Basílica de Sant Pau Extramurs

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Patrimoni de la Humanitat  · UNESCO
Sant Pau Extramurs
Basílica de Sant Pau Extramurs
Basílica de Sant Pau Extramurs
Informació
Localització Roma
Itàlia Itàlia

Tipus Cultural
Criteris i,ii,iii,iv,vi
ID 91
Regió * Europa i Amèrica del Nord
Inscripció 1980 (4a sessió)
Extensió 1990 (14a sessió)
Coordenades 41° 51′ 31.6″ N, 12° 28′ 34.6″ E / 41.858778,12.476278
* Segons les regions de la UNESCO.

Sant Pau Extramurs és una de les cinc esglésies considerades com les més antigues de Roma. L'Església Catòlica considera que són la Basílica de Sant Joan del Laterà, Basílica de Sant Llorenç Extramurs, Basílica de Santa Maria la Major i la Basílica de Sant Pere. És la segona Basílica més gran de Roma, després de Sant Pere, es troba a 11 quilòmetres d'aquesta i segons la tradició és el lloc on l'apòstol Pau va ser enterrat. El 2005 el cardenal Andrea Cordero Lanza di Montezemolo va ser nomenat arxipreste de la basílica, càrrec del qual dimití el 2009 per raons d'edat. La basílica i tot el complex annex, com el claustre i el monestir, no són part de la República Italiana, sinó que són propietat extraterritorial de la Santa Seu. El 1980 va ser inclosa en la llista del Patrimoni de la Humanitat a Europa per la UNESCO.

Història[modifica | modifica el codi]

El lloc en el qual hi ha la basílica de Sant Pau Extramurs, a dues milles de la Via Ostiensis, estava ocupada per un vast cementiri sub divos (sobre la terra), que va ser usat constantment des del segle I aC fins al segle III dC, i esporádicament reutilitzat amb posterioritat, sobretot als mausoleus, fins a finals de l'Antiguitat tardana. Era una àmplia necròpoli i comprenia diversa tipologia de tombes, des dels columbaris de família a les petites capelles funeràries sovint decorades amb frescs i estuc. Gairebé la totalitat d'aquesta àrea sepulcral està ara sepultada (en gran part sota el nivell del veí riu Tíber), i s'estima que s'estén sota tota l'àrea de la basílica i de la zona que l'envolta. Una mínima, però significativa part d'ella pot veure's al llarg de la Via Ostiense, just fora del transepte nord de la basílica.

De la sepultura de Pau a Constantí[modifica | modifica el codi]

En aquesta necròpoli va ser enterrat Sant Pau després d'haver estat executat en temps de la persecució neroniana que va seguir a l'incendi de Roma del 64. Segons algunes teories, tant ell com Sant Pere haurien sofert martiri aquest mateix any. Eusebi de Cesarea, en canvi, sosté que ambdós van morir al 67. Segons la tradició, una matrona (cridada Lucina, però el nom probablement és fruit de les llegendes posteriors) va disposar una tomba per a sepultar les restes de l'apòstol. Cal imaginar-se una tomba pobre, un sarcòfag al costat d'altres sepultures de tot tipus i extracció social, més o menys com la de Pere a la necròpoli vaticana. Abans de l'Edicte de Milà, ja hi va haver un culte secret al voltant de la seva tomba. Sobre la seva tomba es va construir un edícul, cella memoriae, com sobre la tomba de Sant Pere. En la seva Història Eclesiàstica Eusebi de Cesarea esmenta una carta de Gai, presbíter sota el papa Zeferí I (199 – 217), en la qual se citen els dos monuments posats sobre la tomba dels apòstols, un sobre el pujol vaticà i l'altre al llarg de la Via Ostiense.

Més tard, sobre aquest lloc, objecte de contínua peregrinació des del segle I, l'emperador romà Constantí I el Gran (306 – 337) va crear una petita basílica, a dos quilòmetres de la muralla Aureliana que circundaba Roma, sortint per la porta de Sant Pau, del que resulta el seu nom: fuori li mura (fora dels murs, extramurs). Aquest edifici ha d'incloure's en la sèrie de basíliques construïdes per l'emperador dintre però sobretot fora de la ciutat, i va ser la segona fundació constantiniana en el temps, després de la catedral dedicada al Sant Salvador (l'actual Basílica de Sant Joan del Laterà). Va ser consagrat al novembre de 324 pel papa Silvestre I.

Aquesta basílica estava orientada cap a l'oest i tenia l'entrada a l'est, com la basílica de Sant Pere del Vaticà. Se'n conserva només la corba de l'absis, visible en l'altar central de la basílica actual. Es devia de tractar d'un petit edifici, probablement de tres naus, que tenia a prop de l'absis la tomba de Pau, adornada per una creu daurada.

La basílica dels tres emperadors[modifica | modifica el codi]

La petita construcció constantiniana va haver de semblar inadequada als emperadors que el van succeir, sobretot des de l'òptica d'una revitalització de la figura de Pau durant el període de la tetrarquia. Resultava minúscula, sobretot si la hi comparaven amb la Basílica de Sant Pere. Per això va ser destruïda per a donar lloc a una gran basílica amb cinc naus, més semblant a la basílica vaticana.

