Jinmeiyō kanji

Article de qualitat
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Kanji (漢字)

Kana (仮名)

Usos

Romaji (ローマ字)


Exemples dels caràcters del jinmeiyō kanji:
Dalt (d'esquerra a dreta): 榊 - sakaki (un arbre sagrat), 鵜 - u (cormorà), 岡 - oka (puig);
Abaix (d'esquerra a dreta): 袴 - hakama (Falda cerimonial); 倭 - Wa (Antic Japó); 國 - koku (país, forma tradicional).

El jinmeiyō kanji (人名用漢字? lit. «caràcters xinesos per usos de noms personals») és una llista de 983[1] caràcters xinesos, creats com un grup suplementari dels caràcters que poden ser usats de manera legal per registrar noms propis al Japó, complementària a la llista de "caràcters usats comunament" o jōyō kanji, que es refereix als caràcters d'ús quotidià al Japó.

Com a regla principal, els noms propis japonesos que es registren poden contenir solament caràcters del jōyō kanji (que es llegeixen com a noms usats del mètode nanori), jinmeiyō kanji, katakana i hiragana. Al Japó s'ensenya el jinmeiyō kanji a partir de l'educació secundària, i es requereix experiència en aquest, el Nivell 2 del Kanji kentei, un examen de suficiència en el coneixement dels kanjis.

Aquesta llista ha patit almenys vuit esmenes (quatre fetes el 2004) pel Ministeri de Justícia, a través del Departament d'Assumptes Civils,[2] òrgan encarregat del registre de noms i que a través de la Llei de Registre Familiar (戸籍法 , Kosekihō?),[3] ha respost a la demanda dels pares que desitgen anomenar els seus fills amb aquests caràcters.

Història[modifica]

Quantitat de caràcters a la llista jinmeiyō kanji
Data Caràcters afegits Caràcters retirats Total
1951 92 0 92
1976 28 0 120
1981 54 8 166
1990 118 0 284
1997 1 0 285
Febrer 2004 1 0 286
Juny 2004 1 0 287
Juliol 2004 3 0 290
Setembre 2004 693 0 983

L'ús dels caràcters per noms propis japonesos no va tenir cap reglament fins al 16 de novembre de 1946, quan el Ministeri d'Educació del Japó va establir el tōyō kanji, una llista de 1.850 caràcters d'ús quotidià que va ser usada com a base per registrar els noms japonesos, tot i que a la llista s'excloïa molts kanjis que s'usaven en els noms en aquell moment.

Així, el 25 de maig de 1951, el gabinet va crear un grup de caràcters que s'usarien específicament pels noms i que serviria de complement a la llista tōyō kanji, anomenat jinmeiyō kanji, amb una quantitat inicial del 92 caràcters.

Des de llavors, la llista ha patit vuit esmenes que han incrementat la quantitat de caràcters a usar, donada la demanda paterna. L'última esmena 27 de setembre de 2004, va augmentar la quantitat de 290 a 983 caràcters, fent que sigui l'addició més substancial a la llista de kanjis.

Característiques[modifica]

A part de l'ús exclusiu en noms, els caràcters del jinmeiyō kanji no tenen diferències visibles amb la resta de kanjis que no es troben a la llista; és a dir, tenen les característiques representatives d'un ideograma, d'un concepte o idea específica. Tot i això, hi ha diferències notables en la seva lectura i ús.

Significats[modifica]

Dins de la llista del jinmeiyō kanji existeixen grups de caràcters que representen éssers vius tals com arbres i plantes (杉 «cedre», 椿«camèlia», 梨 «perer»,楊 «salze», etc.), flors i fruites (芭 «plàtan», 苺 «maduixa», 茜 «akane», 菖 «lliri», etc.), aus (鳩 «colom», 鴎 «gavina»), peixos (鯉 «koi», 鮎»ayu», 鰯 «sardina», etc.) i altres animals (亀 «tortuga», 熊 «ós», 蜂 «abella», 蝶 «papallona», etc.). També existeixen grups de caràcters que representen diferents coses com: llocs (嶋 «illa (forma tradicional)», 奈 «Nara», 岡 «puig», 廟 «mausoleu», etc.), utensilis (臼 «morter», 斧 «destral», 櫛 «pinta», 箸 «bastonets», etc.), objectes religiosos (袈 «estola budista»,佛 «imatge budista (forma tradicional)», etc.), menjar i begudes (脩 «carn seca», 餅 «mochi», etc.), parts del cos (瞳 «pupil·la», 肘 «colze», 爪 «ungla», 吻 «trompa», etc.), entre altres com (厨 «cuina», 虹 «arc de sant martí», 紗 «gasa», 琶 «llaüt», etc.). De la mateixa manera existeixen caràcters que representen diferents persones (媛 «princesa», 姥«ancià», 夷 «bàrbar», etc.).

A part, en un gran grup, es troben els caràcters que representen idees abstractes com: propietats (弘 «ampli», 曽 «antic», 凉 «agradable i fresc», etc.), accions (冶 «fondre», 叶 «conèixer, 卜 «endevinar», etc.), emocions i sentiments (禎 «felicitat», 憐 «tenir pena», etc.), quantitats (廿 «vint», 哩 «ri», 圓 «yen (forma tradicional)», etc.), períodes històrics (秦 «Dinastia Qin», 宋 «Dinastia Sung», 倭 «Antic Japó», etc.), entre molts més.

Tal com s'ha vist en els exemples, existeixen molts caràcters que representen conceptes pròpiament japonesos i alguns altres que són importats des de la Xina. També s'ha pogut observar que existeixen diversos kanjis que són representats en la seva forma tradicional i no simplificats; això és perquè per llei, un grup de caràcters van deixar de ser obsolets des del 2004 i poden ser usats exclusivament en noms (藥 «medicina», 縣 «prefectura», 龍 «drac», etc.).

Bibliografia[modifica]

A dalt: Representació del nom femení japonès «Yumi» usant dos caràcters exclusius del jinmeiyō kanji (en blau). Abaix: Desglossament del nom «Yumi» en tres grups: usant solament caràcters del jinmeiyō kanji (A), usant combinacions del jinmeiyō kanji i altres caràcters (B) o sense usar caràcters del jinmeiyō kanji (C). Tot i les combinacions es pronuncia igual, la seva escriptura i etimologia varia.

Una altra característica important, com a tots els kanjis, és que tenen una lectura en on'yomi (lectures d'origen xinès) i en kun'yomi (lectures d'origen japonès). Les regles fonamentals de la lectura són les mateixes, si el nom o cognom només té un caràcter la seva lectura serà «kun» i si en té dos o més la seva lectura serà «on».

Tanmateix, a diferència d'altres, l'ús d'aquests kanjis en particular és en la seva majoria excepcions a la regla principal. Molts d'aquests caràcters tenen una lectura «kun» però forçosament s'han de llegir en «on» quan estan sols (芙 [fu], 赳 [kyū], 奎 [kei], etc.). Curiosament molts noms de llocs i cognoms japonesos es regeixen amb la lectura en "kun" encara que siguin per combinació (大阪 «Osaka» [Ōsaka], ambdós caràcters s'han de llegir en «kun» i el segon caràcter pertany al jinmeiyō kanji). També existeixen caràcters que no posen lectures en «on» i que són conegudes amb caràcters kokuji, caràcters natius del Japó i que, com que no era d'origen xinès, només tenen lectura en «kun» (榊 «sakaki», 俣 «entre cames» [mata], 畠 «camp» [hatake], etc.).

Els noms poden ser llegits amb el mètode nanori, que és d'ús exclusiu en noms i que no té relació amb les lectures «on» i «kun», i que en la majoria dels casos el caràcter pot generar un nom o cognom complet (瞳 [Akira], 巴 [Volum], etc.). Un altre mètode de lectura és l'ateji, on s'usen els caràcters pel seu valor fonètic i no ideogràfic, és a dir que l'escriptura del nom és sotmesa a favor de la seva pronunciació (阿弗利加 «Àfrica (forma arcaica)» [Afurika], el primer caràcter pertany a la llista). També existeixen dues altres formes comunes de lectures en noms: jūbako (mescla de lectures on-kun) i yutō (mescla de lectura kun-on); la combinació 祐巳 "Yumi" que apareix a la il·lustració de la dreta és un exemple de jūbako.

Ús[modifica]

No existeix una regla clara sobre l'ús dels caràcters del jinmeiyō kanji, ja que al final el com es dirà i com s'escriurà el nom en el moment de registrar-lo serà a discreció dels pares.

En tenir un ventall d'opcions, al Japó existeixen diccionaris, llibre i bases de dades que mostren les possibilitats de combinació i pronunciació dels noms en base dels caràcters (inclosos els del jinmeiyō kanji). Llibres tals com el Nihon seishi daijiten, el Monshō dai shō sei i el Kamon daizukan no només ensenyen la seva lectura, sinó la història dels noms registrats. De la mateixa manera existeixen diversos llibres de noms que recullen governants, polítics, acadèmics, religiosos, empresaris, artistes, etc. de persones vives o mortes, i que poden servir de referències als pares a l'hora de la inscripció del nom del seu fill.

Llista de jinmeiyō kanji[modifica]

Nota: Les lectures dels kanjis es mostraran únicament en kana i no es mostraran la romanització Hepburn per qüestions de mida i estètica de l'article. Cada rengló representa una lectura diferent. En les lectures kun, l'okurigana està representat després d'un punt (.); exemple: たす.ける [tasu.keru], l'escriptura del kanji es representa a l'esquerra del punt i la resta s'escriu en okurigana.

25 de maig de 1951[modifica]

Es publiquen els primers 92 caràcters del jinmeiyō kanji, una llista exclusiva de caràcters per ús exclusiu en noms:

Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
4E11 チュウ うし Signe de la vaca o bou (segon signe del zodíac xinès)
4E1E ジョウ
ショウ
すく.う
たす.ける
Ajudar
4E43 ナイ
ダイ

アイ

すなわ.ち
なんじ
Des de, en conseqüència, després del qual, partícula possessiva
4E4B
これ
おいて
ゆく
この
De, aquest, aquesta, això
4E5F
なり

また
Ser, estar (forma clàssica)
4E80 キ キュウ
キン
かめ Tortuga
4E99 コウ
カン
わた.る
もと.める
Estendre, arribar, cobrir
4EA5 ガイ
カイ
Signe del porc o porc senglar (dotzè signe del zodíac xinès)
4EA6 エキ ヤク また També, novament
4EA8 コウ
キョウ
ホウ
たてまつ.る Sotmetre's a, respondre una trucada telefònica, agafar, obtenir, atrapar
4EAE リョウ あきらか Clar, ajuda
4ED9 セン
セント
Ermità, mag, centaure
4F0A かれ Aquest, aquesta, això, aquell, aquella, aquells, aquelles.
5321 キョウ
オウ
すく.う Corregir, auxiliar, salvar
536F ボウ モウ Signe de la llebre o el conill (quart signe del zodíac xinès)
53EA ただ Solament, llibre, a més
543E われ
わが-
あ-
Jo, meu, nostre, propi
5442
リョ
せぼね Columna vertebral, espinada, espina dorsal
54C9 サイ かな
Com?, qué?, desgraciadament
5609 よみ.する
よい
Aplaudir, lloar, estimar
572D ケイ
Joia quadrat, cantonada, angle, marge
5948
ナイ
ダイ
いかん
からなし
Nara, què
5B8F コウ ひろ.い Ample, llarg
5BC5 イン とら Signe del tigre (tercer signe del zodíac xinès)
5C1A ショウ なお Estima, a més a més, encara
5DCC ガン いわ
いわお
けわ.しい
Roca gran rodona, risco
5DF3 Signe de la serp (sisè signe del zodíac xinès)
5E84 ショウ

