Vés al contingut

Candidatura d'Unitat Popular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cupaire)
«CUP» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «CUP (desambiguació)».
Infotaula d'organitzacióCandidatura d'Unitat Popular
lang=ca
Seu Nacional de la CUP a Barcelona Modifica el valor a Wikidata

LemaPlantem cara Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtCUP Modifica el valor a Wikidata
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologiaindependentisme català
anticapitalisme
euroescepticisme
ecologisme
feminisme
socialisme Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaextrema esquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1987 (1987) (agrupació d'electors)
1991 (1991) (partit)
Activitat
ÀmbitPaïsos Catalans Modifica el valor a Wikidata
Membres1.912 (2016) Modifica el valor a Wikidata
MovimentEsquerra Independentista Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Secretari generalRamon Casadevall i Sala (2024–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan de premsaInfoCUP
Part deCandidatura d'Unitat Popular - Alternativa d'Esquerres (2012–2015)
Candidatura d'Unitat Popular - Crida Constituent (2015–2019)
Candidatura d'Unitat Popular-Per la Ruptura (2019–)
Candidatura d'Unitat Popular - Un nou cicle per guanyar (2021–2024)
Candidatura d'Unitat Popular - Defensem la Terra (2024–) Modifica el valor a Wikidata
Regidors a Catalunya
385 / 9.077
Regidors al País Valencià
2 / 5.742
Diputats al Parlament de Catalunya (2024)
4 / 135
Diputats catalans al Congrés dels Diputats
0 / 48
Indicador econòmic
Ingressos totals2.139.384 € (2016) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color                    Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttp://www.cup.cat/
Facebook: unitatpopular X: cupnacional Instagram: cupnacional Telegram: cupnacional Youtube: UCv7aM5uSjTjiRvna6sRchcQ Flickr: 89212945@N03 Modifica el valor a Wikidata

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) és una organització política assembleària anticapitalista[1][2] que partint de l'àmbit municipal, treballa per uns Països Catalans independents, socialistes, ecològicament sostenibles, territorialment equilibrats i no patriarcals.[3] Segons la seva pàgina web, es diferenciaria d'alguns partits polítics tradicionals en el fet que totes les decisions del partit les pren la militància i no els seus càrrecs electes, i aplicarien la democràcia directa. A través dels seus regidors, la CUP aplica al ple municipal dels ajuntaments les decisions preses per la seva militància en l'Assemblea Local. Alhora, promou el teixit associatiu i els moviments socials locals i denuncia els alts sous que cobren els polítics professionals i cedeixen, per exemple, una part del seu sou a l'assemblea local.[4] En 2019 tenia presència a 167 municipis de Catalunya i un del País Valencià.[5] Tot i que els Països Catalans són el seu referent territorial, fora de Catalunya, la seva presència és modesta.[6]

Ideologia

[modifica]

En la ponència aprovada a l'Assemblea Nacional Extraordinària de 2009, «La CUP, l'alternativa necessària», defineix el seu projecte polític així:

« La CUP és una organització política assembleària d'abast i àmbit nacional, que s'estén arreu dels Països Catalans i que, partint de l'àmbit municipal, treballa per uns Països Catalans independents, socialistes, ecològicament sostenibles, territorialment equilibrats i no patriarcals.[7] »
— La CUP, l'alternativa necessària, 11 de gener de 2009

De la mateixa manera, la CUP a través de la «Unitat Popular» aposta per:[7]

  1. La defensa dels drets polítics del poble català: l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'accés a la independència, la democràcia participativa, la defensa de la unitat i la territorialitat del conjunt dels Països Catalans.
  2. La defensa dels drets de les classes populars i la igualtat: cap a una societat de redistribució de la riquesa, la lluita contra l'atur i la precarietat, la defensa dels serveis públics, l'establiment de mecanismes de control popular de l'economia i el desplegament de polítiques efectives que garanteixin la igualtat de gènere.
  3. La defensa del territori: contra les agressions ecològiques i urbanístiques, contra l'esquarterament del territori i la seva destrucció en benefici d'uns pocs, i un desenvolupament realment sostenible.
  4. Lluita feminista i alliberament sexual i de gènere. Superació de l'actual model heteropatriarcal i de discriminació per motius de gènere o opció sexual. Corresponsabilitat de les tasques reproductives i de cures i lluita per la igualtat de drets i de salaris.
  5. La defensa de la llengua i la identitat nacional: per la unitat de la llengua, l'oficialitat del català en tot el territori nacional, unes indústries culturals pròpies i autocentrades, el reforçament del teixit cultural d'arrel popular arreu dels Països Catalans.
  6. L'internacionalisme com a forma de relació igualitària, anticolonial i fraternal entre pobles, per la gestió comuna dels afers generals i per la superació dels conflictes internacionals.
[modifica]

El terme «Unitat Popular» fa referència a l'aliança d'esquerres xilena encapçalada per Salvador Allende que impulsà un moviment de transformació socialista i va governar fins al cop d'estat d'Augusto Pinochet. El concepte «Unitat Popular» és d'una referència marxista clara.[8]

A «La CUP, l'alternativa necessària» també es defineix l'aposta de la «Unitat Popular»:

« Entenem la Unitat Popular com una agrupació de moviments populars i organitzacions polítiques de diferents sectors de les classes populars anticapitalistes amb un programa clar de reivindicacions concretes. [...] La Unitat Popular combina la mobilització i la desobediència civil dels sectors populars, junt amb l'acció institucional anant més enllà de simples agrupacions electorals, constituint l'agrupació de totes les forces transformadores de la societat sota un programa de reivindicacions concretes, i sense oblidar els elements polítics generals o estratègics.[7] »
— La CUP, l'alternativa necessària, 11 de gener de 2009

Aquestes reivindicacions concretes són sintèticament la defensa dels drets polítics del poble català, la defensa dels drets de les classes populars i la igualtat, la defensa del territori i la defensa de la llengua i la identitat nacional.[7]

En l'àmbit de l'Esquerra Independentista, el concepte de la «Unitat Popular» va ésser introduït inicialment pel sector del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) afí a Independentistes dels Països Catalans[9] a la darrera part del segle xx i l'entenia com el moviment popular que havia d'articular políticament l'independentisme i que s'havia d'expressar en la mobilització, en la lluita ideològica i en la pràctica local i municipal. L'MDT pretenia bastir una alternativa política aglutinadora dels sectors populars, definida en 6 punts: defensa dels drets polítics del poble català, defensa dels drets de les classes populars, defensa de la terra, defensa de la llengua i la identitat nacional, contra la repressió i per la llibertat dels patriotes catalans, i per la solidaritat internacional i per l'Europa de les nacions.[8] Es considerava que els diferents nuclis de la CUP i l'Assemblea Municipal de l'Esquerra Independentista eren qui havien d'articular en la pràctica local i municipal aquesta «Unitat Popular»; i en un moment donat, determinat pel grau de desenvolupament del projecte, també s'hauria d'articular a nivell nacional.[8]

Endavant teoritzava l'any 2001 en el document «Cap a la Unitat Popular»[10] l'adaptació del concepte a la contemporaneïtat:

« La Unitat Popular ha de saber plantejar una nova alternativa política per als nous temps, adaptada a la realitat catalana actual i que, al mateix temps que entronqui amb la llarga tradició de lluita obrera i popular d'aquest país, s'identifiqui amb els interessos de tots aquests nous sectors socials exclosos, dipositaris del major potencial revolucionari i de lluita. Ha de saber superar els errors i les desviacions dels models que han existit arreu, entenent el socialisme no com un objectiu estàtic, com un model rígid que cal aplicar el dia que s'arribi a conquerir el poder polític, el final del camí, sinó com un procés constant de transformació, un procés dinàmic de construcció d'una societat basada en els interessos de la majoria, en una veritable democràcia. »
— Cap a la Unitat Popular, 12 de maig de 2001

I l'entroncava en el cas català amb la lluita per la independència nacional:

« (...) un projecte com la Unitat Popular, que defensi la necessitat de la independència com a única sortida per a la nostra supervivència com a poble, que defensi la plena integritat dels Països Catalans, la nostra llengua i cultura. Un projecte d'alliberament nacional sense renúncies ni claudicacions. La Unitat Popular ha de plantejar no només la necessitat, sinó també una estratègia viable vers la independència, vers l'assoliment d'un estat propi per a la nació catalana. »
— Cap a la Unitat Popular, 12 de maig de 2001

Organització

[modifica]

La CUP és una organització assembleària i, per tant, no jeràrquica. El Secretariat Nacional (SN) és l'òrgan encarregat de gestionar el dia a dia de la Candidatura d'Unitat Popular, executa els acords presos a les assemblees i als consells polític i no té atribucions polítiques. El componen 15 militants de l'organització i és un càrrec que canvia cada quatre anys.[11]

La CUP es compon de diferents Assemblees Locals (AL) arreu del territori, que funcionen de manera autònoma i prenen les seves pròpies decisions mitjançant la seva militància. Aquestes s'agrupen en tretze Assemblees Territorials (AT), que no es corresponen necessàriament amb les comarques o províncies establertes oficialment, a fi de coordinar-se entre si i de facilitar la presa d'algunes decisions a nivell nacional. L'òrgan màxim de decisió és l'Assemblea Nacional (AN), formada per la militància, i és l'encarregada d'aprovar els temes generals més importants com són les línies estratègiques i tàctiques a seguir, escollir el Secretariat Nacional, aprovar els pressupostos, els nous estatuts, etc. Té una periodicitat mínima anual.[11]

De manera mensual es convoca un Consell Polític (CP), que és l'òrgan decisori entre assemblees nacionals. A aquest consell hi estan convocats els representants de cada assemblea territorial i el Secretariat Nacional, es debaten els diferents posicionaments proposats i s'aproven les resolucions polítiques. Hi assisteixen representants de les assemblees territorials que defensen les postures consensuades en aquest espais.

El Grup d'Acció Parlamentari (GAP) s'encarrega dels temes parlamentaris i hi tenen representació totes les Territorials de la CUP i les organitzacions que li donen suport. Es reuneix mensualment. També existeixen uns Grups de Treball (GT), que són espai de treball temàtics on hi participen militants o simpatitzants a títol individual.[11]

Des de l'11 de març de 2022, el Secretariat Nacional el formen Maria Sirvent, Joan Ramon Sanz, Gemma Codina, Txus Magallón, Marta Gilabert, Albert Giménez, Laure Vega, Jordi Barbero, Quim Soler, Ester Diaz, Edgar Fernàndez, Hug Lucchetti, Íñigo Robredo, Jaume Casal i Isa Chacón.[12]

Història

[modifica]

Precedents

[modifica]

L'organització té com a precedent les primeres eleccions municipals després de la mort del dictador Francisco Franco, celebrades el 3 d'abril de 1979, quan diferents candidatures crítiques amb el rumb que prenien els esdeveniments decidiren organitzar candidatures independents.

El 8 de juliol de 1979 es va fundar a Manresa l'Assemblea de Regidors de l'Esquerra d'Alliberament Nacional, que integrava regidors del Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN) i propers.[13] Quan una part del PSAN va passar a Nacionalistes d'Esquerra (NE), l'Assemblea es va convertir en la Coordinadora de Batlles i Regidors Nacionalistes, Independents i d'Esquerres. Llavors la Coordinadora integrava regidors de NE, del PSAN, del Front Nacional de Catalunya i independents.[14] La Coordinadora va acabar desapareixent amb la dissolució de NE.[15]

A mitjans de la dècada del 1980 el referent de govern municipal de l'Esquerra Independentista eren les candidatures que governaven a Sant Pere de Ribes, Unitat Municipal 9 (UM9), i a Arbúcies, Candidatura Unitària i Popular d'Arbúcies (CUPA).

Naixement de l'AMEI

[modifica]

El 14 desembre de 1986 a Barcelona es va crear l'Assemblea Municipal de l'Esquerra Independentista (AMEI). Els impulsors van ser Jaume Soler, batlle d'Arbúcies de la CUPA; Xavier Garriga, batlle de Sant Pere de Ribes d'UM9; Jaume Oliveras, membre d'un partit del Masnou provinent de NE; Jaume Renyer, membre del Vendrell del PSAN; i Jaume Romeu, membre d'un partit de Molins de Rei provinent de NE.[16]

L'objectiu de l'AMEI era crear candidatures de l'Esquerra Independentista (EI) per les eleccions municipals de 1987 o, almenys, agrupacions d'electors amb participació de membres l'EI. A nivell nacional es rebutjava qualsevol pacte, també postelectoral, amb organitzacions que no fossin de l'EI. Les principals línies d'actuació municipal eren la contribució al procés d'alliberament nacional català, la transparència i la fiscalitat redistributiva, el desenvolupament de l'economia local, l'urbanisme social i ecològic i la normalització lingüística.[16]

Inicialment no s'havia decidit de crear una marca unificada, només coordinar els batlles, els regidors i les candidatures de l'Esquerra Independentista, que es presentaven com a agrupacions d'electors. Malgrat tot, algunes candidatures triaren el nom de Candidatura d'Unitat Popular, probablement per imitació de la CUPA. El nom de Candidatura d'Unitat Popular s'acabaria registrant el març del 1991 de cara a les eleccions municipals d'aquell any.[17]

Eleccions municipals de 1987

[modifica]

El 10 de juny de 1987 hi va haver les primeres eleccions municipals després de la fundació de l'AMEI. Es van presentar tres candidatures amb el nom de CUP, encara no registrat, al Masnou, a Salt i a Premià de Mar. Van obtindre un sol regidor, Jaume Oliveras al Masnou.[18]

Més enllà de les CUP, es van presentar altres candidatures vinculades a l'AMEI. La CUPA i UM9 van obtenir majoria absoluta. A Alginet i Monòver es van presentar candidatures amb les sigles del PSAN sense aconseguir representació. A Maçanet de la Selva el Grup d'Acció Municipal va aconseguir dos regidors.[18]

A les comarques de Ponent es van presentar candidatures sota la marca d'Independents Progressistes i Nacionalistes IPN). Algunes d'elles participaven en l'AMEI, com la de Barbens o la de Vallfogona de Balaguer, que van aconseguir la majoria absoluta. A Torrelles de Llobregat i a Caldes de Malavella van guanyar amb majoria absoluta candidatures que tenien certa vinculació amb l'AMEI.[18] Els resultats exactes van ser els següents:[19][20]

Municipi Candidatura Vots % Regidors
Alginet PSAN 189 2,92
0 / 17
Arbúcies CUPA 1491 56,39
6 / 11
Barbens IPN 325 73,03
5 / 7
Maçanet de la Selva Grup d'Acció Municipal 260 20,23
2 / 11
El Masnou CUP 431 5,81
1 / 17
Monòver PSAN 228 3,35
0 / 17
Premià de Mar CUP 313 3,28
0 / 21
Salt CUP 411 4,49
0 / 21
Sant Pere de Ribes UM9 2661 47,71
9 / 17
Torrelles de Llobregat Poble i Progrés 629 62,84
6 / 9
Vallfogona de Balaguer IPN 480 57,01
5 / 9

A més de les candidatures vinculades a l'AMEI, van sortir elegits alguns regidors més de l'Esquerra Independentista. A Molins de Rei, l'Esquerra Nacionalista es va presentar en coalició amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i va obtenir dos regidors, un per cada partit. A Arenys de Mar, Joaquim Cucurull va participar com a independent en la llista d'Iniciativa per Catalunya (ICV) i va sortir elegit.[21]

1991-1997: Fundació i estancament

[modifica]

Eleccions municipals de 1991

[modifica]

El març de 1991 es registra el nom de Candidatura d'Unitat Popular com a partit.[8] El 26 de maig hi va haver eleccions municipals. Es van presentar més candidatures de l'AMEI que a les anteriors i la majoria van ser sota les sigles CUP. Concretament, es van presentar candidatures de la CUP a Alcanar, Argentona, Banyoles, Manresa, El Masnou, Valls, Vilafranca del Penedès i Vilassar de Dalt però només es van aconseguir 2 regidors, Pere Bosch a Banyoles i Màrius Domingo a Valls.

