Plaça de Sant Felip Neri

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 13:05, 28 abr 2012 amb l'última edició de EVA (bot) (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de vial urbàPlaça de Sant Felip Neri
Tipusplaça Modifica el valor a Wikidata
Epònimesglésia de Sant Felip Neri Modifica el valor a Wikidata
Situació
Entitat territorial administrativael Gòtic (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Districte(s)Ciutat Vella
Barri(s)Barri del Call i Sant Felip Neri (El Gòtic)
Interseccions
  • Carrer de Sant Felip Neri
  • Carrer de Montjuïc del Bisbe
Map
 41° 23′ 00″ N, 2° 10′ 30″ E / 41.38336°N,2.17494°E / 41.38336; 2.17494

La plaça de Sant Felip Neri és una plaça singular de Barcelona, que rep el nom de l'església de nom homònim d'estil barroc que la presideix. És al barri Gòtic, a Ciutat Vella, i més concretament al barri del Call i Sant Felip Neri. La plaça s'erigeix sobre l'antic cementiri medieval de Montjuïc del Bisbe, destruït durant la guerra Civil.[1] Es pot accedir a la plaça primer prenent el carrer de Sant Felip Neri i posteriorment, el carrer de Sant Sever. L'església de Sant Felip Neri té annexada la casa de la Congregació de l'Oratori, a la qual també es pot accedir des de la mateixa plaça. La plaça de Sant Felip Neri és envoltada de cases d'estil renaixentista. També és la seu de les antigues cases dels gremis de Calderers i Sabaters,[1] aquesta última seu del Museu del Calçat.[2] Al centre de la plaça hi sobreïx una font d'aigua amb una base octagonal.

A la paret de l'església de Sant de Felip Neri encara es poden veure els reductes de la metralla d'una bomba llançada per l'aviació del bàndol nacional durant la Guerra Civil Espanyola. Va ser el 30 de gener de 1938 quan l'artefacte va esclatar on ara hi ha a la plaça i va provocar quaranta-dues víctimes mortals, la majoria d'elles nens que s'havien anat a refugiar al soterrani de l'església i que moriren a causa de la deflagració.[3] A banda de les morts, també van quedar destruïdes totalment les cases adjacents a la plaça.

L'arquitecte municipal, Adolf Florensa i Ferrer, va ser l'encarregat del projecte de reconstrucció i va decidir recrear una plaça; també va decidir adaptar dues façanes renaixentistes de dos edificis que no havien estat reconstruïts per poder crear dos accessos a la plaça des de l'avinguda de la Catedral i des de la Via Laietana.[3] Finalment, es va recercar la façana de l'entrada del carrer de Sant Felip Neri aprofitant elements dels antics edificis.[3]

Galeria d'imatges

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plaça de Sant Felip Neri

Referències

  1. 1,0 1,1 «Plaça de Sant Felip Neri» (en castellà). factoriaurbana.com. [Consulta: 28 març 2011].
  2. «Mini Guías Barcelona» (en castellà) p. 49. Michelin. [Consulta: 28 març 2011].
  3. 3,0 3,1 3,2 «Plaça de Sant Felip Neri». Poblesdecatalunya.cat. [Consulta: 28 març 2011].

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina