Viquipèdia Discussió:Articles de qualitat

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Sobre aquest tauler

Les discussions prèvies estan arxivades a Viquipèdia Discussió:Articles de qualitat/Arxiu 1 en data 30-06-2015.

Medol (discussiócontribucions)

Penso que els dos primers punts s'han de repensar perquè no són certs. Per proposar un article de qualitat no cal ni haver-lo començat ni haver-lo redactat ni traduït. Més aviat eliminaria els dos primers i convertiria el punt 3 en l'1 tipus: "Milloreu un article segons els criteris de qualitat". El canvi que es faci aquí també s'haurà de fer al portal d'articles bons.

I pel que fa a pàgines d'interès, el seguiment d'edicions a mi mai m'ha anat bé. Us funciona? Si no potser s'hauria d'eliminar.

@Xavier Dengra Com ho veus?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb els canvis.

El seguiment d'edicions funciona, però per que sigui útil jo el restringiria a l'espai principal, així, perquè si no surt ple d'edicions de la llista dels 10000 i altres coses que no són articles de qualitat.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Entesos, miro de reformular-ho

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Fet Fet! ambdues coses, tant el redactat de com iniciar-lo com les llistes de seguiment, a les planes d'ambdós AdQ i ABo

Resposta a «Com fer un article de qualitat»
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Leptictidium, @Manlleus, @Medol, @Arnaugir, @Amadalvarez, @Ivan Avz F, @Mbosch, @AlbertRA, @Solde com a usuaris més actius: amb motiu del consens per renovar les icones d'AdQ i ABo a Tema:Xmoqk183t4n82jhq, he aprofitat per una renovació estilística de la pàgina després d'una dècada.

He simplificat aspectes de codi, duplicacions d'enllaços i eliminat vorades i encapsulat títols per fer-la més neta i agradable també en la versió mòbil. Si us agrada com ha quedat, m'hi voldria posar ara en la dels Articles Bons i que fossin model per a les pàgines de rebuda dels 100, 1.000 i 10.000. Ja direu!

Medol (discussiócontribucions)

Ha millorat, bona feina! Això no obstant, pel mòbil m'apareixen dues columnes i penso que seria millor una única columna, no sé si es pot fer. I potser es podria reduir el text de quatre paràgrafs a una explicació més sintètica. En qualsevol cas, m'agrada més ara que com estava abans.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

En principi quan gires la pantalla a l'horitzontal o amb una tauleta es veu mitjanament millor. Sí que és cert que hi ha un codi <class> que recordo que en @Townie feia servir perquè la segona columna passés a un bloc inferior, però jo no hi entenc prou com per adaptar-ho... He provat això amb un <div class="nomobile"></div> als canvis de columna i segons Mediawiki, però no sembla reeixit.

Suposo que és buscar el punt de compromís entre reduir scrolling en la versió escriptori i les columnes tan llargues en la versió mòbil. De tota manera, en la versió mòbil del projecte, aquesta pàgina no surt a la barra lateral de la portada ni la icona dels AdQ tampoc es veu als articles (problemes que sí que haurem de resoldre abans per assegurar-nos que la gent arriba més o menys aquí).

Arnaugir (discussiócontribucions)

gràcies Xavier.

Penso que també tocaria repensar tot el tema AdQ i avaluacions... però centrem-nos de moment en tot això del 10.000 :)

Resposta a «Renovació estilística»

Articles de qualitat i copyvio

38
Resum per Paucabot

Eliminades una vuitantena de distincions d'articles de música per copyvio

Alzinous (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom. A data d'avui, més del 10% dels articles de qualitat de la Viquipèdia catalana tenen problemes greus de copyvio. Com em preocupa aquest tema, el vaig plantejar a la sala dels administradors. Segurament, però, ho hauria d'haver comentat aquí directament. Una opció per intentar resoldre la qüestió seria seguir el procediment establert a Viquipèdia:Propostes de retirada de la distinció. Tot i així, considerant que estem parlant de desenes i desenes d'articles, crec que seria interessant trobar una solució global pel conjunt de tots els articles problemàtics. Una possibilitat seria arribar a un consens per tal de regular la suspensió temporal de la distinció de qualitat, mentre es resol el copyvio. Com ho veuríeu? Alguna altra idea? Gràcies i salutacions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb que copyvio i la distinció són incompatibles, i també d'acord que una bona solució seria suspendre la distinció mentre els articles tinguin casos de copyvio. Un cop eliminat el copyvio, segons si s'ha canviat molt o poc el text caldria valorar si cal una nova avaluació, si es pot mantenir la distinció o si s'ha de treure i tornar-la a demanar.