ソウ
ホウ
Nivell
5F18 コウ
ひろ.い Vast, ample
5F25
いや

あまねし
いよいよ
とおい
ひさし
ひさ.しい
わた.る
Cada cop més, més i més, de forma creixent, encara més
5F66 ゲン ひこ Noi, vailet (arcaisme)
608C テイ
ダイ
Atendre la gent gran
60E3 ソウ いそが.しい
そうじて
Tot
6566 トン
タイ
ダン
チョウ
あつ.い Diligent, bondadós
6589 セイ
サイ
そろ.う
ひと.しい
ひと.しく
あたる
はやい
Equilibrat, semblança, igual, espècie similar
660C ショウ さかん Pròsper, brillant, clar
6643 コウ あきらか Clar[4]
664B シン すす.む Avançar
667A Saviesa, intel·lecte, racionalitat
66A2 チョウ のび.る Estendre
670B ホウ とも Amic, company
6749 サン すぎ Porc, criptomèria
6842 ケイ かつら KatsuraCercidiphyllum japonicum»)
6850 トウ
ドウ
きり PauloniaPaulownia tomentosa»)
6960 ナン
ダン
ゼン
ネン
くす
くすのき
CamforerCinnamomum camphora»)
6A58 キツ たちばな MandarinaCitrus tachibana»)
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
6B23 キン
ゴン
コン
よろこ.ぶ
よろこ.び
Complaure
6B3D キン
コン
つつし.む Respectar, reverenciar, anhel·lar
6BC5
つよ.い Força
6D69 コウ おおき.い
ひろ.い
Espai ample, abundància, vigorós
6DF3 ジュン
シュン
あつ.い Pur
718A ユウ くま Os
723E
なんじ しかり
その
のみ
Tu, segona persona
732A チョ
いのしし
Porc senglar
73B2 レイ So de les joies
タク - タク みが.く Llustrar, polir
745E ズイ
スイ
みず-
しるし
Felicitats
751A ジン はなは.だ
はなは.だしい
Tremendament, molt, gran, extraordinàriament
7766 ボク
モク
むつ.まじい
むつ.む
むつ.ぶ
Infinit, amistós, cordial
78E8 みが.く
す.る
Polir, restregar, millorar, rentar-se les dents
78EF いそ Costa, platja
7950 ユウ
たす.ける Ajudar
7984 ロク さいわ.い Feu, subsidi, pensió, beca, felicitat
798E テイ さいわ.い
ただ.しい
Felicitat
7A14 ネン
ジン
ニン
みの.る
みのり
Collita, madurar
7A63 ジョウ わら
ゆたか
Bona collita, prosperitat, 10^28 (deu mil quatrilions)
7DBE リン あや Disseny, dibuix, roba amb figueres, tela creuada
8061 ソウ さと.い
みみざと.い
Savi
8087 チョウ
ジョウ
トウ
はじ.める
はじめ
Començament
80E4 イン たね Descendent, descendència, successió
8276 エン つや
なま.めかしい
あで.やか
つや.めく
なま.めく
Llustrós, llustre, envernissar, polir, encant, colorit, fascinant
8526 チョウ つた Heura japonesa ("Parthenocissus tricuspidata")
85E4 トウ
ドウ
ふじ «Wisteria»
862D ラン
Orquídia, Holanda
864E とら Tigre, borratxo
8776 チョウ Papallona
8F14
たす.ける Ajudar
8FB0 シン
ジン
たつ Signe del drac (cinquè signe del zodíac xinès)
90C1 イク Progrés cultural, perfum
9149 ユウ とり Oest, ocell, signe de l'ocell (desè signe del zodíac xinès), radical del sake
9326 キン にしき Brocat, vestit fi, honors, objectes brillants i esplèndids
938C レン
ケン
かま Falç, Gollada
9756 セイ
ジョウ
やす.んじる Pacífic
9808
シュ
すべから.く
すべし
ひげ
まつ
もち.いる
もと.める
Haver de, clar que sí, necessàriament
99A8 ケイ
キョウ
かお.る
かおり
Fragrant, suau, favorable
99D2 こま Poni, cavall, poltre, jaca, peça de shogi
9BC9 こい «Koi» (carpa comuna, «Cyprinus carpio»)
9BDB チョウ たい Brema o platica («Abramis brama»)
9DB4 カク つる Grua, cigonya
鹿 9E7F ロク しか
Cérvol
麿 9EBF まろ Jo, tu[5]
9F8D リュウ
リョウ
ロウ
たつ Drac, imperial

30 de juliol de 1976[modifica]

Es realitza la primera esmena, afegint a la llista original 28 nous caràcters, totalitzant a la llista amb 120 caràcters.

Addicions
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
4F51 ユウ
たす.ける Ajudar, assistir
5141 イン じょう
まこと.に
ゆるす
Permetre, autoritzar, sinceritat
タク -
さ.える
こお.る
ひ.える
Estar segur, serè, fre, hàbil
55AC キョウ たか.い Alt
601C レイ
レン
リョウ
あわ.れむ
さと.い
Savi
60A0 ユウ Distant, llarg temps, oci
65ED キョク あさひ Sortida del Sol, Sol del matí
674F キョウ
アン
コウ
あん Albercoc
6893 あずさ Catalpa («Betula grossa»)
スイ - ショウ こずえ
くすのき
Copa de l'arbre, branca
68A8 なし Nashi (pera japonesa, «Pyrus pyrifolia»)
6C99
シャ
すな
よなげる
Sorra
渚 - ショ なぎさ Costa, platja, ribera
7460
リュウ
Lapislàtzuli
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
77B3 ドウ
トウ
ひとみ Pupil·la
7D17
シャ
うすぎぬ Gasa, malla fina, teranyina.
7D18 コウ おおづな
つな
つなぐ
Llarg
7D62 ケン Disseny d'un kimono
スイ - スイ かわせみ
みどり
Verd
8036
ジャ
? (signe d'interrogació)
8299 lotus, Mont Fuji
831C セン あかね Akane
8475 あおい Malva
85CD ラン あい Indígena vertader
90A3
なに
なんぞ
いかん
Què?
963F
おもね.る Àfrica, afalagar, adular, racó, descans
96BC シュン
ジュン
はやぶさ Falcó pelegrí
9B8E デン
ネン
あゆ
なまず
«Ayu» (truita d'aigua dolça, «Plecoglossus altivelis»)

1 d'octubre de 1981[modifica]

Segona esmena. Es crea la llista jōyō kanji amb 1.945 caràcters d'ús quotidià reemplaçant el tōyō kanji, aquesta nova llista inclou vuit caràcters originaris del jinmeiyō kanji i que des de llavors serien usats de manera quotidiana. Sis caràcters van patir un procés de simplificació de traços. També van ser afegits al jinmeiyō kanji 54 nous caràcters, arribant als 166 caràcters.

Retirada
(de la llista original)
(de la primera esmena)
Simplificacions
Tradicional Unicode Simplificat Unicode
4E99 4E98
タク - 51B4
スイ - 68A2
渚 - 6E1A
タク - 7422
スイ - 7FE0
Addicions
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
4F0D いつつ Cinc, equip de cinc homes, fila, línia
4F36 レイ
リョウ
わざおぎ Actor
4F91 ユウ
すす.める
たす.ける
Incitar a menjar, regal
5B5F モウ
ボウ
ミョウ
かしら cap (líder), començament, inici
5C2D ギョウ たか.い Alt, lluny[4]
5CFB シュン けわ.しい
たか.い
Alt, escarpat
5D69 スウ
シュウ
かさ
かさ.む
たか.い
Agreujar-se, posar-se pitjor, tornar-se un pesat, inflar-se, dilatar-se
5DBA レイ
リョウ
Cim
5DF4 ともえ
うずまき
Tomoe
5F6C ヒン
フン
うるわ.しい
あき.らか
Refinat, dòcil
60C7 シュン
ジュン
トン
あつ.い Sincer, amable, considerat
60DF
ユイ
おも.んみる
これ
おも.うに
Considerar, pensar, reflexionar
6167 ケイ
さとい Savi
6590
Bell, estampat
65E6 タン
ダン
あき.らか
あきら
ただし
あさ
あした
Ortus, alba, demà
6602 コウ
ゴウ
あ.がる
たか.い
たか.ぶる
Ascendir, pujar
674E すもも Cirera japonesaPrunus salicina»)
6817 リツ
くり
おののく
Castenyer japonès («Castanea crenata»)
6953 フウ かえで Auró
69D9 テン
シン
まき
こずえ
Llenya[4]
6C50 セキ しお
うしお
せい
Marea, aigua salada, oportunitat
6D35 ジュン
シュン
の.ぶ
まこと.に
Igual, exactitud
6D38 コウ Aigua resplendent
6E25 アク あつ.い
うるお.う
Amabilitat, benevolència
745B エイ Cristall, brill de joies
7476 ヨウ たま Bell com una joia
7483 Lapislàtzuli, cristal·lí
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
752B
はじ.めて Per primera vegada
7693 コウ しろ.い
ひか.る
Clar, blanc
7738 ボウ
ひとみ Pupil·la
77E9 かね
かねざし
さしがね
Regle, escaire
78A7 ヘキ
ヒャク
Blau, verd
7B39 ささ Bambú nan[5]
7DCB あけ
あか
Escarlata, cardinal
7FD4 ショウ かけ.る
と.ぶ
Planar, volar
8129 シュウ おさ.める
なが.い
ほじし
Carn seca
82D1 エン
オン
その
う.つ
Jardí, granja, parc
8309 マツ
バツ
Jasminum grandiflorum
8389
ライ
レイ
Jasminum grandiflorum
840C ホウ も.える
きざ.す
めばえ
きざ.し
Mostrar símptomes de, brotar, convertir-se en malt[4]
8429 シュウ はぎ Trèvol japonèsLespedeza»)
84C9 ヨウ lotus
8557
ふき Fuki
8679 コウ にじ Arc de Sant Martí
8AD2 リョウ あきら.か
まことに
Fet, realitat, entendre, apreciar
8D73 キュウ Força i valentia
8FEA テキ みち
みち.びく
すす.む
いた.る
Edificar, carrer, camí
9065 ヨウ はる.か Distant, fet temps[4]
907C リョウ Distant
971E
かすみ
かす.む
Boira, ennuvolat, opacar-se
980C ショウ
ジュ
ヨウ
かたち
たた.える
ほめ.る
Panegíric
駿 99FF シュン
スン
すぐ.れる Un bon cavall, una persona ràpida, passar a gran velocitat
9CE9 キュウ
はと
あつ.める
Colom
9DF9 ヨウ
オウ
たか Falcó

1 de març de 1990[modifica]

Tercera esmena. S'afegeixen a la llista 118 caràcters, amb un total de 284 caràcters.