Municipi Vots % Regidors
Alcanar 88 2,04
0 / 13
Banyoles 573 8,68
1 / 17
Manresa 471 1,58
0 / 25
El Masnou 383 5,33
0 / 17
Salt 268 3,05
0 / 21
Valls 564 5,51
1 / 21
Vilafranca del Penedès 141 1,01
0 / 21
Vilassar de Dalt 176 5,25
0 / 13

La resta de candidatures de l'AMEI van tenir els següents resultats:

Municipi Candidatura Vots % Regidors
Arbúcies CUPA 1411 50,09
6 / 11
Girona Alternativa Ecologista, Independentista i Unitària 358 1,18
0 / 25
Maçanet de la Selva Grup Independent d'Acció per Maçanet 201 12,77
1 / 11
Ripollet Col·lectiu Obrer i Popular 1087 11,08
2 / 21
Sabadell Candidatura Alternativa Independent i Ciutadana 932 1,20
0 / 27
Sant Pere de Ribes UM9 2204 36,88
7 / 17

En els anys següents alguns regidors, exregidors i membres de la CUP passen a militar a ERC. El Moviment d'Esquerra Nacionalista es fusiona amb partits verds que presenten candidatures pròpies o amb ICV. Mentre que l'MDT, després de la repressió de l'Operació Garzón de 1992 i de l'assemblea de 1993, impulsa l'Assemblea d'Unitat Popular (AUP), i Catalunya Lliure presenta les seves pròpies candidatures.

Eleccions municipals de 1995

[modifica]

A les eleccions de 1995, els resultats de les candidatures sota les sigles CUP van ser els següents:

Municipi Vots % Regidors
Biosca 61 30,05 2

I els resultats de la resta de candidatures de l'AMEI van ser els següents:

Municipi Nom Vots % Regidors
Arbúcies CUPA 1759 56,60 6
Banyoles ERC - CUP 951 12,39 2
Corbera de Llobregat Coordinadora Corbera Alternativa 392 11,46 2
Manresa ICV - AUP 2486 7,91 2
El Masnou ICV - CUP 1107 11,57 2
Masquefa Independents per Masquefa 212 12,42 1
Ripollet Col·lectiu Obrer Popular 1345 10,28 2
Sabadell Candidatura Alternativa Independent i Ciutadana de Sabadell 677 0,76 0
Salt Independents per Salt 312 3,15 0
Sant Pere de Ribes UM9 3145 37,82 7
Valls ICV - CUP 727 6,80 1

1998-2001: Procés de Vinaròs

[modifica]

Eleccions municipals de 1999

[modifica]

A partir de 1998 grups locals de l'Esquerra Independentista de Biosca, Manresa, Navarcles, Sabadell, Salt, Torà, Valls i de la UM9 de Sant Pere de Ribes van reactivar l'AMEI. Un primer impuls vingué a les eleccions municipals de 1999. Els resultats de les candidatures sota les sigles CUP van ser els següents:

Municipi Vots % Regidors
Mura 64 34,59 1

I els resultats de la resta de candidatures de l'AMEI van ser els següents:

Municipi Nom Vots % Regidors
Arbúcies CUPA 1478 49,40 6
Biosca CUP - ERC - AM 56 27,05 2
Manresa AUP 579 2,04 0
Masquefa Independents per Masquefa - EPM 205 9,44 1
Navarcles Entesa per Navarcles (ERC - AM) 138 4,31 0
Ripollet Col·lectiu Obrer Popular - ERC - AM 1710 14,81 3
Sabadell Entesa per Sabadell - EPM 26270 33,92 1
Salt ICV - Independents per Salt - EPM 549 5,29 1
Sant Pere de Ribes UM9 - EPM 2970 33,69 7
Torà CUP - ERC - AM 204 29,39 3
Valls ICV - CUP - EPM 400 3,84 0

El 4 de juliol de 1999 es fa una reunió de l'AMEi a Biosca on es valoren les eleccions, s'estableixen les bases per a començar a treballar en perspectiva nacional i es munta el primer Secretariat Nacional de la nova etapa amb Xavier Oca (Sabadell), Josep Anton Vilalta (Torà), Joan Fernàndez (Manresa), Ferriol Massó (Banyoles) i Jaume Salmeron (Arbúcies).[22]

Poc després, el 2 d'abril de 2000 el Procés de Vinaròs establí canals de relació estables entre les diferents organitzacions de l'EI, ocasionà la creació de l'organització antirepressiva Alerta Solidària i de la Coordinadora de Casals i Ateneus i, finalment, rellançà i enfortí la Candidatura d'Unitat Popular.[23]

2002-2012: Declaració de Vilafranca i salt al Parlament

[modifica]

El 23 de juny sortí el número 0 del butlletí municipal de la CUP anomenat Unitat Popular.[24] El 15 de desembre del mateix any, en una trobada a Vilafranca del Penedès, l'assemblea aprovà una declaració d'intencions, coneguda com la Declaració de Vilafranca, on es va donar resposta al creixement de la CUP i on es van fixar els seus objectius a mitjà termini:

« Esdevenir el referent polític unitari a nivell municipal del conjunt de l'Esquerra Independentista i de tots aquells sectors de la classe treballadora i les classes populars conscients de la necessitat d'una transformació socialista de la nostra societat i de la instauració d'un nou marc polític que garanteixi els drets socials, la democràcia i les llibertats nacionals al nostre poble.[24] »
— Declaració de Vilafranca

A més, es va decidir treballar en la consolidació i l'extensió dels «col·lectius de lluita municipal» i en la creació de ponts estables de coordinació i suport mutu entre les diferents CUP d'arreu del territori.[24]

Eleccions municipals de 2003

[modifica]

Els mesos anteriors a les eleccions municipals, fruit d'un optimisme emmirallat en la incorporació de nuclis en ciutats de pes mig, s'especulava la xifra de 50 candidatures CUP en la mateixa Declaració de Vilafranca i, en diversos mitjans de comunicació, la xifra ascendia a setanta.[24] La realitat va ser que a les eleccions municipals del 25 de maig de 2003 es presentaren finalment 10 llistes en solitari i 8 integrades en plataformes àmplies. La formació obtingué 2 regidors a Torà i Sallent, i 1 regidor a Vilafranca del Penedès i Valls. També obtingué regidors amb plataformes àmplies a Sabadell (2), Salt (1), Sant Pere de Ribes (5), Ripollet (6, en coalició amb ERC i Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) dins del Col·lectiu Obrer i Popular), Viladamat (1), Cerdanyola del Vallès (1), Sallent (2) i Arbúcies (3).

Els resultats més positius van ésser l'entrada per primer cop a l'ajuntament de pes mig de Vilafranca del Penedès amb un regidor, fet que va donat al nucli de Vilafranca un cert paper de referent per a altres candidatures, i l'entrada dels dos regidors a Sallent, llista que anava encapçalada per Anna Gabriel, que seria regidora fins al 2011, juntament amb la recuperació del regidor a Valls perdut quatre anys abans. A Valls el discurs s'havia centrat en temes urbanístics i de participació democràtica en una llista formada majoritàriament per dones.[24] Es va entrar al consistori de Viladamat i a Salt es va pujar en vots malgrat que no foren suficients per aconseguir el segon regidor. La llista a Viladamat era formada per gent molt jove, on cap dels seus membres superava els 25 anys.[24]

A les viles mitjanes de Mataró i Vic, on la CUP es presentava per primer cop, recolliren 1.170 i 605 vots respectivament, insuficients per aconseguir representació al consistori. A Manresa, a través de l'Assemblea d'Unitat Popular, pràcticament doblaren el seu nombre de vots respecte al 1999 amb 1.114 vots, però tampoc fou suficient. A Navarcles, on aquest cop no s'havia reeditat l'aliança amb ERC de les darreres eleccions municipals, no aconseguiren representació per pocs vots, malgrat recollir el suport del 6,02% dels vilatans.[24]

Per altra banda, la cara més negativa va ésser la pèrdua de 31 vots, alhora que un regidor, a Torà respecte al 1999 i la pèrdua de la batllia d'Arbúcies, després de 24 anys, a causa de la sortida d'ERC de la coalició municipal i que presentés una candidatura a part amb la què guanyà les eleccions.[24] Malgrat tot, la CUP i els Independents per Torà (InTo) pactaren per fer fora del govern a Convergència i Unió (CiU), però aquest pacte durà pocs mesos per problemes interns dins l'InTo. L'Entesa per Sabadell, amb la sortida d'ICV-EUiA de la candidatura, va perdre la majoria del seu suport electoral al passar de 10 a 2 regidors, deixant el membre de la CUP i 3r a la llista, Xavi Oca, fora del consistori.[24]

Resultats complets en candidatures en solitari:

Municipi Vots % Regidors
Biosca 53 29,61 0
Girona 381 1,01 0
Mataró 1.170 2,31 0
Navarcles 205 6,02 0
Terrassa 418 0,53 0
Torà 173 20,79 2
Valls 640 5,83 1
Vic 605 3,68 0
Vilafranca del Penedès 1.105 6,56 1

Resultats complets en candidatures coalitzades:

Municipi Nom Vots % Regidors
Arbúcies CUPA - EP 836 25,91 3
Cerdanyola del Vallès PAISC 1.391 5,32 1
Manresa AUP 1.114 3,55 0
Masquefa Independents per Masquefa - EPM 392 12,5 2
Ripollet COP - AM 3.827 27,05 6
Sabadell Entesa per Sabadell 6.111 6,99 2
Sallent RCD - CUP 563 13,62 2
Salt ICV - EPM - IPC 618 6,33 1
Sant Pere de Ribes UM9 - EN 2.225 22,05 5
Viladamat EPM - CUP 50 17,24 1

Eleccions europees de 2004: «Amb la CUP, l'Esquerra Independentista a Europa»

[modifica]

El 17 de gener, a l'assemblea de l'Assemblea Municipal de l'Esquerra Independentista (AMEI) per valorar les eleccions municipals de 2003, es va debatre la proposta de presentar una llista electoral a les eleccions al Parlament Europeu. La llista seria encapçalada per Jesús Artiola, activista independentista i militant de l'organització Terra i Llibertat.[25] Segons l'historiador Albert Botran, s'assumia que l'objectiu «no era obtenir un diputat al Parlament Europeu, sinó aprofitar la conjuntura electoral per donar a conèixer el projecte de la CUP arreu del país, més enllà dels municipis en els quals hi havia un nucli existent» atès que fins al moment els nuclis de la CUP eren pocs.[26] Després d'aprovar la proposta a Manresa es traslladà el debat a les diferents organitzacions de l'EI. Per una banda, Endavant es posicionà contrari per raons polítiques i pràctiques, com la manca de recursos per fer una campanya desitjable, la visió de centrar-se en l'àmbit municipal i la priorització de la campanya al carrer contra la Constitució Europea. Per l'altra banda, hi havia Maulets, Terra i Llibertat i l'MDT que arguïren a favor de la concurrència. L'MDT justificava el seu posicionament amb la necessitat de reforçar l'estructura nacional i de visualització del projecte arreu dels Països Catalans, entre d'altres.[26]

El 20 de març se celebrà una Assemblea Nacional Extraordinària de la CUP a Vic on es decidí finalment presentar-se a les eleccions europees, després d'escoltar i valorar els posicionaments de les diferents organitzacions de l'EI. La llista va ésser encapçalada per Jesús Artiola, Xavi Oca i Anna Gabriel i s'impulsà el manifest «Amb la CUP, l'Esquerra Independentista a Europa» per recollir suports a la candidatura.[26][27] Els resultats van ésser realment minsos: 6.185 vots (0,29%) a Catalunya, 697 (0,04%) al País Valencià i 103 (0,04%) a les Illes Balears. Com que en aquestes eleccions hi havia circumscripció única la CUP va obtenir 8.180 vots (0,05%).[28]

Tanmateix, la tasca desenvolupada durant la campanya electoral provocà una mobilització dels sectors independentistes afins i el seu missatge es donà a conèixer a nous sectors de la població. Aquest fet tingué com a conseqüència la creació de nous nuclis de suport, molts dels quals, a la llarga, s'acabaren constituint com a CUP al seu municipi, el més destacat dels quals serà el de Berga.[26]

2005-2006: «Prou Estatuts. Ara independència»

[modifica]

Després de l'experiment de les eleccions europees, la CUP com a organització treballà en l'articulació organitzativa. El 10 d'abril de 2005 s'aprovaren a l'Assemblea Nacional de Martorell els primers Estatuts de la CUP que incloïen la creació de nous òrgans de participació interna. Durant aquests anys el Secretariat Nacional de l'organització propugnava per incidir en qüestions més enllà de l'àmbit municipal amb la missiva sobre afers com la campanya «Prou Estatuts. Ara independència» que explicitava el posicionament de la CUP en contra dels processos de reforma estatutaris als diferents territoris dels Països Catalans.[26][29]

Eleccions municipals de 2007: «Vota't. Entra amb nosaltres a l'Ajuntament»[n. 1]

[modifica]

A les eleccions municipals del maig de 2007 la CUP es presentà en solitari o amb altres forces, doblant el nombre de llistes respecte al 2003.[30] Amb un total de 50 candidatures i 30 nuclis embrionaris, aconseguí triplicar el nombre de regidors, vint-i-set, respecte als comicis anteriors i van suposar un important salt endavant per a la CUP.[31]

Els resultats feren palès el pas endavant de la candidatura i la feina municipal de base feta al aconseguir representació a 7 capitals de comarca: Berga (2), Manresa (1), Mataró (1), Valls (1), Vic (2), Vilafranca del Penedès (2), Vilanova i la Geltrú (1); també aconseguí representació amb les sigles CUP a Arenys de Munt (1), Cardedeu (1), Celrà (1), Molins de Rei (1), Montesquiu (1), Sallent (1), Sant Celoni (2), Torà (1) i Viladamat (1).

