Whiskey de sègol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula begudaWhiskey de sègol
Una ampolla de whiskey de sègol americà Modifica el valor a Wikidata
Tipuswhisky de gra Modifica el valor a Wikidata

Whiskey de sègol (en anglès: Rye whiskey) pot fer referència a dos tipus de whisky: 1) Whiskey de sègol dels Estats Units (American rye whiskey), que ha de ser destil·lat amb un percentatge de sègol mínim del 51%; 2) Whiskey de sègol del Canadà (Canadian rye whisky), que pot incloure o no sègol i si té l'aroma i el gust característic atribuït al whisky del Canadà legalment es pot etiquetar com "rye" (sègol).

Whisky de sègol dels Estats Units (American rye whiskey)[modifica]

Als Estats Units legalment s'ha de fer d'una massa amb un mínim del 51% de sègol, i els altres ingredients de la massa a destil·lar són normalment panís i malta d'ordi. Es destil·la amb no més d'un grau alcohòlic de 160 (expressats en unitats d'alcoholic proof), i es fa envellir en bótes de roure noves fins a arribar a un grau alcohòlic de no més de 125 proof. Aquest whiskey ha d'envellir un mínim de 2 anys.[1]

El rye whiskey era el whisky prevalent al nord-est dels Estats Units, especialment a Pennsilvània i Maryland, però la llei seca va fer que el consum baixés en anys posteriors.

Whisky de sègol del Canadà (Canadian rye whisky)[modifica]

El whisky de sègol del Canadà no té uns requeriments concrets de contingut de sègol.[2] En alguns casos la relació panís-sègol pot ser tan alta com de 9:1.[3] La marca Alberta Premium excepcionalment està feta amb 100% de massa de sègol.

Cal un mínim de 3 anys d'envelliment, però no cal que sigui en bots nous.

Diferències entre de sègol i el bourbon[modifica]

El sègol dona un gust especiat o afruitat al whisky. El bourbon és més dolç i sol tenir més cos. Còctels com el Manhattan i l'Old Fashioned, que abans es feien amb whisky de sègol, han passat a fer-se amb bourbon.[4]

Referències[modifica]

  1. "Standards of Identity for Distilled Spirits," Title 27 Code of Federal Regulations, Pt. 5.22.
  2. «"Canadian Food and Drug Regulations (C.R.C., c. 870) - Canadian Whisky, Canadian Rye Whisky or Rye Whisky (B.02.020.)"». Arxivat de l'original el 2012-07-09. [Consulta: 9 setembre 2010].
  3. «"Rye: Situation and Outlook," Agriculture and Agri-Food Canada, Bi-Weekly Bulletin, 2006-06-02 | Volume 19 Number 8 | ISSN 1494-1805 | AAFC No. 2081/E». Arxivat de l'original el 2012-02-06. [Consulta: 9 setembre 2010].
  4. See, e.g. Wondrich, David, Imbibe!: From Absinthe Cocktail to Whiskey Smash, a Salute in Stories and Drinks to "Professor" Jerry Thomas, Pioneer of the American Bar, Perigee Books, 2007. (ISBN 978-0399532870) At page 241 Wondrich states, in giving the recipe for a Manhattan, that "[a]ll things being equal, a 100-proof rye will make the best Manhattan..."