Addicions
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
4F0E
わざ
わざおぎ
Fita, habilitat
4F3D

キャ
ギャ
とぎ Atenció sanitària, cuidar malalts, amfitrió, malaltia, ajudant
4F83 カン つよ.い Fort, just, virtuós, amant de la pau
5016 コウ しあわ.せ
さいわ.い
Felicitat, sort
502D
したが.う Yamato, Antic Japó
5072 サイ
しの.ぶ Recol·lectar, recordar
51B6 い.る Fosa, liqüefacció
51CC リョウ しの.ぐ Aguantar, evitar, mantenir allunyat, treure d'un perill, desafiar, ofendre, sobrepassar
51DC リン きびし.い Fret, estricte, sever[4]
51EA なぎ
な.ぐ
Calma[5]
51F1 ガイ
カイ
かちどき
やわらぐ
Cançó de victòria
52C1 ケイ つよ.い Fort
53E1 エイ あき.らか Intel·ligència, imperial
53F6 キョウ かな.える
かな.う
Coincidir, respondre
5504 バイ うた
うた.う
Cançó tocada amb shamisen
5544 タク
ツク
トク
ついば.む
つつ.く
Picar, recollir
594E ケイ
Estrella, déu de la literatura
5A9B エン ひめ Bella dona, princesa
5B09 うれ.しい
たの.しむ
Content, feliç, encantat, regocitar-se
5BA5 ユウ なだ.める
ゆる.す
Serenar, calmar, pacificar
5D1A リョウ Sobresortir en una fila
5D50 ラン あらし Tempesta
5D6F
Escarpat, escabrós, accidentat
5DFD ソン たつみ Sud-est
5F57 スイ

ケイ
セイ
ほうき Cometa
5F6A ヒョウ
ヒュウ
あや Estampat, decorat, petit tigre
6055 ジョ
ショ
ゆる.す Excusar, tolerar, perdonar
61A7 ショウ
トウ
ドウ
あこが.れる Anhel·lar, sospirar per, aspirar a, admirar, adorar
62F3 ケン
ゲン
こぶし Puny
6377 ショウ
ソウ
はや.い Victòria, ràpid
637A ナツ
ダツ
さ.す
お.す
Pressionar, imprimir, marcar, gravar, adherir un segell
65BC
おい.て
お.ける
ああ
より
En, quant a
65FA オウ
キョウ
ゴウ
かがや.き
うつくし.い
さかん
Fluorescent, bell, amb èxit, vigorós
6634 コウ
ボウ
すばる Plèiades
664F アン おそ.い Tarda, tranquil, posta del sol
665F セイ
ジョウ
あきらか Clar
6668 シン あした
とき
あさ
Mati, matinada
6689 かが.やく Brill, llum
66D9 ショ あけぼの Alba, sortida del Sol
6714 サク ついたち Conjunció, primer dia del mes
675C
トウ
もり
ふさ.ぐ
やまなし
Bosc
67CA シュ
シュウ
ひいらぎ Hiiragi
67DA
ユウ
ジク
ゆず Yuzu
67FE まさ
まさめ
まさき
Gra pur, masakiEuonymus japonicus»)[5]
681E カン しおり Marcador de llibres, marca de lectura, punt de llibre, guia, follet
68A7 あおぎり AogiriSterculia platanifolia»)
690B リョウ むく Fruita
690E ツイ
スイ
つち
う.つ
Roure, martell
6930 やし Cocoter, palma
椿 693F チン
チュン
つばき Camèlia (Camellia japonica)
6D8C ヨウ かわ
やなぎ
Salze
699B シン
ハン
はしばみ
はり
Avellana
69FB つき «Zelkova»
6A3A かば
かんば
Bedoll
6A80 ダン
タン
わざ
わざおぎ
Porc, Santalum albumEuonymus hamiltonianus»)
6BEC キュウ いが
まり
Pilota
6C40 テイ みぎわ
なぎさ
Costa, marge d'aigua
6C70
タイ
おご.る
にご.る
よな.げる
Luxe, seleccionar
6D32 シュウ
しま Continent, illa, país
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
6E67 ユウ
ヨウ
わ.く Bullir, fermentar, criar
6EC9 コウ ひろ.い Profund i ample
6F31 ソウ
シュウ
くちすす.ぐ
くちそそ.ぐ
うがい
すす.ぐ
Fer gàrgares, netejar-se la boca
6FAA レイ みお Ruta marítima, canal de navegació
7199 たのし.む
ひか.る
ひろ.い
よろこ.ぶ
かわ.く
あきらか
ひろ.める
ひろ.まる
Brillant, assolellat, pròsper, festiu
71CE リョウ かがりび Foguera, cremada
71E6 サン さん.たる
あき.らか
きらめ.く
きら.めく
Magnífic, sobresortint, lluminós
71FF ヨウ かがや.く
ひかり
Brill
723D ソウ あき.らか
さわ.やか
たがう
Refrescant, vigorós, ressonant, dolç, clar
7396 キュウ
Bella joia negra, nou
7433 リン Joia, tintineig de la joieria
745A
Corall
7473 みが.く Polir
7690 コウ さつき Pantà, costa
7709
まゆ Cella
77AD
あきらか Clar
78A9 セキ おお.きい Llarg, gran, eminent
79E6 シン はた Dinastia Qin
7A00
まれ
まばら
Raig, fenomenal, àcid diluït
7A1C リョウ
ロウ
いつ
かど
Angle, cantó, cantonada, poder, majestat
7AE3 ドウ
シュン
わらわ
わらべ
おわ.る
Fi, finalitzar
7B19 ショウ
ソウ
ふえ Shō (instrument de vent)
7D2C チュウ つむぎ
つむ.ぐ
Pongee (peça de vestir prima)
7D43 ゲン いと Fil, corda, música tocada amb shamisen
7D9C ソウ おさ.める
す.べる
Governar
7DB8 リン
カン
いと Fil, vestit de seda
7DBA あや Vestit amb dibuixos, bell
耀 8000 ヨウ かがや.く
ひかり
Brill, destell
80E1

なんぞ Bàrbar, estranger
821C シュン Shun (líder llegendari xinès)
82B9 キン せり Julivert
8304 Albergínia
8305 ボウ
ミョウ
かや
ちがや
Kaya (nou moscada japonesa, «Torreya nucifera»)
839E カン Canya usada per cobrir el tatami
83DE ショウ Flor de lis
83EB キン すみれ Sumire (espècie de violeta, «Viola mandshurica»)
8494
う.える
まく
Plantar llavors
84BC ソウ あお.い Blau, pàl·lid
84EE レン はす
はちす
Flor de lotus
8549 ショウ Plàtan
887F キン
コン
えり Coll, collar, solapa
8888
Estola de monjo budista
88DF
シャ
Estola de monjo budista
8A62 ジュン
シュン
はか.る
まこと
Consultar amb
8ABC よしみ
よい
Amistat, intimitat
8AC4 シュン ひちくど.い
くど.い
くどくど
ねんご.ろ
Tediós
9091 ユウ うれ.える
くに
むら
Vila, comunitat rural, radical dret de vila
9187 ジュン
シュン
もっぱら
こい
あつい
Sake pur, puresa, afecte
91C7 サイ と.る
いろどり
Dau, forma, aparença, col·laboració
96DB スウ

ジュ
ひな
ひよこ
Pollet, niuada
97A0 キク
キュウ
まり Bola
98AF サツ
ソウ
さっ.と De sobte, suaument
9B41 カイ さきがけ
かしら
Líder, cap
9CF3 ホウ
フウ
Fènix mascle
9D3B コウ おおとり
ひしくい
Cigonya oriental («Ciconia boyciana»)
9D6C ホウ おおとり Fènix
9E9F リン Unicorn xinès, girafa, geni, brillant, sobresortint
9ECE レイ
くろ.い Fosc, negre, molts
9EDB タイ まゆずみ Celles ennegrides

3 de desembre de 1997[modifica]

Quarta esmena. Només s'afegeix un caràcter, amb un total de 285 caràcters.

Addició
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
7409 リュウ
Lapislàtzuli

23 de febrer de 2004[modifica]

Cinquena esmena. Només s'afegeix un caràcter, amb un total de 286 caràcters.

Addició
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
66FD ソウ

ゾウ
かつ
かつて
すなわち
Antic, anterior, ex-, una vegada, en un altre temps, abans, alguna vegada, mai[4]

7 de juny de 2004[modifica]

Sisena esmena. S'afegeix un altre caràcter i és la llista arriba als 287 caràcters.

Addició
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
7345 しし Lleó

12 de juliol de 2004[modifica]

Setena esmena. Tres caràcters són afegits a la llista, arribant als 290 caràcters.

Addicions
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
6BD8
たす.ける Ajudar, assistir
7027 ロウ
ソウ
たき Cascada, ràpids (d'un riu)
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
99D5
かご
が.する
しのぐ
のる
Vehicle, palanquí, llitera, camilla, alçar un animal

27 de setembre de 2004[modifica]

Aquest dia es va fer la vuitena i última esmena (de moment) de la llista. L'11 de juny de 2004 el consell consultiu del Ministeri de Justícia va anunciar un projecte d'afegir 578 caràcters a la llista de jinmeiyō kanji.[6]

Alguns d'aquests, van ser demanats per la perseverança dels pares per a usar-los en els seus fills tals com:

(Shizuku, "gota d'aigua")
(Ichigo, "maduixa")
(Haruka, "distant")
(Akira, "espurna")
(Kiba, "ullal")

Altres caràcters van ser proposats no per la seva potencialitat en els noms, sinó per què s'usen amb freqüència i són fàcils de llegir i escriure, inclosos alguns de polèmics com:

(Kuso, "merda")
(Noroi, "maledicció")
(Shikabane, "cadàver")
(Gan, "càncer")

Dels 578 proposats només es van acceptar 489 caràcters, entre ells els mencionats a dalt. El consell va decidir prendre's un període de consulta durant el qual rebrien suggeriments al web del Ministeri de Justícia fins al 9 de juliol de 2004 per incloure o excloure aquests caràcters.

El 23 de juliol de 2004, el consell consultiu es va reunir novament per prendre la decisió i donades les enèrgiques protestes rebudes del públic amb cert caràcter polèmic, es va decidir retirar 9 dels 489 caràcters en espera, entre ell els quatre mencionats anteriorment i els cinc següents:

(Kashimashii, "violació", "seducción")
(Midara, "obscè")
(Urami, "ressentiment")
(Shimogasa, "hemorroides")
(Sobame, "concubina")

Els altres 480 caràcters proposats encara estaven en període de consulta per ser retirats. En aquest període es va afegir un caràcter més:

(Kiku, Beure aigua amb les mans)

El 13 d'agost de 2004, el consell consultiu va decidir eliminar 79 caràcters polèmics entre els quals sobresortien:

(Betsu, "ridícul")
(Umi, "pus")
(Shu, "tumor")
(Shō, "prostituta")
(Uso, "mentira", "falsedat")
(Shiri, "natja")

La setena esmena a la llista del juliol del 2004, on es va realitzar la inclusió de tres caràcters a la llista, va concloure amb la presentació final de 488 caràcters. El 27 de setembre del 2004, el Ministeri de Justícia, basant-se en la resolució de la Llei de Registre Familiar, es va acollir a la vuitena esmena del jinmeiyō kanji, acceptant la inclusió d'aquests caràcters.[7] Addicionalment, es va afegir una llista de 205 caràcters que representaven les varietats tradicionals d'alguns caràcters simplificats del jōyō kanji i el jinmeiyō kanji que estaven declarats obsolets des de 1947 i del 1981 respectivament.

Aquesta esmena va ser l'edició més substancial a la llista de jinmeiyō kanji, completant la llista amb un total de 983 caràcters.