Per primer cop es presentà una llista de la CUP al País Valencià, a Barxeta, on no aconseguí entrar al consistori per només dos vots, malgrat haver recollit el 8,13% dels vots.[32] Aquesta candidatura va ésser el primer intent reeixit d'implantar la CUP als municipis valencians, després de diversos intents d'establir contactes i crear dinàmiques a l'Horta, la Plana o Elx.[33] En general, en aquelles localitats on ja s'havien presentat, la CUP augmentà o consolidà el nombre de regidors obtingut.[32] Tot i que moltes de les llistes presentades no obtingueren representació, es crearen dinàmiques d'activitat política pròpies fora de les institucions locals fet que, segons Albert Botran, «van servir per anar madurant la CUP durant aquests anys».[33]

Entre els resultats, destaquen els de Mataró i Manresa, el primer perquè va ésser la ciutat més gran on la CUP obtingué representació i on es reberen més vots, exactament 2173 (5,48%); el segon, perquè a banda de presentar-se per primer cop amb les sigles CUP i en solitari, el moviment de l'Esquerra Independentista tornava a entrar al consistori bagenc després de 10 anys.[33] Altres casos destacables són els de Berga, Vilafranca del Penedès i Sant Celoni, en els quals -per primera vegada- la CUP era decisiva a l'hora de formar govern en consistoris de proporcions considerables. La CUP de Berga, per la seva banda, ja havia anunciat durant la campanya, i així fou, que no impediria el govern de la llista més votada, que en aquest cas fou CiU.[33] En el cas de Sant Celoni, es convocà la primera Assemblea d'Unitat Popular on es decidí facilitar un canvi de govern i que hi hagués un alcalde de CiU sense que la CUP entrés al govern. La setena assemblea d'unitat popular de la localitat, a mitja legislatura, decidí trencar l'acord d'investidura pel suport dels convergents i per la no paralització del projecte d'àrea residencial estratègica a Can Riera de l'Aigua, fet que segons l'assemblea, infringia l'acord d'investidura.[33]

En el cas de Vilafranca, la CUP no s'oposà que el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), com a força més votada però empatada a escons amb CiU, governés, però a mitja legislatura impulsà juntament amb ERC i CiU una moció de censura argumentant que no hi havia confiança amb el govern municipal i, segons la CUP, per possibles tractes de favor del PSC cap a Caixa Penedès.[33][34]

Resultats de les candidatures en solitari:[n. 2]

Municipi Vots % Regidors
Arenys de Munt 329 9,51 1
Barxeta 98 8,17 0
Berga 938 13,21 2
Biosca 51 30,72 0
Cardedeu 411 6,07 1
Celrà 210 11,90 1
Dosrius 26 1,22 0
Girona 916 2,83 0
Lleida 1030 2,15 0
Manresa 1590 6,00 1
Martorell 475 4,45 0
Mataró 2193 5,53 1
Molins de Rei 539 5,22 1
Montesquiu 83 16,12 1
Navarcles 195 5,97 0
Pineda de Mar 333 3,32 0
Ripoll 77 1,37 0
Sallent 356 8,95 1
Sant Celoni 729 9,54 2
Sant Joan de les Abadesses 123 5,47 0
Torà 92 12,43 1
Valls 763 7,51 1
La Vansa i Fórnols 43 32,82 0
Vic 1176 7,65 2
Viladamat 66 22,07 1
Vilafranca del Penedès 1643 10,82 2
Vilanova i la Geltrú 1366 5,75 1
Vilassar de Dalt 163 4,20 0
Vilassar de Mar 275 3,30 0

Resultats complets en candidatures coalitzades:[n. 3]

Municipi Nom Vots % Regidors
Arbúcies CUPA 400 13,56 2
Badalona Els Verds - CUP 1571 2,12 0
Barberà del Vallès Assemblea d'esquerres - UP 130 1,20 0
Calldetenes Poble en Marxa 225 18,84 3
Capellades Vila de Capellades 354 12,78 2
Centelles Independents per Centelles - CUP 78 2,12 0
Cerdanyola PAS 986 4,31 0
Granollers CUP - Els Verds 444 2,08 0
Platja d'Aro Arenenca 113 3,17 0
Ripollet COP 2241 18,55 5
Sabadell Entesa per Sabadell 5968 8,15 2
Sant Cugat del Vallès CUP - CAV 895 3,02 0
St. Esteve de Palautordera PSE 328 29,26 3
Ribes UM9 1734 18,79 4
Gramenet del Besòs Gent de Gramenet 1887 4,98 0
Tarragona Nosaltres SOM - AUP 261 0,51 0
Terrassa CUP - CAV 848 1,29 0

A l'Assemblea Nacional de Manlleu el juliol de 2008, i a conseqüència del seu creixement i de la seva diversitat interna, la CUP es dotà d'uns nous Estatuts interns i prengué la decisió de definir el seu marc de treball, la seva definició política i les seves línies estratègiques a la següent Assemblea Nacional extraordinària. Es va aprovar, per exemple, que l'organització s'anomenaria formalment Candidatura d'Unitat Popular, en singular, ja que fins aquell moment havia predominat el plural «les CUP».[35][36]

L'Assemblea Nacional de Mataró el gener 2009 comportà la ratificació de la definició de la CUP com a organització política d'àmbit i d'abast nacional, superant el municipalisme com expressió única de la seva activitat política i obrint les portes a presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya.[37] A més, la CUP sortí d'aquesta Assemblea amb la voluntat de situar-se i consolidar-se com el referent polític electoral de tot l'espai crític amb el sistema actual i orfe de referència política. La CUP refusà presentar-se a les eleccions europees del 2009.[38] Tampoc no recomanà el vot per cap altra candidatura ni l'abstenció. Segons l'anàlisi de conjuntura fet per la CUP, «no creiem convenient presentar-nos en aquestes eleccions, com sí que ho vam fer a les anteriors de 2004, on volíem donar resposta al procés d'elaboració del Tractat Europeu que s'estava forjant des d'una perspectiva independentista i d'esquerres. Avui dia, el fet de no tenir cap mena de política d'aliances en l'àmbit polític, ni tan sols l'establiment dels mínims canals de comunicació amb formacions polítiques d'altres nacions, pròximes als nostres postulats, i no tenir treballat ni debatut internament en els òrgans que correspon aquest tema, ens fan decidir aquest posicionament com el millor possible».

A l'Assemblea Nacional de Girona el juny 2009 es decidí, per un marge molt estret, no presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2010. Els motius foren prioritzar l'expansió de la CUP als municipis de cara a les eleccions municipals del 2011, consolidar una estructura nacional mantenint el sistema assembleari i de democràcia directa i tenir temps d'articular un discurs nacional conjunt. Tampoc no recomanà l'abstenció ni el vot per cap partit, ja que es tractava de formacions «exclusivament institucionals» que «limitaven el paper polític del ciutadà a ficar una papereta en una urna cada quatre anys». Així, animà les persones a seguir-se organitzant per aconseguir «uns Països Catalans plenament lliures».[39] Tanmateix, deixà la porta oberta a presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2014 si se seguia el creixement en nombre de regidors a les eleccions municipals del 2011.[40]

L'Assemblea Nacional de Tarragona l'octubre de 2009 serví per escollir un nou Secretariat Nacional de consens entre tots els membres de l'organització i debatre l'intent de certs partits d'apropiar-se del moviment assembleari generat a les consultes populars sobre la independència de Catalunya que va començar a Arenys de Munt el 13 de setembre de 2009 a instàncies de la CUP del municipi i que s'estendrien, al llarg de l'any i mig següent, a la majoria de municipis de Catalunya.

Eleccions municipals de 2011: «CUP, l'alternativa necessària»

[modifica]
Esquema que mostra l'evolució de la CUP en regidors des del 2003

L'Assemblea Nacional de Vilanova i la Geltrú el gener de 2011 serví per aprovar el programa marc que totes les Assemblees Locals redactaren per tenir un programa de mínims comú de cara a les següents eleccions municipals del 2011[41] amb la intenció de presentar al voltant de 80 candidatures.[42]

Aquestes eleccions, en les quals es va presentar com a CUP - Poble Actiu (CUP-PA)[43] van suposar un gran pas endavant en la consolidació de la CUP, multiplicant els seus resultats per cinc.[3] Van aconseguir tres regidors a Girona, i van ésser la llista més votada a Arenys de Munt (4) Alfés (3)[44] i Navàs (4), i van obtenir majoria absoluta a Viladamat (4). En aquestes eleccions, la CUP va aconseguir les 4 alcaldies d'Arenys de Munt, Navàs, Viladamat i Celrà.[45][46] La candidatura també va destacar a les capitals de comarca, amb tres regidors a Vilanova i la Geltrú, Valls i Berga, i essent la tercera força a Vic, Vilafranca del Penedès, Berga i Valls. També és rellevant el resultat obtingut a Molins de Rei, on va passar d'un regidor a quatre, a Banyoles (2) i a Reus (1).

La representació de la CUP també va augmentar als consells comarcals, passant d'un a tres representants al consell comarcal del Garraf, aconseguint-ne dos al Gironès i obtenint representació, amb un membre, als consells de l'Alt Camp, l'Alt Penedès, Bages, Berguedà, el Maresme i Osona.[47]

Resultats complets en candidatures en solitari:[48]

Municipi Comarca Vots % Regidors Candidatura
Alfés Segrià 91 39,91 3 CUP
Arbúcies Selva 189 6,58 1 CUPA
Artés Bages 554 23,04 3 CUP-PA
Arenys de Mar Maresme 496 8,73 1 CUP-PA
Arenys de Munt Maresme 855 25,53 4 CUP-PA
Argentona Maresme 448 9,05 1 CUP-PA
Badalona Barcelonès 1465 1,82 0 CUP-PA
Balaguer Noguera 237 3,39 0 CUP
Banyoles Pla de l'Estany 708 10,39 2 CUP-PA
Barcelona Barcelonès 11833 1,95 0 CUP - Alternativa per Barcelona
Barxeta Costera 113 9,25 0 Gent de Barxeta - CUP
Bellmunt d'Urgell Noguera 63 40,38 0 Independents per Bellmunt - CUP
Benifairó de la Valldigna Safor 90 7,97 0 CUP-PA
Berga Berguedà 1075 16,16 3 CUP-PA
Blanes Selva 622 4,53 0 CUP-PA
Bordils Gironès 180 23,62 2 CUP-PA
Calldetenes Osona 250 20,03 2 CUP
Capellades Anoia 523 21,17 3 Vila de Capellades
Capolat Berguedà 9 15,52 1 CUP-PA
Cardedeu Vallès Oriental 860 12,80 2 CUP-PA
Castellnou de Bages Bages 89 15,92 1 Unitat per Castellnou de Bages - CUP
Cava Alt Urgell 4 7,84 0 CUP
Celrà Gironès 404 22,51 3 CUP-PA
Collbató Baix Llobregat 33 1,90 0 CUP-PA
El Montmell Baix Penedès 74 10,08 1 Coalició pel Montmell - PA
Figaró-Montmany Vallès Oriental 280 52,43 6 Candidatura Activa del Figaró
Figueres Alt Empordà 800 6,30 1 CUP-PA
Girona Gironès 2981 9,28 3 CUP-PA
L'Hospitalet de Llobregat Barcelonès 540 0,64 0 CUP-PA
Les Borges Blanques Garrigues 170 6,42 1 CUP
Lleida Segrià 1464 3,26 0 CUP
Manresa Bages 1981 7,41 2 CUP-PA
Martorell Baix Llobregat 402 4,13 0 CUP-PA
Mataró Maresme 2498 5,56 1 CUP-PA
Molins de Rei Baix Llobregat 1797 17,52 4 CUP-PA
Mollet de Peralada Alt Empordà 33 33,33 1 CUP-PA
Montesquiu Osona 170 32,63 2 Alternativa per Montesquiu - CUP
Montblanc Conca de Barberà 114 3,50 0 CUP-PA
Navàs Bages 746 25,34 4 CUP-PA
Navarcles Bages 296 10,50 1 CUP-PA
Olot Garrotxa 506 4,12 0 Alternativa per Garrotxa
Palau-solità i Plegamans Vallès Occidental 288 4,99 0 CUP-PA
Pineda de Mar Maresme 368 3,64 0 CUP-PA
Premià de Mar Maresme 1074 10,54 2 Crida Premianenca - PA
Reus Baix Camp 1931 5,12 1 CUP-PA
Sabadell Vallès Occidental 2290 3,07 0 CUP-PA
Sallent Bages 337 10,29 1 CUP-PA
Salt Gironès 834 10,03 2 Independents per Salt - PA
Sant Boi de Llobregat Baix Llobregat 751 2,63 0 CUP-PA
Sant Cebrià de Vallalta Maresme 111 7,96 1 CUP-PA
Sant Celoni Vallès Oriental 946 13,08 2 CUP-PA
Sant Cugat del Vallès Vallès Occidental 2346 7,75 2 CUP-PA
Sant Esteve de Palautordera Vallès Oriental 429 35,11 4 CUP-PA
Sant Joan Despí Baix Llobregat 319 2,43 0 CUP-PA
Sant Joan de les Abadesses Ripollès 80 3,81 0 CUP-PA
Sant Martí Sarroca Alt Penedès 243 16,06 2 Alternativa Martinenca - CUP
Sant Pere de Ribes Garraf 1874 19,48 5 UM9-PA
Sant Pere de Riudebitlles Alt Penedès 138 11,40 1 Més Poble - CUP
Sant Salvador de Guardiola Bages 160 10,15 1 CUP-PA
Santa Coloma de Farners Selva 307 7,42 1 CUP-PA
Santa Coloma de Gramenet Barcelonès 2575 6,64 2 Gent de Gramenet
Santa Maria de Palautordera Vallès Oriental 496 13,22 2 CUP-PA
Santa Perpètua de Mogoda Vallès Occidental 351 3,78 0 CUP-PA
Seva Osona 144 8,19 1 CUP-PA
Sitges Garraf 622 6,30 1 CUP-PA
El Soleràs Garrigues 43 17,20 1 Independents pel Soleràs - PA
Subirats Alt Penedès 297 19,26 2 Alternativa per Subirats - CUP
Tarragona Tarragonès 1099 2,28 0 CUP-PA
Terrassa Vallès Occidental 871 1,22 0 CUP-PA
Torà Segarra 113 18,31 2 CUP-PA
Ulldecona Montsià 124 4,01 0 Assemblea Republicana Alternativa - CUP
Valls Alt Camp 1196 12,66 3 CUP-PA
El Vendrell Baix Penedès 491 3,77 0 CUP-PA
Vic Osona 1626 10,83 2 CUP-PA
Viladamat Alt Empordà 149 47,30 4 CUP-PA
Vilafranca del Penedès Alt Penedès 1614 10,78 2 CUP-PA
Vilanova i la Geltrú Garraf 2539 10,39 3 CUP-PA
Vilassar de Dalt Maresme 190 5,17 0 CUP-PA
Vilassar de Mar Maresme 450 5,63 1 CUP-PA

Resultats complets en candidatures coalitzades:[49]

Municipi Nom Vots % Regidors
Ripollet COP-CpR 2318 18,90 4
Tagamanent CUP-ERC 58 28,71 2

Arran dels bons resultats en les eleccions municipals de 2011, que van suposar un salt endavant que superava la majoria de previsions, la CUP va començar a preparar-se per a establir les condicions per presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2014.[50]

Eleccions al Parlament de Catalunya de 2012: «És l'hora del poble»

[modifica]
Paperetes de la CUP-AE en un col·legi electoral de Sabadell

A l'assemblea nacional celebrada a Reus el març de 2012 es va debatre la possibilitat de concórrer en eleccions al Parlament de Catalunya,[51] en la qual es va decidir per la mínima presentar-se «tan aviat com sigui possible».[52]

El 13 d'octubre, un cop convocades eleccions al Parlament de Catalunya de 2012, es va celebrar una Assemblea Nacional a Molins de Rei, amb una assistència d'uns 650 militants, on es va decidir amb un 77% de vots favorables presentar-s'hi. El periodista David Fernàndez, la regidora de Vic Georgina Rieradevall i el regidor de Vilanova i la Geltrú Quim Arrufat encapçalaren la llista per Barcelona, el també periodista Lluc Salellas la llista per Girona, la historiadora Antonieta Jarne per Lleida i l'escriptor Jordi Martí per Tarragona. La CUP es presentà amb el nom de CUP-Alternativa d'Esquerres, per poder fer visible la voluntat d'incloure una representació més àmplia dels moviments socials i col·lectius en lluita, incloent independents com el cap de llista per Barcelona.[53] Entre les organitzacions que donaren suport a la candidatura hi hagué: Revolta Global, En Lluita, Lluita Internacionalista i Pagesos per la Dignitat Rural Catalana, entre d'altres.[54] Algunes personalitats de renom, com ara el futbolista Oleguer Presas, van tancar les llistes de la CUP per la circumscripció electoral de Barcelona.[55] Entre altres candidats amb popularitat que concorregueren a les llistes electorals s'hi troben els cantants Cesk Freixas, número 10 a la llista per Barcelona,[56] i els també cantants Francesc Ribera «Titot» i Xavi Sarrià, escriptor i cantant del grup valencià Obrint Pas.[57]

