Sala de les Cent Columnes

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vista externa de la sala

La sala de les Cent Columnes o sala hipòstila és una mena de gran porxo de vuitanta-sis columnes que sosté la gran plaça del Parc Güell que havia estat pensada per al mercat d'una ciutat residencial que mai es va arribar a completar ni inaugurar. Va ser projectada per Antoni Gaudí.

Es troba entrant per la plaça principal del parc, darrere de les escales de la popular font del Drac.

Les columnes, verticals les interiors, lleugerament inclinades les exteriors, estan dissenyades de tal manera que recorden l'estil arquitectònic dòric. La part de baix de la columna és recoberta de trencadís blanc i uniforme. El mateix recurs és emprat com a base decorativa del sostre.

El sostre és ple de formes arrodonides que s'endinsen en el sostre entre columna i columna en catorze de les quals hi ha dibuixos de trencadís. Les columnes estan alineades però la seva distribució no és uniforme i en els vuit espais inexistents que deixen algunes hi ha grossos medallons també de trencadís. Aquest fou dissenyat i estampat per Josep Maria Jujol que, a més dels habituals fragments de porcellana, també mostra detalls curiosos com un fragment d'una nina o bé experimenta amb paper de vidre de color.

El terra és polit, però la paret de fons sembla de pedra tosca no treballada.

A la part externa del sostre s'hi poden contemplar caps de lleó que deixen anar aigua a manera de les gàrgoles medievals.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sala de les Cent Columnes

Coord.: 41° 24′ 49.5″ N, 2° 9′ 10″ E / 41.413750,2.15278