Addicions[modifica]

Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
4E32 カン
ケン
セン
くし
つらぬ.く
Broxeta, pintxo
4E4E

ああ
かな


? (signe d'interrogació)
4E91 ウン い.う
ここに
Dir
4E9B
シャ
ち.と
ち.っと
いささか
Una mica, a vegades
4ED4
た.える
Cries (d'animals)
4F43 テン
デン
つくだ Camp d'arròs cultivat
4FA0 キョウ きゃん
おとこだて
cavallerositat
4FB6 リョ
とも Company, partidari
4FC4 にわか De cop i volta, abrupte, improvisat
4FD0 かしこ.い Intel·ligent
4FE3 また Engonal, musle[5]
4FFA エン おれ
われ
Jo, jo mateix
5026 ケン あき.る
あぐ.む
あぐ.ねる
う.む
つか.れる
Perdre interès en, cansar-se de
5036
とも.に Amb dos
50AD ヨウ
チョウ
やと.う
あた.い
ひと.しい
Fer servir, contractar un servei
50C5 キン
ゴン
わずか Diminutiu
5132 チョ もう.ける
もう.かる
もうけ
たくわ.える
Ser valuós, produir beneficis
514E
うさぎ Conill,
515C トウ
かぶと Casc
5176

そ.れ
そ.の
Aquesta, aquesta, aquests, aquestes
51A5 メイ
ミョウ
くら.い Os bru
51A8
フウ
と.む
とみ
Enriquir-se, ric, abundant[8]
51C4 セイ
サイ
さむ.い
すご.い
すさ.まじい
Rar, estrany, amenaçador, horrible
51C9 リョウ すず.しい
すず.む
すず.やか
うす.い
ひや.す
まことに
Agradable i fresc[8]
51DB リン きびし.い Fred[4]
51E7 いかのぼり
たこ
Cometa[5]
51F0 オオ
コウ
オウ
おおとり Fènix femella
51FD カン はこ
い.れる
Caixa (arcaisme)
5239 セチ
セツ
サツ
Temple
5289 リュウ
ころ.す Retallar, matar
52AB コウ
ゴウ
キョウ
おびや.かす Amenaçar, acovardir
52C3 ボツ
ホツ
おこ.る
にわかに
Ascendir
52FE コウ
かぎ
ま.がる
Estar doblegat, inclinar, capturar
52FF モチ
ブツ
ボツ
なか.れ
なし
No, no haver de, no fer, no ser
5302 にお.う
にお.い
にお.わせる
Fragant, resplendir, insinuar[5]
535C ボク うらな.う
うらない
Endevinar
537F ケイ
キョウ
きみ Tu, vostè, senyor, secretari, ministeri d'estat
53A8 シュウ

チュ
チュウ
くりや Cuina
53A9 キュウ うまや Estable, graner
53C9
シャ
サイ
また Bifurcació en un camí
53E2 ソウ
くさむら
むら.がる
むら
Bosc petit, conjunt d'arbustos
543B フン
ブン
くちわき
くちさき
Trompa
5451 トン
ドン
の.む Nedor
54E8 ショウ みはり Explorador, sentinella
54E9 まいる Milla, ri
558B チョウ
トウ
しゃべ.る
ついば.む
Parlar, conversar
55A7 ケン やかま.しい
かまびす.しい
Sorollós, bulliciós
55B0 く.う
く.らう
Menjar, beure[5]
5617 ショウ
ジョウ
かつ.て
こころ.みる
な.める
Una vegada, abans, antic, sempre, mai, ex-, llepar,, consumir molt, assaborir, menysprear, depreciar
5629
かまびす.しい Ós ruid
5642 ソン うわさ Rumor
564C ソウ
ショウ
かまびす.しい Bulliciós
5703
はたけ
にわ
Jardí, camp
5713 エン まる.い
まる
まど
まど.か
まろ.やか
Ien, cercle, rodó[8]
5750
すわ.る
おわす
そぞろに
まします
Seure
5766 タン たいら Nivell, ample
57DC
ショ
País obert, camp, terra salvatge[8]
57F4 ショク はに
へな
Argila
57FC さき
さい
みさき
cap, llengua de la terra
5806 タイ
ツイ
うずたか.い Apilador, amuntonar
582F ギョウ たか.い Alt, lluny[4]
5830 エン せき
せ.く
Embassament, prevenir, obturar
5835 かき barrera, tancat, verga
583A カイ さかい Món
5859 カク
コウ
はなわ
かた.い
Maceta
585E ソク
サイ
ふさ.ぐ
とりで
み.ちる
Tancar, cobrir, obstruir
586B テン
チン
] は.まる
は.める
うず.める
しず.める
ふさ.ぐ
Reomplir
58D5 コウ
ゴウ
ほり Trinxera, refugi contra atacs aeris
58EC ニン
ジン
みずのえ Novè signe del cicle sexagesimal
5937 えびす
えみし
ころ.す
たい.らげる
Bàrbar, salvatge, ainu, Emishi
5944 エン おお.う
たちまち
Cobrir
5957 トウ かさ.ねる Trillat
5996 ヨウ あや.しい
なま.めく
わざわ.い
Atractiu, encantador, calamitat
59E5
うば Persona vella
59EA テツ
チツ
ジチ
イツ
イチ
めい
おい
Neboda
5A03
アイ
うつく.しい Bell
5A29 ベン Donar llum
5B5C つと.める Esforçar-se
5B8B ソウ Habitar, Dinastia Sung
5B95 トウ すぎる Cova
5B9B エン あ.てる
-あて
-づつ
あたか.も
Dirigir-se, afortunadament, exactament
5BD3 グウ

ドウ
ぐう.する
かこつ.ける
よ.せる
よ.る
かりずまい
Morada temporal, guardar, implicar, suggerir
5BE6 ジツ
シツ

みの.る
まこと.に
みの.り
みち.る
Veritat, realitat[8]
5BF5 チョウ めぐ.み
めぐ.む
Amor, afecte, protecció
5C16 セン とが.る
さき
するど.い
Puntegut, afilat, disgustat, inquiet
5C24 ユウ もっと.も
とが.める
Raonable, exactament, natural, plausible, notable, esplèndid
5C51 セツ くず
いさぎよ.い
Escombraries
5CA1 コウ おか Puig, monticle
5CE8 けわ.しい Muntanya alta
5CEF ホウ みね
Cim[8]
5D16 ガイ

がけ
きし
はて
Precipici, risc
5D8B トウ しま Illa[8]
5DF2 や.む
すで.に
のみ
はなはだ
Parar, detenir, prèviament, ja, fer molt
5DF7 コウ ちまた Bifurcació en camí, escena, teatre
5DFE キン
フク
おお.い
ちきり
きれ
Tovallola, pergamí collar, ample
5E16 チョウ
ジョウ
かきもの quadern
5E4C コウ ほろ
とばり
Marquesina, cortina, caputxa
5E61 マン
ハン
バン
ホン
はた Bandera
5E87 ひさし
おお.う
かば.う
Protegir, defensar, ràfecs d'un teulat, golfes, visera
5E9A コウ かのえ Sèptim signe del cicle sexagesimal
5EB5 アン いおり
いお
Ermita, retirada
5EDF ビョウ
ミョウ
たまや
みたまや
やしろ
Mausoleu, temple, palau
5EFB カイ
まわ.る
まわ.す
もとお.る
めぐ.る
めぐ.らす
Rodeixar, jugar, anar al voltant de, circumferència
廿 5EFF ジュウ
ニュウ
にじゅう Vint
5F1B
たる.む
たる.める
たゆ.む
ゆる.む
ゆる.み
Afluixar, relaxar
5FA0 ライ きた.す
きた.る
く.る
Induir, animar a venir
5FBD しるし Bo, bell, símbol
5FFD コツ たちま.ち
ゆるが.せ
En un moment, instantàneament, de cop i volta, desatendre, descuidar
6062 カイ
ひろ.い Ampli, llarg, augmentar
6070 コウ
カッ
チョウ
キョウ
あたか.も Exactament, com si, afortunadament
6089 シツ
シチ
つ.きる
ことごと
ことごと.く
つ.くす
つぶさ.に
Tot, sencerament, completament, esgotar, acabar, fer-se amic de, servir
60DA コツ ほけ.る
ぼ.ける
ほ.れる
Enamorar-se de, admirar, tornar-se senil
60F9 ジャク
ジャ
ひ.く Atraure, captivar
60FA セイ さと.る Realitzar
6190 レン あわ.れむ
あわ.れ
Fer pena, tenir pietat, condoler-se, tenir compassió
620A
ボウ
つちのえ Cinquè signe del cicle sexagesimal
6216 ワク
コク
イキ
あ.る
あるい
あるいは
Alguna cosa, un, o, possible, un tal
621A ソク
セキ
いた.む
うれ.える
みうち
Fer pena, entristit
621F ゲキ ほこ Alabarda
6234 タイ いただ.く Ser coronat amb, viure sota un governant, rebre
6258 タク たく.する
たの.む
Sol·licitar, confiar en, pretendre, insinuar
62ED ショク
シキ
ぬぐ.う
ふ.く
Passar un drap, netejar amb un raspall, secar con un mocador
62F6 サツ せま.る Estar imminent
6309 アン おさ.える
しら.べる
Agafar, considerar, investigar
6328 アイ ひら.く Obrir
633A チョウ
テイ
ぬ.く Cotador per armes, rickshaws i carretes; voluntari valent
633D バン ひ.く Enserrar, moldre, tornejar
6349 ソク
サク
とら.える Atrapar, capturar
6367 ホウ ささ.げる Donar, ofendre, sacrificar, consagrar, dedicar
6372 ケン ま.く
ま.くる
まく.る
めく.る
まく.れる
Rodar, enrotllar, enroscar, donar voltes a la pàgina, enrotllar els manigues, arrencar
637B ネン
ジョウ
ね.じる
ねじ.る
ひね.くる
ひね.る
Girar ràpidament, retrocedir, jugar amb
63A0 リャク
リョウ
かす.める
かす.る
かす.れる
Saquejar, robar, rosar, passar sobre, insinuar, enganyar
63AC キク
コク
きく.す
むす.ぶ
すく.う
たなごころ
Agafar l'aigua amb les mans
63B4 カク つか.む
つか.まえる
つか.まる
Atrapar, agafar, agarrar, arrestar, capturar, subjectar
63C3 セン そろ.える
そろ.う
そろ.い
き.る
Estar complet, uniforme
647A ショウ
シュウ
ロウ
す.る
ひだ
Fregar, plegar, estampar sobre roba
6492 サン
サツ
ま.く Escampar, esquitxar
649E ドウ
トウ
シュ
つ.く Empènyer, perforar, punxar, marcar
64AB
な.でる Acariciar, calmar
64AD
バン
ハン
ま.く Plantar, sembrar
64B0 サン
セン
せん.する
えら.む
えら.ぶ
Compondre, editar, compilar, elegir
64E2 テキ
タク
ぬ.く
ぬき.んでる
Sobrepassar, seleccionar, sobresortir en, sortir
6591 ハン
まだら
Taca, marca, piga
65A1 アツ
カン
ワツ
めぐ.る
めぐ.らす
Governar, administrar, propagar-se
65A7 おの Destral
65AF
こう
か.く
この
これ
ここに
Aquest, així, d'aquesta manera, tal
660A コウ そら Cel, gran
660F コン くら.い
くれ
Fosc, enfosquir
6627 マイ
バイ
くら.い
むさぼ.る
Fosc, esbojarrat
6644 コウ あきらか Clar[4]
6652 サイ
さら.す
さらし
Blanquejar, refinar, exposar, aire
6666 カイ つごもり
くら.い
みそか
Fosc, desaparèixer
66D6 アイ くら.い Fosc, gens clar
66DD バク
ホク
ボク
さら.す Blanquejar, refinar, esposar, aire
66F3 エイ ひ.く Tirar, arrencar amb força, admetre, instal·lar, citar, referir-se a
66FE ソウ