Dies abans d'aquesta Assemblea Nacional, per tal d'obrir a la ciutadania el debat sobre presentar-s'hi o no, es van celebrar més d'una trentena d'assemblees obertes arreu de Catalunya.[58] Just després d'acabar l'AN, es va posar en marxa la recollida d'avals necessaris, filtre instituït a partir d'aquestes eleccions, perquè formacions extraparlamentàries puguin presentar-s'hi.[59] Una setmana després s'havien recollit 27.111 avals,[60] quintuplicant així la quantitat necessària per a presentar-se (el requisit era de 5.416 avals: 4.042 a la circumscripció de Barcelona, 557 a la de Tarragona, 503 a la de Girona i 314 a la de Lleida), i octuplicant la de Girona, amb més de 4.000 avals.[61] L'etiqueta #AvalsCUP va arribar a ésser tema del moment a Twitter a principis de la setmana. Durant la campanya electoral la CUP anuncià quatre blocs temàtics del seu programa: 1) Per la construcció nacional; 2) Per un nou model social, econòmic i cultural; 3) Per la igualtat d'oportunitats, les llibertats, i els drets socials i laborals; 4) Per la defensa del territori.[62]

A les eleccions del 25 de novembre, la candidatura CUP-Alternativa d'Esquerres va obtenir 126.435 vots, i tres escons al Parlament per la circumscripció de Barcelona, escons que ocuparen David Fernàndez, Georgina Rieradevall i Quim Arrufat. Així com al principi s'especulava la possibilitat que dos diputats d'EUiA li donessin suport perquè aquesta pogués formar grup propi (es necessiten cinc diputats), finalment la CUP formà part del grup mixt, essent l'única força present.[63] Durant el procés d'investidura del Parlament, es van comptabilitzar els seus vots com a nuls perquè simbòlicament escolliren persones no electes:[64] a la presidència del Parlament triaren a Manuel G.B., veí de Burjassot que s'intentà suïcidar abans d'ésser desnonat de casa seva; a la vicepresidència votaren per a tres símbols dels moviments socials: Pedro Álvarez, mort feia vint anys, segons la família d'Álvarez, per un policia de paisà espanyol a l'Hospitalet de Llobregat que no va resultar processat en el cas,[65] Guillem Agulló, jove assassinat a Montanejos per un grup neofeixista, i Idrissa Diallo, jove guineà immigrat que morí al CIE de la Zona Franca de Barcelona.[65] A la Mesa del Parlament triaren Ester Quintana, dona que va perdre un ull víctima d'una escopeta de pilotes de goma dels Mossos d'Esquadra, Andreu del Cabo, sindicalista de Transports Metropolitans de Barcelona acomiadat, i Blanca Serra, independentista detinguda i torturada a principis de la dècada del 1980.[65]

El 10 de gener de 2012 CUP Reus presentà una denuncia davant de la Fiscalia Anticorrupció i l'Audiència Nacional pels múltiples càrrecs que acumulava el president de l'Institut Català de la Salut Josep Prat Domènech en empreses públiques i privades, el qual donarà lloc a l'inici del presumpte cas de corrupció política conegut com a Cas Innova.[66][67]

La candidatura de la Ciutat de València es va presentar públicament el 15 de juny de 2013.[68] Davant de la Consulta sobre la independència de Catalunya, iniciat a partir d'una resolució del Parlament de Catalunya, per al 9 de novembre de 2014, la CUP va posicionar-se a favor per «unanimitat crítica» encara que haguessin preferit una «pregunta més directa». La CUP demana per a la consulta un simbòlic «triple sí: sí a l'autodeterminació, sí a la independència i sí als Països Catalans».[69]

2013-2020: Del carrer a les institucions

[modifica]

Eleccions europees de 2014

[modifica]
Acte polític contra la Unió Europea organitzat el 22 de maig de 2014 al barri de Sant Andreu de Palomar de Barcelona, dins de la campanya «Amb la UE no tenim futur!».

La CUP decidí no presentar-se a les eleccions europees del 25 de maig el 9 de març de 2014. La candidatura va declarar que la Unió Europea era un «espai antidemocràtic», «sumida en el descrèdit», que «imposa la privatització de serveis públics» i la «dictadura del deute». D'aquesta forma la CUP rebutjà formar part de la candidatura dels Pobles Decideixen formada principalment per Euskal Herria Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec.[70] Més tard sobre les eleccions al Parlament Europeu va posicionar-se a en favor de l'abstenció o el vot per a opcions «independentistes confrontades amb la UE».[71] El 12 de maig de 2014 la CUP va fer públics els seus pressupostos i va donar a conèixer el nombre de militants, 1.325 als Països Catalans, repartits en 109 agrupacions locals.[72]

Cartells de l'Esquerra Independentista amb lema «Desobeïm»

La CUP va mostrar el suport a la Consulta sobre la independència de Catalunya celebrada el 9 de novembre i va demanar el vot per l'opció del doble sí a la pregunta. En els mesos anteriors a la celebració de la consulta la CUP va pressionar amb mobilitzacions al govern de la Generalitat perquè aquest realitzés un acte de desobediència civil i es pogués dur a terme un referèndum.[73][74]

De cara a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015, la Candidatura d'Unitat Popular va estar en negociacions amb Procés Constituent a Catalunya i diverses entitats municipalistes per presentar-se conjuntament, finalment va donar lloc a la CUP-Crida Constituent.[75]

Eleccions municipals de 2015: «Capgirem la història»

[modifica]

A les eleccions municipals de 2015, la CUP es presentà de nou com a CUP - Poble Actiu (CUP-PA) amb 165 candidatures, davant les 72 de 2011, la qual cosa comportà un fort increment de llistes, especialment a les Terres de l'Ebre i al Pirineu, a més de quatre llistes electorals (en 2011 en va presentar dues) al País Valencià, concretament a Burjassot, Almàssera, Biar i Pedreguer.[76] El lema de la campanya va ser "Capgirem la història".

Els resultats d'aquestes eleccions van suposar un gran canvi a la CUP, ja que va entrar per primera vegada en ajuntaments com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Lleida, Terrassa o Sant Boi de Llobregat, i a ser força decisòria en diversos consistoris. En aquestes eleccions va tornar a presentar candidatures coalitzades amb altres forces d'esquerres com ara Podem, Procés Constituent, EUiA i altres, depenent de la realitat de cada municipi.

L'organització va mantenir els consistoris de Celrà, Viladamat i Navàs però va perdre el d'Arenys de Munt on va passar de 855 vots i 4 regidors a 719 i 3 edils. Tot i així va aconseguir força noves alcaldies com ara Colomers, Mieres, Ordis, Verges i Viladasens a la demarcació de Girona on també va passar a formar part de l'equip de govern de Beuda amb CiU i ERC.[77] Badalona (amb pacte amb altres forces aconseguia l'alcaldia Dolors Sabater per a Guanyem Badalona en Comú), Berga (que esdevenia així la ciutat més gran governada per la CUP amb Montserrat Venturós), Argentona, Capellades, Monistrol de Calders, Sant Martí Sarroca, Ripollet i Cerdanyola del Vallès a la demarcació Barcelona. A la demarcació de Tarragona van aconseguir les alcaldies dels Guiamets i La Vilella Alta.

Resultats complets en candidatures pròpies i en solitari:[78]

Municipi Comarca Circumscripció electoral Vots % Regidors Candidatura
Agullana Alt Empordà Girona 115 25,00 2 CUP-PA
Anglès Selva Girona 286 12,30 1 CUP-PA
Banyoles Pla de l'Estany Girona 1.063 13,69 2 CUP-PA
Beuda Garrotxa Girona 74 57,81 1 CUP-PA
Blanes Selva Girona 1.199 8,02 2 CUP
Bordils Gironès Girona 259 36,43 3 CUP-PA
Breda Selva Girona 231 11,88 1 CUP-PA
Campdevànol Ripollès Girona 185 10,72 1 CUP-PA
Celrà Gironès Girona 993 51,03 7 CUP-PA
Colomers Baix Empordà Girona 77 74,04 5 Independents pel Progrés de Colomers - CUP-PA
Darnius Alt Empordà Girona 52 16,72 1 Assemblea per Darnius - CUP-PA
Figueres Alt Empordà Girona 1.635 12,66 3 CUP-PA
Girona Gironès Girona 5.425 14,94 4 CUP - Crida per Girona - PA
La Bisbal d'Empordà Baix Empordà Girona 631 16,57 3 CUP-PA
Lloret de Mar Selva Girona 384 3,58 0 CUP-PA
Mieres Garrotxa Girona 111 50,68 4 Vivim Mieres - CUP-PA
Mollet de Peralada Alt Empordà Girona 36 34,29 1 CUP-PA
Olot Garrotxa Girona 1.524 11,81 3 CUP-PA
Ordis Alt Empordà Girona 103 49,28 4 Ordis Viu - CUP-PA
Palamós Baix Empordà Girona 410 5,66 1 CUP-PA
Ripoll Ripollès Girona 445 9,02 1 CUP-PA
Salt Gironès Girona 997 12,34 3 Independents per Salt - CUP-PA
Sant Feliu de Guíxols Baix Empordà Girona 408 5,00 1 CUP-PA
Sant Gregori Gironès Girona 344 19,21 2 CUP-PA
Sant Joan de les Abadesses Ripollès Girona 108 5,37 0 CUP-PA
Sant Joan les Fonts Garrotxa Girona 553 37,82 4 CUP-PA
Sant Pau de Segúries Ripollès Girona 192 46,27 3 Fem Sant Pau - PA
Santa Coloma de Farners Selva Girona 395 7,98 1 CUP
Sils Selva Girona 312 13,64 2 Capgirem Sils - CUP-PA
Susqueda Selva Girona 8 11,11 0 CUP
Torroella de Montgrí Baix Empordà Girona 489 11,24 2 CUP-PA
Tortellà Garrotxa Girona 64 14,32 1 CUP-PA - Capgirem Tortellà
Verges Baix Empordà Girona 296 46,69 5 Junts Fem Poble - CUP-PA
Viladamat Alt Empordà Girona 215 78,75 6 CUP-PA
Viladasens Gironès Girona 74 52,86 4 CUP-PA
Alella Maresme Barcelona 396 9,23 1 Alternativa per Alella - CUP-PA
Arenys de Mar Maresme Barcelona 787 11,78 2 CUP-PA
Arenys de Munt Maresme Barcelona 720 19,69 3 CUP-PA
Argentona Maresme Barcelona 1.023 19,78 4 CUP-PA - Alternativa per Argentona
Artés Bages Barcelona 606 24,46 3 CUP-PA
Badalona Barcelonès Barcelona 15.645 17,51 5 Badalona en Comú - PA
Badia del Vallès Vallès Occidental Barcelona 1.349 24,27 5 Alternativa d'Esquerres per Badia - CAV-PA
Barberà del Vallès Vallès Occidental Barcelona 2.221 16,25 4 Junts per Barberà - CAV-PA
Barcelona Barcelonès Barcelona 51.945 7,42 3 CUP - Capgirem Barcelona - PA
Berga Berguedà Barcelona 2.248 34,19 6 CUP-PA
Borredà Berguedà Barcelona 148 45,82 3 Treballem Junts per Borredà - CUP-PA
Caldes de Montbui Vallès Oriental Barcelona 1.048 14,60 2 Som Caldes - CUP-PA
Calella Maresme Barcelona 605 8,70 1 CUP-PA
Calldetenes Osona Barcelona 201 16,39 2 Poble en Marxa - CUP-PA
Canet de Mar Maresme Barcelona 494 8,27 1 CUP-PA
Capellades Anoia Barcelona 800 30,71 4 Vila de Capellades - CUP-PA
Cardedeu Vallès Oriental Barcelona 1.678 21,43 4 CUP-PA
Castellar del Vallès Vallès Occidental Barcelona 1.626 15,29 4 Nosaltres Decidim Castellar del Vallès - CAV-PA
Castellfollit de Riubregós Anoia Barcelona 70 66,04 2 Assemblea per Castellfollit - PA
Castellnou de Bages Bages Barcelona 42 6,35 0 CUP-PA
Cerdanyola del Vallès Vallès Occidental Barcelona 4.606 18,55 5 Compromís per Cerdanyola - CAV-PA
Corbera de Llobregat Baix Llobregat Barcelona 862 17,45 3 CUP-PA
El Masnou Maresme Barcelona 1.231 11,81 2 CUP-PA
El Pla del Penedès Alt Penedès Barcelona 188 28,88 3 CUP
Esparreguera Baix Llobregat Barcelona 1.736 19,56 5 CUP-PA
Esplugues de Llobregat Baix Llobregat Barcelona 1.156 5,83 1 CUP-PA
Gavà Baix Llobregat Barcelona 822 4,47 0 CUP-PA
Gelida Alt Penedès Barcelona 254 8,08 1 CUP-PA
Granollers Vallès Oriental Barcelona 1.563 6,63 2 Crida per Granollers - CUP-PA
Igualada Anoia Barcelona 1.551 9,36 2 CUP-PA
L'Hospitalet de Llobregat Barcelonès Barcelona 4.755 5,11 1 CUP-PA
La Garriga Vallès Oriental Barcelona 852 11,50 2 CUP-PA
La Nou de Berguedà Berguedà Barcelona 41 36,94 2 CUP-PA
Llinars del Vallès Vallès Oriental Barcelona 372 8,82 1 Moviment Alternatiu de Llinars - CUP-PA
Malgrat de Mar Maresme Barcelona 898 11,92 2 CUP-PA
Manlleu Osona Barcelona 1.048 15,18 4 CUP-PA
Manresa Bages Barcelona 3.010 10,88 3 CUP-PA
Masquefa Anoia Barcelona 368 10,26 1 CUP-PA
Matadepera Vallès Occidental Barcelona 411 10,61 1 CUP-CAV-PA
Mataró Maresme Barcelona 3.843 8,43 2 CUP-PA
Molins de Rei Baix Llobregat Barcelona 1.937 16,19 4 CUP-PA
Mollet del Vallès Vallès Oriental Barcelona 692 3,42 0 CUP-PA
Monistrol de Calders Moianès Barcelona 193 44,27 3 CUP-PA
Montcada i Reixac Vallès Occidental Barcelona 990 7,12 1 CUP-CAV-PA
Montesquiu Osona Barcelona 185 34,77 3 Alternativa Per Montesquiu - CUP-PA
Mura Bages Barcelona 65 42,21 0 CUP-PA
Navarcles Bages Barcelona 387 12,97 2 CUP-PA
Navàs Bages Barcelona 1.553 51,41 8 CUP-PA
Palau-solità i Plegamans Vallès Occidental Barcelona 518 8,41 1 CUP-CAV-PA
Pineda de Mar Maresme Barcelona 378 3,54 0 CUP-PA
Premià de Dalt Maresme Barcelona 479 10,68 2 Crida Premià de Dalt - CUP-PA
Premià de Mar Maresme Barcelona 1.881 16,17 4 Crida Premianenca - CUP-PA
Ripollet Vallès Occidental Barcelona 4.750 33,74 9 Ara Decidim Ripollet - CAV-CUP-PA
Rubí Vallès Occidental Barcelona 2.848 10,45 3 Alternativa d'Unitat Popular - CAV-PA
Sabadell Vallès Occidental Barcelona 11.110 13,22 4 Crida per Sabadell - CAV-PA
Sallent Bages Barcelona 523 17,08 2 CUP-PA
Sant Adrià de Besòs Barcelonès Barcelona 1.631 12,95 3 Sant Adrià en Comú - CUP-PA
Sant Boi de Llobregat Baix Llobregat Barcelona 2.768 8,31 2 Gent de Sant Boi - CUP-PA
Sant Cebrià de Vallalta Maresme Barcelona 237 16,20 2 CUP-PA
Sant Celoni Vallès Oriental Barcelona 1.534 20,72 4 CUP - Poble Constituent - PA
Sant Cugat del Vallès Vallès Occidental Barcelona 5.561 15,20 4 CUP-CAV-PA
Sant Esteve de Palautordera Vallès Oriental Barcelona 488 36,66 4 CUP-PA
Sant Joan Despí Baix Llobregat Barcelona 588 3,91 0 CUP-PA
Sant Llorenç Savall Vallès Occidental Barcelona 229 18,82 2 CUP-CAV-PA
Sant Martí Sarroca Alt Penedès Barcelona 364 22,28 2 Alternativa Martinenca - CUP-PA
Sant Pere de Ribes Garraf Barcelona 1.939 18,03 4 UM9-CUP-PA
Sant Pere de Riudebitlles Alt Penedès Barcelona 184 15,61 2 Més Poble - CUP-PA
Sant Sadurní d'Anoia Alt Penedès Barcelona 753 12,33 2 CUP-PA
Sant Salvador de Guardiola Bages Barcelona 163 11,06 1 CUP-PA
Santa Coloma de Gramenet Barcelonès Barcelona 7.872 18,56 6 Som Gramenet - PA
Santa Margarida i els Monjos Alt Penedès Barcelona 482 16,48 2 PA-CUP
Santa Maria de Palautordera Vallès Oriental Barcelona 829 20,03 3 CUP - Poble Constituent - PA
Santa Perpètua de Mogoda Vallès Occidental Barcelona 642 6,34 1 CUP-CAV-PA
Sitges Garraf Barcelona 1.122 10,58 3 CUP - Capgirem Sitges - PA
Subirats Alt Penedès Barcelona 368 23,34 3 Alternativa Per Subirats - CUP-PA
Terrassa Vallès Occidental Barcelona 4.804 5,76 1 CUP-CAV-PA
Tiana Maresme Barcelona 360 9,16 1 CUP-PA
Tordera Maresme Barcelona 116 1,86 0 PA
Torelló Osona Barcelona 895 16,03 3 CUP-PA - Som Poble
Vallirana Baix Llobregat Barcelona 370 6,09 1 Junts per Vallirana - PA
Vic Osona Barcelona 2.517 16,93 4 Capgirem Vic - CUP-PA
Vilafranca del Penedès Alt Penedès Barcelona 2.329 14,80 3 CUP
Vilanova i la Geltrú Garraf Barcelona 4.421 16,35 5 CUP-PA
Vilassar de Dalt Maresme Barcelona 599 15,39 2 CUP-PA
Vilassar de Mar Maresme Barcelona 1.581 16,59 4 Babord - CUP-PA
Vilobí del Penedès Alt Penedès Barcelona 116 18,74 1 CUP-PA - Alternativa per Vilobí
Alcanar Montsià Tarragona 460 10,54 1 CUP-PA
Alcover Alt Camp Tarragona 450 20,11 3 CUP
Calafell Baix Penedès Tarragona 853 9,71 2 CUP-PA
Deltebre Baix Ebre Tarragona 502 8,53 1 CUP-PA
El Pla de Santa Maria Alt Camp Tarragona 414 33,91 4 CUP-PA
El Vendrell Baix Penedès Tarragona 1.347 10,03 2 Som Poble - CUP-PA
Els Guiamets Priorat Tarragona 136 62,96 5 CUP-PA
L'Arboç Baix Penedès Tarragona 351 15,75 2 CUP-PA - l'Arboç Participa
L'Argentera Baix Camp Tarragona 38 33,33 0 L'Argentera - CUP-PA
La Canonja Tarragonès Tarragona 300 11,79 1 CUP-PA
La Vilella Alta Priorat Tarragona 63 78,75 5 La Vilella d'Amunt - CUP-PA
Llorenç del Penedès Baix Penedès Tarragona 303 27,45 3 Decideix Llorenç - CUP-PA
Montblanc Conca de Barberà Tarragona 534 17,72 2 CUP-PA
Prades Baix Camp Tarragona 40 11,14 0 CUP-PA
Reus Baix Camp Tarragona 6.884 17,75 6 CUP-PA
Riudoms Baix Camp Tarragona 590 18,43 2 CUP-PA
Tarragona Tarragonès Tarragona 4.182 8,22 2 CUP-PA
Torredembarra Tarragonès Tarragona 433 7,52 1 CUP-PA
Tortosa Baix Ebre Tarragona 930 6,89 1 CUP - Alternativa Ecologista per Tortosa - PA
Ulldecona Montsià Tarragona 308 11,13 1 CUP-PA
Valls Alt Camp Tarragona 1.562 16,06 3 Crida per Valls - CUP-PA
Alfés Segrià Lleida 84 38,89 3 CUP
Alpicat Segrià Lleida 438 16,40 2 CUP
Balaguer Noguera Lleida 625 9,38 2 CUP - Procés Constituent - PA
Bellmunt d'Urgell Noguera Lleida 40 31,50 0 CUP-PA
Bellpuig Urgell Lleida 568 29,01 4 CUP-PA
Biosca Segarra Lleida 65 48,87 1 CUP-PA
Cava Alt Urgell Lleida 6 14,29 0 CUP-PA
Cervera Segarra Lleida 419 11,38 1 CUP-PA
El Pont de Bar Alt Urgell Lleida 16 19,28 0 PA
La Seu d'Urgell Alt Urgell Lleida 432 8,52 1 CUP-PA
La Torre de Cabdella Pallars Jussà Lleida 106 21,37 1 CUP
Les Borges Blanques Garrigues Lleida 302 11,32 1 CUP
Lleida Segrià Lleida 4.387 8,75 2 Crida per Lleida - CUP
Maials Segrià Lleida 103 18,86 1 Alternativa Maials - PA
Solsona Solsonès Lleida 609 15,54 2 Alternativa per Solsona - CUP-PA
Soriguera Pallars Sobirà Lleida 91 39,06 3 Assemblea Popular de Soriguera - CUP
Sort Pallars Sobirà Lleida 220 18,79 2 CUP
Tàrrega Urgell Lleida 1.127 18,15 3 CUP-PA
Tarroja de Segarra Segarra Lleida 62 52,99 2 CUP-PA
Almàssera Horta Nord València 68 1,62 0 CUP-PA
Biar Alt Vinalopó Alacant 27 1,15 0 CUP-PA
Burjassot Horta Nord València 1.209 6,27 1 Totes amb Burjassot - PA
Pedreguer Marina Alta Alacant 535 14,92 2 CUP

