Casa Manuel Felip

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'edifici
Casa Manuel Felip
Casa Manuel Felip, Ausiàs Marc 20.jpg
Dades
Tipus edifici
Arquitecte Telm Fernàndez i Janot
Data de creació o fundació 1901
Característica
Estil arquitectònic Modernista
Ubicació geogràfica
Barcelona
Localització C. Ausiàs Marc, 20
41° 23′ 27″ N, 2° 10′ 31″ E / 41.390864°N,2.175145°E / 41.390864; 2.175145Coord.: 41° 23′ 27″ N, 2° 10′ 31″ E / 41.390864°N,2.175145°E / 41.390864; 2.175145
BCIL
Identificador IPAC: 40299
Modifica les dades a Wikidata

La Casa Manel Felip és un edifici modernista al número 20 del carrer Ausiàs Marc, al districte de l'Eixample de Barcelona. Va ser dissenyat per l'arquitecte Telmo Fernández i Janot el 1901.[1] Es tracta d'una edificació que forma part del conjunt de construccions modernistes del carrer Ausiàs Marc, especialment entre Bruc i Bailèn. Es troba gairebé al costat de la Casa Felip, del mateix arquitecte, als números contigus 16-18 del mateix carrer. És una obra protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

La planta principal l'ocupa des de 1998 la seu de la Fundació Vila Casas[2] i, des de 2008, la galeria Espai Volart2 de la mateixa Fundació es troba als antics magatzems de l'edifici modernista.

Descripció[modifica]

La casa Manuel Felip es localitza a l'illa de l'Eixample delimitada per la Ronda de Sant Pere, i els carrers Girona, Bruc i Ausiàs Marc, on té la seva façana al número 20 d'aquest darrer carrer. Ubicada en una parcel·la regular, la casa presenta planta rectangular i cinc nivells d'alçat (planta baixa, principal i tres pisos més) tot cobert per un terrat pla transitable.[3]

A la planta baixa s'hi localitzen cinc obertures que es corresponen a l'entrada als espais comercials d'aquest nivell i la portalada d'accés a l'interior de la finca, localitzada a l'eix central de la façana. Aquesta obertura és l'única que presenta ornamentació, amb una llinda profusament decorada amb motius vegetals que s'estenen cap a la base del balcó del pis principal.[3]

A sobre d'aquest pis es desenvolupen la resta de nivells, en aquest cas amb una façana de pedra amb encoixinat, de composició simètrica i emmarcada per tribunes laterals en els pisos principal i primer.[3]

El pis principal disposa d'un balcó corregut en voladís, de formes ondulants i barana de pedra calada. Les obertures presenten una decoració molt senzilla, limitada únicament a uns petits elements vegetals al centre de la llinda. Aquest balcó es troba flanquejat per dues tribunes en voladís. La decoració amb motius de certa inspiració clàssica i formes rotundes es repeteix als balcons de la resta de pisos. Aquesta tribuna tancada es desenvolupa també al primer pis, tot mantenint la mateixa fesomia que al principal, mentre que al tram central de la façana, les tres finestres s'obren a balcons, en aquest cas, individuals. Aquests balcons es caracteritzen per la rotunditat de l'estructura que presenten i que gràcies a les formes sinuoses i la barana de pedra els converteixen en elements visualment molt potents dins el conjunt.[3]

El segon pis, manté la composició del pis inferior quant als balcons centrals però els laterals són visiblement diferents, ja que la tribuna tancada que havíem vist al principal i al primer pis, es converteix en aquest nivell en un balcó. El darrer pis manté la mateixa distribució, amb una major rellevància de les obertures laterals corresponents al cos de les tribunes; és per aquest motiu que la base del balcó presenta més decoració i les llindes de les finestres recuperen els elements motllurats vistos al pis principal. La resta de finestres són llises a excepció de la central que està rematada per un òcul. Tota la façana es remata amb un coronament ondulat i barana de pedra.[3]

Pel que fa a l'interior de l'edifici, a través de la portalada central de la façana s'accedeix a un gran vestíbul on es localitza una escala monumental de marbre de tres trams que dóna accés únicament a la planta principal. Per contra, al fons del vestíbul s'obre un gran arc de línies ondulants que dóna pas a l'escala de veïns i l'ascensor de la finca. Tots els paraments de la caixa d'escala i del vestíbul es troben decorats amb un revestiment d'esgrafiat i un sòcol de marbre, aquest present únicament a l'entrada immediata des del carrer.[3]

La disposició de l'escala monumental com un accés independent a la planta principal, permet desenvolupar un celobert que dóna llum a la resta de nivells que obren finestres a aquesta banda de l'edifici. Destaquen les finestres de llindes mixtilínies i decoració sinuosa, especialment les del principal amb columnetes centrals i grans vitralls policroms. També els llums originals conservats, entre els que mereix especial menció el de l'escala, realitzat en ferro i situat al començament de la barana.[3]

Història[modifica]

L'any 1901, Manuel Felip Sintas (Barcelona, 28 de desembre de 1856 [4]- Barcelona, 3 de febrer de 1913[5]) de va presentar una instància a l'ajuntament per tal de bastir la seva nova casa de planta baixa i quatre pisos a un solar de l'eixample amb façana al carrer Ausiàs March. L'autor que signava el projecte era l'arquitecte Telm Fernández Janot.[3]

Referències[modifica]

  1. «Casa Manuel Felip (I)». Pobles de Catalunya.
  2. «Casa Felip. Seu de la Fundació Vila Casas. Declarat bé cultural d'interès local del patrimoni arquitectònic de Barcelona.» (en català). [Consulta: juliol 2015].
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 «Casa Manuel Felip». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 desembre 2017].
  4. «» Arxiu Municipal de Barcelona » Detall de registre número 5713 any 1856». [Consulta: 28 juliol 2018].
  5. Digital, La Vanguardia. «[http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1913/02/04/pagina-1/33340550/pdf.html Edición del martes, 04 febrero 1913, página 1 - Hemeroteca - Lavanguardia.es]» (en es). [Consulta: 28 juliol 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Manuel Felip Modifica l'enllaç a Wikidata