ゾウ
かつ
かつて
すなわち
Antic, anterior, ex-, una vegada, en un altre temps, abans, alguna vegada, mai[4]
6756 ジョウ つえ Pal, canya
676D コウ くい Estaca, post, piqueta
6775 ショ
きね Boig
6777 つか Mespilus germanica
6787
Cullera
6795 チン
シン
まくら Coixí
67CF ハク
ヒャク
ビャク
かしわ Quercus dentata (espècie de roure)
67D1 コン
カン
Cítric, taronja
67D8 シャ
ジャク

つげ
やまぐわ
Morera silvestre
67F4 サイ
しば Llenya
67F5 サク
サン
しがら.む
しがらみ
とりで
やらい
Paret, tanca
67FF かき
こけら
Caqui
6803 とち Aesculus turbinata[5]
6816 セイ す.む Nu, colonial, rusc, teranyina, lludriguera
6841 コウ けた Biga mestra, pal major, unitat o columna (comptabilitat)
6854 キツ
ケツ
Campana xinesa ("Campanula")
6867 カイ ひのき
Chamaecyparis obtusa (xiprer japonès)[4]
6876 ヨウ
トウ
おけ Tina, cub
6881 リョウ はり
うつばり
うちばり
やな
はし
Dic, trampa per peixos, biga
6897 コウ
キョウ
ふさぐ
やまにれ
おおむね
De molt a prop, la major part
689B
なぎ Nagi
68AF テイ
タイ
はしご Escala, escala de mà
68B6 かじ
こずえ
"Broussonetia papyrifera"
68F2 セイ す.む Viure, habitar
6900 ワン はち Trós de fusta
6905 Cadira
691B かば
もみじ
Bedoll, auró[5]
6955
El·lipse
695A
ショ
いばら
しもと
すわえ
Fuet, canya
6962 シュウ
ユウ
なら Roure
696F ジュン たて Escut, pretext
698A さかき Sakaki (arbre sagrat de la religió) Xintoisme, "Cleyera japonica")[5]
698E えのき Enoki ("Celtis sinensis")
69AE エイ
ヨウ
さか.える
は.える
Florir, prosperitat, honor, glòria, esplendor[8]
69C7 テン
シン
まき
こずえ
Llenya[4]
69CC ツイ つち Martell, massa
69CD ソウ
ショウ
やり Llança, javelina, alabarda, pica
6A0B トウ
とい
Canonada, conducte
6A1F ショウ くす Camforer ("Cinnamomum camphora")
6A2B かし Cyclobalanopsis acuta [5]
6A3D ソン たる bota (recipient)
6A59 トウ だいだい Daidai (taronja amarga, "Citrus aurantium")
6A8E キン
ゴン
Pera, poma
6A9C カイ ひのき
Hinoki (ciprès japonès, "Chamaecyparis obtusa")[4]
6AC2 トウ
タク
かい
かじ
Rem
6AD3 おさやぐら
おおだて
Rem, torreta, torre
6ADB シツ くし
くしけず.る
Pinta
6B4E タン なげ.く
なげ.き
Lamentació, aflicció, dolor
6B64 こ.れ
こ.の
ここ
Est, actual, pròxim, següent, últim, passat
6B86 タイ
サイ
ほとほと
ほとん.ど
あやうい
Quasi, realment, completament
6C43 ハン

フウ
ホウ
ホン
ただよ.う
ひろ.い
Prefix "pan-"
6C5D ジョ なんじ
なれ
Tu, vostè
6C72 キュウ く.む treure (aigua), extraure, servir (líquids)
6C8C トン くら.い Caos
6C93 トウ くつ Calçat, sabata, bota
6CAB マツ
バツ
あわ
しぶき
つばき
Xapoteig, Bombolles de sabó
6D1B ラク Kyoto, la capital
6D6C かいり
のっと
Nus (unitat), milla nàutica
6DC0 テン
デン
よど.む Estancar-se, arremolinar, dipositar, sedimentar, absentar-se, titubejar, vacil·lar
6DCB リン さび.しい
さみ.しい
Sol, desolat
6DF5 エン
カク
コウ
ふち
かた.い
はなわ
Abisme, cantonada, llegua profunda, les profunditats
6E4A ソウ みなと
あつ.まる
Port
6E58 ショウ Riu Xiang (riu de la Xina), riu Sagami (riu del Japó)
6E5B タン
チン
しず.む
たた.える
Lluir un somriure, embargar d'emoció
6E9C リュウ た.まる
たま.る
た.める
したた.る
たまり
ため
Recol·lectar
6EA2 イツ こぼ.れる
あふ.れる
み.ちる
Desbordar, inundar, escampar
6F15 ソウ こ.ぐ
はこ.ぶ
Remar
6F23 レン
ラン
さざなみ Onades petites
6FE1 ジュ
ニュ
ぬれ.る
ぬら.す
ぬ.れる
ぬ.らす
うるお.い
うるお.う
うるお.す
Mollar-se, humitejar
7015 ヒン ほとり Costa, marge
7058 タン
ダン
なだ
Mar obert
7078 キュウ
やいと Moxa
707C シャク あらた
やく
Miracle
70CF
からす
いずくんぞ
なんぞ
Corb
7114 エン ほのお Fogonada
711A フン
ホン
ハン
た.く
や.く
やきがり
Cremar, encendre, fer una foguera, cuinar
7149 レン ね.る Refinar metalls, amassar sobre el foc
714C コウ きらめ.く
きら.めく
かが.やく
Brillar, rutilar, relluir, centellejar
714E セン せん.じる
い.る
に.る
Bullir, fregir, torrar
7164 バイ
マイ
すす Sutge, sutja, estalzí, estalzim
71D5 エン つばめ
つばくら
つばくろ
oreneta
71ED ソク
ショク
ともしび Llum
Kanji Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
722A ソウ つめ
つま
Ungla, urpa, unglot
7252 チョウ
ジョウ
ふだ Etiqueta, genealogia, circular
7259
きば
Ullal
725F ボウ
Pupil·la, mugit de la vaca
7261
ボウ
おす
お-
おん-
Animal mascle
727D ケン ひ.く Tirar, arrencar amb força, admetre, instal·lar, citar, referir-se a
7280 サイ
セイ
Rinoceront
72FC ロウ おおかみ Llop
73A9 ガン もちあそ.ぶ
もてあそ.ぶ
Jugar, fer esport, perdre el temps, tenir el placer
73C0 ハク Ambre
73C2 Joia
73C8 かみかざり Forquilla ornamental
73CA サン せんち
さんち
Solitud, centímetre
7425 Utensili de luxe
7435
Llaüt, fer glissando amb cordes
7436

Llaüt
74DC
うり Meló ("Cucumis melo")
74E2 ヒョウ ひさご
ふくべ
Carbassa
74E6 かわら
ぐらむ
Teula, gram
7525 セイ
ソウ
ショウ
おい
むこ
Nebot
754F おそ.れる
かしこ.まる
かしこ
かしこ.し
Tenir por, majestuós, generosament, aprehensió
7560 はたけ
はた
Camp, granja, jardí[5]
7562 ヒツ おわ.る
あみ
おわ.り
ことごとく
El final, finalitzar
757F みやこ Capital, suburbis de la capital
758B ヒキ
ショ

ヒツ
あし Cap, contar animals
758F
ショ
あら.い
うと.い
うと.む
とお.る
とお.す
まばら
Allunyar, escampar, descuidar
75E9 ソウ
チュウ
シュウ
シュ
や.せる Aprimar-se
76C3 ハイ さかずき Vidre, copa[8]
77A5 ベツ
ヘツ
Fer un cop d'ull
7825
テイ
キイ

といし
と.ぐ
みが.く
たいら.にする
Pedra d'esmolar
7826 サイ とりで Fort (edifici), fortalesa, trinxera
7827 チン きぬた Enclusa
786F ケン
ゲン
すずり Suzuri (tinter de pedra)
7893 カク
タイ
たし.か
かく.たる
Usu (morter japonès)
7897 ワン こばち Tassa de porcellana, tassa de té
78D0 バン
ハン
いわ Roca, penyal, peny, paret
7941
Intens, llarg
7947

くにつかみ
ただ
まさに
Déu nacional o local, pacífic, gran
7962
デイ
ナイ
Temple ancestral[4]
7977 トウ いの.る
いの.り
まつ.る
Resar
79AE レイ
ライ
Costum social, cortesia, hàbits, rituals[8]
79B0
デイ
ナイ
Temple ancestral[4]
79BD キン とり
とりこ
Ocell, presoner, captiu
79BE いね Arbre de dos branques, arròs
79E4 ショウ
ヒン
ビン
はかり Balança, bàscula
7A1F リン
ヒン
こめぐら Salari en arròs
7A3D ケイ かんが.える
とど.める
Pensar, considerar, objectar
穿 7A7F セン うが.つ
は.く
Cavar, perforar, penetrar, atrapar
7A84 サク すぼ.める
つぼ.める
せま.い
Encongir-se, contraure's, tancar, apagar
7A9F クツ
コツ
いわや
いはや
あな
Caverna
7AAA
くぼ.む
くぼ.み
くぼ.まる
くぼ
Depressió, cavar, enfonsar
7ABA うかが.う
のぞく
Espiar, fer una mirada, buscar l'ocasió, ser oportú
7AEA ジュ たて
た.てる
こども
Longitud, pes, torçar-se
7AFA ジク
チク
トク
Bambú
竿 7AFF カン さお Javelina, pal
7B08 キュウ Caixa de bambú
7B20 リュウ かさ Barret de bambú, influencia d'una persona
7B48 カツ はず
やはず
haver de, marca d'una fletxa
7B51 チク Chiku (antic instrument musical)
7B94 ハク すだれ Sudare (adorn de metall)
7B95 Criba
7BAA タン はこ Cistella de bambú
7BB8 チョ
チャク
はし Bastonets
7BC7 ヘン Volum, capítol, llibre, edició, compilació
7BE0 ゾウ
ショウ
しの
ささ
Bambú petit
7C3E レン すだれ
Sudare (cortina de bambú)
7C7E もみ Arròs[5]
7C9F ゾク
ショク
ソク
あわ
もみ
Mijo
7CA5 イク
シュク
ジュク
かゆ
かい
ひさ.ぐ
Pasta d'arròs
7CCA

