Usuari:Ericulture/Cronologia logarítmica detallada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta línia de temps mostra tota la història de l'univers, la Terra i la humanitat en una taula. Cada fila s'estableix en anys anteriors al present, anys abans de la data actual. A cada cel·la de la taula de la dreta, es donen referències a fets o persones notables, per ordre cronològic dins de la cel·la.

Cada línia correspon a un canvi en forma de logaritme (del temps anterior al present) d'aproximadament 0,1 (utilitzant el logaritme a la base 10). Els punts de divisió es prenen dels nombres de Renard R′′20. Així, cada interval representa aproximadament una corba del 21% del temps des del seu inici fins ara.

La taula està dividida en seccions amb subtítols. Cadascuna d'aquestes seccions conté aproximadament el 68% del temps des de l'inici de la secció fins ara.

Passat[modifica]

13.8 Ga - 5.5 Ga[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Esdeveniment, invenció o descobriment històric
13.8 Ga – 11 Ga Creació:Big Bang, gran inflació edat ominosa cósmica, formació de les estrelles i les galàxies,Naixement de HD 140283, "l'estrella de Matusalem",.[1] Quàsars més llunyans es formen. Es forma el cúmul NGC 6522.
11 Ga - 9 Ga Omega del Centaure es forma. Formació del sistema planetari Gliese 581, BX442 (la galàxia espiral d'estil gran més antiga observada), cúmul globular NGC 2808, estrella vermella gegant Mu del Dragó i la Galàxia d'Andròmeda. L' Estel de Barnard (una estrella nana vermella propera) podria haver-se format.
9 Ga - 7 Ga Una galàxia xoca amb la Via Làctia, donant lloc a l'anomenada població estel·lar Gaia-Encèlad. Es formen Gliese 876 i els seus planetes.[2]
7 Ga - 5.5 Ga Naixement d'Alfa del Centaure I de Tau de la Balena

5.5 Ga - 1.8 Ga[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
5.5 Ga - 4.5 Ga Inici de l'Hadeà Formació del Sol, del Sistema Solar, de la Terra, de la Lluna.
4.5 Ga - 3.5 Ga Final del Hadeà,Inici de l'eó Arqueà Gran bombardeig tardà (potser). Origen de la vida. Formes de vida més primerenques conegudes: quantitats inusualment altes de carboni isòtop, un signe de vida comú, trobat en jaciments de minerals antics de 4,25 Ga a les Jack Hills Austràlia occidental Últim avantpassat comú universal. Evidència de microorganismes de les muntanyes hidrotermalss; Grafit biogènic en roques metasedimentàries de 3,7 Ga descobert a l'oest de Groenlàndia. Els bacteriss i archaea se separastres d'animals resolen
3.5 Ga - 2.8 Ga Arqueà Fòssilss de estores microbianes i signes de vida a la terra d'Austràlia Occidental. Estromatolits. Possible Cianobacteris (fotosíntesi). Estabilització de cratonss. Els biomarcadors esteràns poden indicar [[Eucariotes|eucariotes] primerencs. Possible el cràter més gran de la Terra prop de Maniitsoq, Groenlàndia.
2.8 Ga - 2.2 Ga Paleoproterozoic Catàstrofe de l'oxigen. Inici de la glaciació huroniana. Es formen els continentss.
2.2 Ga - 1.8 Ga Paleoproterozoic Final de la glaciació huroniana. Fòssils de Grypania. Primers fòssils de cianobacteris inequívocs, a les illes Belcher. Primer acritarca eucariota conegut (probablement). Els nivells d'oxigen cauen breument (eventualment). Columbia (supercontinent). Restes de 24-isopropilcolestà,possiblement de esponges de mar.

1.8 Ga - 550 Ma[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
1.8 Ga - 1.4 Ga Mesoproterozoic Fossils d' algues rogues (eucaryotes).[3] L'erosió del granit a la superfície dels mars.[4]
1.4 Ga - 1.1 Ga Mesoproterozoic Eucariotes trovades en llacs.[5]
1.1 Ga - 900 Ma Neoproterozoic Aplec del supercontinent Rodinia. Aspecte de gènere (possiblement). Rastres d'animals semblants a una esponja[6] · .[7]
900 Ma - 700 Ma Neoproterozoic Bolets terrestre La ruptura de Rodinia, inici de la Sturtian, possible Terra bola de neu, vulcanisme a Venus pràcticament s'atura.
700 Ma - 550 Ma Ediacarià El supercontinent Pannotia es forma, després es divideix en Laurentia, Gondwana, Angaraland i Bàltica. Glaciació dels oceans. Primera vida no microscòpica (Ediacaran biota). Rangeomorphs. Excursió Shuram de δ13C, probablement vinculada a l'ascens dels primers animals de tipus cambrià com ara Yilingia de tipus artròpodes.[8]

550 Ma - 180 Ma[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
550 Ma - 450 Ma Cambrià, Ordovicià [Explosió Càmbrica]].Peixoss com Myllokunmingia i Pikaia.Primers conodonts.[[Trilobita|Trilobites] ].Tots els phyla mineralitzats moderns estan presents.[9]Bivalves.Artròpodes dominant fins a l'arribada dels nàutils cambrats.[10]Extinció massiva de Botomian tardà.Forma dels Apalatxes.Primers fòssils de plantas a la terra. Gran biodiversificació de l'Ordovicià.Primers eurypteridae o "escorpins marins". La col·lisió d'asteroidess dóna lloc a un grup de meteoroidess condrites de tipus L i diversos cràters fa uns 470 Ma (esdeveniment de meteorits de l'Ordovicià).[11]Glaciació andino-sahariana.Primer estrelles de mar, eriçons de mar, placoderms, peixos cartilaginosos (com [ [Tauró|taurons]]) i peixos ossis.Primera evidència clara d'artròpodes terrestres (escorpiones).
450 Ma - 350 Ma Silurià, Devonià Extinció Orovicià-Silúrica.Prototaxites, organisme semblant a un arbre, probablement un fong o un líquen. Primer fusta.[12]Jaekelopterus rhenaniae.Labyrinthodontia, el grup que ara inclou els rèptilss i el [[ mamífer] ]s.Archaeopteris (arbres semblants a falgueres), Tiktaalik (pulmonar) camina per terra.Ichthyostega.Primers amfibis, Llavors, coelacants.esdeveniment Kelwasser Queden pocs artròpodes a la terra.Inici de la bretxa de Romer al registre dels tetràpodes.
350 Ma - 280 Ma Carbonífer, Permià Glaciació del Karoo.Formació del supercontinent de Pangea.Els nivells d'oxigen augmenten i els animals colonitzen la terra per segona vegada. insectes i reptiliomorfs primerencs com ara ' 'Eogyrinus.Sinàpsids després pelycosaures (precursors dels mamífers).Rèptils.Enfonsament del bosc tropical del Carbonífer.
280 Ma - 220 Ma Triàsic Cycas, falgueres de llavors. L'oxigen a l'atmosfera arriba al seu màxim, al voltant del 30%.[13] Els gorgonopsians i altres teràpsids (precursors dels mamífers) desplacen els pelicosaures com a animals terrestres dominants. Esdeveniment d'extinció del Capitani tardà.[14] Cinodonts (precursors dels mamífers). Els primers homeotermss, animals de sang calenta.[15] Erupció de les Siberian Trapps i Extinció Permià-Triàsica. Traces de dinosaures[16] · .[17] Temperatures del mar de 40 °C durant l'extinció de l'Olénékian. Tortugues. Archosaures, domini dels Suquians (precursors dels cocodrilians). Primers pterosaures, ictiosaures. Dinosaures. La gimnospermes és dominant. Flora de Dicroidium comuna a la terra. Es va formar el cràter del Embassament Manicouagan. Primers sargantanes.
220 Ma - 180 Ma Triàsic, Juràssic Primers sequoiess. Província magmàtica de l'Atlàntic central i Extinció del Triàsic-Juràssic. L'oxigen de l'atmosfera arriba a un nivell baix, al voltant del 12%. Descomposició de Pangea en Gondwana i Laurasia. Els mamífers. Sauropodes, carnosaures, estegosaures. Facturació Toarcian (extinció). Gondwana es trenca.

180 Ma - 55 Ma[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
180 Ma - 140 Ma Juràssic El subcontinent indi se separa del [[Gondwana] oriental]. Juramaia sinensis, primer mamífer conegut euteri. Primer ocellx (Archaeopteryx). Els dinosaures són animals terrestres dominants. El Gran i el Petits núvols de Magallanes xoquen.[18]
140 Ma - 110 Ma Cretaci: Aptià i Albià Plantes amb flor. Primer enantiornithes. Erupció de Ontong Java. Primeres serps conegudes. Esdeveniment anòxic oceànic primerenc de l'Aptià. Mar fresc a 5 °C durant 2 millions d'anys.[19] Els primers fòssils coneguts de monotremes. Sinodelphys, primer marsupial conegut. Eomaia, semblant als mamífers placentaris.
110 Ma - 90 Ma Final del Cretaci, Cenomanià, Turonià, Coniacià, Santonià Supervolcà a l'est d'Austràlia envia partícules a la costa oest.[20] [[Abelles. Els mamífers es diversifiquen en moltes formes.[21] Esdeveniment de frontera entre Cenomanians i Turoniàs (oceans anòxics durant mig milió d'anys),[22] extinció d'ictiosaures.
90 Ma - 70 Ma Campanià, Maastrichtià Evidència de herbes a les femtes de dinosaures (coprolits). El cocodrils.Madagascar es separa de l'Índia. Bolide crea el cràter Chicxulub. ]] , la serp més gran coneguda.Eritherium, primer proboscidea.Lèmurs.Màxim tèrmic de la transició Paleocè-Eocè.
70 Ma - 55 Ma Mesozoic, Cenozoic Primers creodonts. Primer equin, l'Eohippus o Hyracotherium. Les muntanyes dels Andes comencen a pujar. L'esdeveniment Azolla redueix el diòxid de carboni a l'atmosfera. L'Índia xoca amb Àsia, donant lloc a l'Himàlaia. Primers cetacis (balenas) i simians.

55 Ma - 18 Ma[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
55 Ma - 45 Ma Eocè Els primats creuen l'Atlàntic fins a Amèrica del Sud i es converteixen en micos del Nou Món. El primer animal semblant a un elefant, el Moeritherium. Herba comuna. cràter Popigaï de 100 km a Sibèria. Cràter de la badia de Chesapeake de 90 km.
45 Ma - 35 Ma Eocè Obertura de la via marítima de Tasmània i del Passatge de Drake, que va permetre la creació del Corrent Circumpolar Antàrtic. Apareixen Mysticeti. Cinturó de Gould va crear.[23] Els Alps comencen a pujar. Primer Paraceratherium d'aproximadament 6 metres d'alçada. Erupció explosiva de la caldera de La Garita a Colorado.
35 Ma - 28 Ma Oligocè "Pelagornis sandersi, l'ocell volador més gran conegut amb una envergadura de 6 o 7 metres.Puijila darwini, primer pinnípede.[[Daeodon] ] shoshonensis.
28 Ma - 22 Ma Oligocè, Xattà Avantpassat dels óssos, Cérvols, Os formiguer i de Girafa
22 Ma - 18 Ma Neogen, Miocè L'Antàrtida està coberta principalment de gel. Àfrica/Aràbia xoca amb Euràsia, al final del Tetis (oceà). Columbia Basalt Group. deinotheres primerenc, semblant a un elefant però amb ullals a la mandíbula inferior. Nördlinger Ries Astrobleme. Òptim climàtic del Miocè, pertorbació del Miocè mitjà. Hominidae separat dels Hylobatidae.