Jove (discussiócontribucions)

Quin cop més dur. Certament no poden quedar així. Em sumo a la proposta feta per @Pere prlpz.

Paucabot (discussiócontribucions)

Per si voleu fer una primera anàlisi: Loupeter ha esporgat Otello (Rossini), que era un article de qualitat i l'article ha perdut uns 10 000 octets.

Un dels problemes més greus que li veig a només eliminar els paràgrafs on s'ha pogut verificar en línia que hi ha copyvio és que el text no suprimit encara fa passar molta pena. El que queda és normalment text referenciat en obres de paper o text d'internet ja no accessible. Ara mateix, no podem confirmar que aquest text sigui copyvio, però seria molt estrany que no ho fos, perquè gairebé totes les fonts usades per aquest usuari en articles de qualitat que he pogut consultar s'havien usat il·legalment.

Paucabot (discussiócontribucions)

Tornant a repassar aquest article, acab de veure que l'argument (que és la major part del que quedava) està afusellat d'una pàgina personal d'internet del 2005 (i sense acreditar).

Alzinous (discussiócontribucions)

Recuperar un article que està copiat de dalt a baix és difícil. S'haurien de refer començant des de zero. Segurament, tal com s'ha proposat, caldria retirar la distinció a tots els articles amb copyvio.

Paucabot (discussiócontribucions)

El problema és que aquests articles ja haurien d'estar esborrats a hores d'ara. Però, com que això no passa, mentrestant, estic d'acord amb Alzinous, Pere prlpz i Jove en, almanco, suspendre la distinció dels articles bons i de qualitat que tenguin avisos de violació de drets d'autor.

Jmrebes (discussiócontribucions)

D'acord amb la retirada dels distintius de qualitat. La imatge de la Viquipèdia queda mal malmesa amb aquests copyvios. En alguns casos, pel que fa a la redacció actual d'alguns d'aquests articles, no queda més remei que començar des de zero o des d'una llengua diferent del mateix article i traduir-ho substituint el contingut actual. Esporgar el contingut, com diu en Pau, pot no ser suficient, podria quedar ben poca cosa!

Loupeter (discussiócontribucions)

Realment és desolador. Suprimir completament és una feina ingrata, però potser la única alternativa sensata és començar de bell nou.

Alzinous (discussiócontribucions)

Aleshores, que fem? Hi ha consens suficient per retirar la distinció a tot els articles amb copyvio? Altres opcions serien: seguir el procediment ordinari i fer la proposta de retirada de la distinció, o esborrar-los quan el copyvio és general i afecta al conjunt de l'article.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo diria que hi ha consens en suspendre'ls la distinció directament, tot tenint en compte el que va comentar en Pere de valorar l'opció de recuperar-la en el cas que el copyvio s'elimini.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Jo també crec que hi ha consens.

I entenc també que la retirada és provisional de manera que si s'eliminés el copyvio amb canvis mínims es reposaria la distinció, tot i que s'hauria de discutir cas per cas si els canvis afecten als motius pels que es va donar la distinció. Si l'eliminació del copyvio suposa un canvi o una retallada important, aleshores queda eliminada la distinció no per que es retiri sinó perquè l'article ja no és el mateix al que es va donar la distinció.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Jo també crec que hi ha suficient consens

Jove (discussiócontribucions)

Sí, jo també penso que hi ha consens suficient de retirada de distinció. Després hem de pensar com «refem» la qualitat d'aquests articles i, si convé, dedicar una viquimarató a restaurar-los.

Jmrebes (discussiócontribucions)
Alzinous (discussiócontribucions)

Gràcies per la feina.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Estaria bé veure si algun d'aquests articles surt com a article destacat a la portada, per si de cas.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Ara mateix no

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

D'acord a retirar la distinció temporalment, fins que no se solucioni el problema de copyvio.

Paucabot (discussiócontribucions)

He acabat d'eliminar les plantilles i avisos als articles implicats. Si no m'he equivocat, en total, s'ha suspès la distinció de 85 articles. També he eliminat aquests articles de la llista Viquipèdia:Articles de qualitat.

Segons jo, ara només queda eliminar el distintiu a Wikidata. El problema és que ara no tenim cap llista a mà de quins són els articles.

Paucabot (discussiócontribucions)

L'únic article d'aquests 85 que ha estat revisat i que ara mateix no té cap avís de copyvio és La Cenerentola. Es pot avaluar de nou per si manté la distinció.

Alzinous (discussiócontribucions)

La gazza ladra també es va revisar i no te copyvio. Jmrebes el va refer a partir d'una traducció.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si està refet a partir de zero no és el mateix article es va distingir i si es vol distingir hauria de passar per l'avaluació i la votació, com un article nou.

