Flaó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 14:48, 27 maig 2016 amb l'última edició de Juan Emilio Prades Bel (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Flaons de Morella farcits de brull.
Flaó d'Eivissa.
Flaó de Menorca.

El flaó és un pastís fet amb pasta de farina farcida de brull o brossat, formatge o crema, amb diferents ingredients i amb diferents formes segons les comarques d'origen.

Història

El llibre Blanquerna (1283) de Ramon Llull és la primera constància escrita que es conserva de l'elaboració del flaó i diu: "li donà un flaó que menjàs en l'escola si li venia sabor de menjar."[1]

És un pastís típic de diversos llocs, com Eivissa i Formentera, Menorca, Olot i el Maestrat.

Antigament a determinats llocs es preparava per Pasqua, aprofitant l'abundància dels ingredients principals. Actualment es pot degustar a totes les èpoques de l'any.

Variants

Alt Maestrat

El flaó de l'Alt Maestrat és un pastisset semicircular farcit d'una barreja de brull i pasta d'ametlla aromatitzada amb aiguardent i mistela.[2] Els flaons de Morella són la icona gastronòmica de la històrica ciutat.

Eivissa i Formentera

El flaó pitiús és un pastís circular farcit de formatge tendre esmicolat, ous, sucre i unes fulles d'herba-sana. Els ingredients del flaó d'Eivissa són:

Flaons de Xert

Menorca

El flaó de Menorca és una pasta salada de formatge tendre de Maó, farina, oli d'oliva i llevat, que es bufa molt al mig, cosa que li dóna una forma característica amb un bony al mig i puntes ovalades al voltant. A Menorca el flaó no està farcit, sinó que el formatge està barrejat amb la resta de la pasta.

Referències

  1. Flaó. Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera - Consell Insular d'Eivissa i Formentera
  2. Flaons de Morella(castellà)

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Flaó