18 Ma - 5.5 Ma[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
18 Ma - 14 Ma Miocè L'últim dels adapiformes. Anoiapithecus brevirostris, un dels primers homínids, d'Espanya.
11 Ma - 9 Ma Miocè Les muntanyes olímpiques assoleixen la seva alçada actual. Rudapithecus, un gran simi probablement Bípede[24]{ {,}.[25]
9 Ma - 7 Ma Miocè Primer Gigantopithecus, un mico de gairebé Plantilla:Conversion d'alçada. Les herbes C4 s'estan tornant habituals. Els cocodrils creuen l'Atlàntic per arribar a Amèrica.[26]
7 Ma - 5.5 Ma Miocè "Grecopithecus ("mono grec"), potser avantpassat dels hominins. 'Toumaï', de l'espècie 'Sahelanthropus tchadensis, presenta alguns trets humans. Primer Thylacosmilus, marsupial de dents de sabre d'Amèrica del Sud. Orrorin tugenensis, possible homínid. Petjades aparents d'homínids a prop de Trachilos, a Creta[27] · .[28] El Mar Mediterrani s'està assecant (la crisi de la salinitat del Messina).

5.5 Ma - 1.8 Ma[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
5.5 Ma - 4.5 Ma Pliocè La transgressió del Pliocè.Ardipithecus ramidus, Australopithecus anamensis.Divergència dels os polars i ós bruns.[29] Data possible per al cràter Karakul de 52 km al Tadjikistan.
4.5 Ma - 3.5 Ma Pliocè Primer Australopithecus afarensis, un gran simi bípede. Petjades de fòssils de Hominin a Laetoli, Tanzània.
3.5 Ma - 2.8 Ma Pliocè Evidència de l'ús d'eines de pedra per A. afarensis[30] </ref> «Els primers humans eren carnissers fa 3,4 milions d'anys». Falta indicar la publicació, 11-08-2010.</ref>. La línia humana perd pell (eventualment).[31] Possible època de l'Istme de Panamà que connecta Amèrica del Sud i Amèrica Central. Great Inter-American Wildlife Exchange. Lucy, membre de l'espècie Australopithecus afarensis. Primer Megatherium, un peress terrestre.
2.8 Ma - 2.2 Ma Plistocè Inici de l'actual edat de gel, coneguda com les glaciació quaternària. Apareix Homo habilis. Extinció del límit Pliocè-Pleistocè de la megafauna marina, inclòs el tauró Megalodon,[32] potser causada per una supernova o [[Pliocè|supernoves] ] prop de l'Associació Escorpí-Centaure, que va dipositar 60Fe a la Terra[33] · [34]. Impacte de l'asteroide Eltanin (1 a Plantilla:Unit de diàmetre) al Pacífic. Objectes de pedra a Longgupo (vessant d'os de drac) a la Xina[35] (vegeu també Wushan Man).
2.2 Ma - 1.8 Ma Gelasià Island Park Caldera a Wyoming i Idaho. Apareix Homo erectus. Homo georgicus (Homo erectus georgicus) a Dmanisi, Geòrgia i a Xiaochangliang, Xina. Australopithecus sediba d'aparença humana '. Homo ergaster a l'Àfrica. Primers indicis de la cultura Acheuleana, a Kenya. Últims ocells del terror coneguts.

1.8 Ma - 550 ka[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
1.8 Ma - 1.4 Ma Gelasià Primers destrals manuals. Homo erectus trobat a Europa.
1.4 Ma - 1.1 Ma Calabrià La caldera de Henry's Fork a Idaho entra en erupció.
1.1 Ma - 900 Ka Calabrià Objectes de pedra a Flores, fets per hominins.[36] Això requeria una travessia de mars d'almenys 19 km d'ample.[37] Possible evidència de la cuina al foc[38] · .[39] El cràter Zhamanshin de 14 km es va formar a Kazakhstan. Estampats i eines d'homínids a Anglaterra.
900 Ka - 700 Ka Calabrià Barca. Espècie dHomo trobada al Comtat de Yun (Hubei), que comparteix les característiques de Homo erectus i Homo sapiens[40] · .[41] Evidència de l'ús de foc [42] i olives, glans i altres aliments d'origen vegetal[43]{{,},[44] al Pont de les Filles de Jacob , Palestina. Inversió de Brunhes-Matuyama, darrera inversió del camp magnètic terrestre, que marca l'inici del Plestocè mitjà i el final del Plestocè primerenc. Home de Pequín. Hominins presents a Luzón, Filipines, possibles avantpassats de l'home de Flores[45] · .[46] Criatures semblants a Man of Flores a Flores[47] · .[48]
700 Ka - 550 Ka Glaciació de Günz La Caldera de Yellowstone estesa el Lava Creek Tuff per l'oest d'Amèrica del Nord]]. Homo antecessor a Espanya. Les marques de tall als ossos humans indiquen canibalisme.[49]

550 Ka - 180 ka

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
550 Ka - 450 Ka Període interglacial, Glaciació de Mindel Puntes de pedra (potser per a Spears) utilitzades per Homo heidelbergensis a Sud-àfrica. Gravat a la closca a Trinil a Java oriental, fet per Homo erectus.[50] Homo heidelbergensis a Alemanya, França i Grècia. La llança més antiga coneguda, Clacton-on-Sea.[51]
450 Ka - 350 Ka Període interglacial Mindel - Riss Venus de Tan-Tan (fa 300 a 500 ka) i Venus de Berekhat Ram (231 a 800 ka aC). Primera aparició de les característiques proto-Neandertal. Hominins de Sima de los Huesos a Atapuerca, vinculats als neandertals.[52] Anticline Weald – Artois trencat per un brutal drenatge massiu d'un llac glacial, creant una vall sota l'actual Pas de Calais.[53] Pigment. Javelins de Schöningen.[54] Petjades d'homínids a Ciampate del Diavolo.
350 Ka - 280 Ka Glaciació de Riss Primer Paleolític mitjà. Evidència de l'ús del foc per tractar prèviament la pedra per fer pales, a la cova de Qesem a Palestina[55] · .[56] LHomo sapiens més antic conegut roman a Djebel Irhoud al Marroc. Supernova Geminga.
280 Ka - 220 Ka Paleolític Dona Jinniushan prop de Corea, amb trets entre Homo erectus i Homo sapiens. Esquelets de homo naledi al sistema de coves Rising Star, Sud-àfrica. Temps estimat de l'Adam cromosòmic Y.[57] { {,}}[58] Roba de llit a la cendra i l'herba.[59] Es va formar Pas de Calais, Gran Bretanya es va convertir (potser) per primera vegada en una illa. Data aparent de les eines de pedra al lloc de Hueyatlaco a Mèxic.
220 Ka - 180 Ka Homo sapiens a Grècia[60] · .[61] Dali Man a la Xina. Adhesiu. Kibish Man a Etiòpia. Homo sapiens a la Cova de Misliya a Palestina[62]  · .[63]

180 Ka - 55 Ka[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
180 Ka - 140 Ka Piles circulars subterrànies d'estalagmites construïdes pels neandertals[64] · .[65] Ús de ocre, fulla finas de pedra i marisc a Pinnacle Point, Sud-àfrica< ref> «Els primers humans moderns tenien gust pel marisc». Falta indicar la publicació, 20-10-2007.< /ref>. Evidència clara de torrat a base d'herbes (rizomess de Hypoxis)[66] · </ref> «Rizomes de midó cuinats a l'Àfrica fa 170 mil anys». Falta indicar la publicació, 367, 03-01-2020. Bibcode: 2020Sci...367...87W. DOI: 10.1126/science.aaz5926. PMID: 31896717.</ ref>. Denisova Man (al Tibet)[67]{{,} }.[68] Temps estimat de la Eva mitocondrial. Inici de la cultura Ateriana.
140 Ka - 110 Ka Eemià Finals del Plestocè mitjà, principis del Plestocè superior. Final de la Glaciació Saalian, interglacial Eemian. Aspecte de trets de ple dret Neandertal. Eines de pedra a Creta (40 km del terreny veí més proper).[69] Signes d'Homo a Califòrnia[70] · .[71] Els neandertals feien ornaments amb urpes d'àguila[72] · .[73] Les temperatures són generalment més altes durant l'Eemian interglacial que durant l'Holocè. Evidència d'humans al sud-oest de Victoria (Austràlia).[74] Pols d'aridesa de l'Eemia tardana.[75] Eines utilitzades al jaciment de Talepu a Sulawesi[76] · .[77] Joies de petxines a Espanya, aparentment fetes per neandertals.[78]
110 Ka - 90 Ka Abbassia Pluvial. Última prova de Homo erectus.[79] Petxines forades, probablement utilitzades com a perles, a la cova d'Es Skhul al mont Carmel. Arte de l'Denisova Man (línies paral·leles)[80]{ {,}}.[81] Humans amb dents modernes a la Xina (cova de Fuyan, fa entre 80 i 120 ka).[82] Pintura realitzada a la Cova de Blombos.[83] Home de Flores Home d'un metre d'alçada a l'illa de Flores (Indonèsia). Enterrament humà a Jebel al-Qafzeh a Israel.
90 Ka - 70 Ka Glaciacions würmianes Arpó. [[Pearl (artefact)|Perles de closca a la coves de Taforalt, Marroc. Ús de insecticida ocotea bullata a les escombraries de la Sibudu Cave a Sud-àfrica.[84] Eines fetes a Kota Tampan, Malàisia, probablement per Homo sapiens. Dissenys abstractes gravats en ocre i escala sota pressió a Blombos Cave a Sud-àfrica. Utilitzant cola a la cova de Sibudu. Erupció de Toba. Punt de punt en forma de projectil de fletxa i fletxes possiblement enverinat[85] · .[86]
70 Ka - 55 Ka L'estrella de Scholz hauria passat pel núvol d'Oort. Art rupestre dels neandertals[60] · [87] . Població d'Austràlia[88] · .[89] Els humans comencen a portar roba. Homo luzonensis a les Filipines[90] · .[91] Eina tipus Fletxa (arma) i agulla de cosir utilitzada a Sibudu Cave, Sud-àfrica.[92] Ous d'Estruç gravats a Diepkloof Rock Shelter. Estructura circular de pals a prop de Poitiers, construït pels neandertals.[93]

55 Ka - 18 Ka[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
55 Ka - 45 Ka Paleolític superior Finals del Paleolític mitjà, modernitat conductual. String[94] · .[95] Prehistòria d'Austràlia; desertificació i extinció de la megafauna australiana, probablement a causa de l'home.[96]
45 Ka - 35 Ka Indústria minera (des de l'hematita fins a la cova del lleó a Eswatini). Pesca al mar profund thunnini[97]{{,}.[98] Inici de les cultures Aurignacià i Châtelperroniana. Mungo Man. Erupció ignimbritica de Campània. Flauta Paleolítica. Venus de Hohle Fels. Tenyir. Final del Mousterian.
35 Ka - 28 Ka Primer homicidi conegut (Romania)[99] · .[100] Civada transformada en farina[101] · .[102] Població del Japó. Escultura d'ivori de home-lleó. Pintures de la cova Chauvet. Morter and pestle[103] · .[104] Boomerang.[105] Figureta d'Ivori aviària i fal·lus de pedra de Hohle Fels. Venus de Dolní Věstonice (primera ceràmica coneguda). Final de la cultura Aurignacià, inici de la Gravettià.
28 Ka - 22 Ka Roba. Venus de Lespugue. Thruster. Erupció Oruanui. Dama de Brassempouy. Nen Lapedo amb una barreja de característiques de Neandertal i sapiens a Lagar Velho.
22 Ka - 18 Ka Final de Gravettià, començament de Solutreà. El zenit de l'últim màxim glacial. Ishango Bones. Cova de Lascaux. Cràter Tenoumer. Rombo (instrument).