La Cenerentola pot ser diferent perquè ve a ser el mateix article que ja tenia la distinció i el que s'ha de veure és si la correcció li ha de fer perdre o no.

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Llista d'articles:

 1. Missa glagolítica
 2. Missa núm. 6 (Schubert)
 3. Adriana Lecouvreur
 4. Alfred (Dvořák)
 5. Andrea Chénier
 6. Cinq-Mars (Gounod)
 7. Der Zwerg
 8. Die tote Stadt
 9. Dimitrij
 10. Don Chisciotte alle nozze di Gamaccio
 11. El jacobí
 12. Ernani
 13. Fidelio
 14. Francesca da Rimini (Zandonai)
 15. Gloriana
 16. Henri VIII
 17. I due Foscari
 18. I Rantzau
 19. Il matrimonio segreto
 20. Jenůfa
 21. Julietta
 22. Kàtia Kabànova
 23. Król Roger
 24. L'amico Fritz
 25. L'amore dei tre re
 26. L'amour de loin
 27. L'holandès errant (Wagner)
 28. La donzella de neu
 29. La Gioconda (Ponchielli)
 30. Le Siège de Corinthe
 31. Les noces de Fígaro
 32. Macbeth (Verdi)
 33. Osud
 34. Otello (Verdi)
 35. Passajirka
 36. Peter Grimes
 37. Příhody lišky Bystroušky
 38. Rienzi
 39. Rusalka
 40. Šárka
 41. Samson et Dalila
 42. Simfonia núm. 1 (Martinů)
 43. Tannhäuser (Wagner)
 44. Tristany i Isolda
 45. Una vida pel tsar
 46. Vanda (Dvořák)
 47. Vanessa (Barber)
 48. Věc Makropulos
 49. Werther
 50. Adelaide di Borgogna
 51. Adina (Rossini)
 52. Armida (Rossini)
 53. Aureliano in Palmira
 54. Bianca e Falliero
 55. Ciro in Babilonia
 56. Demetrio e Polibio
 57. Eduardo e Cristina
 58. El barber de Sevilla
 59. Elisabetta, regina d'Inghilterra
 60. Ermione
 61. Il signor Bruschino
 62. Il turco in Italia
 63. Il viaggio a Reims
 64. L'equivoco stravagante
 65. L'inganno felice
 66. L'italiana in Algeri
 67. L'occasione fa il ladro
 68. La cambiale di matrimonio
 69. La Cenerentola
 70. La donna del lago
 71. La gazza ladra
 72. La gazzetta
 73. La pietra del paragone
 74. La scala di seta
 75. Maometto secondo
 76. Matilde di Shabran
 77. Mosè in Egitto
 78. Otello (Rossini)
 79. Petite messe solennelle
 80. Ricciardo e Zoraide
 81. Semiramide
 82. Sigismondo
 83. Tancredi
 84. Torvaldo e Dorliska
 85. Zelmira
Alzinous (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Veig que estàvem buscant a la vegada.

A https://petscan.wmflabs.org/?psid=21736599 hi ha la consulta amb els articles que són de qualitat segons Wikidata (i per tant surten com de qualitat als interviquis de les altres viquipèdies) però que nosaltres no tenim a la categoria d'articles de qualitat. En surten 89, de manera que hi ha els 85 del copyvio i quatre més que s'haurien de revisar. Potser són articles que han perdut la distinció però no els hem actualitzat a Wikidata.

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

He arreglat aquests quatre. Si qualcú s'anima amb les altres 85 ...

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Ara he vist que hi ha diferències entre aquesta llista i la meva. A la teva, per exemple, apareix encara Roberto Baggio, que va perdre la distinció el 2015. Com que totes dues llistes tenen 85 ítems, hem perdut qualque llençol.

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Amb els tres que he arreglat, ja només en ballen 2.

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)
Loupeter (discussiócontribucions)

Estava seguin la teva llista, he fet els cinc primers, aniré fent de mica en mica. Potser millor marquem aquí els que ja estan fets per evitar trobar-no que alguns ja estan fets.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si uses la llista d'en Pere, sempre la trobaràs actualitzada amb només els articles que falten per fer.

Jmrebes (discussiócontribucions)

Gràcies a tots per la feina feta. No sabia que a WD s'hagués de treure el distintiu. De mica en mica vaig aprenent.

