Viquiprojecte:Bibliowikis/1Lib1Ref/2020

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Campanya Bibliowikis 1lib1ref en català 2019.png

Drecera:
VP:1L1R
1 bibliotecari, 1 referència (de l'anglès, One Librarian, One Reference) és una campanya internacional on bibliotecaris d'arreu del món fan servir la seva expertesa per afegir una referència bibliogràfica en un article de la Viquipèdia. La campanya forma part del projecte Bibliowikis i és promoguda per Amical Wikimedia. Treballem amb biblioteques, arxius i individuals d'arreu del territori per fer-ho possible. Tothom hi és benvingut de participar, tot i que no sigui expert.

En línia, del 15 de gener al 5 de febrer de 2020

63
Participants
totals
573
Referències
afegides
417
Rècord de la campanya (2019)
Per què?

La Viquipèdia ha esdevingut la porta d'accés digital al coneixement global. Això vol dir que és imprescindible que tota la informació que hi apareix estigui recolzada d'una bibliografia fiable, traçable i el més veraç possible. Els bibliotecaris són professionals que treballen ordenant i proveïnt documentació de qualitat, per la qual cosa per cada referència bibliogràfica que un bibliotecari afegeixi a un article de l'enciclopèdia lliure, la propera persona que el llegeixi podrà disposar de les millors fonts compartides amb el conjunt de la ciutadania. Ajudeu-nos-hi! La Viquipèdia és la suma de les contribucions de voluntaris; aporteu el vostre gra de sorra a la suma de tot el coneixement humà!


Com funciona?

Quan una persona que edita o llegeix la Viquipèdia troba informació no referenciada en un article, hi afegeix l'etiqueta [cal citació] ({{Cal citació}} o {{CN}}) al text afectat o una plantilla com la següent a l'encapçalament: {{falten referències|data=gener de 2019}}

Aquestes etiquetes indiquen el marge de millora a l'article; malgrat sigui quelcom poc rellevant o un breu esborrany, tot el contingut d'una entrada hauria d'estar citat. En el fons, aquestes etiquetes són molt similars a les preguntes que un bibliotecari pot rebre diàriament al taulell de consultes: la ciutadania demanant informació validada per una font fiable. Com que és un projecte fet per voluntaris i per tant imperfecte, hi ha centenars d'articles a la Viquipèdia en català amb aquesta etiqueta —i milions mundialment en el conjunt de versions lingüístiques del projecte. Imagineu si cada bibliotecari del planeta dediqués 10 minuts a contestar una d'aquestes sol·licituds de citació. La qualitat de la Viquipèdia i l'accés a informació verificada seria impressionant! Us hi animeu, doncs?


Una campanya puntual...?

No pas! Aquesta campanya s'emmarca dins del Viquiprojecte Bibliowikis, una iniciativa de l'associació Amical Wikimedia que vol apropar la Viquipèdia i els seus projectes germans a la ciutadania i al món professional de les biblioteques. Va començar el 2012 i des de llavors hi ha més de 200 biblioteques actives arreu del territori catalanoparlant. Enguany en celebrem la 5a edició d'aquesta campanya!

Enguany la campanya tindrà lloc, com en les edicions anteriors, del 15 de gener al 5 de febrer, ambdós inclosos.


Com participar

Emojione BW 0031.svg  Si no en teniu, creeu-vos un compte d'usuari. Ha de ser personal, no us creeu un compte institucional de la biblioteca.
Emojione BW 0032.svg  Inicieu la sessió amb el vostre compte.
Emojione BW 0033.svg  Seleccioneu quin article voleu millorar: ja sigui de temàtica local (per fomentar l'ús i difusió dels fons i arxius municipals) o de qualsevol àrea que us interessi. A la Categoria:Articles sense referències hi ha indexats tots els articles amb mancances.
Emojione BW 0034.svg  Escolliu amb criteri les fonts bibliogràfiques que vulgueu afegir a l'article en qüestió i assegureu-vos que teniu les dades bàsiques (autor, any, publicació, editorial, etc.).
Emojione BW 0035.svg  Editeu l'article i afegiu-hi la referència en qüestió amb el botó Cita (Inserir referència cawiki.png) de la barra d'eines. Més avall trobareu un vídeo i un manual del bibliotecari detallat sobre com fer-ho.
Emojione BW 0036.svg  Abans de desar la pàgina, escriviu l'etiqueta #1lib1ref al resum de modificacions, de manera que poguem resseguir automàticament la vostra participació i veure les edicions totals.
Emojione BW 0023.svg  Compartiu les vostres edicions a Twitter i a altres xarxes socials amb l'etiqueta #1Lib1Ref i citeu el compte oficial de @Viquipedia. Així engrescareu altres companys de professió i a la resta de lectors!