Eleccions al Parlament de Catalunya de 2015: «Governem-nos»

[modifica]

El 14 de juliol de 2015 la CUP va presentar públicament la seva candidatura electoral de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015 sota el nom de Candidatura d'Unitat Popular-Crida Constituent.[79] El 30 de juliol es van donar a conèixer els resultats de les primàries realitzades per escollir els diferents caps de llista de les diferents circumscripcions, Antonio Baños per Barcelona, Benet Salellas per Girona, Ramon Usall per Lleida i Sergi Saladié per Tarragona.[80] Els resultats en aquestes eleccions van ser positius per a la formació que va obtenir 337.794 vots (un 8,21% del vots), passant de 3 a 10 diputats, repartits de la següent manera: 1 a Tarragona (Sergi Saladié), 1 a Girona (Benet Salellas), 1 a Lleida (Ramon Usall) i 7 a Barcelona (Antonio Baños, Anna Gabriel, Josep Manel Busqueta, Gabriela Serra, Albert Botran, Eulàlia Reguant i Julià de Jòdar).

El 15 d'octubre de 2015, després de la declaració d'Artur Mas davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per l'organització de la Consulta sobre la independència de Catalunya del 2014, el secretari general del sindicat ultradretà[81] Manos Limpias, Miguel Bernad, va anunciar que havien iniciat els tràmits per intentar il·legalitzar la CUP. Al moment de fer-se aquest anunci, el grupuscle espanyol ja s'havia posat en contacte amb el Ministeri de l'Interior i amb un jutjat d'instrucció.[82] Segons Bernad, el motiu pel qual Manos Limpias havia decidit denunciar la CUP fou que consideren que la formació independentista és una «organització criminal».

Assemblea Nacional extraordinària de la CUP sobre el possible acord d'investidura amb Junts pel Sí, celebrat a la pista coberta municipal d'atletisme de Sabadell el 27 de desembre de 2015.

Entre els mesos de setembre i desembre de 2015, l'organització va estar negociant un pla de xoc social, un procés constituent i un president/a de la Generalitat de Catalunya amb Junts pel Sí. El diumenge 27 de desembre, just una setmana després de les eleccions al Congrés dels Diputats es va convocar una Assemblea Nacional extraordinària a Sabadell per a decidir si els deu diputats del Parlament havien d'investir o no Artur Mas com a President de la Generalitat. Després d'un dia de discussions i votacions es va arribar a un empat inesperat de 1.515 vots a favor del «Sí» i 1.515 vots a favor del «No». Una setmana després, el Consell Polític (els representants de les tretze Assemblees Territorials de la CUP) i el Grup d'Acció Parlamentària (els representants de les onze organitzacions que donen suport a la CUP) es van reunir, van traslladar els posicionament dels diferents nuclis i organitzacions, i van acordar no investir Mas.[83] La decisió va provocar malestar entre els militants de l'organització partidaris de la investidura d'Artur Mas en el context del moment polític.[84] L'exemple més destacat fou la renúncia de l'acta de diputat per part d'Antonio Baños el 4 gener de 2016, i el juny del mateix any la renúncia de sis dels quinze membres del Secretariat Nacional.[85]

Referèndum sobre la independència de Catalunya de 2017

[modifica]

A l'Assemblea Nacional celebrada a Esparreguera el maig de 2016 es van aprovar algunes qüestions significatives: en primer lloc, la possibilitat de presentar equips al Secretariat Nacional;[86] en segon lloc, l'organització va començar a integrar una mirada feminista no tan sols de cara enfora, sinó de cara endins, assenyalant canvis necessaris en les pràctiques militants; i finalment, s'aprovà una esmena que apuntava la necessitat de reorientar la legislatura cap a la celebració d'un referèndum.[22]

Concentració davant de la seu CUP de Barcelona contra l'assalt policial el 2017

Durant el 2017, la CUP sí que va aprovar els pressupostos de la Generalitat, que s'entenien dins un acord global cap a la celebració del referèndum que ja tenia data, l'1 d'octubre. I durant l'estiu d'aquell any l'organització es va bolcar en la celebració de centenars d'actes per a crear el clima de mobilització necessaris. El 20 de setembre, en el marc de l'Operació Anubis, un desplegament de la Policia espanyola va intentar entra a la seu de la CUP sense ordre judicial però la formació d'una enorme muralla humana com a forma de resistència noviolenta li ho va impedir.[22]

El president del govern espanyol Mariano Rajoy convocà, el 27 d'octubre de 2017, eleccions al Parlament de Catalunya dins del marc de l'aplicació de l'Article 155 de la Constitució Espanyola, poc temps després que el Parlament declarés la independència. La CUP va decidir concorre-hi a l'AN celebrada a Granollers posant èmfasi en els elements que havien fallat després de l'1-O per poder fer efectiva la República, i es defensava que la prioritat era aplicar aquell resultat.[22]

La plataforma ultra Por España me atrevo (sic), organització integrada per membres de Democracia Nacional i Somatemps, convocà una manifestació el 2 de desembre de 2017 sota el lema «Els carrers ja no són vostres» davant de la seu nacional de la CUP, ja que en aquest dia els membres de la CUP es reunien en el Consell Polític per tancar el programa per a les eleccions del 21 de desembre.[87] La CUP presentà denúncies dies abans a la manifestació demanant la prohibició de la manifestació a la Junta Electoral Central i el TSJC.[88] Malgrat les denúncies, les institucions es negaren a prohibir la concentració feixista i traslladaren la responsabilitat al Departament d'Interior. Arran d'aquests fets, la CUP feu una crida a la militància a fer un cordó davant la seu, al carrer de Casp, a partir de les 10.00 h. A la concentració, s'hi sumaren diversos Comitès de Defensa de la República (CDR).[89]

El 27 de desembre de 2017 agents dels Mossos d'Esquadra detingueren als regidors de la CUP Oriol Ciurana i Marta Llorens, quan aquests entraven a les oficines de l'Ajuntament de Reus, acusats d'un delicte d'odi contra la Policia espanyola per haver signat un manifest en contra de la presència dels cossos policíacs a la ciutat en referència a l'1-O. La titular del jutjat d'instrucció número 2 del municipi havia ordenat aquesta detenció el dia anterior. Seguidament a la detenció, la CUP i el CDR de Reus convocaren una concentració —en suport a les detingudes— a les 20.00 h davant de l'Ajuntament de Reus, a la plaça del Mercadal que finalitzà a la comissaria dels Mossos d'Esquadra.[90][91] El 28 de desembre a les 9.00 h van comparèixer davant la jutge on els dos regidors optaren pel dret a no declarar. Quedaren en llibertat, ja que l'objectiu de la compareixença tan sols era el de declarar davant la jutge. També des de les 8.30 h es concentrà un centenar de persones davant dels jutjats per mostrar el seu suport a les represaliades.[92]

Eleccions al Parlament de Catalunya de 2017: «Dempeus»

[modifica]

Poc abans de les eleccions al Parlament de Catalunya de 2017, que se celebraren el 21 de desembre, el Secretariat Nacional anuncià la seva dimissió, fruit de la intensitat del darrer tram de legislatura.[86] En els comicis electorals, la Candidatura d'Unitat Popular - Crida Constituent patí una davallada i passà de 10 a 4 diputats (tres per Barcelona i un per Girona). Els càrrecs electes foren: Carles Riera, Maria Sirvent i Vidal Aragonés per Barcelona i Natàlia Sànchez per Girona.[93]

El febrer de 2018 va elegir-se un nou Secretariat Nacional. Durant l'elecció sorgiren divergències entre els defensors de Poble Lliure i els d'Endavant.[86] Més enllà de les candidatures conjuntes, es van presentar cinc candidats individuals: Lluc Salellas, Mireia Boya, Íñigo Robledo, Albert Serrats i Hugo Alvira. Les candidatures grupals foren «Des de Baix» i «Som Llavor».

Eleccions municipals de 2019: «Atreveix-te!»

[modifica]

A les eleccions municipals del 26 de maig 2019, la CUP es presentà per primera vegada a l'Ajuntament de Palma i a l'Aran (amb candidatura a quatre municipis i també al Consell General). Al País Valencià, la CUP repetí candidatura al municipi alacantí de Pedreguer.