Leptictidium (discussiócontribucions)
Resposta a «Nova proposta per desbloquejar»
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

En @Townie ha creat en el marc del recent Taller Gràfic la icona Gold Medal ca.svg pels AdQ en substitució de la .png de baixa resolució que hi havia fins ara. Com la veieu? He provat una substitució en aquesta pàgina de prova. Si us agrada la fem extensible a totes les icones que hi ha fins ara que la puguin fer servir.

Paucabot (discussiócontribucions)

Molt millor que l'anterior, evidentment, però potser no faria falta que fos tan ''nostrada'' (bandera i ce trencada). A mi m'agrada la simplicitat de la que usen a la majoria de Viquipèdies: .

Jove (discussiócontribucions)

Molt d'acord amb el canvi, tot i que mantindria la "à" en comptes de la "ç", en tant que la segona és una lletra usada en d'altres llengües.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

La "à" també s'utilitza en altres llengües no?

Jove (discussiócontribucions)

Sí, és cert. He trobat exemples en el francès.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Si no hi ha més participació i/o oposició, procediré als canvis a la resta d'icones.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Paucabot a la Biquipedia en aragonès fan servir aquesta: .

Castellgalie (discussiócontribucions)

Crec que la "l·l" no s'utilitza enlloc més potser seria un símbol més particular

Resposta a «Nova icona .svg pels AdQ»
Arnaugir (discussiócontribucions)

Bon dia,

ara mateix tenim una secció de Llistes de qualitat on agrupem totes les llistes de diferent temàtica. De fet, aquesta secció segregada la vaig crear jo fa uns quants anys.

La meva proposta és tornar enrere i portar totes les "llistes de qualitat" a la secció temàtica que toqui, això sí, en un subgrup que sigui "llistes". Penso que és molt millor agrupar per temàtica, si no, algú que miri a Història no hi veurà un article tan fantàstic com Concurs anual d'edificis artístics, que està classificat com a Llista de qualitat (per posar un exemple).

Salut!

Resposta a «Llistes de qualitat»
Leptictidium (discussiócontribucions)

Fa temps que em ronda pel cap que els noms "Articles de qualitat" i "Articles bons" deixen entendre implícitament que la resta d'articles no són bons o de qualitat.

Obro, doncs, aquesta discussió sobre la conveniència o no de canviar el nom d'aquest tipus d'articles.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Voce in vetrina?

Com a referència, mirant les etiquetes de article de qualitat (Q17437796), la majoria de llengües properes fan servir "de qualitat" i algunes fan servir "destacat" (potser seguint el "featured" anglès). Una excepció és l'italià "voce in vetrina", que em sembla encantador i molt gràfic però no l'acabo de veure seriós en català.

Barcelona (discussiócontribucions)

Jo els deixaria, "de qualitat" implica "reconeguts oficialment com de millor qualitat" que és justament el que són

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

No hi donaria voltes tampoc, +1 al que diu na @Barcelona. El que hauríem de considerar és considerar una plantilla ORES i entrenar el sistema per a que tots els articles tinguessin una puntuació per defecte (com la Viquipèdia en èuscar).

Resposta a «Canvi de nom»
Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Potser @Paucabot o @Arnaugir que són veterans en l'ús d'aquest sistema. Gràcies.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Arnaugir (discussiócontribucions)

Hola, el millor seria actualitzar aquesta llista de seguiment amb tots els articles que han perdut la distinció des del 2012 fins ara, no crec que siguin més de 10.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Me n'ocupo doncs :)

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

És impossible fer-ho manual, @Arnaugir... M'hi estava posant des de zero i hi ha articles que tenen retirada la distinció sense votació entre 2008 i 2010. És molt molt caòtic, una matada recuperar-ho tot sol i a mà

Arnaugir (discussiócontribucions)

Xavier,

quan tingui un moment m'ho miraré, però crec que la llista l'hauríem de seguir tenint per tenir el log de retirades...

Resposta a «Llistes obsoletes i/o desordenades»
Resum per Medol

Enllaç vermell esborrat.

Medol (discussiócontribucions)
Darth vader 92 (discussiócontribucions)

Bona nit. Podeu veure el fil de la Taverna . Si en uns dies no hi ha objeccions procediré a realitzar els següents canvis: 1) En l'apartat de Ciències de la Terra dels AdQ es procediran a traslladar tots aquells articles o subcategories que no hagin d'estar allà segons l'article Ciències de la Terra. 2) Es procediran a crear noves subcategories segons els articles. 3) Es traslladarà la subcategoria de Paleontologia de la Categoria "Biologia" a la de "Ciències de la Terra", concretament a la Subcaregoria de "Geologia"

Gràcies

Jove (discussiócontribucions)

Coincideixo amb l'esmena. Endavant amb el canvi.

Resposta a «Ciències de la Terra»