18 Ka - 5.5 ka[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
18 Ka - 14 Ka Mesolític Magdalenià. Pols d'aigua de fusió 1A. Pa. Primer assentament d'Amèrica. Maludong Man.
14 Ka - 11 Ka Holocè Natufian. Dontologia. Primera cultura Clovis i període Jōmon. Conflictes prehistòrics. Finals del Tardiglacial, començament del Drias recents. Submersió del Banc Spartel. Göbekli Tepe. Finals del Pleistocè, començament de l'Holocè. Revolució Neolítica (inici de l'agricultura, domesticació dels animals). Supernova Vela (XYZ).
11 Ka - 9 Ka Neolític Fi de la cultura Clovis. Jericó. Neolític B preceràmic. Domesticació de Bos taurus. Preboreal. Cannabis. Erupció de Grímsvötn. Domesticació de la cabra i l'ovella. Finals de Beringia. Bronce.
9 Ka - 7 Ka Neolític Boreal (palinozona). Inici de l'òptim climàtic de l'Holocè. Finals de Groenlandès, principis de Northgrippian. Fresa dental. Cultura Cishan, Cultura Peiligang. Trineu de gossos. Trepanació. L'Esdeveniment climàtic de 8200 BP, el lac Agassiz i el lac glacial Ojibway desemboquen en gran part a la Badia d'Hudson. Touraille. Esllavissades de Storegga. Reg. Doggerland va ser inundat, tallant Gran Bretanya. Vi. Cràter Lake.
7 Ka - 5.5 Ka Calcolític.Atlàntic (palinozona), Northgrippian, Esdeveniment Bond. Rem (rem). Chasséen. Indoeuropeu comú. cultura Yangshao, torn de terrisser, cultura Hemudu. Cultura de Sredny Stog. Lampisteria. Darrers mastodontss. Edat del coure. Primer Ziggurat a Ur. Sericultura. Continuació de l'òptim climàtic de l'Holocè. Final del període Obeid, començament del període Uruk. Arada. Sweet Track. Cultura Pfyn. Domesticació del de blat de moro. Ggantija.

5.5 Ka - 1.8 ka[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
5.5 Ka - 4.5 Ka 3477 a.C. - 2477 a.C. Edat del bronze Numerals Egipcis, [[Inici de Sumer, escriptura, astronomia, roda. Ötzi. Cultura Liangzhu. Inici de la civilització Caral. Piora Oscillation - recertificació de Sàhara. Dipòsit d'aigua.Primers calendaris de 365 dies. Cultura Yamna. Naixement de Matusalem (arbre). Cultura de la ceràmica corded. Desertificació del Sàhara. Primers Neolític de la Sabana Pastoral. Substància semblant al sabó produït a Babilònia.[106] Tres augustos i cinc emperadors. Guerres de Successió a Egipte (2na Dinastia). Inici de la Cultura Longshan. Newgrange. Filfer metàl·lic. Piràmide (arquitectura), Ur (Mesopotàmia), Stonehenge. Domesticació del cavall.Camell domesticat a Bactria i Aràbia.
4.5 Ka - 3.5 Ka 2477 a.C. - 1477 a.C. Edat del bronze Civilització de la vall de l'Indus. Elam. Cultura del vas campaniforme. Esdeveniment climàtic del 4200 BP - una llarga sequera que podria haver provocat l'enfonsament del Regne Vell i l'Imperi d'Akkad. Inundació d'aigua alta. Dinastia Xia, Dinastia Shang. Codi d'Ur-Namma. Civilització minoica. Erupció d'Avellino del Vesuvi. Balance (instrument). Tauleta de Plimpton 322 relacionada amb el Trissos pitagòrics. Teatre de titelles. Càlcul de l'arrel quadrada de dos a Babilònia.[107] Cultures de Seima-Turbino. Papyrus Rhind, que implica una aproximació de pi. Darrers mamutss. Cultura Xiajiadiana inferior. Fi de la civilització Caral. Erupció minoica. Papiris quirúrgics i medicals a Egipte. Cannabis trobat en un santuari Turkmen.[108]
3.5 Ka - 2.8 Ka 1477 a.C. - 777 a.C.Edat del ferro Alfabet protosinaític i Ugaritic. Zenit del Nou Regne, Nok (cultura), període vèdic, cultura d'urnes, Babilònia (civilització). Sembradora, char. Final de la dinastia Shang, començament de la dinastia Zhou. Torn (màquina-eina). Inici de l'expansió bantú. Olmeques. Formigó de ciment. hitites. Akhenató. Tutankhamó. Guerra Assyrio-Babilónica. Migracions indoiranianes. Colapse de l'Edat del Bronze, final de la Civilització de la Vall de l'Indus. Erupció Hekla 3. La població mundial arriba als 100 milions. Fi de la cultura Andronovo. Apicultura.
2.8 Ka - 2.2 Ka 777 a.C. - 177 a.C. Període axial. Període de primavera i tardor, Gran Muralla, Període dels Estats Combatents, Dinastia Qin. Inici de la civilització zapoteca. Triere, ballista, trebuchet, ballesta. Cultura de Sa Huỳnh. Caiguda del Regne d'Israel i del Regne de Judà. Faro. Fi de la cultura de Novocherkassk. Primeres monedes. Final de l'Imperi Neoassiri, Aquemènides, Període tardà. Cànnabis ric en THC utilitzat a Xinjiang.[109] Final dels olmeques. Budisme antic. Fi de la cultura de Hallstatt. Teorema de Pitàgores. Alt forn, ferro colat (metal·lúrgia). Era clàssica, Guerra del Peloponès, Guerres mèdiques. Etruscs. Engranatge. Incursions gales a Itàlia. Sella (cavalcant). Helike s'enfonsa sota les ones. Plató, Aristotles. Campanyes d'Alexandre el Gran. Regne Greco-Bactric. Geometria. Ibers, Biblioteca d'Alexandria. Impulsor. Guerra de Kalinga, inici de les guerres púniques.
2.2 Ka - 1.8 Ka 177 a.C. - 223 Technochitlan. Inici de Nazca (civilització). Final de l'Imperi Mauryan, començament de la dinastia Shunga. Òptim climàtic romà. Dinastia Han, paper. indoescites. Fi de les guerres púniques. Màquina d'Antikythera. Cimbre War. Finals de l'era hel·lenística, començament de l'Imperi Romà. Pont d'arc, bufat de vidre. Guerres de les Gal·les, Guerres judeoromanes. Inici de la cultura de Lima. Difusió del budisme. Conquesta romana de la Gran Bretanya. Regne indopart. Erupció del Vesuvi l'any 79. Terrèmol del 13 de desembre de 115 a Antioquia. Imperi Kushan. Peste d'Antonina. Cristianisme. Inici de la Rebel·lió del turbant groc. Piràmide del Sol.Ruta de la seda

1.8 Ka - 550 a[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
1.8 Ka - 1.4 Ka 223 - 623 Alta edat mitjana Maniqueisme Pesta de Ciprià. Dinastia Jin. Dioclecià. Constantino. Imperi Axumita adopta el cristianisme, conquereix Meroë i el regne de Kush. Tèremol de 365 a Creta. L'Imperi Romà es divideix. Invasions Bàrbares. Tiwanaku. Civilització maia clàssica. Imperi Bizantí, Agustí, Attila el Hun, Sant Patrici, Rei Artús. Teotihuacán. El rei Kaleb d'Aksum conquereix el regne jueu himyarita per perseguir els cristians. Nika Riots. Canvis climàtics de 535-536. Peste de Justinià. Inici de la petita edat de gel de l'antiguitat tardana.
1.4 Ka - 1.1 Ka 623 - 923 Finals de la dinastia Sui, començament de la dinastia Tang. Expansió de l'Islam, final dels Sassànides, contracció de l'Imperi Bizantí, Conquesta musulmana del Magrib, Conquestes musulmanes de les Índies, conquesta Musulmà de la Península Ibèrica, inici del Califats, Batalla de Karbala. Campanyes Tang contra els turcs orientals. Fi de les Guerres Perso-Romanes. Guerra franco-frisa, Guerra Koguryo-Tang. Molí de vent. Fundació del Primer Imperi Búlgar, inici de les Guerres bizantino-búlgares. Fundació del Regne de Kanem-Bornu. Khazars. Final del khaganat turc. Una revolta de Lushan. Zenit de l'Imperi de Ghana. Inici de la dinastia Pala. Fundació dels Estats Pontificis. Cim del carboni 14 del 774 al 775. Inici de l'Edat d'Or de l'Islam i l'Edat Viking. Final de les invasions bàrbares. Inici de l'Imperi Khmer. Batalla de Poitiers Imperi carolingi. Inici de Cahokia. Àlgebra. Honfoglalas. Pornocràcia pontifícia. Erupció del complex volcànic Mont Edziza.
1100 a - 900 anys 923 - 1123 Marca Hispànica. Tolteques. Final de la Dinastia Tang, Període de les Cinc Dinasties i Deu Regnes, començament de la Dinastia Song. Pols negra. Fundació del Regne d'Anglaterra, del Regne de França i del Sacre Imperi Romanogermànic. Erupció del mont Paektu l'any 946. Colonització víking de les Amèriques. Bloquejar. Llei dels sins. Òptim climàtic medieval. Caràcter (tipografia). Separació de les Esglésies d'Orient i d'Occident. Inici dels Almoràvits. Altura de la Rus' de Kíev i el Califat fatimida, decadència de l'Imperi Bizantí. SN 1054. Conquesta normanda d'Anglaterra. Massacre de Granada. Primera croada.
900 a - 700 a 1123 - 1323Baixa edat mitjana Les Croades. Anarquia anglesa. Trèmol d'Alep de 1138. Guerres Novgorodo-Sueca. Altura de l'Imperi Khmer. Invasió normanda d'Irlanda. Bombard (militar) inventat a la Xina. Declinació del budisme a l'Índia. Guerra Genpei. Inici del Regne de Cuzco.Epoca d'or de la Corona d'Aragó. Gran conquesta d'Aragó dels regnes del sud (Valencia, les illes i Murcia). Zenit del Regne de Kanem-Bornu. Inici de l'Imperi mongol, conquestes mongols.batalla de Muret. Croada albigea. Invasió francesa de Normandia. Inici del sultanat mameluc d'Egipte. El mont Rinjani a Lombok entra en erupció, provocant un refredament global i collites fallides. Horda d'Or. Batalla de Bagdad (1258), final de l'Edat d'Or de l'Islam. Batalla d'Aïn Djalout - primer ús conegut de escopette (arma de foc). Invasions mongols del Japó. Ulleres. Final de la dinastia Song, començament de la dinastia Yuan. Edicte d'expulsió (1290). Invensió de les ulleres. Invasió mongol de Java. Fundació de l'Imperi Otomà. Canó (artilleria). Gran fam de 1315-1317 i inici de la crisi del final de l'Edat Mitjana.
700 a - 550 a 1323 - 1473 Final de l'Ilkanat de Pèrsia. Inici del regne de Vijayanagara. Guerra de Cent Anys. La peste negra marca l'inici de la segona pandèmia de pesta. Inici del Sultanat de Bengala, declivi de Cahokia. Rebel·lió del turbant vermell, final de la dinastia Yuan, començament de la dinastia Ming. Inici de l'Imperi timúrida, Renaixement timúrida. Llançacoets múltiple Hwacha, mina marina. Revolta camperola. Zenit de l'Imperi de Mali. Inici del període Joseon i el Sultanat de Malva. Batalla de Nicòpolis, final del Segon Imperi Búlgar. Inici de la Unió de Kalmar. Batalla d'Ankara, Interregne otomà. Conquesta de les Illes Canàries, inici de l'Imperi Espanyol. Vaixell del tresor. Inici del Renaixement. Martí l'humà Guerra del Regne de Polònia contra l'Ordre Teutònic. Batalla de Ceuta (1415), inici de l'Imperi colonial portuguès. Molla helicoïdal. Croades contra els hussites. Ciutat prohibida. Premsa tipogràfica. Inici de l'Imperi Inca. Erupció de Kuwae. Fi de l'Imperi Bizantí. Guerra dels Tretze Anys. Machu Picchu. Inici de la Guerra de les Roses. Revolta marroquina de 1465.