コツ
のり Pasta, midó, adhesiu
7D10 チュウ
ジュウ
ひも Corda, cordó, trena, corretja
7D46 ハン きずな
ほだ.す
つな.ぐ
Llaç, vincle, lligadura
7DB4 テイ
テツ
テチ
ゲツ
と.じる
つづ.る
つづり
すみ.や
Compondre, escriure, enquadernar
7E1E コウ しま
しろぎぬ
Franja
7E4B ケイ つな.ぐ
かか.る
か.ける
Lligar, connectar, encadenar, subjectar
7E4D シュウ ぬいとり Bordat, vestir amb figures
7E82 サン あつ.める Editar, compilar
7E8F テン
デン
まつ.わる
まと.う
まと.める
まと.まる
まと.い
Vestir, lligar, embolicar, recol·lectar
7F9A レイ
リョウ
かもしか Antílop, gasela
7FA8 セン
エン
うらや.む
あまり
Endevinar, encertar, desitjar
800C
しこ.うして
しか.して
しか.も
しか.れども
すなわち
なんじ
しかるに
Rampí, rampill
803D タン ふ.ける Addicte, absorbit per
808B ロク あばら Costella
8098 チュウ ひじ Colze
80B4 コウ さかな Sakana (menja que s'acompanya amb les begudes)
8107 キョウ わき
わけ
Axil·la, banda, costat
814E ジン Ronyó
8154 コウ Cavitat corporal
818F コウ あぶら Greix, mantega, pasta, ungüent, argamassa
81B3 ゼン
セン
かしわ
すす.める
そな.える
Petita taula baixa, safata
81C6 オク
ヨク
むね
おくす
Timidesa, cor, ment, por, covardia
81E5 ふせ.る
ふ.せる
ふ.す
Anar-se a dormir, agenollar-se, posar la boca avall, inclinar-se
81FC キュウ
うす
うすづ.く
Morter, queixal, molí
8235
かじ Timó
8237 ゲン ふなべい
ふなばた
Borda, regala
82A5 カイ
からし
ごみ
あくた
Mostassa, deperdició, immundícia, pols, escombraries
82A6 あし
よし
Jonc, canya
82AD
Plàtan
82AF シン "Juncus effusus"
82D4 タイ こけ
こけら
Molsa
82FA バイ
マイ
いちご Maduixa
8328
いばら
かや
くさぶき
Espina, bot, esbarzer, esbarzerola, romeguera
8338 ジョウ
ニュ
きのこ
たけ
しげ.る
Bolet, fong
837B テキ おぎ Jonc, canya ("Miscanthus sacchariflorus")
83AB バク

マク

ナイ
くれ
なか.れ
なし
No haver de, no ser
83B1 ライ
あかざ
あわち
こうが
"Chenopodium"
83C5 カン
ケン
すげ Jonc
83E9 Arbre sagrat
83F1 リョウ ひし Rombe, diamant
8404 ドウ
トウ
Vinya
8420 ホウ も.える
きざ.す
めばえ
きざ.し
Mostrar síndromes de, brotar, convertir-se en malt[4]
842C マン
バン
よろず Deu mil[8]
8431 ケン かや
かんぞう
Kaya (nou moscada japonesa, "Torreya nucifera")
845B カツ
カチ
つづら
くず
Arrurruz, kuzu ("Pueraria lobata")
8461
Raïm silvestre, Portugal
8463 トウ ただ.す Corretgir
8466 しお.れる
しな.びる
しぼ.む
な.える
("Phragmites australis")
847A シュウ あし
ふ.く
ふき
Tatxar
848B ショウ
ソウ
まこも
はげ.ます
Jonc
8490 シュウ あかね
あつ.まる
あつ.める
Reunir
8499 モウ
ボウ
こうむ.る
おお.う
くら.い
Ignorància, foscor, obtenir, rebre, estar subjete a, sostenir, Mongòlia
84B2


がま
かば
かま
Espadanya
84CB ガイ
カイ
コウ
ふた
けだ.し
おお.う
かさ
かこう
Coberta, tapa, solapa
84D1
サイ
みの indumentària impermeable feta de palla
84EC ホウ
よもぎ Artemisa ("Artemisa indica")
8513 マン
バン
はびこ.る
つる
Vinya, influencia, connexions, caure, caure al llarg, incontrolable, poderós
852D イン
オン
かげ Ombra
853D ヘイ
ヘツ
フツ
おお.う
おお.い
Cobrir, amagar, tapar, enfonsar, arruïnar-se
8543 バン
ハン
Créixer desmesuradament
854E キョウ そば Soba, blat ("Fagopyrum esculentum")
8568 ケツ わらび Pterophyta
856A
かぶ
かぶら
あれる
Nap
857E ライ つぼみ Brot, capoll
8597 エン
オン
Jardí, granja[8]
8599 テイ
な.ぐ
なぎ
か.る
Abatre l'enemic
85A9 サツ
サチ
Buda
85C1 コウ わら Palla
8607
よみがえ.る Reviure, ressuscitar
8702 ホウ はち Abella, vespa, abellot
871C ミツ
ビツ
Mel, nèctar, melassa
8749 セン
ゼン
せみ Cigala
874B ロウ みつろう
ろうそく
Cera
8766
えび Gamba, llagosta
87BA にし
にな
Comestible, espiral
87F9 カイ かに Cranc
8896 シュウ そで Màniga, aleró, extensió
88B4
はかま
ずぼん
Hakama (falda tradicional usada pels homes en les cerimònies)
88E1 うち
うら
Revers, andins, radera, forro, lloc equivocat
88F3 ショウ
もすそ
Faldilla
88FE キョ
すそ Falda d'una muntanya, orla
8956 オウ ふすま
あお
Fusuma (porta tradicional japonesa corredissa feta de paper)
8A0A ジン
シュン
シン
き.く
と.う
たず.ねる
Preguntar, investigar
8A23 ケツ わかれ
わかれ.る
Separació, secret, partir
8A3B チュウ Notes, comentaris, anotacions
8A63 ケイ
ゲイ
けい.する
まい.る
いた.る
もう.でる
Visitar un temple
8A6B わび
わび.しい
かこつ
わ.びる
わび.る
Disculpar
8A6E セン せん.ずる
かい
あき.らか
Discussió, selecció, resultat
8AB0 スイ だれ
たれ
Qui, algú,, alguns
8ACF シュ
そう
はか.る
Consultar
8AE6 テイ
タイ
あき.らめる
あきら.める
つまびらか
まこと
Abandonar
8AFA ゲン ことわざ Refrany
8B02 い.う
いい
おも.う
いわゆる
Raó, origen, història, tradició oral
8B03 メイ
ベイ
なぞ Endevinalla, enigma, trencacaps,consell
8B83 サン ほ.める
たた.える
Elogiar, alabar
8C79 ヒョウ
ホウ
Lleopard
8C8C ボウ
バク
かたち
かたどる
Forma, aparença, semblant
8CB0 セイ
シャ
もら.う Rebre, tenir, obtenir
8CBC テン
チョウ
は.る
つ.く
Pegar, aplicar, clavar
8CD1 シン にぎ.わい
にぎ.やか
にぎ.わす
にぎ.わう
Florir (de la flor), prosperitat, estar enèrgic
8DE8
また.がる
またが.る
また.ぐ
Ser, estar, estendre sobre
8E44 テイ ひづめ Peülla
8E5F セキ
シャク
あと Marca, empenta, impressió, rastre, passos
8E74 シュク
シュウ
け.る Glopejar
8F2F シュウ あつ.める
やわ.らぐ
Reunir, col·leccionar, compilar
輿 8F3F かご
こし
llitera
8F5F コウ
ゴウ
とどろ.かす
とどろ.く
Retrobar, redoblar, detonar, bramar, ressonar
8FBB つじ Encreuament[5]
辿 8FBF テン たど.る
たどり
Seguir el camí, perseguir
8FC2 Doctrinari, irreal
8FC4 キツ まで
およ.ぶ
Fins, fins arriba, fins al punto
8FE6
Kanji sense etimologia i ús fonètic
9017 トウ
とど.まる Parar
9019 シャ
ゲン
は.う
は.い
むか.える
この
Arrossegar-se
901E テイ たくま.しい Vigorós, fornit, robust
9022 ホウ あ.う
むか.える
Trobar-se, retrobar-se, invitar, citar, quedar
9041 トン
シュン
のが.れる Alliberar-se, escapar, evadir, eludir, fugir
9059 ヨウ はる.か Allunyat, distant, remot[4]
905C ソン したが.う
へりくだ.る
ゆず.る
Modest, humil
9061
サク
さかのぼ.る Remontarse al pasado, subir la corriente
912D テイ
ジョウ
Zheng (antic estat de la Xina)
914E チュウ
チュ
かも.す Destil·lar, fermentar
918D ダイ
タイ
テイ
Bona/correcta ensenyança budista
9190
Mantega bullida
9192 セイ さ.ます
さ.める
Despertar, desil·lusionar-se, despenjar-se
91A4 ショウ ひしお Hishio (espècie de miso)
91C9 ユウ うわぐすり Esmalt
91D8 テイ
チョウ
くぎ Calb
91DC かま Caldera, olla, forn
91E7 セン くしろ
うでわ
Braçalet
92D2 ホウ ほこ.さき Daga, carruatge
92F8 キョ
のこ
のこぎり
serra, Motoserra
9306 ショウ
セイ
さび
くわ.しい
Taca, pàtina
9310 スイ きり Taladradora, punxa, piràmide
932B セキ
シャク
すず
たま.う
Estany
934B なべ cassola, olla
936C ショウ
シュウ
くわ
すき
Aixellada, càvec, xàpol
9375 ケン かぎ Clau
93A7 カイ
ガイ
よろ.う
よろい
Armadura, posar-se una armadura
9583 セン ひらめ.く
ひらめ.き
Llamp, espurna, agitar-se
958F ジュン うるう Intercalació, tron il·legítim
95A4 コウ くぐりど Petita porta corredissa
95C7 アン
オン
やみ
くら.い
Enfosquir-se, desordenat, penombra
961C
フウ
Puig, monticle, radical dret de la vila
962A ハン さか Zero
9640けわ.しい
ななめ
Escarpat
9688 ワイ
くま
すみ
Cantonada, racó
9699 ゲキ
キャク
ケキ
すき
す.く
す.かす
ひま
Fenedura, clivella, fissura, discòrdia, oportunitat, oci, entreteniment
96C0 ジャク
ジャン
サク
シャク
すずめ Gorrió ("Passer montanus")
96C1 ガン かり
かりがね
Ganso silvestre
96EB しずく Gota d'aigua
9784 ハク
ホウ
ビョウ
かばん Cartera, bossa, maleta, equipatge
978D アン くら Sella de muntar, muntura
9798 ショウ
ソウ
さや Baina, funda, estoig, plumier, closca
97AD ベン
ヘン
むち
むちうつ
Fuet (arma)
97D3 カン から
いげた
Corea
9801 ケツ ぺえじ
おおが.い
かしら
Pàgina, fulla
9803 ケイ
キョウ
ころ
ごろ
しばら.く
Temps, els voltants, a prop de, cap a
9813 トン
トツ
にわか.に
とん.と
つまず.く
とみ.に
ぬかずく
Repentinament, immediatament, en un moment, de cop i volta
9817 すこぶ.る
かたよ.る
Molt, considerablement, extremadament
982C キョウ ほお
ほほ
Galta
985B テン いただき
たお.れる
Cim, origen, bolcar
9905 ヘイ
ヒョウ
もち
もちい
Mochi (pastís d'arròs aglutinat)
9957 キョウ う.ける
もてな.す
Banquet
99B3
は.せる Córrer, galopar, navegar, conduir un vagó, guanyar fama, acomiadar
99B4 ジュン
シュン
クン
な.れる
な.らす
したが.う
Experimentat, expert
99C8 か.ける
か.る
Córrer, galopar, avançar[8]
9AD4 ギョウ
キョウ
たけし Fort, bon cavall
9B6F おろか Rússia
9C2F いわし Sardina[5]
9C52 ソン
セン
ザン
ます Truita de riu
9C57 リン うろこ
こけ
こけら
Escama de peixos i de rèptils
9CF6 エン とび
とんび
Milvus migrans, bomber
9D0E オウ かもめ Gavina
9D28 オウ かも
あひる
Ànec
9D5C テイ
ダイ
Corb marí
9DF2 シュウ
ジュ
Àguila
9DFA さぎ Bernat pescaire, picapedres, picapedrell
9E92 Unicorn xinès, girafa, geni, brillant, sobresortint
9E93 ロク ふもと Vall d'una muntanya
9F0E テイ かなえ Caldera de tres potes

Caràcters tradicionals tolerats[modifica]

