Tonya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de menjarTonya - Pa socarrat -
Panou - Fogassa - Mona
Una tonya a l'estil alacantí
Origen
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
On es menjaPaís Valencià
GastronomiaCuina del País Valencià
Detalls
Tipusrebosteria Modifica el valor a Wikidata
Mètode de preparacióCuita al forn
Ingredients principalsfarina, oli, ous, sucre i creïlla

La tonya, també dita mona, pa socarrat,[1] fogassa, coca bova (a la Marina Alta) o panou (a la Safor), és un dolç de rebosteria molt popular del País Valencià.

Es consumeix tot l'any, encara que és típic de les festes de Pasqua, quan sovint s'elabora amb forma d'animalets i amb un ou dur al damunt, rebent el nom de "mona de Pasqua".

Encara que els ingredients poden ser diferents en cada comarca, la majoria estan fetes amb una massa de farina, ous, oli, sucre i, de vegades, creïlla, farcida o no.[2]

La tonya sol prendre el nom de mona quan du un ou dur al damunt. La tonya té forma circular i se solen fer de moltes formes si duen ou o no al damunt. De la forma tradicional de mitja esfera gran o menuda, a la forma allargada (prenent el nom de suís) o la forma de rosca amb l'ou enmig de la mona. En molts llocs, com ara la Vila Joiosa, és costum prendre en estiu tonyetes o suïssos farcits de trossos de gelat de sandvitx.

A Catalunya, el més semblant a la tonya és el brioix, amb els mateixos ingredients i consistència, però aquest no du sucre al damunt ni, per tant, sembla socarrat, a més de dur mantega en lloc d'oli.

Referències[modifica]

  1. «pa» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  2. «Tonya, pa socarrat o panou» (en va). [Consulta: 10 desembre 2022].