550 a - 180 a[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
550 a - 450 a 1473 - 1573Edat moderna Renaixement. Reis Católics. Guerres de Borgonya. Inici de la Inquisició espanyola. Finals d'al-Andalus, Decret de l'Alhambra. Inici de la colonització europea de les Amèriques, l'Canvi colombià i el comerç triangular. Guerres italianes. Inici del sikhisme. Zenit de la dinastia Ming. Inici de la dinastia safàvida, final de l'imperi timúrida. Inici de l'imperialisme occidental a Àsia. Inici de Plantilla:Pàgina h'. Epidèmia de la dansa de 1518. Caiguda de l'Imperi asteca, cocoliztli. Circumnavegació Magallanes-Elcano. Fi de la Unió de Kalmar. Reforma protestant, Guerra dels camperols alemanys. Final del Sultanat de Delhi. Imperi Songhai. Marema de Saint-Félix el 1530. Guerra de Successió Inca, conquesta espanyola del Perú. Inici de l'Imperi mogol. Conflictes entre otomans i portuguesos (1538–1559). Inici de l'Imperi Suri. Revolució copernicana, inici de la revolució científica. Zenit de l'Imperi Otomà. Tornado del Gran Port de Malta. Terrèmol del 23 de gener de 1556 a Shaanxi. Guerra de Livonia. Revolta de les Alpujarras. Primer d'aproximadament 11 Plantilla:Pàgina h' (1568 a 1878). Fundació de la República de les Dues Nacions. Inici de la Guerra Veneto-Otomana (1570-1573), Lliga Santa (1571).
450 a - 350 a 1573 - 1673 Guerra dels Vuitanta Anys. SN 1572. Final del Regne Inca de Vilcabamba. Matacre de Sant Barthélemy i les Guerres de Religió (França), acabant amb l'Edicte de Nantes. Fi de la guerra veneto-otomana (1570-1573)]. Guerra Anglo-espanyola (1585-1604), Guerra Llarga, Guerra Imjin. Descobriment de Svalbard. Batalla de Djenné. Finals del període Sengoku, principis del període Edo i 'sakoku. Microscopi, descobriment de microorganismess. Times of Troubles (Rússia) i la fam russa de 1601-1603, probablement vinculada a l'erupció de la Huaynaputina. Fundació de la Dutch East India Company i la British East India Company. Guerra otomana-persa (1603–1618). SN 1604. Telescopi, descobriment dels satèl·lits gal·liens. Logaritmess. Guerra dels Trenta Anys. Transició de Ming a Qing. Calculadora mecànica. Guerra Polonesa-Turca (1620-1621). Extinció dels urs. Guerra franco-espanyola, Fronde (història). Fam al Deccan de 1630-1632. Guerra de la Restauració (Portugal). guerra dels segadors. Guerres dels Tres Regnes, Primera revolució anglesa. Baròmetre. Guerra de Char Bouba, Guerra de Castro. Inici de la Peteta Edat de Gel. Primera de les quatre Guerres Anglo-Holandeses de 1652 a 1784. Rellotge (mecanisme). Gran Plaga de Londres, Gran Incendi de Londres. Guerra de devolució.
350 a - 280 a 1673 - 1743 Guerra Polonesa-Turca (1672-1676), Guerra Holandesa. Descobriment de bacteriss, determinació de la velocitat de la llum per Ole Rømer. Revolta del poble. Final de l'Segle d'Or espanyol. Gran Guerra Turca. Edició de Fontainebleau (1685), Guerra de Cévennes. Philosophiae naturalis principia mathematica. Guerra de la Lliga d'Augsburg, Glorosa Revolució. Fam a Escòcia, acceleració de la migració escocesa a Ulster, fracàs del projecte Darién. Terrèmol de l'11 de gener de 1693 a Val di Noto. Final de l'Edat d'Or holandesa. Gran Guerra del Nord, Guerra de Successió. Primera Guerra de Successió de Java, Segona Guerra de Successió de Java. Terrèmol del 28 d'octubre de 1707 de l'era Hōei. Piano, màquina de vapor, campana de busseig. Final del Gran Siècle (història de França). Peste de Marsella (1720). Craix de 1720. Guerra russo-persa de 1722-1723, Guerra anglo-espanyola (1727-1729). Octant (instrument). Guerra de Successió de Polònia (1733-1738), Guerra austro-ruso-turca de 1735-1739, inici de la Guerra de l'orella de Jenkins. Fam irlandesa de 1740-1741.
280 a - 220 a 1743 - 1803Edat contemporània Edat de la Il·lustració. Guerra de Successió austríaca. Guerres Carnàtiques. Inici de l'Imperi Durrani. Cim de la Peteta Edat de Gel. Deportació dels Acadians. Terrèmol de l'1 de novembre de 1755 a Lisboa. Guerra dels Set Anys. Cronòmetre marí. Dominació de la Companyia Britànica de les Índies Orientals a l'Índia, desindustrialització de Bengala. Inici de la revolució industrial. Guerra russo-turca de 1768-1774. Fam de Bengala de 1770. Guerra dels camperols russos (1773-1775). Primera Guerra Anglo-Maratha, Guerres de Mysore, Guerra d'Independència dels Estats Units. Vaixell de vapor. Màquina de Watt. Inici de les Guerres Kaffir. Descobriment de la fotosíntesi. Serra circular. Revolta de Túpac Amaru II. Descobriment d'Urà. Desmantellament de la República de les Dues Nacions. Erupció de Lakagígar. Guerra dels nadius americans al nord-oest. Trilladora. Guerra russo-turca de 1787-1792, Guerra russo-sueca de 1788-1790. Descobriment de la conservació de la massa. Revolució Francesa, Guerres de la revolució francesa. Inici de la colonització d'Austràlia. Inici de la Revolució Haitiana. Guerra russo-polonesa de 1792. Primera vacuna. Quasi-guerra. Final de la Companyia Holandesa de les Índies Orientals. Pedra Rosetta. Descobriment de (1) Ceres. La població mundial arriba als 1.000 milions.
220 a - 180 a 1803 - 1843 la Renaixença. Morfina. Guerres de Barbary. Louisiana Sale. Fi de la Revolució Haitiana. Guerra Fulani. Primera locomotora. Guerres napoleòniques, final del Sacre Imperi Romanogermànic, Congrés de Viena. Guerra russo-persa de 1804-1813. Guerres d'independència hispanoamericanes. Guerra russo-turca de 1806-1812. 1811-1812 Terratrèmols de Nou Madrid. Guerra angloamericana de 1812. Erupció de Tambora, any sense estiu. Guerra Anglo-Nepalese. Guerres Seminoles. Descobriment de l'Antàrtida. Inici de la Guerra del Caucàs. Massacre de Peterloo. Moviments insurreccionals de 1820-1821. Erupció de Galunggung. Màquina elèctrica. Guerra de Java. Motor de combustió interna. Grans incendis de Miramichi. Guerra Negra. Fotografia. Guerra russo-turca de 1828-1829. Inici de l'Algèria francesa. Fotografia. Primera guerra egipcio-otomana. Track of Tears. Màquina de diferència. Primera Guerra Carlina. Telegrafia. Zollverein. Fi de la Inquisició espanyola. Inici de la Primera guerra anglo-afganesa. Primera guerra de l'opi.

180 a - 55 a[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
180 a - 140 a 1843 - 1883 Guerres Carlines.Decadència i caiguda de l'Imperi Otomà, Pax Britannica, difusió dels ferrocarrils, imperialisme. Tractats desiguals. Anestèsia. Primera Guerra Anglo-Sikh. Gran fam a Irlanda, diàspora irlandesa. Guerra Mexicano-Americana, inici de la Guerra de Castes. Segona Guerra Anglo-Sikh. Manifest del Partit Comunista. Primavera dels Pobles, República Romana (1849). Codi de seguretat. Peteta Edat de Gel. Primer banc cooperatiu. Guerra de Crimea. La Rebel·lió de Taiping mata almenys 20 milions. Guerra de la Plata. Extinció del Great Auk. Bakumatsu. Cocaïna. Procés Bessemer. Inici de la Pesta de la Xina. Teoria microbiana. Primera refinació de petroli. Segona Guerra de l'Opi. Rebel·lió Sepoy, final de la British East India Company, començament del Raj Britànic. Cable telegràfic transatlàntic. Biologia evolutiva. Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja. Tempesta solar de 1859. Electromagnetisme. Guerra Civil Americana, fi de l'esclavitud als Estats Units.Inici de la Indoxina Francesa. Revolta de Dungane. Insurrecció de gener de 1863. London Underground, el primer del món. Fi de la servitud a Rússia. Guerra de la Triple Aliança. Neteja ètnica dels circassis. Guerra Austro-Prussiana. Guerra hispano-sudamericana. Dinamita. Fam a Finlàndia 1866-1868. Sexenni Democràtic. Fonautògraf. Canal de Suez. Taula periòdica d'elements. Guerra de Boshin. Guerra dels Deu Anys. Guerra Franco-Alemanya de 1870, Unificació alemanya, Risorgimento, Comuna de París. Inici de la Guerra d'Aceh. Filferro espinós. Gran Depressió (1873-1896). Restauració Borbónica. Fam a l'Índia de 1876 a 1878. Descobriment dels satèl·lits naturals de Mart. Guerra russo-turca de 1877-1878. Inici de la Guerra del Pacífic (1879-1884). Telèfon. Guerra Anglo-Zulu.
140 a - 110 a 1883 - 1913 Valentí Almirall.Nou imperialisme, innovació a Europa durant la Belle Époque, difusió del fanal elèctric. Fi de la Guerra del Pacífic (1879-1884). Guerra franco-xinesa, Guerra mahdista, Guerra anglo-egipcia (1882). Abusos comesos a l'Estat Lliure del Congo. Primera Guerra Bòer. Invenció de l'automòbil. Krakatoa. Primera Guerra Italo-Etíop. Gratacelss. Conferència de Berlín. Benz Patent Motorwagen. Transmissió. 1887 riuada del Riu Groc. Massacre de Wounded Knee, final de les Guerres Sioux. Cèl·lula fotovoltaica. Primera i Segona Guerra de Dahomey. Guerra Civil Xilena de 1891. Rebel·lió camperola Donghak. Afer Dreyfus. Guerra sino-japonesa (1894-1895), Guerra de Canudos, Guerra greco-turca (1897), Guerra hispanoamericana. Massacre de Milà. Boxer Rebellion. Aplicació generalitzada del motor de combustió interna. Segona Guerra Bòer. Guerra dels mil dies. Revolució filipina, Guerra filipina-americana. Wright Flyer. Final de la Guerra d'Aceh. Aixecament d'Ilinden. Primera onada feminista. Genocidi d'Hereros i Namas. Revolució Russa de 1905. Guerra russo-japonesa. Rebel·lió Maji-Maji. Revolució Constitucional Persa. Crisi de Tànger. Articles d'Einstein sobre relativitat restringit i la quantificació de la llum (fotons ) . Setmana tràgica. Trèmol de San Francisco de 1906. Pànic bancari nord-americà de 1907. Jacquerie camperola romanesa de 1907. crisi de Bòsnia. Revolució dels Joves Turcs. Esdeveniment Tunguska. Terrèmol del 28 de desembre de 1908 a Messina. Matacres d'Adana.
110 a - 90 a 1913 - 1933 Revolució mexicana. Primera República (Portugal). Guerra Italo-Turca. Revolució xinesa de 1911, República de la Xina. RMS Titanic. Deriva dels continents. Volcà Novarupta, erupció més gran de Plantilla:S-. Primera i Segona Guerra Balcànica. Cremallera. ocupació nord-americana de Nicaragua, d'Haití i de la República Dominicana. Primera Guerra Mundial, genocidi armeni, tanc. Relativitat general. Explosió d'Halifax. Revolució Russa, final de l'Imperi Rus, Guerra Civil Russa, Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, auge del feixisme. La Mancomunitat. Pandèmia de grip de 1918. Tractat de Versalles, final de l'Imperi Otomà, Àustria-Hongria i l'Imperi Alemany. Massacre d'Amritsar. Guerra greco-turca (1919-1922), Guerra d'independència irlandesa, Guerra soviètica-polonesa, Guerra del Rif. Patagònia rebel. Fam soviètica de 1921-1922. Itàlia feixista. Trèmol de Kantō de 1923. Dictadura de Primo de Rivera. Ocupació del Ruhr. Televisió. Creació de l'Aràbia Saudita. Vaga general del Regne Unit de 1926. Cinema sonor. Penicil·lina. Inici de la Guerra civil xinesa, la fam xinesa de 1928-1930 mata milions de persones. Guerra Kongo-Wara. Craix de 1929. Caminada de la sal. Inundacions de 1931 a la Xina.Segona República Espanyola i instauració de la Generalitat amb Francesc Macià.
90 a - 70 a 1933 - 1953 Lluís Companys.estalinisme, col·lectivització a la Unió Soviètica. Famines soviètiques de 1931-1933 mata prop de 8 milions. Gran Depressió, keynesianisme. Manxukuo. Guerra Colombo-Peruana de 1932-1933, Guerra del Chaco. Tercer Reich, rearmament d'Alemanya. antibiòtic sulfonamida. Segona Guerra Italo-Etíop. Lleis de Nuremberg. Atanasoff–Berry Computer. Guerra sino-japonesa (1937-1945), Guerra espanyola. Dictadura de Francisco Franco. LZ 129 Hindenburg. Grans Purgues. Inundació del riu Groc de 1938. Nacht de Cristal. LSD descobert. Guerra d'hivern. Segona Guerra Mundial, el conflicte més mortífer de la història. Batalla de l'Atlàntic (1939-1945), Batalla de Gran Bretanya, Shoah, Operació Barbarroja, Batalla de Stalingrad, Batalla de Midway , Segona batalla d'El Alamein, Aixecament del gueto de Varsòvia, Aixecament de Varsòvia, Desembarcament de Normandia, Batalla de Berlín, [[[bombardaments atòmics d'Hiroshima i Nagasaki] ]. Josep Irla. Míssil balístic, radar, avió de reacció. Penicil·lina. Fam de Henan. Fam de Bengala de 1943. Arma nuclear, Acord de Bretton Woods. Fi de la Societat de Nacions, fundació de les Nacions Unides. Mur de so trencat. Comença el Trente Glorieuses i la Guerra Freda. Guerra Civil grega. Microones. Fam soviètica de 1946-1947. Partició de l'Índia. Kon-Tiki. Màquina experimental a petita escala. Transistor. Inici del conflicte àrab israelià. Fundació de l'OTAN. Final de la Guerra Civil Xinesa. Citació amb carboni-14. Guerra de Corea. Trèmol d'Assam i Tibet de 1950.
70 a - 55 a 1953 - 1968 Central Nuclear d'Obninsk, la primera central nuclear del món. Polipropilè. Revolta Mau Mau. Comunitats europees. S'ha trobat l'estructura de l'ADN. Operació Ajax. Maremot al mar del Nord el 1953. Final de la Guerra d'Indoxina. Guerra d'Algèria. Cèl·lula fotovoltaica. Crisi del Canal de Suez. Destrucció de Sophiatown. Huracà Hazel. Organització Europea per a la Recerca Nuclear. Cop de Guatemala de 1954. Pacte de Varsòvia. Inici de la Guerra del Vietnam. Vacuna contra la poliomielitis. Aixecament de Budapest. Sputnik 1, cursa espacial. Entre 20 i Plantilla:Number moren a la Gran Fam a la Xina. Tifó Vera. Enfonsament de la presa de Malpasset. Revolució Cubana i Desembarcament de la badia dels porcs. Invenció del làser. Píndola combinada. Sisme de Valdivia de 1960, el terratrèmol més potent registrat. crisi congolesa. Yuri Gagarin, primer humà a l'espai. Mur de Berlín. Fundació del Moviment de països no alineats. Massacre del 17 d'octubre de 1961 a París. Crisi dels míssils cubans. Moviment Americà pels Drets Civils. Trèmol de Skopje de 1963. Desastre de la presa de Vajont. Assassinat de John F. Kennedy. Shinkansen. Inici de la dictadura militar al Brasil (1964-1985). Segona Guerra Indopakistanesa. Massacres de 1965-1966 a Indonèsia. Venera 3. Descolonització. Carrera espacial, Luna 9. Revolució cultural (1966–76).