Sota el regnat conjunt dels emperadors Teodosi I el Gran (379 – 395), Gracià (367 – 383) i Valentinià II (375392) va ser erigida la basílica l'estructura de la qual romandrà en peu fins al desastrós incendi de 1823. Aquesta basílica tenia a l'est la Via Ostiense (la carretera cap a Ostia) pel que va caldre estendre-la cap a l'oest, cap al riu Tíber, canviant diametralment l'orientació. L'entrada es va col·locar cap al Tíber, en lloc de cap a la via Ostiense, i aquesta és l'orientació actual, utilitzant l'actual basílica parteix de les estructures murals que van sobreviure a l'incendi.

El 384 Valentinià II va decidir l'inici dels treballs, com ho prova una carta dirigida per l'emperador al prefecte de la ciutat de Roma, Salusti, que s'encarregava de l'estudi dels treballs. Aquest edifici es diu "Teodosià", encara que va ser acabat sota Flavi Honori. Va ser construït per Cirade, anomenat "Professor Mechanicus" que va projectar un pla de cinc naus i un pórtic amb quatre arcs. El papa Sirici I va consagrar l'edifici.

Addicions posteriors, com l'arc triomfal sobre columnes monumentals i l'esplèndid mosaic que ho decorava, s'atribueixen respectivament a les restauracions efectuades per Gal·la Placídia (390 – 450) i altres intervencions del papa Lleó I el Magne (440 – 461). Gala Placídia, filla de Teodosi I el Gran i esposa de Honori, va afegir el mosaic de l'arc de triomf, que es refarà entre els segles VIII i IX. Per la seva banda, el papa Lleó I va ordenar la realització dels tondi amb retrats papals que recorrien totes les arcades de la nau central; alguns d'ells, que van sobreviure a l'incendi, es conserven en la Raccolta de Rossi, en l'antic monestir, al costat d'altres restaurats al llarg dels segles. Avui dia poden veure's aquests retrats en un frisó que s'estén sobre les columnes que separen les quatre naus i passadissos. A Lleó el Gran s'atribueix també l'elevació del transsepte, per a això va ser necessari pujar el lloc devocional corresponent a la tomba de l'apòstol.

El poeta cristià Aureli Climent Prudenci (348-h. 413) descriu les esplendors del monument en unes poques però expressives línies. Es va dedicar també als sants Taurí i Herculà, màrtirs d'Ostia al segle V, se li va dir la basilica trium Dominorum (basílica dels tres senyors).

De l'antiga basílica només queda la porció interior de l'absis amb l'arc triomfal i els mosaics d'aquest últim.

La basílica de Gregorio Magne al segle XIX[modifica | modifica el codi]

Interior de la Basílica

Sota el pontificat de Gregori I Magne (590 – 604) la basílica va ser modificada dràsticament. El nivell del paviment es va pujar, sobretot en el sector presbiteral, per a realitzar l'altar directament sobre la tomba de Pau. Una operació similar es va fer en la Basílica de Sant Pere. D'aquesta manera es va poder realitzar també una confessió, això és, un petit accés posat sota el nivell del transsepte, des d'on podia accedir-se a la tomba de l'apòstol.

En aquesta època hi havia dos monestirs a prop de la basílica: Sant Aristo per a homes i Sant Esteve per a dones. Els serveis eren atesos per un cos especial de clérgues que havia estat instituït pel Papa Simplici (m. h. 483). Amb el temps, els monestirs i els clérigues de la basílica decaigueren; el papa Gregori II (m. 731) va restaurar el primer i va confiar als monjos la cura de la basílica.

La basílica va ser saquejada pels llombards el 739. Els papes van continuar sent generosos amb el monestir; la basílica va resultar novament danyada durant les invasions sarraïnes del segle IX, sent saquejada el 847. Per aquest motiu, el papa Joan VIII (820-882) fortificà la basílica, el monestir, i els allotjaments dels camperols, formant la ciutat de Joannispolis, que encara era recordada en el segle XIII.

El 937, quan Sant Odó de Cluny va ser a Roma, Alberic II de Spoleto, patrici romà, va confiar el monestir i la basílica a la seva congregació i Odó va nomenar a Balduí de Montecassino.

El papa Gregori VII(h. 1020-1085) va ser abat del monestir i en la seva època Pantaleone d'Amalfi va presentar les portes de bronze de la basílica major, que van ser realitzades per artistes de Constantinoble.

El graciós claustre del monestir es va erigir entre 1220 i 1241.

La basílica es va enriquir amb un baldaquino realitzat en 1285 per Arnolfo vaig donar Canvi. A aquest segle pertanyen també els mosaicos de l'ábside. La sacristía conté una bella estàtua del papa Bonifaci IX (1356-1404). El papa Martí V (h. 1368-1431) ho va confiar als monjos de la Congregación de Muntanya Cassino. Llavors es va convertir en una abadia territorial o abadia nullius¡¡. La jurisdicció d'abat es va estendre sobre els districtes de Civitella San Paolo, Leprignano i Nazzano, tots els quals formaven parròquies; la parròquia de Sant Pau a Roma, no obstant això, queda sota la jurisdicció del cardenal vicari.