Agafats del jinmeiyō kanji
Tradicional Unicode Simplificats Unicode Vegeu
4E99 4E98 Llista original
5DD6 5DCC Llista original
5F4C 5F25 Llista original
渚 - 6E1A Primera esmena
猪 - 732A Llista original
タク - 7422 Llista original
祐 - 7950 Llista original
祿 797F 7984 Llsta original
禎 - 798E Llista original
7A70 7A63 Llista original
Agafats del jōyō kanji
Tradicional Unicode Simplificat Unicode On'yomi Kun'yomi Significat
4E58 6BD8 ジョウ
ショウ
の.る
-の.り
の.せる
Muntar, pujar, agafar, cavalcar, embarcar-se, anar en cotxe, contador per vehicles, estar enganyat
4E9E 4E9C
アシア
つ.ぐ Àsia, anar darrere
4F5B 4ECF ブツ
フツ
ほとけ Buda, imatge budista, persona misericordiosa, França, la mort
4F86 6765 ライ
タイ
く.る
きた.る
きた.す
き.たす
き.たる
Venir, causar, provocar, pròxim
侮 - 4FAE あなど.る
あなず.る
Menysprear, infravalorar
50B3 4F1D テン
デン
つた.わる
つた.える
つた.う
つて
Transmetre, conduir, comunicar, ensenyar, connexió, llegenda, tradició
50DE 507D
いつわ.る
いつわ.り
にせ
Falsificació, imitació, enganyar, falsejar
僧 - 50E7 ソウ Bonze, monjo
50F9 4FA1
あたい Valor, preu
5109 5039 ケン つま.しい
つづまやか
Econòmic, frugal, barat
5152 5150

ゲイ
Nen
5269 5270 ジョウ あまつさえ
あま.り
あま.る
Excedir, superar, a més de
528D 5263 ケン つるぎ Sabre, espasa
勉 - 52C9 ベン つと.める Treball excessiu
勤 - 52E4 キン
ゴン
つと.める
-づと.め
つと.まる
いそ.しむ
Treballar, servir, ofici, deure
52F3 52F2 クン いさお Mèrit, rang
卑 - 5351 いや.しい
いや.しむ
いや.しめる
Depreciar, vil, vulgar
5377 5DFB カン
ケン
ま.く
まき
Rotlle, volum, llibre, enrotllar, embolicar, contador per textos o rotllos
537D 5373 ソク つ.く
つ.ける
すなわ.ち
Instant, o a dir, això és, acceptar, adaptar
55AE 5358 タン ひとえ Simple, senzill, únic
嘆 - 5606 タン なげ.く
なげ.かわしい
Lamentar, deplorar, afligir, plorar, doler
器 - 5668 うつわ Gerro, recipient, utensili, eina, implement
56B4 53B3 ゲン
ゴン
おごそ.か
きび.しい
いか.めしい
いつくし
Majestuós, solemne, sever, rígid, auster
5708 570F ケン かこ.い Esfera, cercle, radi, rang
570B 56FD コク くに País, nació, estat
5718 56E3 ダン
トン
かたまり
まる.い
Grup, associació, partit
589E 5897 ゾウ ま.す
ま.し
ふ.える
ふ.やす
Propagar, augmentar, multiplicar
墨 - 58A8 ボク すみ Tinta xinesa en barra, Mèxic
58D8 5841 ルイ
ライ
スイ
とりで Fortalesa (construcció), fort (construcció), mur
58DE 58CA カイ
こわ.す
こわ.れる
やぶ.る
Trencar-se, rascar, destruir, demolir
58EF 58EE ソウ さかん Robust, virilitat, prosperitat
58FD 寿 5BFF ジュ

シュウ
ことぶき
ことぶ.く
ことほ.ぐ
Longevitat
5967 5965 オウ
オク
おく.まる
くま
Interior, fons
5B43 5B22 ジョウ むすめ Filla, senyoreta, joveneta
5BE2 5BDD シン ね.る
ね.かす
い.ぬ
みたまや
や.める
Dormir, descansar, reposar
5BEC 5BDB カン くつろ.ぐ
ひろ.い
ゆる.やか
Tolerància, calma, generositat, sentir-se a casa, liberal, suau
5C07 5C06 ショウ
ソウ
まさ.に
はた
まさ
ひきい.る< br>もって
Líder, comandant, general, almirall, o, i una altra vegada, de cop i volta, des d'ara
5C08 5C02 セン もっぱ.ら Especialment, exclusivament, principalment
層 - 5C64 ソウ Estrat, capa, pis, classe social
5CFD 5CE1 キョウ
コウ
はざま Pas entre muntanyes, estret, istme
5DE2 5DE3 ソウ
す.くう
Niu, caverna, teranyina
5E36 5E2F タイ お.びる
おび
Faixa, cinturó, zona, regió, assignar-se, estar a càrrec de
廊 - 5ECA ロウ Sala, torre
5EE3 5E83 コウ ひろ.い
ひろ.まる
ひろ.める
ひろ.がる
ひろ.げる
Ampli, extens, espaiós
5EF3 5E81 チョウ
テイ
やくしょ Oficina governamental, sala, habitació central
5F48 5F3E ダン
タン
ひ.く
-ひ.き
はず.む
たま< br>はじ.く
はじ.ける
ただ.す
はじ.きゆみ
Disparar, colpejar
5F9E 5F93 ジュウ
ショウ
ジュ
したが.う
したが.える
より
Acompanyar, obeir, seguir a, secundari, incidental, subordinat
5FB5 5FB4 チョウ
しるし Indicació, senyal, símptoma, recol·lectar, encontrar, referir-se a, preguntar
5FB7 5FB3 トク Virtut, benevolència, moralitat, respecte
6046 6052 コウ つね.に Constant, regular, persistent
悔 - 6094 カイ く.いる
く.やむ
くや.しい
Lament
60E0 6075 ケイ
めぐ.む
めぐ.み
Benedicció, gràcia, misericòrdia, clemència, beneficència, generositat, favor
60E1 60AA アク
わる.い
あ.し
にく.い
ああ< br>いずくに
いずくんぞ
にく.む
Dolent, malvat, fals, maligne, errat
613C 614E シン つつし.む
つつし
つつし.み
Abstenir-se, moderar-se, tenir cura, discret, prudent
憎 - 618E ゾウ にく.む
にく.い
にく.らしい
にく.しみ
Odiar, detestar
61C9 5FDC オウ
ヨウ
あた.る
まさに
こた.える
Respondre, encertar, acceptar, sí, d'acord
懲 - 61F2 チョウ こ.りる
こ.らす
こ.らしめる
Castigar, penalitzar, escarmentar, disciplinar
61F7 61D0 カイ
ふところ
なつ.かしい
なつ.かしむ
なつ. く
なつ.ける
いだ.く
おも.う
Butxaca, pit, sentiments, cor, perdre alguna cosa
6230 6226 セン いくさ
たたか.う
おのの.く
そよぐ
わなな. く
Guerra, batalla, batallar, enfrontar
6232 622F
たわむ.れる
たわむ.れ
Joc, esport, acudit, diversió, divertir-se, jugar
62C2 6255 ヒツ
フツ
ホツ
はら.う Pagar, saldar, liquidar
62D4 629C バツ
ハイ
ぬ.く
ぬ.ける
ぬ.かす
ぬ.かる
Treure, arrancar, extreure, citar, remoure, ometre
62DC 62DD ハイ おが.む
おろが.む
Adorar, reverenciar, rendir culte
63ED 63B2 ケイ かか.げる Publicar, mostrar, aixecar, alçar
6416 63FA ヨウ ゆ.れる
ゆ.らぐ
ゆ.るぐ
ゆ.する
ゆ.さぶる
ゆ.すぶる
うご.く
Tremolar, oscil·lar, balancejar
641C 635C ソウ
シュ
シュウ
さが.す Buscar, localitzar
64CA 6483 ゲキ う.つ Colpejar, tirar, atacar, derrotar, conquerir
651D 6442 セツ
ショウ
おさ.める
かね.る
と.る
Succedani, suplent
6536 53CE シュウ おさ.める
おさ.まる
Ingrés, pagament, obtenir guanys
654D 53D9 ジョ つい.ず
ついで
Relatar, narrar, descriure
敏 - 654F ビン さとい Intel·ligència, àgil, alerta
665A 6669 バン Nit
665D 663C チュウ ひる Dia (hores amb Sol), mig dia
暑 - 6691 ショ あつ.い Calent, escalfat
66C6 66A6 レキ こよみ Almanac, calendari
66C9 6681 キョウ
ギョウ
あかつき
さと.る
Sortida del Sol, alba, aurora
朗 - 6717 ロウ ほが.らか
あき.らか
Clar, brillant, serè, animat
梅 - 6885 バイ うめ Ume (cirera japonesa, "Prunus mume")
689D 6761 ジョウ
チョウ
デキ
えだ
すじ
Article, clàusula, ítem, franja, Línia, raia
6A02 697D ガク
ラク
ゴウ
たの.しい
たの.しむ
この.む
Música, facilitat, comoditat
6A23 69D8 ヨウ
ショウ
さま Aparença, aspecte, situació, sufixe "-sama" (usat de manera cortès davant una dama o un cavaller)
6A6B 6A2A オウ よこ Banda, costat, horitzontal, ample
6AA2 691C ケン しら.べる Examinar, investigar
6AFB 685C オウ
ヨウ
さくら Sakura (cirerer japonès), flor de cirerer
欄 - 6B04 ラン てすり Columna, barana, espai en blanc
6B65 6B69