La formació independentista es presentà amb l'eslògan «Atreveix-te!» amb el propòsit de recordar a la ciutadania que la clau de «la sobirania la té el poble català» i, per això, proposà treballar «des de baix i des de l'esquerra» per a generar «un nou moment favorable per la plena autodeterminació dels Països Catalans».[94]

La CUP obtingué 337 regidors i presència a un total de 43 governs municipals a través de candidatures de la CUP-AMUNT i altres candidatures de confluència a les quals la CUP donà suport. En aquests municipis la CUP inicià el mandat amb les alcaldies de: Berga, Capafons, Cava, Celrà, Colomers, Els Guiamets, Monistrol de Calders, Navàs, Olvan, Tornabous, La Torre de Fontaubella, Vallbona d'Anoia, Verges, Viladamat, Vilaür i La Vilella Alta.[95]

A les eleccions municipals de 2019 la CUP va presentar les següents candidatures:[96]

Municipi Comarca Vots % Regidors Candidatura
Arenys de Mar Maresme 916 11,92 2 CUP-AMUNT
Arenys de Munt Maresme 393 8,53 1 CUP-AMUNT
Calella Maresme 569 6,96 1 CUP-AMUNT
Canet de Mar Maresme 453 6,39 1 CUP-AMUNT
Malgrat de Mar Maresme 563 6,50 1 CUP-AMUNT
Sant Cebrià de Vallalta Maresme 214 13,19 1 CUP-AMUNT
Sant Celoni Vallès Oriental 1574 18,55 3 CUP-AMUNT
Sant Esteve de Palautordera Vallès Oriental 448 27,91 3 Vallflorida Republicana - CUP-AMUNT
Sant Pol de Mar Maresme 522 18,44 3 CUP-AMUNT
Santa Maria de Palautordera Vallès Oriental 711 14,67 2 CUP-AMUNT
Tordera Maresme 392 5,47 1 CUP-AMUNT
Vallgorguina Vallès Oriental 240 17,11 2 CUP-AMUNT
Capellades Anoia 686 24,41 3 Vila de Capellades - CUP-AMUNT
Igualada Anoia 1973 10,26 2 Poble Actiu - CUP-AMUNT
Masquefa Anoia 295 6,68 1 CUP-AMUNT
Piera Anoia 468 7,08 1 CUP-AMUNT
Sant Martí de Tous Anoia 199 25,74 2 CUP-AMUNT
Vallbona d'Anoia Anoia 212 26,01 2 CUP-AMUNT
Beuda Garrotxa 57 53,27 2 CUP-AMUNT
Olot Garrotxa 1720 11,10 2 CUP-AMUNT
Balaguer Noguera 625 8,78 1 CUP-AMUNT
Tornabous Urgell 168 38,10 3 Poble Viu - AMUNT
Barcelona Barcelonès 29335 3,89 0 CUP - Capgirem Barcelona - AMUNT
Santa Coloma de Gramenet Barcelonès 2244 4,99 0 Som Gramenet - AMUNT
Berga Berguedà 3347 40,75 8 CUP-AMUNT
Borredà Berguedà 106 32,82 2 Treballem Junts per Borredà - AMUNT
Olvan Berguedà 326 58,74 5 CUP-AMUNT
Sant Jaume de Frontanyà Berguedà 5 23,81 1 AMUNT
Bellpuig Urgell 500 22,16 3 CUP-AMUNT
Cervera Segarra 556 14,52 2 CUP-AMUNT
Maldà Urgell 51 32,08 1 CUP-AMUNT
Sant Guim de la Plana Segarra 54 40,30 1 Crida per Sant Guim - AMUNT
Tàrrega Urgell 1128 15,88 3 CUP-AMUNT
Tarroja de Segarra Segarra 53 43,44 2 Tarroja Poble Actiu - AMUNT
Cadaqués Alt Empordà 181 14,04 1 Assemblea per Cadaqués - AMUNT
Castelló d'Empúries Alt Empordà 475 15,45 3 CUP-AMUNT
Darnius Alt Empordà 29 9,45 0 CUP-AMUNT
Figueres Alt Empordà 1046 6,66 1 Guanyem Figueres - AMUNT
Mollet de Peralada Alt Empordà 33 25,98 1 CUP-AMUNT
Banyoles Pla de l'Estany 1180 12,76 2 Sumem Banyoles - AMUNT
Bescanó Gironès 260 9,40 1 CUP-AMUNT
Bordils Gironès 251 29,36 3 CUP-AMUNT
Celrà Gironès 1527 60,62 8 CUP-AMUNT
Cervià de Ter Gironès 179 30,81 2 Alternativa per Cervià i Raset - AMUNT
Colomers Baix Empordà 78 69,03 5 Independents pel Progrés de Colomers - AMUNT
Fornells de la Selva Gironès 264 16,84 2 Independents per Fornells - AMUNT
Girona Gironès 8311 19,15 6 Guanyem Girona - AMUNT
L'Escala Alt Empordà 168 4,23 0 CUP-AMUNT
Llagostera Gironès 796 21,47 3 CUP - Alternativa per Llagostera - AMUNT
Quart Gironès 229 10,94 1 CUP-AMUNT
Salt Gironès 778 8,93 2 Independents per Salt - CUP-AMUNT
Sant Gregori Gironès 265 12,22 1 CUP-AMUNT
Sarrià de Ter Gironès 526 19,87 2 Poble Actiu Sarrià de Ter - AMUNT
Verges Baix Empordà 515 84,01 9 Junts Fem Poble - AMUNT
Viladamat Alt Empordà 247 78,41 6 CUP-AMUNT
Viladasens Gironès 31 22,96 0 CUP-AMUNT
Vilaür Alt Empordà 51 57,95 5 Independents per Vilaür - AMUNT
Aiguafreda Vallès Oriental 149 10,48 1 CUP-AMUNT
Caldes de Montbui Vallès Oriental 966 11,51 2 CUP-AMUNT
Cànoves i Samalús Vallès Oriental 73 4,13 0 CUP-AMUNT
Cardedeu Vallès Oriental 1319 14,45 2 CUP-AMUNT
El Figueró i Montmany Vallès Oriental 146 25,80 2 CUP-AMUNT
Les Franqueses del Vallès Vallès Oriental 470 5,61 1 SAL - CUP-AMUNT
La Garriga Vallès Oriental 1088 12,86 2 CUP-AMUNT
Granollers Vallès Oriental 1331 4,79 0 Crida per Granollers - CUP-AMUNT
Lliçà d'Amunt Vallès Oriental 302 4,21 0 CUP-AMUNT
Mollet del Vallès Vallès Oriental 354 1,56 0 CUP-AMUNT
Santa Eulàlia de Ronçana Vallès Oriental 179 5,08 0 CUP-AMUNT
Vallromanes Vallès Oriental 62 4,43 0 CUP-AMUNT
La Bisbal d'Empordà Baix Empordà 822 18,12 3 CUP-AMUNT
Calonge i Sant Antoni Baix Empordà 284 6,25 1 CUP-AMUNT
Palamós Baix Empordà 411 5,14 1 CUP-AMUNT
Sant Feliu de Guíxols Baix Empordà 256 2,78 0 CUP-AMUNT
Torroella de Montgrí Baix Empordà 534 10,88 2 CUP
Cava Alt Urgell 15 41,67 2 CUP-AMUNT
Guixers Solsonès 65 67,01 1 CUP-AMUNT
Lladurs Solsonès 35 27,13 0 CUP-AMUNT
La Seu d'Urgell Alt Urgell 517 9,21 2 CUP-AMUNT
Solsona Solsonès 653 14,71 2 Alternativa per Solsona - CUP-AMUNT
Begues Baix Llobregat 306 8,25 1 CUP-AMUNT
Castelldefels Baix Llobregat 299 1,11 0 Som Castelldefels - Pirates - AMUNT
Cornellà de Llobregat Baix Llobregat 1344 3,51 0 Alternativa d'Esquerres - CUP-AMUNT
Gavà Baix Llobregat 481 2,32 0 CUP-AMUNT
L'Hospitalet de Llobregat Barcelonès 2077 2,06 0 CUP l'Hospitalet per la Ruptura - AMUNT
El Prat de Llobregat Baix Llobregat 751 2,53 0 CUP-AMUNT
Sant Boi de Llobregat Baix Llobregat 1451 3,89 0 Guanyem Sant Boi - AMUNT
Alpicat Segrià 345 10,96 1 CUP-AMUNT
Lleida Segrià 2434 4,32 0 Crida per Lleida - CUP-AMUNT
Artés Bages 708 24,24 3 CUP-AMUNT
Calders Moianès 113 18,71 1 CUP-AMUNT
Manresa Bages 3269 10,09 3 Fem Manresa - CUP - Sobiranistes - AMUNT
Moià Moianès 420 14,27 2 Capgirem Moià - CUP-AMUNT
Monistrol de Calders Moianès 207 44,52 4 CUP-AMUNT
Monistrol de Montserrat Bages 252 17,27 2 CUP-AMUNT
Mura Bages 57 34,13 1 Mura Activa Mura Viva - AMUNT
Navarcles Bages 508 15,77 2 CUP-AMUNT
Navàs Bages 1170 35,62 5 CUP-AMUNT
Sallent Bages 687 18,81 2 Fem Poble Sallent - AMUNT
Santpedor Bages 648 16,24 2 CUP-AMUNT
Súria Bages 204 6,11 0 CUP-AMUNT
Alella Maresme 477 9,92 1 Alternativa per Alella - CUP-AMUNT
Cabrera de Mar Maresme 797 7,49 1 CUP-AMUNT
Dosrius Maresme 206 7,57 1 Plataforma Alternativa Ciutadana de Dosrius - CUP - AMUNT
El Masnou Maresme 851 7,10 1 CUP-AMUNT
Mataró Maresme 2623 4,72 0 CUP-AMUNT
Premià de Dalt Maresme 565 11,10 2 Crida Premià de Dalt - AMUNT
Premià de Mar Maresme 1813 13,81 3 Crida Premianenca - CUP-AMUNT
Sant Vicenç de Montalt Maresme 195 6,12 1 CUP-AMUNT
Tiana Maresme 226 4,76 0 CUP-AMUNT
Vilassar de Dalt Maresme 712 15,23 2 CUP-AMUNT
Campdevànol Ripollès 245 13,54 1 CUP-AMUNT
Ribes de Freser Ripollès 257 25,47 2 CUP - Som Poble - AMUNT
Ripoll Ripollès 558 10,47 2 Alternativa per Ripoll - CUP-AMUNT
Cambrils Baix Camp 516 3,82 0 CUP-AMUNT
Flix Ribera d'Ebre 208 10,36 1 Crida Flixanca - AMUNT
Els Guiamets Priorat 140 72,54 6 CUP-AMUNT
Móra d'Ebre Ribera d'Ebre 287 10,41 1 Fem Poble - AMUNT
Reus Baix Camp 3760 8,67 3 CUP-AMUNT
Riudoms Baix Camp 398 12,12 1 CUP-AMUNT
La Selva del Camp Baix Camp 490 15,63 2 CUP-AMUNT
La Torre de Fontaubella Priorat 47 48,45 3 AMUNT
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Baix Camp 232 7,59 1 CUP-AMUNT
La Vilella Alta Priorat 59 80,82 5 CUP-AMUNT
Barberà del Vallès Vallès Occidental 674 4,38 0 Esquerra Alternativa per Barberà - CUP-AMUNT
Castellar del Vallès Vallès Occidental 752 6,06 1 CUP-AMUNT
Cerdanyola del Vallès Vallès Occidental 3048 10,68 3 Guanyem Cerdanyola - AMUNT
Montcada i Reixac Vallès Occidental 732 4,80 0 CUP-AMUNT
Palau-solità i Plegamans Vallès Occidental 306 4,27 0 CUP-AMUNT
Sabadell Vallès Occidental 10737 11,13 3 Crida per Sabadell - AMUNT
Santa Perpètua de Mogoda Vallès Occidental 436 3,93 0 CUP-AMUNT
Sentmenat Vallès Occidental 617 13,91 2 CUP-AMUNT
Corbera de Llobregat Baix Llobregat 1013 16,08 3 CUP-AMUNT
Esparreguera Baix Llobregat 1119 11,10 2 CUP-AMUNT
Esplugues de Llobregat Baix Llobregat 812 3,64 0 CUP-AMUNT
Gelida Alt Penedès 231 6,18 1 CUP-AMUNT
Molins de Rei Baix Llobregat 1743 12,68 3 CUP-AMUNT
El Papiol Baix Llobregat 217 10,62 1 CUP-AMUNT
Sant Esteve Sesrovires Baix Llobregat 249 6,43 1 Alternativa Unitària per Sant Esteve - AMUNT
Sant Just Desvern Baix Llobregat 456 5,03 1 CUP-AMUNT
Arbúcies Selva 678 22,22 3 CUP-AMUNT
Blanes Selva 778 4,82 0 CUP-AMUNT
Breda Selva 232 11,03 1 CUP-AMUNT
Caldes de Malavella Selva 530 15,26 2 Som Caldes - AMUNT
Lloret de Mar Selva 307 2,63 0 CUP-AMUNT
Riells i Viabrea Selva 132 6,32 0 CUP-AMUNT
Santa Coloma de Farners Selva 602 11,04 2 CUP-AMUNT
La Canonja Tarragonès 285 10,30 1 Som Poble - AMUNT
Tarragona Tarragonès 3615 6,35 2 CUP-AMUNT
Castellbisbal Vallès Occidental 411 6,77 1 CUP-AMUNT
Matadepera Vallès Occidental 557 11,37 1 CUP-AMUNT
Olesa de Montserrat Baix Llobregat 904 8,53 2 CUP-AMUNT
Rubí Vallès Occidental 1621 5,10 1 Assemblea d'Unitat Popular - AMUNT
Sant Cugat del Vallès Vallès Occidental 4871 11,04 3 CUP-AMUNT
Sant Llorenç Savall Vallès Occidental 263 20,64 2 CUP-AMUNT
Terrassa Vallès Occidental 3434 3,59 0 CUP-AMUNT
Alcanar Montsià 548 12,22 2 CUP-AMUNT
Deltebre Baix Ebre 310 4,82 0 CUP-AMUNT
Tortosa Baix Ebre 822 5,48 1 CUP-AMUNT
La Torre de Cabdella Pallars Jussà 136 26,67 2 CUP-AMUNT
Alcover Alt Camp 701 27,44 4 CUP-AMUNT
Capafonts Baix Camp 57 60,64 2 CUP-AMUNT
El Pla de Santa Maria Alt Camp 242 18,53 2 CUP-AMUNT
Valls Alt Camp 1453 13,14 3 CUP-AMUNT
Altafulla Tarragonès 136 5,00 0 CUP-AMUNT
Calafell Baix Penedès 1038 10,12 2 CUP-AMUNT
Creixell Tarragonès 101 6,53 0 CUP-AMUNT
Cunit Baix Penedès 172 3,26 0 Capgirem Cunit - CUP-AMUNT
L'Arboç Baix Penedès 193 7,79 1 AMUNT
Llorenç del Penedès Baix Penedès 337 27,71 3 Decideix Llorenç - AMUNT
Torredembarra Tarragonès 322 4,69 0 CUP-AMUNT
Calldetenes Osona 235 16,56 2 Poble en Marxa - AMUNT
Centelles Osona 250 6,30 1 CUP - Totes Som Poble - AMUNT
Collsuspina Moianès 17 7,17 0 Collsuspina Un Poble - CUP - AMUNT
Manlleu Osona 1161 13,85 3 CUP-AMUNT
Les Masies de Voltregà Osona 203 11,09 1 CUP-AMUNT
Montesquiu Osona 183 32,85 2 Som Montesquiu - AMUNT
Perafita Osona 99 39,13 3 Poble Actiu Perafita - AMUNT
Sant Hipòlit de Voltregà Osona 151 7,95 1 CUP-AMUNT
Sant Quirze de Besora Osona 315 25,28 3 Som Poble - AMUNT
Torelló Osona 1804 26,22 5 CUP - Som Poble - AMUNT
Vic Osona 2748 15,32 4 Capgirem Vic - CUP-AMUNT
Mediona Alt Penedès 194 17,12 2 Teixint Mediona - CUP-AMUNT
El Pla del Penedès Alt Penedès 103 14,59 1 CUP-AMUNT
Santa Margarida i els Monjos Alt Penedès 246 7,31 1 Poble Actiu - CUP-AMUNT
Sant Martí Sarroca Alt Penedès 160 9,28 1 Alternativa Martinenca - CUP-AMUNT
Sant Pere de Riudebitlles Alt Penedès 218 17,40 2 Més Poble - CUP-AMUNT
Sant Quintí de Mediona Alt Penedès 113 9,96 1 MÉS - CUP-AMUNT
Sant Sadurní d'Anoia Alt Penedès 836 12,48 2 CUP-AMUNT
Subirats Alt Penedès 364 20,67 2 Alternativa per Subirats - CUP-AMUNT
Vilafranca del Penedès Alt Penedès 2154 11,79 2 CUP-AMUNT
Vilobí del Penedès Alt Penedès 75 11,19 1 CUP-AMUNT
Cubelles Garraf 442 6,78 1 CUP-AMUNT
Olivella Garraf 93 6,17 0 CUP-AMUNT
Sitges Garraf 1146 9,14 2 Guanyem Sitges (Sitges en Comú, MÉS, CUP) - AMUNT
Vilanova i la Geltrú Garraf 3546 11,36 3 Capgirem Vilanova i la Geltrú - CUP-AMUNT
Pedreguer Marina Alta 489 14,39 2 CUP-AMUNT