55 a - 18 a[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
55 a - 45 a 1968 - 1978 Contracultura. Guerra dels Sis Dies, Guerra de Biafra. Inici del Naxalisme. Descobriment del pulsar. Primavera de Praga, maig del 68. 2001 (pel·lícula). Massacre de Tlatelolco. Inici del conflicte d'Irlanda del Nord. Segona onada feminista. Conflicte fronterer sino-soviètic de 1969. Cuyahoga (riu) en flames. Avalots de Stonewall. Apol·lo 11, el primer aterratge a la lluna. Facció de l'Exèrcit Roig. Creixement en oposició a la guerra del Vietnam, afusellament de la Universitat Estatal de Kent. Segrestos del camp de Dawson. Terrèmol de Tonghai de 1970, Trèmol d'Ancash de 1970. Bhola Cyclone. Fi de l'acord de Bretton Woods. Guerra d'Alliberament de Bangla Desh. Primer refugi de la violència domèstica a Chiswick. Microordinadors. Escàndol Watergate. El costat fosc de la lluna. Imatge de ressonància magnètica, correu electrònic, sistema de missatgeria de veu. Dictadura militar d'Augusto Pinochet, primer govern neoliberal. Guerra de Kippur. Primer xoc petrolier, recessió de 1973-1975, final de les Trente Glorieuses. Vol 981 de Turkish Airlines. Revolució dels clavells, final de les guerres colonials portugueses. Lucy (Australopithecus). Fi de la Guerra del Vietnam, inici dels crims del règim dels Khmers Rojos. Inici de la Guerra del Líban. La presa de Banqiao]] i 61 preses més es trenquen a la Xina. Inici de la Guerra Civil Angola i la Guerra del Sàhara Occidental. Inici de l'Operació Còndor. Transició democràtica espanyola. Trèmol de Guatemala de 1976. Dictadura militar a l'Argentina (1976-1983). Avalots de Soweto. Viking 1. Trèmol de Tangshan de 1976. Caiguda de Gand of Four.
45 a - 35 a 1978 - 1988 La Generalitat es restablida amb el electe Jordi Pujol. Col·lisió de Tenerife. Viatger 1. Erradicació de la verola. Fertilització in vitro. Segon xoc petrolier. Guerra d'Ogaden, Guerra d'Uganda i Tanzània. Revolució iraniana. Jonestown Massacre. Fi de la guerra de Bush de Rhodèsia del Sud. Accident nuclear de Three Mile Island. Inici de la Guerra Civil d'El Salvador. Autonomia per a Groenlàndia. Typhoon Tip. Vol 901 d'Air New Zealand. Inici de la Guerra a l'Afganistan (1979-1989), creixement de l'islamisme, final de la détente (Guerra Freda). Recessió de principis dels anys vuitanta. Inici del conflicte armat peruà. Llei de Comunitats estableix Catalunya com a Comunitat Autónoma. Erupció del Mont Saint Helens el 1980. Aixecament de Gwangju. Fundació de Solidarność. Huracà Allen. Inici de la Guerra Iran-Iraq. Atac a l'estació de tren de Bolonya. Síndrome d'immunodeficiència adquirida descoberta. Vaga de l'Organització Professional de Controladors de Trànsit Aeri. Primer PC IBM. Guerra de les Malvines. 1982 Intervenció militar israeliana al Líban, Segona Guerra Civil Sudanesa. Juliol negre pogrom contra els tamils a Sri Lanka. Huracà Alicia. Vol 007 de Korean Air Lines. Atemptats de Beirut del 23 d'octubre de 1983. Invasió de Granada. Kanak i Front Socialista d'Alliberament Nacional. Vaga dels miners britànics de 1984-1985. Fam de 1984-1985 a Etiòpia. Vol 182 d'Air India, Vol 123 de Japan Airlines. Desastre de Bhopal. Erupció del Nevado del Ruiz el 1985. Revolució haitiana de 1986. Primera gància subrogada. Accident del transbordador espacial Challenger. 1P/Halley. Desastre nuclear de Txernòbil.
35 a - 28 a 1988 - 1995 Primera intifada. Enfonsament del Doña Paz, el desastre marítim més mortífer de la història en temps de pau. Inici de la Guerra de Nagorno-Karabakh. Primers cultius d'modificats genèticament. Vol 655 d'Iran Air. Esdeveniments polítics de 1988 a Birmània. Desastre del llac Nyos. Enfonsament del SS Almirall Nakhimov. Fi de la Guerra Iran-Iraq. Els huracans Gilbert i Hugo. Trèmol d'Armènia de 1988. Atemptat a Lockerbie. Fi de la Guerra afganesa (1979-1989). Flamada solar de 1989. Vessament de petroli Exxon Valdez. Desastre de Hillsborough. Protestes de la plaça de Tian'anmen. Caiguda dels règims comunistes a Europa. Invasió nord-americana de Panamà. Alliberament de Nelson Mandela, final de la Guerra de la frontera sud-africana. Llançament de Hubble (telescopi espacial). Guerra del Golf, final de la Guerra del Líban, inici de les Guerres Iugoslaves. Vol 2120 de Nigeria Airways. Erupció del Pinatubo. World Wide Web es va fer públic. Fred Scamaroni (ferri). Dislocació de l'URSS, final de la Guerra Freda. Inici de la Guerra de Bòsnia. Avalots de Bombai, atacs del 12 de març de 1993 a Bombai. Trèmol de Hokkaidō de 1993. Crema del Kapellbrücke. Guerra d'Abkhàzia. Trèmol de Latur de 1993.NATO. Inici de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional. Massacres de Markale. Genocidi dels tutsis a Ruanda. Final de l'apartheid. Vol 140 de China Airlines. Obertura del Túnel del Canal. Atac d'Amia. Enfonsament del Estònia. Huracà Gordon (1994). Inici de l'Organització Mundial del Comerç.
28 a - 22 a 1995 - 2001 Trèmol de Kobe de 1995. Motí a la presó de Serkadji. Acord de Schengen. Descobriment del quark superior. Atemptat d'Oklahoma City. Trèmol de Neftegorsk. Bombardeig de l'església de Navaly. Massacre de Srebrenica. Vagues a França de 1995. Acords de Dayton. Desastre de Kinshasa. Final del Setge de Sarajevo. C/1995 O1 (Hale-Bopp). Operació Grapes of Wrath, 1996 Bombardeig de Cana. Atac del 15 de juny de 1996 a Manchester. Inundació del Saguenay. Dolly (ovella). Primera Guerra del Congo. Colisió aèria de Charkhi Dadri. Crisi d'ostatges de l'ambaixada japonesa. Fi del conflicte armat de Guatemala. Massacre de Haouch Khemisti. Trèmol de Ghayen de 1997. Erupció de Soufrière (Montserrat) i evacuació parcial de Montserrat (Antilles). Hong Kong va tornar a la Xina. Crisi econòmica asiàtica. Vol 801 de Korean Air. Massacre de Beni Messous. Vol 152 de Garuda Indonesia. Massacre de Ramka, Massacre de Sidi Hamed. Vol 676 de China Airlines. Inici de la Guerra de Kosovo. Acord de Divendres Sant. Massacre d'Oued Bouaïcha. Obertura del pont de l'estret d'Akashi. Guerra entre Eritrea i Etiòpia. Avalots de Jakarta del maig de 1998. Inici de la Guerra Civil de Guinea-Bissau. Trèmol de Papua Nova Guinea de 1998. Descobriment de l'acceleració de l'expansió de l'Univers. Inici de la Segona Guerra del Congo. Atacs a les ambaixades nord-americanes a Àfrica el 7 d'agost de 1998. Vol 111 de Swissair. Acusació i detenció d'Augusto Pinochet. Huracà Mitch. Zarya (Estació Espacial Internacional).Conflicte Kargil. Creació del Parlament Gal·lès. Fi de la Guerra de Kosovo. Carnaval contra el capital. Creació del Parlament escocès. Invasió de Daguestan (1999). Trèmol d'Izmit de 1999. Inici de la Segona Guerra Txetxena. Final de l'ocupació Indonèsia de Timor Oriental. Atacs de 1999 a Rússia. Terrèmol de Chichi de 1999. 1999 tiroteig al Parlament armeni. cicló d'Orissa. Vol 990 d'EgyptAir. Storm Lothar.
22 a - 18 a 2001 - 2005 Transició informàtica a l'any 2000. Meteorit del llac Tagish. Obertura del Pont Øresund. Enfonsament del K-141 Kursk. Inici de la Segona intifada. Atac USS Cole. Manifestacions del 5 d'octubre de 2000 a Sèrbia. Accident del funicular de Kaprun. Introducció de la Viquipèdia. Trèmol de Gujarat de 2001. Genoma humà seqüenciat. NEAR Shoemaker arriba a (433) Eros. Destrucció dels Budes de Bâmiyân. Massacre de la família reial del Nepal. Atac del 10 d'agost de 2001 a Angola. Vol 236 d'Air Transat. Atacs de l'11 de setembre de 2001, inici de la Guerra afganesa (2001-2014). Escàndol dels premis dels Jocs Olímpics d'hivern de 2002. Inici de l'euro. Primer vol sense escales al voltant del món en globus. Huracà Michelle. Tifó Vamei. Accident del transbordador espacial Columbia, vol Diamond Center, inici de la Guerra de Darfur, Operació Iraqi Freedom, final de la Segona Guerra del Congo, onada de calor europea d'agost de 2003. Final de la Segona Guerra Civil Liberiana. Camp ultraprofund Hubble. Trèmol de Bam de 2003. Els Spirit i Opportunity del Mars Exploration Rover aterren a Mart.Cop d'estat del 29 de febrer de 2004 a Haití. Atemptats de Madrid de l'11 de març de 2004. cicló Catarina. 2004 Trànsit de Venus. Cassini-Huygens arriba a Saturn. Crisi dels ostatges de Beslan. Un equip d'exploradors arriba al fons de l'avenc Krubera-Voronja, la cova més profunda del món. Viaducte de Millau. Testrèmol i tsunami de l'Oceà Índic de 2004. Revolució dels cedres.

