Whisky

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Whiskey)
Infotaula begudaWhisky
Tipusgrain spirit (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
OrigenIrlanda i Escòcia Modifica el valor a Wikidata
Scotch whisky
Destil·leria de whisky escocès

El whisky (del llatí aqua vitae, aigua de vida per mitjà del gaèlic uisce beatha) és una beguda originària d'Irlanda i Escòcia. Se sol escriure whiskey quan es parla de la varietat irlandesa o estatunidenca i "whisky" (sense e) en la resta de procedències. Prové de la destil·lació de mosts d'ordi, sègol, civada o altres cereals maltats i dessecats sobre foc de torba.[1] Té entre 40°-60º de graduació.

El primer escrit sobre el whisky data de 1405 a Irlanda, on era destil·lat pels monjos. Va ser menciona també a Escòcia. Tot i que el whisky es pensava que ja existia des de fa centenars d'anys, pero on i quan va ser destil·lat per primera vegada és desconegut. Degut a la poca informació que es té sobre aquest aspecte, fa que l'origen d'aquesta beguda sigui incert.

La característica principal que fa un whisky diferent a un altre és la fermentació, la destil·lació i l'envelliment a la fusta.

Elaboració[modifica]

El procés d'elaboració del whisky comença amb el maltatge, consistent a humitejar els cereals amb aigua perquè comenci a germinar. Així, es produeix el sucre que en fermentar-se es transforma en alcohol. Un cop germinada i destil·lada, s'asseca en forns especials. Completada la fermentació s'obté un líquid espumós similar a la cervesa en filtra el most. El filtrat, la brisa de malt s'utilitza com pinso, tot i que es desenvolupen noves aplicacions per profitar aquest residu. De fet, aquest era l'aspecte de la cervesa antigament, abans que s'introduís el costum d'afegir llúpol i de refinar el procés.

Aquest líquid es destil·la dos cops a Escòcia, però tres a Irlanda.[2] El producte resultant és un licor incolor d'alta graduació a què només cal envellir-se per sortir al mercat com a whisky. Tres anys és el període mínim que la llei britànica exigeix perquè mereixi aquest nom, però la qualitat del producte millora notablement allargant aquest període.

L'envelliment tradicional se sol dur a terme en bótes de roure, que provenen dels excedents nord-americans de la fabricació de bourbon, de vi de Xerès o de Porto que lliberen cadascú els seus aromes i dona whyskys molt diferents. El que als segles passats era una solució de pobresa, va adverar-se una riquesa. Avui botes usades de Xerès o de Porto són molt demanades, les més cares dels mercat.[3] Les boten van ser netejades amb foc i fum, la quantitat de fum és un altre component aromàtic del producte acabat.

Aquest procés és el de fabricació del whisky d'una única malta i d'una única destil·leria, anomenats single malt. Els únics additius permesos són l'aigua, per a rebaixar la graduació, i el caramel, que només aporta color al producte. Molts whiskys més foscos no deuen el seu color a un envelliment més prolongat, sinó a una major quantitat de caramel.

Existeixen molts whiskys de mescla (blended), que es fabriquen amb una part de whisky de malta i una altra provinent de la destil·lació d'altres grans (generalment blat i blat de moro, entre altres). També abunden els de mescla de diversos whiskys de malta, denominats pure malt a seques, sense l'adjectiu single.

A Escòcia es fabriquen whiskys en totes les regions, encara que avui en dia la regió de Speyside és on hi ha la major concentració de destil·leries. Tot i que les distil·leries abundavan al país de Gal·les, una prohibició d'un moviment religios purità va fer tancar totes les instal·lacions immorals al segle xix. L'1 de març del 2004, el príncep Carles de Gal·les va inaugurar al poble de Penderyn la primera destil·leria després de més d'un segle.[4]

Referències[modifica]

  1. «Whisky». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Hackney Blackwell, Amy; Hackney, Ryan. The Everything Irish History & Heritage Book (en anglès). Everything Books, 2004, p. 254. ISBN 978-1-60550-510-7. [Enllaç no actiu]
  3. «Les fûts et le vieillissement» (francès), La maison du Whisky [consulta el 31 de juliol de 2013] (en català: Les botes i l'envelliment)
  4. [Enllaç no actiu][Enllaç no actiu] «Welsh Whisky Company» (anglès), Pembrokeshire Produce Arxivat 2013-07-28 a Wayback Machine., consulta el 31 de juliol de 2013]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Whisky