La CUP també participa en les següents candidatures:

Municipi Comarca Vots % Regidors Candidatura
Bausen Vall d'Aran 12 24,49 1 Aran Amassa
Les Vall d'Aran 82 16,37 1 Aran Amassa
Naut Aran Vall d'Aran 159 15,30 1 Aran Amassa
La Nou de Berguedà Berguedà 50 42,74 5 Som Poble Grup d'Electors de la Nou i Malanyeu
Palma Palma 1439 0.99 0 Crida per Palma
Sant Adrià de Besòs Barcelonès 2162 16,19 3 Sant Adrià en Comú
Sant Pere de Ribes Garraf 2974 22,74 5 Construïm
Sort Pallars Sobirà 474 38,88 5 Som Poble
Vielha e Mijaran Vall d'Aran 204 7,86 1 Aran Amassa
Vilajuïga Alt Empordà 317 48,77 5 Assemblea per Vilajuïga
Vilassar de Mar Maresme 1537 14,01 3 Babord

Eleccions generals espanyoles de 2019

[modifica]

Després d'un debat intens, la CUP va presentar una llista a les eleccions al Congrés dels Diputats espanyol. Les eleccions que s'havien celebrat a l'abril es van haver de repetir perquè no hi va haver acord entre partits que poguessin aconseguir majoria per a la investidura i per a formar govern. En aquesta segona ocasió pel 10 de novembre de 2019, la CUP va canviar de parer i, per una diferència petita de vots, va guanyar l'opció favorable a concórrer-hi en coalició amb Pirates de Catalunya.[97] La campanya va estar marcada per la sentència del Tribunal Suprem, que condemnava a altes penes de presó els presos polítics catalans, i també per les intenses protestes al carrer contra la sentència del judici al procés independentista català. En aquest context, la CUP va aconseguir 246.971 vots i dos diputats per Barcelona, Mireia Vehí i Albert Botran.[22]

2021: Construïm el nou cicle

[modifica]

Eleccions al Parlament de Catalunya de 2021: «Un nou cicle per guanyar»

[modifica]
Cartell per a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2021

En les eleccions del 14 de febrer de 2021, es va presentar sota la fórmula CUP-Guanyem, una coalició electoral formada per la CUP i Guanyem Catalunya. Les bases d'ambdós partits donaren el vist-i-plau per a poder-se presentar junts i l'acord especificava que Dolors Sabater, exalcaldessa de Badalona, en seria la presidenciable i cap de llista per Barcelona.[98] Els candidats per Tarragona, Girona i Lleida foren Laia Estrada, Dani Cornellà i Pau Juvillà, respectivament.[99]

Els resultats en aquestes eleccions van ser favorables per a la formació, la CUP va obtenir 189.087 vots (un 6,67% del vots) convertint-se en cinquena força i passant de 4 a 9 diputats, repartits de la següent manera: 1 a Tarragona (Laia Estrada), 2 a Girona (Dani Cornellà i Montserrat Vinyets), 1 a Lleida (Pau Juvillà, que va ser substituït l'any següent per Nogay Ndiaye arran de la inhabilitació del primer)[100] i 5 a Barcelona (Dolors Sabater, Carles Riera, Eulàlia Reguant, Xavier Pellicer i Basharat Changue).[101]

2023. Crisi i refundació

[modifica]

Eleccions municipals de 2023: «Gent que lluiti és el que cal»

[modifica]

A les eleccions municipals del 28 de maig de 2023, la CUP va presentar 163 candidatures en coalició amb Pirates de Catalunya[102] amb el nom legal «Candidatura d'Unitat Popular - Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT)»,[103] 28 de les quals noves però menys que l'any 2019, quan en va presentar 190. A nivell pressupostari, la CUP va gastar uns 213.300 euros i va abordar en campanya temes com el dret a l'habitatge,[104] la mobilitat, el dret a l'aigua, el model energètic, el decreixement turístic, la sobirania alimentària i el dret a viure dignament arreu del territori. El principal acte de precampanya es va fer a Gramenet de Besòs,[105] la campanya electoral va arrencar a Tarragona[106] sota el lema «Gent que lluiti és el que cal», talment el vers del poema «Les quatre banderes» de Miquel Martí i Pol,[107] l'acte central va ser a Barcelona i l'acte final a Berga.[108]

Eleccions generals espanyoles de 2023
[modifica]

A les eleccions generals espanyoles de 2023 es van presentar només a les circumscripcions de Catalunya i no van obtenir cap escó al Congrés dels diputats, perdent els dos que tenien, fet que va fer que al cap de pocs dies anunciessin que entraven en una fase de refundació de l'organització,[109] el Procés de Garbí.

Procés de Garbí

[modifica]

La refundació de la Candidatura d'Unitat Popular ha significat la participació de 1.500 militants en diverses etapes, com un Congrés Nacional obert el 16 de desembre de 2023, i trobades territorials i temàtiques el gener, febrer i març de 2024, fins que el grup Motor del Procés de Garbí va presentar el mes de juny de 2024 la seva ponència estratègica i organitzativa presentada a la militància fins a l'Assemblea Nacional del 21 de setembre de 2024 a Sabadell.[110]

Eleccions al Parlament de Catalunya de 2024

[modifica]

La convocatòria anticipada de les eleccions al Parlament de Catalunya de 2024 va interrompre el procés de Garbí, que s'havia de cloure amb la refundació de l'organització amb una assemblea nacional al juny de 2024.[111] Laia Estrada va guanyar enfront de Laure Vega el procés de primàries per escollir la cap de llista de la Candidatura d'Unitat Popular - Defensem la Terra a les eleccions al Parlament.[112]

Resultats electorals

[modifica]

Municipals

[modifica]
Data Catalunya País Valencià Illes Balears
Vots % Regidors Vots % Regidors
1991 2.664 0,10
2 / 8.328
1995 61 0,00
2 / 8.426
1999 64 0,00
1 / 8.500
2003 7.266[113] 0,14
11 / 8.690
2007[114] 16.191 0,56
20 / 8.932
98 0,00
0 / 5.622
2011[115] 65.656 2,29
110 / 9.132
203 0,01
0 / 5.784
2015[116] 237.643 7,63
382 / 9.077
1.839 0,07
3 / 5.742
2019[117] 176.474 5,05
334 / 9.076
489 0,02
2 / 5.716
2023 133.043 4,43
313 / 9.139
499[n. 4] 0,02
0 / 5.760
901 0'00
0 / 938

Parlament de Catalunya

[modifica]
Data Vots % Diputats
2012[118] 126.435 3,48
3 / 135
2015[119] 337.794 8,21
10 / 135
2017[120] 195.246 4,46
4 / 135
2021[121] 189.924 6,68
9 / 135
2024[122] 127.108 4,09
4 / 135

Corts espanyoles

[modifica]
Data Vots %[n. 5] Diputats[n. 5]
2019[123] 246.971 6,37
2 / 48
2023 98.794 2,83
0 / 48

Parlament Europeu

[modifica]
Data Vots %[n. 6] Diputats[n. 6]
2004[124] 8.180 0,05
0 / 54

Notes

[modifica]
  1. Va ésser l'eslògan electoral de la campanya de la CUP Sant Celoni a les eleccions municipals de 2007. (ref Arxivat 2015-09-24 a Wayback Machine.)
  2. El grup A engloba les candidatures que utilitzen la sigla CUP.
  3. El grup B són candidatures independents o agrupacions d'electors amb la participació de la CUP local o membres individuals de la CUP.
  4. Va presentar una sola candidatura al País Valencià junt amb altres organitzacions, sota el nom Municipalistes-Podem.
  5. 5,0 5,1 Respecte al total de les quatre circumscripcions electorals de Catalunya: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.
  6. 6,0 6,1 Respecte al total de la circumscripció única de l'Estat espanyol.

