Cases Armenteras i Parellada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cases Armenteras i Parellada
Imatge
Façana dels edificis
Dades
TipusEdifici residencial Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteArnau Calvet i Peyronill
CronologiaNúm. 324: 1909; núm. 326: 1907
Característiques
Estil arquitectònicModernisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaDreta de l'Eixample (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Provença, 324-326 de Barcelona
Map
 41° 24′ N, 2° 10′ E / 41.4°N,2.16°E / 41.4; 2.16
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC52314 Modifica el valor a Wikidata
Id. Barcelona1563 Modifica el valor a Wikidata

Les cases Armenteras i Parellada, també conegudes com a cases Francesc Lalanne,[1] són dos edificis modernistes als números 324 i 326 del carrer Provença, al districte de l'Eixample de Barcelona, projectades per l'arquitecte Arnau Calvet i Peyronill el 1907 (la 326) i el 1909 (la 324), i actualment són considerades Bé cultural d'interès local.

Detall de les dues façanes en conjunt

Es tracta d'un exemple més de dos habitatges diferents resolts amb una façana unitària, donant com a resultat aparent un únic edifici. Va ser construït per a un mateix propietari, pel mateix arquitecte i acabats el mateix any, tot i que van ser començats en anys diferents.[2] Es considera que aquesta obra arquitectònica segueix el corrent estilístic propi del modernisme.

Vestíbul de la casa núm. 324

Les plantes dels edificis són de dimensions diferents perquè els solars eren diferents. Les façanes estan resoltes de manera homogènia, tant formalment com ornamentalment, si bé la major amplada de la número 326 permet l'aparició d'una gran tribuna centrada a la planta principal, mentre que a la casa del número 324 la tribuna es redueix a la mínima expressió i es col·loca a l'extrem de la façana. L'organització general de la façana es resol amb tres franges horitzontals, amb una planta baixa que actua com a sòcol corregut, les quatre plantes pis formen el cos central (on destaquen les tribunes esmentades i les formes i forja de les baranes dels balcons) i el coronament, format per un important ràfec que vola sobre diferents elements molt ornamentats que acaben la façana. Aquest important ràfec és el que dona un caràcter unitari a l'edificació.[2]

Les solucions ornamentals usades per Calvet tenen lligams, com en altres dels seus edificis, amb experiències de l'arquitectura centreeuropea contemporània, especialment la Sezession.[2]

Referències[modifica]

  1. «Cases Francesc Lalanne». Pobles de Catalunya.
  2. 2,0 2,1 2,2 «CASES ARMENTERAS I PARELLADA (TAMBÉ CASES FRANCESC LALANNE) - 1563». Cercador del Patrimoni Arquitectònic. Ajuntament de Barcelona.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cases Armenteras i Parellada