18 a - actualitat[modifica]

Interval de temps abans del present expressat en a=Any Període Event, invenció o descobriment históric
18 a - 14 a 2005 - 2009 Trèmol de Sumatra de 2005. Descobriment de (136199) Eris. Huygens arriba a Tità. Massacre d'Andijan. Atacs de Sharm el-Sheikh del 23 de juliol de 2005. Huracà Katrina. Pla de desvinculació dels territoris ocupats. Terrèmol del Caixmir de 2005. Huracà Wilma. Atacs del 9 de novembre de 2005 a Amman. Primer trasplantament de cara. Inici de la guerra civil txadiana (2005-2010). Estampida del Hajj el 2006. Fi de la missió Stardust. Enfonsament del Al-Salam Boccaccio 98. Inici de la Guerra Civil Somàlia (des de 2006). Maig del 2006 Terratrèmol de Java. Operació Pluges d'estiu. Reobertura de Nathu La. Atacs de Bombai de l'11 de juliol de 2006. Conflicte israelià-libanès de 2006. Setembre de 2006 cop d'estat a Tailàndia. Inici de la Guerra contra les drogues de Mèxic. Atac del 3 de febrer de 2007 a Bagdad. Captura de Gaza el juny de 2007. onada de calor europea del 2007. Atacs de Qahtaniya del 14 d'agost de 2007. cicló Sidr. Violència postelectoral a Kenya el 2007-2008.Inici de la crisi econòmica global de 2008 i anys següents. Fi de la Guerra de Kivu. Malestar al Tibet el març de 2008. GRB 080319B. Operació Democràcia a les Comores. cicló Nargis, terratrèmol de Sichuan de 2008. Cop d'estat d'agost de 2008 a Mauritània. Segona Guerra d'Osseta del Sud. Large Hadron Collider. Atacs a Bombai del 26 al 29 de novembre de 2008. Cop d'estat a Guinea del 2008. Guerra de Gaza 2008-2009.
14 a - 11 a 2009 - 2012 El Passatge del nord-oest s'obre per primera vegada en la història registrada. Crisi política de 2009 a Madagascar. Motí de la guàrdia fronterera de Bangla Desh. Terrèmol del 6 d'abril de 2009 a l'Aquila. Llançament de la Biblioteca digital mundial. Vol 447 d'Air France. Final de la Guerra Civil de Sri Lanka. Grip A (H1N1) de 2009. Aixecament postelectoral de 2009 a l'Iran. Cop d'estat del 28 de juny de 2009 a Hondures. Avalots a Xinjiang el juliol de 2009. No més autonomia per a Groenlàndia. Inici de la insurgència de Boko Haram. Tifó Morakot. 2009 massacre a Guinea. Terratrèmols de 2009 a Samoa i Sumatra. Descobriment d'Ardipithecus. Massacre de Magindanao. Gliese 1214 b. Artur Mas president de la Generalitat. Terratrèmols de 2010 al Haití i Xile, erupció d'Eyjafjöll de 2010. Vessament de petroli Deepwater Horizon. Crisi del deute de la zona euro. Embarcament de la flotilla de Gaza. Ones de calor a l'hemisferi nord el 2010. Inundacions al Pakistan de 2010. Revelacions de cables diplomàtics dels EUA per WikiLeaks. Inundacions de Queensland (2010-2011). Revolució tunisiana, inici de la Primavera Àrab.Revolució egípcia de 2011]]. Trèmol de Nova Zelanda de 2011. Accident nuclear de Fukushima. Inici de la Guerra Civil Síria. Atacs d'Oslo i Utøya. Avalots d'Anglaterra de 2011. La Primera Guerra Civil Líbia va posar fi al regnat de Muammar Gaddafi. Inundacions a Tailàndia de 2011.
11 a - 9 a 2012 - 2014 Trèmols de Sumatra de 2012. Explosió del dipòsit d'armes de Mpila. Mohamed Morsi va ser elegit president d'Egipte. Tall de llum al juliol de 2012 a l'Índia. Descobriment del bosó de Higgs. El Curiosity (rover) aterra a Mart. Red Bull Stratos. Huracà Sandy. Guerra de Gaza de 2012.França intervé a la Guerra de Mali. Chelyabinsk Superbolide. Hugo Chávez mor. Moviment de protesta de 2013 a Turquia. Moviment de protesta de 2013 al Brasil. Colapse Rana Plaza. Cop d'estat del 3 de juliol de 2013 a Egipte. Revelacions d'Edward Snowden. Massacre de Ghouta. Atac al centre comercial Westgate. La calor rècord a Austràlia provoca els incendis forestals de Nova Gal·les del Sud el 2013. Typhoon Haiyan (Yolanda), el més potent mai gravat. Tercera Guerra Civil Centreafricana, inici de la Guerra Civil del Sud-Sudanesa. crisi política 2013-2014 a Tailàndia.
9 a - 7 a 2014 - 2016 Inici de l'onada de fred 2014 a Amèrica del Nord. Bèlgica legalitza l'eutanàsia. Revolució ucraïnesa de 2014 i l'Annexió de Crimea per part de Rússia el 2014. Segrest de noies de secundària de Chibok. Massacre de Gamboru Ngala. L'Estat islàmic (organització) anuncia el califat. Matacres de Sinjar. Guerra de Gaza de 2014. Epidèmia de la malaltia del virus de l'Ebola a l'Àfrica occidental, Rosetta (sonda espacial) arriba a 67P/Tchourioumov-Gerassimenko. Massacre de l'escola militar de Peshawar.Atemptats de gener de 2015 a França|Atemptats de gener a França]]. Assassinat de Boris Nemtsov. La nau espacial Dawn arriba a (1) Ceres. Operació Tempesta Decisiva, Atac a la Universitat de Garissa. Trèmols al Nepal. Cas de corrupció de la FIFA. Crisi migratòria del sud-est asiàtic. Acord de Viena sobre l'energia nuclear iraniana. Reinici del conflicte kurd a Turquia. Nous horitzons sobrevolen Plutó. Inici de la crisi migratòria a Europa. Afer Volkswagen. Caiguda d'una grua a la mesquita d'al-Harâm i Estampida del Hajj. Evidències de fluxos d'aigua salada trobats a Mart. Inici de la intervenció militar de Rússia a Síria. Ona de violència israeliano-palestina de la tardor de 2015 al 6 de desembre de 2017. El vol Metrojet 9268 va ser abatut prop de Sharm el-Sheikh. Atemptats del 13 de novembre a França. Conferència de Canvi Climàtic de París.
Últims 7 anys 2016 - Present L'Aràbia Saudita executa Nimr Baqr al-Nimr. Assaig nuclear de Corea del Nord del 6 de gener. Descobriment de les ones gravitatòries. Panamà Papers. Terrèmol de l'Equador. Referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea. Ampliació del Canal de Panamà. Atemptat del 3 de juliol a Bagdad. Intent de cop a Turquia. 24 d'agost de terratrèmol a Itàlia. Huracà Matthew. L'acord climàtic de París esdevé llei. Donald Trump va ser elegit president dels Estats Units. Inici del genocidi rohingya. Fidel Castro mor. Escàndol Choi Soon-sil. Final de la Batalla d'Alep.


Marxa de les dones. WikiLeaks llança Vault 7. ransomware WannaCry atac. Atac al Manchester Arena. Atac del 31 de maig a Kabul. Retirada dels EUA de l'Acord sobre el Clima de París. Crisi del Golf. Final de la Batalla de Mossul (2016-2017). Atemptats del 17 i 18 d'agost a Catalunya. Els huracans Harvey i Irma van colpejar el Carib. South Asia Floods. Cassini-Huygens aprofundeix en Saturn. Terrèmol de l'estat de Puebla. L'huracà Maria devasta Dominca i Puerto Rico. Tirot a Las Vegas. Referèndum d'independència de Catalunya. Atacs de Mogadiscio del 14 d'octubre. Les forces del govern iraquià prenen Kirkuk. crisi libanesa-saudita. Paradise Papers.

colades de fang del sud de Califòrnia. Pànic de míssils a Hawaii. Invasió turca d'Afrin. Jocs Olímpics d'hivern de 2018 a Corea del Sud. Jacob Zuma dimiteix. Intoxicació de Sergei i Yulia Skripal. Les eleccions presidencials veneçolanes de 2018 van ser àmpliament condemnades. Kim Jong-un coneix Moon Jae-in. Erupció Kilauea de 2018. EUA es retira de l'acord amb l'Iran. Les eleccions italianes de 2018 porten al poder una coalició del Moviment Cinc Estrelles i la Lega Nord. El socialista Pedro Sánchez esdevé primer ministre d'Espanya. Pau entre Etiòpia i Eritrea. Kim coneix Donald Trump. Els aranzels de Trump. Rescat de la cova de Tham Luang. Les eleccions generals mexicanes de 2018 porten López Obrador a la presidència. França guanya el Mundial 2018. Crisi dels refugiats veneçolans. Incendi al Museu Nacional del Brasil. Huracà Florència. Terratrèmol i tsunami de Sulawesi del 2018. Brett Kavanaugh confirmat com a jutge del Tribunal Suprem dels Estats Units. Assassinat de Jamal Khashoggi. Huracà Michael. Moviment d'armilles grogues a França. L'huracà Leslie colpeja Iberia. 2018 Cisma Moscou-Constantinoble. Bolsonaro escollit president del Brasil. El foc destrueix Paradise, Califòrnia. Disvolts dels armilles grogues a París. Tsunami de l'estret de Sunda de 2018 (Anak Krakatau). El tancament més llarg del govern dels EUA.

Chang'e 4 aterra a l'canal més llunyà de la Lluna. Explosió del gasoducte Tuxpan-Tula a Tlahuelilpan. Protestes a Haití. Inici de la crisi presidencial a Veneçuela. El cicló Idai, probablement el pitjor desastre natural relacionat amb el clima de la història a l'hemisferi sud. Enfrontament Indo-Pakistan. Atacs de Christchurch. Inici de les Protestes de Hong Kong. Explosió de la planta química de Yancheng. Incendi de Notre-Dame de París. Batalla de Trípoli. Cop al Sudan. Atacs a Sri Lanka. Locust Invasion. Incendis forestals amazòniques. Massacre de Khartum. El Paso Shooting. L'huracà Dorian devasta zones de les Bahames. Vaga d'estudiants pel clima. Protestes a l'Equador. Protestes a l'Iraq. Operació Primavera de Pau. El tifó Hagibis colpeja el Japó, la tempesta més gran que ha afectat la regió en dècades. Protestes a Catalunya. Protestes al Líban. Protestes a Xile. Baricha Raid. Crisi postelectoral boliviana. Inici de les protestes a l'Iran. Tèremol d'Albània. Incendis forestals australians. Atac de Mogadiscio.