ある.く
あゆ.む
Caminar, fer passes, contador per passos
6B77 6B74 レキ
レッキ
Currículum, continuació, pas del temps, història
6BCF 6BCE マイ ごと
-ごと.に
Tot, cada
6C23 6C17
いき Esperit, ment
海 - 6D77 カイ うみ Mar, oceà
6D89 6E09 ショウ わた.る Transportar-se en un ferry
6DDA 6D99 ルイ
レイ
なみだ Llàgrima, plorar
6DE8 5BDD ジョウ
セイ
きよ.める
きよ.い
Netejar, purificar, depurar, Dinastia Qing
6E34 6E07 カツ かわ.く Tenir set
6EAB 6E29 オン あたた.か
あたた.かい
あたた.まる
あたた.める< br>ぬく
Tebi
6EEF 6EDE タイ
テイ
とどこお.る Estar endarrerit, estancar-se, demorar-se
漢 - 6F22 カン Xinès
6F81 6EOB ジュウ
シュウ
しぶ
しぶ.い
しぶ.る
Taní, serè i de bon gust, tenir diarrea
6FD5 湿 6E7F シツ
シュウ
しめ.る
しめ.す
うるお.う
うるお. す
Humitejar-se, mullar-se
7028 702C ライ Corrent, torrent, ràpids
煮 - 716E シャ に.る Bullir, cuinar
71C8 706F トウ
ほ-
ともしび
とも.す
あかり
Làmpada, llum, il·luminar, contador de làmpades
71D2 713C ショウ や.く
や.ける
Cremar, fornejar, escalfar, rostir
722D 5074 ソウ あらそ.う
いか.でか
Competir, lluitar, combatre, disputa
7232 70BA ため
な.る
な.す
す.る
たり< br>つく.る
なり
Fer, canviar, beneficiar, benestar intentar, practicar, costar, servir como, bo, finestra, com a resultat de
72C0 72B6 ジョウ Statu quo, condicions, circumstàncies, forma, aparença
72F9 72ED キョウ
コウ
せま.い
せば.める
せば.まる
Contraure, reduir, limitar
734E 5968 ショウ
ソウ
すす.める Promoure, exhortar
7378 7363 ジュウ けもの
けだもの
Animal, bèstia
758A 7573 ジョウ
チョウ
たた.む
たたみ
かさ.なる
Doblegar, plegar, tatami, contador per tatami
76DC 76D7 トウ ぬす.む
ぬす.み
Robar
76E1 5C3D ジン
サン
つ.くす
-つ.くす
-づ.くし
-つ.く
-づ.く
-ず.く
つ.きる
つ.かす
さかづき
ことごと.く
つか
つき
Agomar, acabar, emparar, servir
771E 771F シン ま-
まこと
Veritat, realitat, sinceritat, secta budista
788E 7815 サイ くだ.く
くだ.ける
trencar, destrossar, familiar, popular
碑 - 7891 いしぶみ Làpida, monument
社 - 793E シャ やしろ Companyia, firma, oficina, associació, yashiro (santuari Shinto)
祈 - 7948 いの.る Resar, orar
祉 - 7949 Bé, felicitat
7955 79D8 ひ.める
かく.す
Amagar, ocultar
祖 - 7956 Pioner, fundador
祝 - 795D シュク
シュウ
いわ.う Celebrar, congratular
神 - 795E シン
ジン
かみ
かん-
こう-
Déu, deïtat, divinitat, ànima, ment
祥 - 7965 ショウ Prometedor, felicitat, bon auguri
7978 798D わざわい Calamitat, desgràcia, maledicció, desastre
福 - 798F フク Felicitat, fortuna, sort, dita
79AA 7985 ゼン
セン
しずか
ゆず.る
Zen, meditació, contemplació
7A3B 7A32 トウ
いね
いな
Planta d'arròs
穀 - 7A40 コク Cereal, gra
7A57 7A42 スイ Espiga, punta
突 - 7A81 トツ
つ.く Empènyer, impulsar, impel·lir
節 - 7BC0 セツ
セチ
ふし
-ぶし
のっと
Articulació, conjuntura, lligadura, agalla, nus, vult, melodia, to, període, temporada, ocasió, estrofa, vers
7CB9 7C8B スイ いき Elegància, estil, gràcia, gust, puresa, essència, elit
7DA0 7DD1 リョク
ロク
みどり Verd
7DD6 7DD2 ショ
チョ

いとぐち
Inici, començament, fi, cordó, corretja
7DE3 7E01 エン
-ネン
ふち
ふちど.る
ゆかり
よすが< br>へり
えにし
Afinitat, relació, connexió, cantonada, marge, costa
練 - 7DF4 レン ね.る
ね.り
Practicar, exercitar-se, amassar, llustrar
7E23 770C ケン か.ける Subdivisió, prefectura, província, districte
7E31 7E26 ジュウ たて Altura, longitud, vertical
繁 - 7E41 ハン しげ.る
しげ.く
Exuberant, espès, frondós, freqüència, complexitat, problema
7E96 7E4A セン delegat, fi (d'una cosa fina), kimono prim
署 - 7F72 ショ Firma, oficina governamental, estació de policia
者 - 8005 シャ もの Persona, individu
807D 8074 チョウ き.く
ゆる.す
Escoltar, obstinat
81DF 81D3 ゾウ はらわた Vísceres, budells
臭 - 81ED シュウ くさ.い
-くさ.い
にお.う
にお.い
Apestós, fètid, olor, sabor, fragància, sospitós
8207 4E0E あた.える
あずか.る
くみ.する
ともに
Donar, obsequiar, atorgar, oferir, concedir, causar, exercir, participar, prendre part en
838A 8358 ソウ
ショウ
チャン
ほうき
おごそ.か
Posada, Xalet, casa rural
著 - 8457 チョ
チャク
あらわ.す
いちじる.しい
Escriure, publicar, redactar, compondre, notable, excel·lent, eminent, fenomenal, contador per peces de roba
85B0 685AB クン かお.る Fragant, fumar tabac
85CF 8535 ゾウ
ソウ
くら
おさ.める
かく.れる
Bodega, amagar-se, tenir, posseir
85DD 82B8 ゲイ
ウン
う.える
のり
わざ
Tècnica, art, actuació, obra, truc
85E5 85AC ヤク くす Medicina, producte químic, tònic, droga, esmalt, pólvora, benefici
865B 865A キョ
むな.しい
うつ.ろ
Buit, fissura
虜 - 865C リョ
とりこ
とりく
Presoner, bàrbar, epítete vulgar per l'enemic
885E 885B エイ
まも.る Protegir, defensar
61F7 61D0 カイ
ふところ
なつ.かしい
なつ.かしむ
なつ. く
なつ.ける
いだ.く
おも.う
Butxaca, pit, sentiments, cor, demanar alguna cosa
88DD 88C5 ソウ
ショウ
よそお.う
よそお.い
Vestimenta, roba, vestir-se, posar-se, aparentar, fingir
視 - 8996 み.る Inspeccionar, veure, mirar
89BD 89A7 ラン み.る Lectura acurada, veure
諸 - 8AF8 ショ もろ Diversos, alguns, junts
8B20 8B21 ヨウ うた.う
うた
Canto (en el teatre nō), cançó folklòrica, balada
謹 - 8B39 キン つつし.む Discreció, humilitat, modèstia
8B93 8B72 ジョウ ゆず.る Transferir, cedir, considerar
8C12 8B01 エツ Audiència
賓 - 8CD3 ヒン Invitat, persona molt important
8CE3 58F2 バイ う.る
う.れる
Vendre, trair, enganyar
8CF4 983C ライ たの.む
たの.もしい
たよ.る
Demanar, confiar
贈 - 8D08 ゾウ
ソウ
おく.る Enviar, donar, premiar, conferir, presentar alguna cosa, regalar
8F49 8EE2 テン ころ.がる
ころ.げる
ころ.がす
ころ.ぶ
まろ.ぶ
うたた
うつ.る
Rodar, tombar, acostar-se, canviar
逸 - 9038 イツ そ.れる
そ.らす
はぐ.れる
Evadir, desviar, perdre el camí, eludir, divergir
90DE 90CE ロウ
リョウ
おとこ Fill, contador per fills
都 - 90FD
みやこ Metròpoli, capital
9189 9154 スイ よ.う
よ.い
Ebri, borratxera, borratxo
91C0 91B8 ジョウ かも.す Destil·lar, fermentar, causar
9304 9332 ロク Gravar
934A 932C レン ね.る Refinar metalls, abrandar sobre el foc
93AD 93AE チン しず.める
しず.まる
おさえ
Tranquil·litzar, calmar, contenir, alleugerir
9444 92F3 チュウ

シュ
シュウ
い.る Fondre, desfer
9677 9665 カン おちい.る
おとしい.れる
Caure en, enfonsar-se
96AA 967A ケン けわ.しい Abrupte, escarpat, precipitat, lloc inaccessible, posició inexpugnable, feroç
96DC 96D1 ザツ
ゾウ
まじ.える
まじ.る
Mesclar, entremesclar, miscel·lània
難 - 96E3 ナン かた.い
-がた.い
むずか.しい
むづか.しい< br>むつか.しい
-にく.い
Dificultat, impossibilitat, problema, accident, defecte
975C 9759 セイ
ジョウ
しず-
しず.か
しず.まる
しず.める
Silenciós
響 - 97FF キョウ ひび.く Sonar, ressonar, vibrar, retombar
類 - 985E ルイ たぐ.い Gènere, espècie, classe, varietat
986F 9855 ケン あきらか
あらわ.れる
Manifestar, mostrar, voler dir, clar
98DC 7FFB ハン
ホン
ひるが.えす
ひるが.える
Donar la volta, canviar d'idea
9A37 9A12 ソウ さわ.ぐ
うれい
さわ.がしい
Escampar el caos, fer escàndol, agitar, torbar, fer merder
9A57 9A13 ケン
ゲン
あかし
しるし
ため.す
ためし
Verificar, provar
9AAE 9AEA ハツ かみ Cabell, pèl
9DC4 9D8F ケイ にわとり
とり
Gallina
9EC3 9EC4 コウ
オウ

Groc
9ED1 9ED2 コク くろ
くろ.ずむ
くろ.い
Negre
9ED8 9ED9 ボク
モク
だ.まる
もだ.す
Callar, silenciar, fosc
9F4A 6589 セイ
サイ
そろ.う
ひと.しい
ひと.しく
あたる
はやい
Similar, igual, com
9F8D 7ADC リュウ
リョウ
ロウ
たつ Drac, imperial

Codificació i estàndards[modifica]

La visualització dels caràcters del jinmeiyō kanji estan sota l'estàndard JIS X 0213:2004 (conjunt de kanjis estesos de 7 i 8 bits de doble byte codificat per l'intercanvi d'informació).[9][10] Les versions anteriors a Unicode 3.1 no suporten tots els kanjis del estàndard (en especial alguns caràcters tradicionals que han sigut mostrat com a imatges) perquè aquests caràcters es troben al pla 2 d'Unicode (20000-2FFFF). En canvi els que són visualitzables en versions anteriors al 3.1 estan al Pla 0 d'Unicode (0000-FFFF).[11] L'estàndard suporta altres codificacions com EUC-JIS-2004, ISO-2022-JP-2004 i Shift_JIS-2004.

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

 1. Existeixen fons on mencionen que el jinmeiyō kanji té 2.928 caràcters. La raó consisteix en el fet que inclou a la llista de caràcters «jōyō kanji» que comprèn 1.945 kanjis; tot i això, no són d'ús exclusiu en noms.
 2. Funcions del Departament d'Assumptes Civils del Ministeri de Justícia del Japó (anglès)
 3. Kosekihō - Llei de Registre Familiar Arxivat 2012-02-03 a Wayback Machine. (japonès)
 4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 4,16 4,17 Els caràcters, 堯, 晄, 曾, 檜, 槇, 禰, 萠 i 遙 són caràcters tradicionals provinents de caràcters simplificats que estaven en la llista de jinmeiyō kanji prèviament o justament a l'esmena del setembre de 2004. La raó per la qual aquestes caràcters tradicionals es troben a la llista de 488 caràcters principals i no a la de 205 caràcters tolerats és desconeguda. Les seves simplificacions són 凜, 尭, 晃, 曽, 桧, 槙, 祢¸ 萌 i 遥 respectivament.
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 Caràcter kokuji. Es refereix al conjunt de caràcters ideogràfics que no van ser importats de la Xina, sinó que van ser creats al Japó.
 6. Arxiu del projecte del Ministeri de Justícia del Japó (juny de 2004) (japonès)
 7. Arxiu de la llista jinmeiyō kanji el 27 de setembre del 2004, pel Ministeri de Justícia del Japó (japonès)
 8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 Els caràcters 冨, 凉, 圓, 埜, 實, 峯, 嶋, 榮, 盃, 禮, 萬, 薗 i 駈 són caràcters tradicionals, però que no es van afegir a la llista de 205 caràcters tradicionals tolerats. La raó per la qual es troben a la llista de 488 caràcters principals és desconeguda. Els seus equivalents simplificats (tots estan dins del jōyō kanji) són , , , , , , , , , , , i respectivament.
 9. «JIS X 0213 (Pla 1)». Arxivat de l'original el 2007-02-21. [Consulta: 9 març 2008].
 10. «JIS X 0213 (Pla 2)». Arxivat de l'original el 2007-09-27. [Consulta: 9 març 2008].
 11. Taula de mapeig Unicode vs JIS X 0213:2004 (anglès)

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]