Referències

[modifica]
  1. «La CUP no enviarà propaganda electoral als domicilis». Vilaweb, 04-11-2019. Arxivat de l'original el 2019-12-12. [Consulta: 6 desembre 2019].
  2. «Això ha posat d'acord Sala-i-Martin i la CUP». El Nacional, 02-12-2019. Arxivat de l'original el 2019-12-06. [Consulta: 6 desembre 2019].
  3. 3,0 3,1 Àlvarez, David «De 22 a 104: l'ascens de la CUP als ajuntaments». Diari Ara, 09-06-2011. Arxivat de l'original el 12 de juny 2011 [Consulta: 9 juny 2011].
  4. «El regidor de la CUP renuncia a part del sou». El Punt, 01-09-2010.
  5. «La CUP tindrà presència al govern d'una quarantena de municipis catalans | Candidatura d'Unitat Popular», 15-06-2019. Arxivat de l'original el 2019-12-06. [Consulta: 20 març 2020].
  6. «Candidatura d'Unitat Popular | enciclopèdia.cat». Arxivat de l'original el 2021-06-04. [Consulta: 31 maig 2021].
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 «La CUP, l'alternativa necessària». CUP. Assemblea Nacional Extraordinària, 1-2009, pàg. 28. Arxivat de l'original el 5 de setembre 2011 [Consulta: 6 novembre 2012].
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Botran, 2012, p. 99.
  9. «Una història de l'independentisme català contemporani: una opció als marges (II)» (en catalan). Arxivat de l'original el 2019-05-11. [Consulta: 20 març 2020].
  10. Cap a la Unitat Popular, Castelló de Rugat, Països Catalans - 12 de maig del 2001. 
  11. 11,0 11,1 11,2 «Com s'organitza la CUP a nivell nacional? | Candidatura d'Unitat Popular». CUP (CC-BY-SA), 2017. Arxivat de l'original el 2017-10-21. [Consulta: 21 octubre 2017].
  12. Surroca, Bernat. «Qui és qui al nou secretariat de la CUP?». NacióDigital, 11-03-2022. Arxivat de l'original el 2022-03-12. [Consulta: 13 març 2022].
  13. Botran, 2012, p. 63.
  14. Botran, 2012, p. 64.
  15. Botran, 2012, p. 82.
  16. 16,0 16,1 Botran, 2012, p. 84.
  17. Botran, 2012, p. 85, 99.
  18. 18,0 18,1 18,2 Botran, 2012, p. 85-87.
  19. Botran, 2012, Annexos.
  20. «Resultats electorals». Arxivat de l'original el 2018-12-26. [Consulta: 17 gener 2019].
  21. Botran, 2012, p. 86.
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 Botran, Albert. «La CUP, del carrer a les institucions». A: Carles Viñas. Història de l'Esquerra Independentista. Manresa: Tigre de Paper, 2021, p. 497-552. ISBN 978-84-16855-83-4. 
  23. Picazo, Sergi «La CUP va néixer un abril a Vinaròs». El Punt Avui, 10-12-2012. Arxivat de l'original el 2015-06-14 [Consulta: 12 juny 2015].
  24. 24,0 24,1 24,2 24,3 24,4 24,5 24,6 24,7 24,8 Botran, 2012, p. 152-157.
  25. «Entrevista a Jesús Artiola, cap de llista de la CUP». Vilaweb. Arxivat de l'original el 2014-12-22 [Consulta: 22 desembre 2014]. Arxivat 2014-12-22 a Wayback Machine.
  26. 26,0 26,1 26,2 26,3 26,4 Botran, Albert. Subcapítol: "La CUP a les europees. L'inici d'un debat de fons (2012)" pàg. 157-159
  27. «Amb la CUP, l'esquerra independentista a Europa!». Racó Català, 06-04-2004. Arxivat 2015-09-24 a Wayback Machine.
  28. «Consulta de resultados electorales» (en castellà). Infoelectoral.mir.es. Gobierno de España. Arxivat de l'original el 14 de novembre 2020. [Consulta: 16 octubre 2012].
  29. «La CUP demana el vot pel «NO» en el referèndum i n'exposa els motius». Diari de Manresa, 16-06-2006. Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine.
  30. «Les CUP doblen el nombre de llistes que van presentar el 2003». VilaWeb. Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine.
  31. «Els nous estatuts de la CUP enfortiran l'estructura amb vista a unes eleccions». El Punt/VilaWeb, 29-06-2008. Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine.
  32. 32,0 32,1 «L'esquerra independentista consolida el seu projecte polític». CUP. Arxivat de l'original el 2011-10-16. [Consulta: 7 gener 2011].
  33. 33,0 33,1 33,2 33,3 33,4 33,5 Botran, Albert. Subcapítol: "Les eleccions municipals del 2007" pàg. 159-161
  34. «CiU, CUP i ERC voten junts una moció de censura a Vilafranca del Penedès». , 20-04-2009 [Consulta: 2 novembre 2012]. Arxivat 3 de març 2016 a Wayback Machine.
  35. «La CUP clou avui a Manlleu l'assemblea nacional». VilaWeb, 06-07-2008. Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine.
  36. «La CUP aprova els nous estatuts». VilaWeb, 07-07-2008. Arxivat 2017-10-21 a Wayback Machine.
  37. «La CUP decideix en assemblea deixar la porta oberta per presentar-se al Parlament». VilaWeb, 11-01-2009. Arxivat 2014-02-01 a Wayback Machine.
  38. «La CUP no concorrerà a les eleccions europees». VilaWeb, 23-04-2009. Arxivat 2016-03-03 a Wayback Machine.
  39. «La CUP davant les eleccions autonòmiques». CUP. Arxivat de l'original el 2014-02-01. [Consulta: 7 gener 2011].
  40. «La CUP no es presentarà a les eleccions al Parlament de Catalunya». VilaWeb, 22-06-2009. Arxivat 2014-02-01 a Wayback Machine.
  41. «La CUP presentarà més de 80 candidatures a les municipals». CUP, 11-01-2011. Arxivat de l'original el 2011-01-15. [Consulta: 13 gener 2011].
  42. «La CUP presentarà 80 candidatures a les municipals i s'estrenarà a Barcelona i Tarragona». Europa Press/VilaWeb, 09-01-2011. Arxivat 2014-02-01 a Wayback Machine.
  43. «Resultats electorals». Ajuntament Sant Boi de Llobregat, 22-05-2011. Arxivat de l'original el 2021-04-16. [Consulta: 17 desembre 2020].
  44. «Lent creixement de les CUP a Ponent». L'Accent, 30-05-2011. Arxivat de l'original el 2021-04-24. [Consulta: 24 abril 2021].
  45. «La CUP obté quatre alcaldies». Nació Digital, 11-06-2011. Arxivat 2011-09-25 a Wayback Machine.
  46. «Els batlles de Arenys de Munt, Navàs, Viladamat i Celrà, de la CUP». VilaWeb, 11-06-2011. Arxivat 2013-11-12 a Wayback Machine.
  47. «Jordi Navarro: 'Una part de l'electorat d'Esquerra ha valorat més la manera de treballar de la CUP'». VilaWeb, 24-05-2011. Arxivat 2011-05-25 a Wayback Machine.
  48. «Resultats Electorals». gencat.cat. Arxivat de l'original el 23 de desembre 2018. [Consulta: 23 desembre 2018].
  49. Botran, Albert. Subcapítol: "Annexos". Apartat: "Candidatures vinculades a l'Assemblea Municipal de l'Esquerra Independentista i a la Candidatura d'Unitat Popular" pàg. 190-195
  50. Tugas, Roger «La CUP ja es prepara per a les catalanes del 2014». Diari Ara [Barcelona], 12-12-2011, p.10. ISSN: 2014-010X.
  51. «La CUP debat el seu futur». VilaWeb, 11-03-2012.
  52. Diari Ara. La CUP decideix per la mínima presentar-se a les eleccions al Parlament “tan aviat com sigui possible”. Diari Ara, 11 de març del 2012. 
  53. «La CUP decideix presentar-se a les eleccions al Parlament». Vilaweb, 13-10-2012. Arxivat 2012-11-16 a Wayback Machine.
  54. Llista de col·lectius que donen suport a la CUP-AE Arxivat 2012-11-30 a Wayback Machine., Llibertat.cat
  55. «Oleguer Presas tancarà la llista de la CUP per Barcelona». Diari Ara, 16-10-2012. Arxivat de l'original el 2015-09-23. [Consulta: 17 octubre 2012].
  56. «Georgina Rieradevall i Cesk Freixas, números 2 i 10 a la llista de la CUP». El 9 Nou, 13-10-2012. Arxivat de l'original el 2014-07-14. [Consulta: 18 octubre 2012].
  57. «La CUP intenta convèncer Oleguer Presas perquè tanqui la llista per Barcelona». Diari Ara. Arxivat de l'original el 2012-10-17. [Consulta: 18 octubre 2012].
  58. «La CUP entra en un procés assembleari per decidir si participa en les eleccions del 25N». CUP, 29-09-2012. Arxivat 2012-10-02 a Wayback Machine.
  59. «Acuerdo de 10 de octubre de 2012, de la Junta Electoral Central, sobre la exigencia de firmas de aval para la presentación de candidaturas, prevista en el artículo 169.3 de la Ley Orgánica del Régimen Electoral General, en las elecciones al Parlamento de Cataluña de 25 de noviembre de 2012» (en castellà). BOE.es, 12-10-2012. [Consulta: 4 maig 2013].
  60. «La CUP, a les eleccions: recull 27.111 avals». Vilaweb, 19-10-2012. Arxivat 2012-10-21 a Wayback Machine.
  61. «La CUP obté més de 4.000 avals a la circumscripció de Girona». CUP Girona, 19-10-2012. Arxivat 2012-10-21 a Wayback Machine.
  62. «Programa electoral». Arxivat de l'original el 2012-12-23. [Consulta: 27 novembre 2012].
  63. «La CUP descarta formar grup parlamentari amb dos diputats d'ICV-EUiA». 324.cat, 11-12-2012. [Consulta: 11 desembre 2012].
  64. «La CUP vota de president del parlament el desnonat de Burjassot que es va intentar suïcidar». Vilaweb, 17-12-2012. Arxivat de l'original el 2021-04-17. [Consulta: 17 desembre 2012].
  65. 65,0 65,1 65,2 «La CUP vota de president del Parlament el valencià que es va intentar suïcidar abans de ser desnonat». Ara.cat, 17-12-2012. Arxivat de l'original el 2020-02-19. [Consulta: 17 desembre 2012].
  66. Pérez Pons, Mercè «Reus denunciará a dos ex altos cargos por lucrarse con su empresa pública Innova» (en castellà). El País, 02-02-2012 [Consulta: 8 març 2013]. Arxivat 2012-03-06 a Wayback Machine.
  67. Castedo, Antía «Un trozo de Reus en el Baix Empordà» (en castellà). El País, 25-06-2012 [Consulta: 10 març 2013]. Arxivat 2012-11-11 a Wayback Machine.
  68. «La CUP es presenta a València per 'transformar una ciutat cada dia més fosca' Arxivat 2014-02-24 a Wayback Machine.». Vilaweb, 16-06-2013.
  69. Colomer, Marc. «La CUP "acata" per "unanimitat crítica" la pregunta del 9-N però no renuncia a reformular-la», 21-12-2013. Arxivat de l'original el 2021-04-24. [Consulta: 24 abril 2021].
  70. «La CUP no irá a las europeas por ser un "espacio antidemocrático"». Público, 09-03-2014. Arxivat de l'original el 2021-04-25. [Consulta: 24 abril 2021].
  71. «Diari ARA - La CUP recomana l'abstenció o votar opcions independentistes confrontades amb la UE». Arxivat de l'original el 2014-05-11. [Consulta: 12 maig 2014].
  72. «La CUP incrementa un 10 la militància el 2013». EFE, 12-05-2014. Arxivat de l'original el 2021-04-24. [Consulta: 24 abril 2021].
  73. «La CUP exige votar el 9-N: "No podemos retroceder. Es inamovible"». El Periódico, 14-10-2014. Arxivat de l'original el 2 de desembre 2014 [Consulta: 17 gener 2015].
  74. «"Quan s'utilitza la llei per coartar la democràcia, estem obligats a desobeir": el missatge de la CUP al món». Diari ARA, 09-10-2014. Arxivat de l'original el 17 d’octubre 2014 [Consulta: 17 gener 2015].
  75. «La CUP es presentarà a les properes eleccions catalanes amb Procés Constituent i sota el nom de Crida Constituent». 324.cat, 23-12-2014. Arxivat de l'original el 23 de setembre 2015. [Consulta: 15 gener 2015].
  76. «La CUP presenta 159 candidatures el 24-M, més del doble que fa 4 anys». ACN, 21-04-2015. Arxivat de l'original el 2021-04-24. [Consulta: 24 abril 2021].
  77. Estéban, R «A Beuda governaran plegats CiU, ERC i la CUP». El Punt Avui, 04-06-2015 [Consulta: 5 juny 2015]. Arxivat 21 de juny 2015 a Wayback Machine.
  78. «Resultats electorals». gencat.cat. Arxivat de l'original el 21 de desembre 2018. [Consulta: 20 desembre 2018].
  79. «La CUP es presentarà al 27-S amb la candidatura CUP - Crida Constituent». Vilaweb, 14-07-2015. Arxivat de l'original el 2015-07-17. [Consulta: 19 juliol 2015].
  80. Vicens, Laia «El periodista Antonio Baños, candidat de la CUP el 27-S». Diari Ara, 30-07-2015. Arxivat de l'original el 2015-09-30 [Consulta: 30 juliol 2015].
  81. «La CUP responde a Manos Limpias con una foto de traseros en Twitter». El Periódico, 15-10-2015. Arxivat de l'original el 2015-10-16 [Consulta: 15 octubre 2015].
  82. «Manos Limpias vol ara il·legalitzar la CUP». Diari Ara, 15-10-2015. Arxivat de l'original el 2015-10-16 [Consulta: 15 octubre 2015].
  83. Vicens, Laia «La CUP no farà Mas president i demana un altre candidat per evitar eleccions». Diari Ara, 03-01-2016 [Consulta: 3 gener 2016]. Arxivat 4 de març 2016 a Wayback Machine.
  84. «Militants de la CUP demanen perdó o pleguen, després del no a l'acord amb Junts pel Sí». Vilaweb, 03-01-2016. Arxivat de l'original el 2016-01-13 [Consulta: 15 gener 2016].
  85. «Sis dimissions fan esclatar la pitjor crisi de la CUP». Ara, 18-06-2016. Arxivat de l'original el 2020-11-08. [Consulta: 20 juny 2016].
  86. 86,0 86,1 86,2 Puig i Sedano, Xavier «La CUP encara una renovació enverinada». El Temps, 30-01-2018, pàg. 13-15.
  87. «Convoquen una concentració ultra davant la seu de la CUP». NacióDigital, 29-12-2017. Arxivat de l'original el 2021-05-09 [Consulta: 2 desembre 2017].
  88. «El TSJC i la Junta Electoral es neguen a suspendre la concentració d'extrema dreta davant la seu de la CUP». Vilaweb, 01-12-2017. Arxivat de l'original el 2017-12-01. [Consulta: 2 desembre 2017].
  89. «Centenars de manifestants es concentren davant la seu de la CUP per l'amenaça de la ultradreta». Vilaweb, 02-12-2017. Arxivat de l'original el 2017-12-02. [Consulta: 2 desembre 2017].
  90. «Detinguts dos regidors de la CUP de Reus encausats per l'1-O». Vilaweb, 27-12-2017. Arxivat de l'original el 2017-12-27. [Consulta: 27 desembre 2017].
  91. «Un millar de personas se concentran en apoyo a los concejales de la CUP detenidos en Reus» (en castellà). El Mundo. Arxivat de l'original el 2017-12-27 [Consulta: 27 desembre 2017].
  92. «Queden en llibertat els dos regidors de la CUP després de comparèixer davant la jutge per l'1-O». Ara.cat, 28-12-2017. Arxivat de l'original el 2017-12-28 [Consulta: 28 desembre 2017].
  93. «Resultats definitius 21D 2017» (pdf). DOGC. Parlament.cat. Arxivat de l'original el 2021-01-18. [Consulta: 17 febrer 2021].
  94. Arnau, Roger. «"Atreveix-te": el lema de la CUP per enllaçar les eleccions municipals i la lluita contra la repressió». NacióDigital, 08-05-2019. Arxivat de l'original el 2019-06-18. [Consulta: 17 juny 2019].
  95. «Eleccions municipals 2019: els resultats de la CUP». L'Accent, 27-05-2019. Arxivat de l'original el 2019-05-29. [Consulta: 17 juny 2019].
  96. «Eleccions municipals 2019». Diputació de Barcelona. Arxivat de l'original el 2019-05-12. [Consulta: 12 maig 2019].
  97. Partal, Txell. «La CUP anuncia que es presenta a les eleccions generals del 10-N». betevé, 28-09-2019. Arxivat de l'original el 2021-04-25. [Consulta: 25 abril 2021].
  98. 324cat. «La CUP aprova aliar-se amb Guanyem per al 14F amb Dolors Sabater de cap de llista», 12-12-2020. Arxivat de l'original el 2021-01-15. [Consulta: 11 gener 2021].
  99. «La CUP i Guanyem tanquen una coalició pel 14-F amb Sabater al capdavant». El Nacional, 17-12-2020. Arxivat de l'original el 2020-12-19. [Consulta: 11 gener 2021].
  100. «El Tribunal Suprem espanyol desestima el recurs del Parlament sobre la suspensió de Juvillà». Vilaweb, 02-03-2022. Arxivat de l'original el 2023-05-15. [Consulta: 15 maig 2023].
  101. Aznar, Laura; Vila, Joan. «Qui són i d'on venen els diputats de la CUP». El Crític, 16-02-2021. Arxivat de l'original el 2021-04-25. [Consulta: 25 abril 2021].
  102. «Quins partits hi ha darrere cada marca municipal a les eleccions?». Vilaweb, 28-10-2023. Arxivat de l'original el 28 d’octubre 2023. [Consulta: 28 octubre 2023].
  103. Calvó Carrió, Sònia. «La CUP es juga tornar a entrar a Barcelona i Lleida el 28M». 324cat, 11-05-2023. Arxivat de l'original el 2023-05-15. [Consulta: 15 maig 2023].
  104. «La CUP proposa un referèndum a Barcelona per a fer fora els fons voltor del parc d'habitatge». Vilaweb, 13-05-2023. Arxivat de l'original el 2023-05-15. [Consulta: 15 maig 2023].
  105. «La CUP recrimina a ERC que "no hagi tingut nassos" de negociar el traspàs de Rodalia en els seus pactes amb el PSOE». Vilaweb, 06-05-2023. Arxivat de l'original el 2023-05-15. [Consulta: 15 maig 2023].
  106. «El PSC porta a la Junta Electoral el màping que la CUP vol fer a Tarragona en l'acte d'inici». Ara, 11-05-2023. Arxivat de l'original el 2023-05-15. [Consulta: 15 maig 2023].
  107. «Les quatre banderes - Miquel Martí i Pol» (en catalan). Versos.cat. Arxivat de l'original el 2021-09-24. [Consulta: 15 maig 2023].
  108. Surroca, Bernat. «Menys candidatures però més cohesionades: així serà la campanya de la CUP per al 28-M». Nació Digital, 14-04-2023. Arxivat de l'original el 2023-05-15. [Consulta: 15 maig 2023].
  109. 324cat. «Albert Botran plega pels resultats del 23J i el secretariat de la CUP demana una refundació», 25-07-2023. Arxivat de l'original el 2023-07-26. [Consulta: 26 juliol 2023].
  110. Pagès, Vicenç. «La CUP culmina el procés de refundació amb una aposta per consolidar lideratges». El Nacional, 21-09-2024. [Consulta: 21 setembre 2024].
  111. Arnau Lleonart. «I la CUP? L’avançament electoral n’estronca el procés de refundació». Vilaweb, 14-03-2024. Arxivat de l'original el 26 de març 2024. [Consulta: 26 març 2024].
  112. «La CUP escull Laia Estrada com a candidata per al 12-M». El Nacional, 26-03-2024. Arxivat de l'original el 25 de març 2024. [Consulta: 26 març 2024].
  113. Història de l'Esquerra Independentista. Tigre de Paper Edicions, 2021, p. 415. ISBN 978-84-16855-83-4. 
  114. «Resultats electorals - Eleccions municipals Catalunya 2009». Gencat.cat. Arxivat de l'original el 2022-10-10. [Consulta: 17 juliol 2023].
  115. «Resultats electorals - Eleccions municipals Catalunya 2011». Gencat.cat. Arxivat de l'original el 2022-10-10. [Consulta: 17 juliol 2023].
  116. «Resultats electorals - Eleccions municipals Catalunya 2015». Gencat.cat. Arxivat de l'original el 2022-10-10. [Consulta: 17 juliol 2023].
  117. «Resultats electorals - Eleccions municipals Catalunya 2019». Gencat.cat. Arxivat de l'original el 2022-10-10. [Consulta: 17 juliol 2023].
  118. «Resultats electorals - Eleccions al Parlament de Catalunya 2012». Gencat.cat. Arxivat de l'original el 2022-10-10. [Consulta: 17 juliol 2023].
  119. «Resultats electorals - Eleccions al Parlament de Catalunya 2015». Gencat.cat. Arxivat de l'original el 2022-10-10. [Consulta: 17 juliol 2023].
  120. «Resultats electorals - Eleccions al Parlament de Catalunya 2017». Gencat.cat. Arxivat de l'original el 2022-10-10. [Consulta: 17 juliol 2023].
  121. «Resultats electorals - Eleccions al Parlament de Catalunya 2021». Gencat.cat. Arxivat de l'original el 2022-10-10. [Consulta: 17 juliol 2023].
  122. «Resultats de les eleccions al Parlament de Catalunya del 12-M». Generalitat de Catalunya, 12-05-2024. Arxivat de l'original el 13 de maig 2024. [Consulta: 13 maig 2024].
  123. «Resultats electorals - Eleccions generals espanyoles 2019». Gencat.cat. Arxivat de l'original el 2022-10-10. [Consulta: 17 juliol 2023].
  124. «Recuento definitivo». Elecciones al Parlamento Europeo 2009. Ministerio del Interior. Arxivat de l'original el 3 d’agost 2019. [Consulta: 22 desembre 2018].

Bibliografia

[modifica]

Bibliografia complementària

[modifica]