Pasta seca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pastes seques)
No s'ha de confondre amb pasta.
Infotaula menjarPasta seca
Detalls
Tipuspasta Modifica el valor a Wikidata

Una pasta seca és una especialitat de rebosteria, un petit pastís cuit al forn, fet amb una pasta a base de farina, mantega, ous, i, sucre o sal segons el tipus.[1] A més dels indicats com a bàsics, les pastes seques poden incorporar altres ingredients que fan que la varietat sigui molt gran.

Tipus[modifica]

Poden ser dolces o salades, simples o farcides, amb diferents elements afegits com pastes dolces (cabell d'àngel, fruits secs, xocolata, melmelada…) o pastes salades: sobrassada, formatge, tonyina, caviar, olives, etc. N'hi ha algunes que s'han fet típiques d'una població o regió, prenent fins i tot un nom propi i distintiu. Hi ha diversos tipus de pastes seques segons la seva forma de preparació o segons els seus ingredients, pastas seques dolces i salades. La diferència entre aquestes dues categories ve donada pel tipus de massa i el procés d'elaboració utilitzats, i pot ser tant unes com altres salades o dolces (simples o farcides, cobertes amb xocolata / sucre / caramel, etc.).

Massa[modifica]

Hi ha diferents tipus de massa:

  • De pasta fullada o amb greix
  • De tipus galeta cruixent
  • De tipus pa, sec i salat
  • De tipus més o menys esponjós

Formes[modifica]

N'hi ha de diferents formes per exemple la pasta seca llarga tova amb una o diverses capes de farciment, també anomenada wafer; la pasta seca gran individual, generalment amb productes al damunt; o la pasta seca amb forma de llacet o d'ulleres.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Anna Llop i Rams Laura Mur i Cervelló. Coques i corassons i altres llepolies de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Cossetània Edicions, 2004, p. 112–. ISBN 9788497910798. 

Enllaços externs[modifica]