Crisi dels Estats Units i l'Iran del 2019 al 2020]], assassinat de Qassem Soleimani, vol 752 d'Ukraine International Airlines prop de Teheran. Erupció Taal al gener. Retirada del Regne Unit de la Unió Europea. Pandèmia del covid-19. Allaus a la província de Van. Cyclone Amphan, el cicló més costós de l'Oceà Índic. Protestes i disturbis després de la mort de George Floyd. Lluita de la vall de Galwan. Beirut Port Explosions. Protestes a Bielorússia. Cop d'estat a Mali. Crisi econòmica vinculada a la pandèmia de la Covid-19. Guerra de Nagorno-Karabakh. Inundacions al Vietnam central. Terrèmol del mar Egeu. El tifó Goni colpeja les Catanduanes amb vents de fins a 315 km/h, un rècord per a un cicló tropical que va tocar terra. Col·lapse del radiotelescopi d'Arecibo.


Massacres de Tchoma Bangou i Zaroumadareye. Inici de la Àrea de lliure comerç continental africana. Assalt al Capitoli per part dels partidaris de Donald Trump. WallStreetBets. Cop d'estat a Birmània. Inici de l'exploració de Mart de Perseverance. Segrest de Zamfara. Obstrucció del Canal de Suez. Crisi israelo-palestina. Inundacions a Europa. Terrèmol d'Haití. Captura de Kabul. Cop al Sudan. Associació Econòmica Integral Regional. Erupció de Hunga Tonga. cicló Batsirai.

Protestes kazakhes. 2022 Erupció i tsunami d'Hunga Tonga–Hunga Ha'apai. Protestes del comboi del Canadà. Gener de 2022 Burkina Faso cop d'estat. No parlem de Bruno es converteix en un èxit mundial. Caiguda de la criptomoneda. 2022 Invasió russa d'Ucraïna. Gabriel Boric esdevé president de Xile. Protestes de Sri Lanka del 2022. Brot de verola del mico l'any 2022. Bongbong Marcos és elegit president de les Filipines. 2022 Tiro de búfals. Hassan Sheikh Mohamud és elegit president de Somàlia. Anthony Albanese va ser elegit primer ministre d'Austràlia. Tiroteig en Robb Elementary School. La Mona Lisa és atacada per un activista pel canvi climàtic. Tiroteig a l'hospital de Tulsa. Terratrèmol de juny de 2022 a l'Afganistan. Roe v. Wade està bolcat. cimera de l'OTAN a Madrid; Finlàndia i Suècia es plantegen entrar a l'organització. Yair Lapid substitueix Naftali Bennett com a primer ministre d'Israel. Protestes de Karakalpak del 2022. Tiroteig de la desfilada de Highland Park. Assassinat de Shinzo Abe. Assassinat d'Ayman al-Zawahiri. Visita a Taiwan de Nancy Pelosi. 2022 Incendis forestals europeus i mediterranis. 2022 Conflicte entre Israel i la Jihad Islàmica. Recerca de l'FBI a Mar-a-Lago. 2022 Tiroteig de Cetinje. Apunyalament a Salman Rushdie. Onada de calor a la Xina del 2022, la més severa registrada arreu.[223]Inundacions del 2022 al Pakistan. Liz Truss es converteix en primera ministra del Regne Unit. Mort d'Isabel II. L'huracà Fiona, el més intens que ha colpejat Canadà. L'huracà Ian, el més mortífer de Florida des de 1935. 2022 Sabotatge del gasoducte Nord Stream. Annexió del sud-est d'Ucraïna per part de la Federació Russa. Setembre de 2022 Burkina Faso cop d'estat. Inundacions a Nigèria del 2022. Manifestacions de Mahsa Amini a l'Iran. Rishi Sunak esdevé primer ministre del Regne Unit. Atac a Paul Pelosi. Elon Musk compra Twitter. Protestes per la COVID-19 de 2022 a la Xina. Llançament del tiroteig d'Artemis 1. 2022 a Chesapeake. National Ignition Facility aconsegueix l'equilibri científic. Dina Boluarte es converteix en presidenta del Perú. Argentina guanya el Mundial 2022. Mor el papa Benet XVI.


Croàcia adopta l'euro. Inici de les relaxacions sobre les mesures de política zero COVID-19 de la Xina. 2023 invasió del Congrés brasiler. Va signar l'acord de pau de Tigray. 2023 Protestes israelianes contra la reforma judicial. Vaga francesa de la reforma de les pensions de 2023. Incident de globus xinès de 2023. 2023 Atemptat a la mesquita de Peshawar. El cicló Freddy. 2023 Descarrilament del tren d'Ohio. Terratrèmol a Síria-Turquia de 2023. Eleccions generals nigerianes de 2023. Marc de Windsor. accident de tren a Tessàlia. Incendis forestals canadencs de 2023. Eleccions presidencials de la República Popular de la Xina de 2023. Col·lapse del Banc de Silicon Valley. El xat GPT està desenvolupat. Tiroteig a l'escola de Nashville. Atemptat de Sant Petersburg del 2023. Finlàndia esdevé membre de l'OTAN. 2023 Enfrontaments d'Al-Aqsa. Conflicte del Sudan de 2023. Es llança l'explorador de llunes gelades de Júpiter (JUICE). La nau espacial SpaceX explota. Crisi bancària del 2023. La COVID-19 ja no es considera una amenaça per l'Organització Mundial de la Salut. La coronació de Carles III i Camilla. Síria és readmès a la Lliga Àrab. Eleccions legislatives gregues de maig de 2023. 2023 Incendis forestals del centre del Canadà. 2023 Fum d'incendi forestal de la costa est dels Estats Units. Els científics informen de la creació del primer desenvolupament embrionari humà sintètic. Implosió submergible de Tità. 2023 Catàstrofe d'embarcacions de migrants a les Illes Canàries. Eleccions legislatives gregues de juny de 2023. El grup Wagner es rebel·la amb l'exèrcit rus. Juliol de 2023 Incursió de Jenin. L'Iran s'uneix a l'Organització de Cooperació de Xangai. SAG-AFTRA anuncia que començarà la vaga SAG-AFTRA de 2023. Copa Mundial Femenina de la FIFA 2023. 2023 Incendis forestals a Grècia. Moviment Barbieheimer. Eleccions generals de Cambodja de 2023. Eleccions generals espanyoles de 2023. 2023 Cop d'estat nigerià i crisi posterior. Atemptat de Khar del 2023. Incendis forestals de Hawaii del 2023. Incendi forestal de Tenerife 2023. Pacte trilateral nord-americà-japonès-coreà. Establiment previst de la Confederació d'Àfrica Oriental. La Chandrayaan-3 de l'Índia es converteix en la primera nau espacial a aterrar prop del pol sud de la Lluna. El líder del grup Wagner, Yevgeny Prigozhin, ha mort en un accident d'avió.

Referències[modifica]

