Pontífex Màxim

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Matèries sobre la mitologia romana
Déus importants:
Història llegendària:
Religió romana

El Pontífex Màxim (Pontifex Maximus) era el sacerdot principal d'entre els pontífexs romans, que prenia certes mesures domèstiques i disciplinàries que convenia fossin adoptades per una sola persona. Era elegit pel Col·legi dels Pontífexs i més tard pels Comicis tribunats.

Era responsable del culte de l'estat en conjunt i del cultes particulars, en concret els que no tenien col·legi propi com els àugurs, els fecials i altres. També era encarregat de las 18 sacerdotesses de Vesta.

Els Pontífexs havien de mantenir la pax deorum, (pau amb deu) i per això donaven consells als magistrats, interpretaven els presagis, controlaven el calendari i els funerals. El Pontífex màxim era responsable de mots presagis (annales maximi) i cada any recollia els signes i senyals divins que seguien als presagis perquè en endavant es poguessin interpretar millor.

Hi havia també tres sacerdots (flamines), i després fins a quinze, que tenien encàrrecs específics pel culte dels principals déus, que eren els Pontifices Minores (pontífex menors).

Cèsar fou elegit Pontífex Màxim el 63 aC i ho va ser fins a la seva mort el 44 aC, i el va succeir Marc Emili Lèpid que ho va ser fins al 12 aC, i llavors el càrrec va passar a August; aquest va anul·lar l'elecció dels pontífexs, que serien designats per l'emperador.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pontífex Màxim