L'estructura de la basílica no va sofrir posteriors canvis fins al papat de Sixt V (15851590), el qual, aparti de desmantellar algunes estructures entorn de l'altar, va fer descobrir la confessió gregoriana creant una confessió descoberta, que va romandre així fins a l'incendi. Aquesta confessió estava orientada cap a l'absis, al contrari de l'actual, orientada cap a les naus.

Des de 1215 fins a 1964 va ser la seu del Patriarca Llatí d'Alexandria.

L'actual superior és Edmund Power, Orde de Sant Benet

Vista frontal

Reconstrucció[modifica | modifica el codi]

Claustre

Durant el pontificat del papa Pius VII, a la nit del 15 al 16 de juliol de 1823, un incendi va destruir la major part de l'edifici, deixant incólume el claustre. El foc es va iniciar per la negligència d'un treballador que estava reparant el plom de la teulada. D'aquesta manera va quedar pràcticament destruïda la basílica, l'única entre totes les esglésies de Roma que havia conservat el seu primitiu caràcter durant 1435 anys.

Van quedar en peu poques estructures. Van haver de reconstruir-se gran part dels murs. En aquella època el debat sobre les diverses teories de restauració estava molt avançat, malgrat la qual cosa els arquitectes encarregats de les tasquen van preferir reconstruir una basílica completament nova, de tal manera que els visitants difícilment poden reconèixer en la construcció actual el disseny d'una basílica de finals del segle IV.

El papa Lleó XII es va ocupar de la reconstrucció de l'edifici. Es va triar guardar el pla de l'arquitectura paleocristiana i construir un nou edifici. La Santa Seu va triar el projecte de Giuseppe Valadier, però la Comissió per a la reconstrucció va confiar els treballs a Pasquale Belli. A la seva mort, va seguir els treballs Luigi Poletti.

Tot el món va contribuir a la restauració. El virrei d'Egipte va enviar pilars d'alabastre, l'emperador de Rússia la preciosa malaquita i lapislàtzuli del tabernacle. L'obra a la façana principal, que mira al Tíber, va ser acabada pel govern italià, que va declarar l'església un monument nacional.

El resultat final, encara que guardant la tipologia de basílica paleocristiana, dista molt de l'edifici de Teodosi.

Es van tapar les finestres de la nau central per a afegir escenes de la vida de Sant Pau en dues sèries de mosaics. Es van suprimir totes les irregularitats (columnes tortes, decorats sota els arcs...). Es va substituir el paviment de marbre llis per un altre geomètric.

El mosaic de la façana, del segle XI, va ser substituït per un de nou, allunyat dels cànons estètics paleocristians. Restes del primer mosaic són visibles darrere de l'arc de triomf.

La basílica actual és un edifici neoclàssic, estil que pren les seves referències de l'Alt Imperi, i no paleocristià, això és, un art de l'Antiguitat Tardana.

La construcció mesura de llarg 131,66 metres, 65 d'ample i 29,70 d'alt. És imponent i és, en grandària, la segona de les quatre basíliques patriarcals de Roma.

En el seu interior, les naus i el transsepte tenen tondi amb les efígies de tots els pontífices, des de Sant Pere a l'actual Benet XVI.

Annexos a la basílica estan el claustre i el monestir.

Excavació de la tomba de Sant Pau[modifica | modifica el codi]

Se suposa que la basílica es va fundar precisament sobre la tomba de Pau de Tars. La crònica del monestir benedictí unit a la basílica esmenta, al parlar de la reconstrucció posterior a l'incendi, que es va trobar un gran sarcòfag de marbre damunt del com hi havia dues lloses o taules de fusta amb les paraules "Paulo Apostolo Mart(yri)" (A Pau, l'Apòstol i Màrtir). No obstant això, a diferència d'altres sarcòfags que es van trobar llavors, no va ser esmentat en els papers de l'excavació.

El 6 de desembre de 2006, es va anunciar que arqueòlegs del Vaticà havien descobert, darrere de l'altar, un sarcòfag que pot que contenir les restes de l'apòstol. Hi va haver una conferència de premsa l'11 de desembre 2006 que va donar més detalls del treball de l'excavació, que va durar des de 2002 fins al 22 de setembre de 2006, i que va començar després que els pelegrins a la basílica durant l'any jubilar de 2000 expressessin la seva decepció per no poder visitar o tocar la tomba de l'apòstol. Ha de decidir-se si examinar l'interior del sarcòfag per a veure el seu conté restes humanes. De fet, el sarcòfag encara no s'ha tret de la seva posició, de manera que només pot veure's un de les seves dos estrets laterals.

Una corbada línia de maons indicant el perfil de l'ábsia de la basílica de Constantí va ser descoberta immediatament a l'oest del sarcòfag, mostrant que la basílica original tenia la seva entrada a l'est.

Galeria[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Basílica de Sant Pau Extramurs