  1. Falta indicar la publicació. arXiv: 1312.0613. Bibcode: 2014IJAsB..13..337L. DOI: 10.1017/S1473550414000196.
  2. Falta indicar la publicació. arXiv: astro-ph/0510092. Bibcode: 2005A&A...443..609S. DOI: 10.1051/0004-6361:20053452.
  3. Falta indicar la publicació.
  4. "Sex born from hard rock and heavy metal" by Will Ferguson, New Scientist, 23 June 2012, p. 10–11
  5. "Ancient lakes show when eukaryotic life left the sea" by Colin Barras, New Scientist, April 16, 2011, p. 20. Falta indicar la publicació. Bibcode: 2011Natur.473..505S. DOI: 10.1038/nature09943. PMID: 21490597.
  6. "Els primers rastres d'animals resolen el misteri del timegap", ' 'Nou científic , 11 de maig de 2009, p. 12.
  7. of-the -animals-solving-darwins-dilemma.html?full=true "L'alba dels animals: resoldre el dilema de Darwin" de Douglas Fox i Michael Le Page, New Scientist, 8 de juliol de 2009, Plantilla:P .
  8. { {Article |author1=Colin Barras |títol=Les criatures estranyes que podrien ser els primers animals complexos |periòdic=New Scientist |data=9 de novembre de 2019|llegir en línia=https://www.newscientist.com/article/mg24432550 -700-les-criatures-estranyes-que-podrien-ser-els-primers-animals-complexos/ }}
  9. «Origen càmbric de tots els phyla de metazous esqueletitzats--Descobriment dels briozous més antics de la Terra (Càmbric superior, sud de Mèxic)». Falta indicar la publicació, 38, 2010. DOI: 10.1130/G30870.1.
  10. "Nautilus: Chambers of secret life" de Peter Ward, New Scientist, 5 d'abril de 2008.
  11. «La roca fòssil misteriós pot ser trencada d'un bloc inspirador de vida». Falta indicar la publicació, 05-07-2014.
  12. «Un tipus simple de fusta en dues plantes del Devonià primerenc». Falta indicar la publicació, 333, 12-08-2011. Bibcode: 2011Sci...333...7G. DOI: 10.1126/science.1208882. PMID: 21836008.
  13. «Oxigen: l'alè de la vida». Falta indicar la publicació, 28-04-2007. Vegeu també archive.org/web/20161206112722/https://www.newscientist.com/data/images/archive/2601/26012001.jpg gràfic adjunt.
  14. «El desastre "desaparegut" va provocar la pitjor extinció de tots els temps». Falta indicar la publicació, 25-10-2014.
  15. «Els isòtops d'oxigen suggereixen un termometabolisme elevat dins de múltiples clades teràpsids permotriàsics». Falta indicar la publicació, 6, juliol 2017. DOI: 10.7554/eLife.28589. PMID: 28716184.
  16. "Coneix l'avantpassat dino més antic que encara", New Scientist, 6 d'octubre 2010.
  17. «Les petjades treuen l'origen i la diversificació del llinatge de la tija dels dinosaures al Triàsic primerenc». Falta indicar la publicació, 278, 2010. DOI: 10.1098/rspb.2010.1746. PMID: 20926435.
  18. «Una galàxia esquinçada després d'una col·lisió». Falta indicar la publicació.
  19. «Refrigerament atlàntic associat a una crisi biòtica marina durant el període mitjà del Cretaci». Falta indicar la publicació, 6, 16-06-2013. Bibcode: 6 ..558M 2013NatGe... 6 ..558M. DOI: 10.1038/ngeo1850.
  20. «Les respostes bufen al vent: zircons de caiguda de cendra ultradistal, indicadors de les supererupcions del Cretaci a l'est de Gondwana». Falta indicar la publicació, 44, juliol 2016. Bibcode: 2016Geo....44..643B. DOI: 10.1130/ G38000.1.
  21. «Els mamífers no són desenvolupadors tan tardans, després de tot». Falta indicar la publicació, 28-03-2007.
  22. «L'erupció submarina va sagnar els oceans d'oxigen de la Terra». Falta indicar la publicació, 16-07-2008.
  23. " Orion secret fosc: la violència va donar forma al cel nocturn", New Scientist, 21 de novembre de 2009, p. 42–5
  24. «El misteri de per què els humans caminen dretes es pot explicar per un fòssil sorpresa». Falta indicar la publicació, 20-09-2019.
  25. «Una pelvis parcial d'homínids del Miocè tardà d'Hongria». Falta indicar la publicació, 136, novembre 2019. DOI: 10.1016 /j. jhevol.2019.102645. PMID: 31537304.
  26. "Els cocodrils van nedar l'Atlàntic per arribar a Amèrica" , de Michael Marshall, New Scientist, 14 de maig de 2011, p. 16
  27. Falta indicar la publicació, 128, Oct 2017. DOI: 10.1016/j.pgeola.2017.07.006.
  28. «Les petjades indiquen que els humans són d'Europa». Falta indicar la publicació, 235, 09-09-2017. Bibcode: 2017NewSc.235....9B. DOI: 10.1016/S0262-4079(17)31747-5.
  29. «Els óssos polars resistents han sobreviscut passat l'escalfament global». Falta indicar la publicació, 28-07-2012.
  30. «Evidència del consum assistit amb eines de pedra de teixits animals abans de fa 3,39 milions d'anys a Dikika, Etiòpia». Falta indicar la publicació, 466, 2010. Bibcode: 2010Natur.466pages..8.47Mpages. DOI: 10.1038/nature09248. PMID: 20703305.
  31. Falta indicar la publicació, 16-09-2009.
  32. Falta indicar la publicació, 1, juny 2017. DOI: 10.1038/s41559-017-0223-6. PMID: 29046566.
  33. «Evidència de Explosions de supernova properes». Falta indicar la publicació, 88, febrer 2002. Bibcode: ph/0201018 2002Ph8vLett. ph/0201018. DOI: 10.1103/PhysRevLett.88.081101. PMID: 11863949.
  34. {{Article |author1=Peter Ludwig |títol=Activitat de supernova de 2 milions d'anys resolta en el temps descoberta al registre de microfòssils de la Terra |periòdic=PNAS |volum=113 | nombre=33 |data=agost 2016| pmid=27503888 |pmcid=4995991 |doi=10.1073/pnas.1601040113 |bibcode=2016PNAS..113.9232L |arxiv=1710.09573 |pages=9232–9237 |et.}= 9237 |et.}= 9237 | Tools Oldowan utilitzat a prop de Gona, Etiòpia. Possible ús d'eines a Siwalik, a l'Índia<ref> «Les eines de pedra asiàtiques insinuen que els humans van sortir d'Àfrica abans del que es pensava». Falta indicar la publicació, 06-02-2016.
  35. «La primera evidència de l'assentament d'homínids a la Xina: ressonància d'espín d'electrons i sèries d'urani combinades (ESR/U- sèrie) datació de dents fòssils de mamífers de la cova de Longgupo». Falta indicar la publicació, 434. DOI: 10.1016/j.quaint.2015.02.025.
  36. «Hominins a Flores, Indonèsia, fa un milió d'anys». Falta indicar la publicació, 464, abril 2010. Bibcode: 464..748B 2010Natur 464..748B. DOI: 10.1038/nature08844. PMID: 20237472.
  37. Falta indicar la publicació, 14-03-1998.
  38. Plantilla:Enllaç web
  39. «Evidència microestratigràfica d'incendi in situ als estrats acheulens de la cova Wonderwerk, província del Cap Nord, Sud-àfrica». Falta indicar la publicació, 109, 15-05-2012. DOI: 10.1073/pnas.1117620109. PMID: 22474385.
  40. { {Article |author1=Kate Douglas |títol=Els nostres orígens asiàtics |periodic=Nou científic |data=7 de juliol de 2018|llegir en línia=https://www.newscientist.com/article/mg23931850-200-asias-mysterious-role -in-the-early -origins-of-humanity }}
  41. «Nou crani d'homínids del Pleistocè Mitjà de Yunxian a la Xina». Falta indicar la publicació, 357, 04-06-1992. Bibcode: 1992Natur.357..404T. DOI: 10.1038/357404a0. PMID: 1594044.
  42. «Les restes carbonitzades poden ser els primers incendis humans». Falta indicar la publicació, 29-04-2004.
  43. «Les restes antigues mostren que la veritable dieta Paleo era una festa de verdures». Falta indicar la publicació, 05-12-2016.
  44. «El component vegetal d'una dieta acheuliana a Gesher Benot Ya'aqov, Israel». Falta indicar la publicació, 113, 17-05-2016. DOI: 10.1073/pnas.1607872113. PMID: 27930293.
  45. «Els ossos poden revelar l'origen dels hòbbits». Falta indicar la publicació, 238, 12-05-2018. Bibcode: 2018NewSc.238Q..10B. DOI: 10.1016/S0262-4079(18)30824-8.
  46. «La primera activitat d'homínids coneguda a les Filipines fa 709 mil anys». Falta indicar la publicació, 557, 02-05-2018. Bibcode: 2018Natur.557..233I. DOI: 10.1038/s41586-02-- 8. PMID: 29720661.
  47. Falta indicar la publicació, 11-06-2016.
  48. Falta indicar la publicació, 534, juny 2016, pàg. 245–248. Bibcode: 2016Natur.245V. DOI: 10.1038/nature17999. PMID: 27279221.
  49. «Caníbals nascuts naturalment». Falta indicar la publicació, 10-07-2004.
  50. Falta indicar la publicació, 06-12-2014.
  51. Plantilla:Enllaç web
  52. «Seqüències d'ADN nuclear del Plistocè mitjà Hominins de Sima de los Huesos». Falta indicar la publicació, 531. Bibcode: 2016Natur.531..504M. DOI: 10.1038/nature17405. PMID: 26976447.
  53. «Brexit, 10.000 aC: la història no explicada de com Gran Bretanya va sortir per primera vegada d'Europa». Falta indicar la publicació, 09-03-2019.
  54. Plantilla:Enllaç web
  55. Falta indicar la publicació. DOI: 10.1038/s41562-020-00955-z.
  56. Falta indicar la publicació, 10-10-2020.
  57. «Un coll d'ampolla recent de la diversitat del cromosoma Y coincideix amb un canvi global en la cultura». Falta indicar la publicació, 25, 2015, pàg. 459–66. DOI: 10.1101/gr.186684.114. PMID: 25770088.
  58. Plantilla:Enllaç web
  59. {{Article |author1=Lyn Wadley |títol=Construcció d'incendis i gespa fa 200 mil anys a Border Cave, Sud-àfrica |periodic=Ciència |volum=369 |número=6505 |data =14 d'agost de 2020|pmid=32792402 |doi=10.1126/science.abc7239 |llegir en línia=https://science.sciencemag.org/content/369/6505/863 |pages=863–866 |et al.=yes } }
  60. 60,0 60,1 «La nostra espècie va arribar a Europa 165.000 anys abans del que pensàvem». Falta indicar la publicació, 13-07-2019.
  61. «Els fòssils de la cova d'Apidima proporcionen les primeres proves d'Homo sapiens a Euràsia». Falta indicar la publicació, 571, 10-07-2019. DOI: 10.1038/s41586-019-1376-z. PMID: 31292546.
  62. «Els primers humans moderns fora d'Àfrica». Falta indicar la publicació, 359, 26-01-2018. Bibcode: 2018Sci...359..456H. DOI: 10.1126/science.aap8369. PMID: 29371468.
  63. «La mandíbula antiga suggereix que els humans van sortir d'Àfrica 50.000 anys abans». Falta indicar la publicació, 03-02-2018.
  64. «Els neandertals van construir cercles subterranis misteriosos fa 175.000 anys». Falta indicar la publicació, 04-06-2016.
  65. Falta indicar la publicació, 534, juny 2016. Bibcode: 2016Natur.534..111J. DOI: 10.1038/nature18291. PMID: 27251286.
  66. Falta indicar la publicació, 11-01-2020.
  67. «Un descobriment important suggereix que els denisovans van viure al Tibet fa 160.000 anys». Falta indicar la publicació, 01-05-2019.
  68. «Una mandíbula denisovà del Pleistocè Mitjà tardà de l'altiplà tibetà». Falta indicar la publicació, 569, 01-05-2019. Bibcode: 2019Natur.569..409C. DOI: 10.1038/s41586-019-1139-x. PMID: 31043746.
  69. Falta indicar la publicació, 03-03-2012.
  70. «Un jaciment arqueològic de 130.000 anys d'antiguitat al sud de Califòrnia, EUA». Falta indicar la publicació, 544, Abr 2017. Bibcode: 2017Natur.544..479H. DOI: 10.1038/nature22065. PMID: 28447646.
  71. { { Article |author1=Colin Barras |títol=Els neandertals són els primers a arribar a Amèrica? |periodic=New Scientist |data=6 de maig de 2017|llegir en línia=https://www.newscientist.com/article/mg23431241-600-first-americans-may-have-been-neanderthals-130000-years-ago } }
  72. «Evidència per a joies de neandertal: urpes d'àguila de cua blanca modificades a Krapina». Falta indicar la publicació, 10, 11-03-2016. Bibcode: 2015PLoSO..1019802R. DOI: 10.1371/journal.pone.0119802. PMID: 25760648.
  73. «Neandertal chic». Falta indicar la publicació, 13-08-2016.
  74. «Nova espècie humana descoberta en una cova de les Filipines». Falta indicar la publicació, 10-04-2019.
  75. «Eines òssies de l'Edat de Pedra Mitjana de les capes Howiesons Poort, Cova de Sibudu, Sud-àfrica». Falta indicar la publicació, 35, 2008. DOI: 10.1016 /j.jas.2007.11.006.
  76. «Acollida amb els neandertals, els primers humans que van fer d'una casa una llar». Falta indicar la publicació, 09-02-2019.
  77. «Evidència directa de la tecnologia de fibra de Neandertal i les seves implicacions cognitives i conductuals». Falta indicar la publicació, 10, 09-04-2020. DOI: 10.1038/s41598-020-61839-w. PMID: 32273518.
  78. «La peça de corda més antiga de la història va ser feta pels neandertals fa 50.000 anys». Falta indicar la publicació, 18-04-2020.
  79. {{Article |author1=Fred Pearce |title=Els rius més importants de la Terra es troben al cel – i s'estan assecant |periòdic= New Scientist | data=2 de novembre de 2019|llegir en línia=https://www.newscientist.com/article/mg24432540-600-earths-most-important-rivers-are-in-the-sky-and-theyre-drying-up/ } }
  80. «Les tècniques forenses d'última generació revelen proves de violència interpersonal ca. Fa 30.000 anys». Falta indicar la publicació, 14, 03-07-2019. Bibcode: 2018pàgines=20189416907. DOI: 10.1371/journal.pone.0216718. PMID: 31269019.
  81. «Processament d'aliments en diverses etapes a Grotta Paglicci (sud d'Itàlia) al voltant de 32.600 cal B.P». Falta indicar la publicació, 112, 2015. Bibcode: 2015PNAS..11212075M. DOI: 10.1073/pnas.1505213112. PMID: 26351674.
  82. Falta indicar la publicació, 12-09-2015.
  83. "Als humans de l'Edat de Pedra els agradaven les seves hamburgueses en un pa", Sonia Van Gilder Cooke, New Scientist , 23 d'octubre de 2010, p. 18
  84. "Trenta mil anys d'evidència del processament d'aliments vegetals" per Anna Revedin et al., PNAS, publicat en línia el 18 d'octubre de 2010.
  85. «Boomerang del Paleolític Superior fet d'un ullal de mamut al sud de Polònia». Falta indicar la publicació, 329, 01-10-1987. Bibcode: 1987Natur.329..436V. DOI: 10.1038/329436a0.
  86. {{Llibre|nom1=Michael|cognom1=Willcox|títol=Poucher's Perfumes, Cosmetics and Soaps|passage=453|place=Dordrecht|editor = Kluwer Academic Publishers|year=2000|isbn=978-0-7514-0479-1|chapter title=Soap|extract=La primera evidència registrada de la producció de materials semblants al sabó es remunta al voltant del 2800 aC a l'antiga Babilònia. } }
  87. "Babilònia i l'arrel quadrada de 2" de John Carlos Baez i Richard Elwes.
  88. Infotaula de llibreThe Encyclopedia of Psychoactive Substances
    Fitxa
    EditorLittle , Brown and Company
    Altres
    ISBN978-0-349-11127-8
  89. {{Article |author1=Michael Le Page |title=Tombs a la Xina revelen que els humans estaven fumant cànnabis fa 2500 anys |periòdic= New Scientist |data=22 de juny de 2019|llegir en línia=https://www.newscientist.com/article/2206431-tombs-in-china-reveal-humans-were-smoking-cannabis-2500-years-ago/} }