Gastronomia de l'Alt Urgell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cuina de l'Alt Urgell)
Infotaula cuinaCuina de l'Alt Urgell
RegióAlt Urgell
Tipus de cuinamediterrània de muntanya
Plat(s) estrellaTrinxat i l'agredolç: pernil amb mel
Ingredients destacatsbolets i fruïta

La cuina de l'Alt Urgell, també anomenada cuina de l'Urgellet, tracta sobre el menjar i les begudes típics de la cuina urgellenca. La cuina de la zona té característiques força semblants amb els veïns de la Cerdanya i Andorra, sobretot aquesta última amb qui té força lligams culturalment.

La cuina de l'Alt Urgell és marcada per la seva naturalesa de valls muntanyenques, tradicionalment caracteritzada per l'autosubsistència de les economies locals. Per aquesta raó la cuina està composta per la cansalada, les verdures, els cereals i els fruits del bosc. Alguns exemples en són el blat, ordi, civada, panís, remolatxes, naps, carrotes, apis, trumfes, enciams, tomates, cebes, pèsols, faves, cigrons, tavelles, bledes, cols, carbasses i esbergínies (poques) pels trinxats, les sopes i la xamfaina. A més la caça i la pesca també proporcionaven alguna proteïna més. Fins que no varen arribar els camions frigorífic l'únic peix fresc que es menjava a la muntanya era el bacallà i l'arengada salada.

Els mercats tradicionalment s'autosubsistien de productes de muntanya de la zona més alta de la ribera del Segre, com les fruites d'Alàs o Fígols, o les olives i l'oli de Coll de Nargó o de la conca d'Oliana. I abans de la fil·loxera i de la reconversió de la vinya dels Pirineus als farratges era costum de produir el vi pel consum de casa.

A més els usos alimentaris de muntanya eren molt condicionats per les estacions de l'any. Per contrarestar l'estacionalitat dels aliments eren habituals les fruites en almívar o en confitura; en vinagre, els bolets, la col o els pebrots; la carn, confitada o salada com els pernils.

Els menjars típics de festa eren manois, el farcit de carnestoltes (ambdós de data significativa) i els de dinars de diumenge eren els canelons, el pollastre i les postres com la crema, els flams o les sares.

Trinxat[modifica]

El trinxat és un plat dens pensat per als hiverns pirinencs que incorpora patata i col trinxats en una truita servida amb cansalada viada.[1] Aquest plat és considerat el típic plat de muntanya sobretot de la Cerdanya, Andorra i l'Alt Urgell.

Formatge i mantega[modifica]

El Formatge i la Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya es creen a partir de la llet de vaca de raça frisona d'explotacions ramaderes urgellenques i cerdanes, després elaborats a la Seu d'Urgell.

Mel i mató[modifica]

És típic menjar per postres el mató de la Cadí i mel.

Embotits[modifica]

Botifarra de carn, de cornes, d'ous, negra; bull, de la donja, gormand, escaldats de llengua, ronyó o melsa; farcit de carnestoltes amb arròs o sense, amb pa; fuet; girella, llonganissa, etc.

Altres plats típics[modifica]

Fires gastronòmiques[modifica]

Fira de Formatges Artesans del Pirineu en el marc de la fira de Sant Ermengol.

Referències[modifica]

  1. ‘Lleida cocina', guia publicada per la Diputació de Lleida

Bibliografia[modifica]

  • INIESTA, Montserrat i PUJAL, Cinta, 1994, "Menges de l'Alt Urgell", Garsineu Edicions, S.A. ISBN 84-88294-30-1