2018 per inactivitat
 • Àlex, baixa 1-7-2018 voluntària per inactivitat
 • Coet, baixa 2-7-2018 per inactivitat
 • Fajardoalacant, baixa 20-7-2018 per inactivitat
 • Panotxa, baixa 20-9-2021 per inactivitat

Vegeu també[modifica]