Calçotada: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Es desfà la revisió 12432736 de 88.22.185.241 (Discussió) No és un error.
Cap resum de modificació
Línia 10: Línia 10:
| tipus cuina = [[Gastronomia de Catalunya]]
| tipus cuina = [[Gastronomia de Catalunya]]
| ingredients destacats = [[Calçot]], [[salvitxada]]
| ingredients destacats = [[Calçot]], [[salvitxada]]
| metode = Torrat
| metode = Cuit a flama
| on = Arreu de [[Catalunya]]
| on = Arreu de [[Catalunya]]
}}
}}

Revisió del 19:38, 19 gen 2014

Infotaula menjarCalçotada
Calçots a la graella
Característiques
País d'origenAlt Camp
On es menjaArreu de Catalunya
GastronomiaGastronomia de Catalunya
Detalls
Mètode de preparacióCuit a flama
Ingredients principalsCalçot, salvitxada

La calçotada és un àpat comunitari que ha esdevingut la manera més tradicional de menjar els calçots, amb fortes connotacions de festa i trobada. A Valls, la ciutat d'on és originària la calçotada se celebra a finals de gener, des de l'any 1982 la calçotada popular de més renom.[1] Les calçotades se solen fer des de finals de l'hivern fins al març o principis d'abril, segons la temporada.

El primer plat del menú típic de calçotada són els calçots (normalment entre 10 i 20 per persona), servits en teules per mantenir-ne la temperatura, amb la salsa típica que els acompanya, la salvitxada o bé el romesco. Després se sol menjar carn a la brasa amb torrades, acompanyada de vi negre o cava.

Com que els calçots se serveixen tal com surten de la graella i cal pelar-los i sucar-los a la salsa, és habitual posar-se un pitet per evitar tacar-se la roba.

Història

L'origen d'aquest àpat es creu que està a la població de Valls. A finals del segle XIX un pagès d'aquesta ciutat, conegut amb el nom de Xat de Benaiges, va descobrir una forma especial de fer créixer la ceba blanca: es plantava de forma que només quedés mig colgada i a mesura que creixia es procedia a tapar-la amb terra. Aquesta acció, que es coneix com a calçar, és la que dóna nom al calçot.[1]

Tot i que a Valls i comarca la calçotada se celebra des de principis del segle XX, aquest àpat va començar a popularitzar-se a partir de mitjans del segle passat. Així, amb el pas dels anys, la calçotada ha esdevingut una menja típica de la comarca de l'Alt Camp i s'ha estés també a les comarques veïnes (Tarragonès, Baix Camp, Conca de Barberà i Penedès). Avui dia aquesta tradició està molt més estesa i arriba fins i tot a Mallorca.

Preparació

Abans de coure els calçots, se'ls escurcen les fulles més llargues i se'ls talla un tros d'arrel. A continuació, i sense rentar-los ni treure'ls la terra, es posen a la graella sobre flama viva, tradicionalment de sarments de ceps. Una vegada cuits s'emboliquen amb papers de diari per tal que acabin d'estovar-se i mantinguin la calor. S'acostumen a servir encara embolicats i posats sobre una teula.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calçotada
  1. 1,0 1,1 «Gran Festa de la Calçotada». Ajuntament de Valls.