A continuació us deixem diverses opcions senzilles i a l'abast per a que us familiaritzeu amb l'edició wiki. Tingueu en compte que gràcies a l'Editor Visual, és senzilla i funciona molt semblant a un editor de textos. També insereix fonts automàticament via adreces DOI, PMID O ISBN:

Vídeo sobre com editar la Viquipèdia (7.28 min)


Seguiment

No us oblideu d'afegir l'etiqueta #1lib1ref a la pantalla del resum de modificacions abans de desar la pàgina, de manera que la contribució total de referències afegides es pugui monitoritzar automàticament. A continuació podeu veure una llista de participants, articles i referències bibliogràfiques afegides:

Participant Articles Nombre d'edicions Octets totals
Sguastevi (discussió contribucions registre) Ukulele, Kissar, Theremin, Sansa (instrument), Blanca Selva i Henry, Ginette Martenot, Ones Martenot, Joan Manén i Planas, Felip Pedrell i Sabaté, Balàfon, Sardana, Vicent Assensio 28 8487
Txescu (discussió contribucions registre) Gastronomia de la Marina Alta, Gonzalo Sorondo, IPad Air, Ana de Armas, Auchan, Rebecca Saunders, Pablo Casado Blanco, Descàrrega digital, Joan Ridao i Martín, Ciutat d'Albaida, Guàrdia Urbana de Barcelona, Iniciativa Legislativa Popular, Barovier & Toso, Pontmajor, Juan Escarré Urueña, Millie Small, Rihanna, Lene Gammelgaard, T/Space, Tim Berners-Lee, Museu Frederic Marès, Revisió sistemàtica, Iron Maiden, Transsexual, Dades massives, Iñaki Urdangarín, Rubén Viñuales Elías, The Sun, Damià Amer Munar, Abd-Al·lah I de Jordània, Robert Kendrick, La Calòrica, Bondage, Rita Barberà Nolla, Mercat Municipal (Alginet), Panspèrmia, Francisco Javier Cano Leal, Autòdrom de Terramar, Gemeliers, Helvetica, Annexió del Tibet a la República Popular Xina, Sylvia Hoeks, Syunik, Adrià Targa i Ramos, Regnat del Terror, Potencial de velocitats, Lila Leeds, Gianluigi Buffon, Microplàstic, Àcid fític, Francisco Liaño Fernández, Cursa de portadors de sacs d'avellanes, Can Garcia (Cervelló), Consell General de Cambres de Catalunya, Política (periòdic), Clonació humana, Corrector líquid, Ocultisme nazi, L'Avenc (Tavertet), Universitat Georg-August de Göttingen, Escola Abel Ferrater, Esplais Catalans, Circuit integrat a molt gran escala, Facebook, NetBSD, National Geographic (revista), Xbox 360, MSNBC, Ubuntu, Cicle de resposta sexual humana, Enteniment, Prince Buster, Copa del Món de Futbol 2018 - Grup A, Copa del Món de Futbol 2018 - Grup B, Copa del Món de Futbol 2018 - Grup C, Copa del Món de Futbol 2018 - Grup D, Copa del Món de Futbol 2018 - Grup E, Copa del Món de Futbol 2018 - Grup F, Copa del Món de Futbol 2018 - Grup G, Copa del Món de Futbol 2018 - Grup H, Goa Su-Raj Party, Jordi Maluquer i Bonet, La Flor de Maig, La Selva del Camp 157 37023
Vidal Santos (discussió contribucions registre) Editorial Alberto Martín, Diario de Mallorca, Pablo Ramírez Díaz 3 1040
Culex (discussió contribucions registre) Émile Louis Ragonot, Raymond Abellio, Achille Valenciennes, Georges Rouy, Xavier Junquet, Ornesan, Vanessa Nakate, Bonpàs 10 2515
Jordi Cornet (discussió contribucions registre) Videoclips de cançons en català més vistos a YouTube 4 3399
Dgilso (discussió contribucions registre) Jaume Barrera i Escudero, Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona, Àngel Fàbrega i Grau, Quirze Estop i Puig, Joan Bonet i Baltà 8 6065
Docosong (discussió contribucions registre) Jaume Barrera i Escudero, Meritxell Buil i Fortea, Ricard Giralt Miracle, Pilar Primo de Rivera, Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, Estadi Moisès Llopart, Sant Pol de Mar, Neus Bartran i Milian, Josep Maria Solà i Llinàs, Aroa González de la Concepción, Isabel Dolera i Ruiz, Jaume Comas i Font, Ramon Font i Terrades, Campionat de Catalunya d'hoquei herba femenina, Copa espanyola d'hoquei patins masculina, Lliga espanyola d'hoquei herba masculina, Campionat d'Espanya d'hoquei sala masculina, Oncologia, Revista Musical Catalana, Destral, Sílvia Morales i Martín, Companys, procés a Catalunya, Sílvia Font i Puig, Carme Lluveras Puig, Lliga espanyola d'hoquei herba femenina, Antonio Lugo Machín, Amalia Muñoz, Francesc Pi de la Serra i Valero, Josep Guardiola Díaz de Rada, Rubén Blades, Sarah Vaughan, Campionat d'Espanya d'hoquei patins femení, Centre Catòlic de l'Hospitalet, Copa espanyola d'hoquei herba masculina, Copa espanyola d'hoquei herba femenina, Joe Williams, Michel Lambert, Big Joe Turner, Àngels López Artiga, Léo Ferré, Josep Pons i Pons 153 36377
Joan1983 (discussió contribucions registre) Recursos, descripció i accés 2 310
ESM (discussió contribucions registre) Jordi Bernadó, Il n'y a pas d'amour heureux, Abadia de Fontfreda, Josep Subirats i Samora, Carles Casagemas i Coll, Casa Roura, Celler Cooperatiu Alella Vinícola, La Torre del Governador, Torre Llimona, Fortuna mutabile, Luciano Pavarotti, Philippe Jaroussky, Quaderns Crema, Les Hortènsies (Alella), Francesc Ferrer i Guàrdia, Can Serra (Alella), Fàbrica de Pintures (Alella), Sant Feliu d'Alella, Ombra mai fu, Panteó Massaguer, Panteó Mundet, Sepulcre de Josep Arnau i Preses, Mercat d'Arenys de Mar, Can Juncosa (Arenys de Mar), Can Xicu de l'Òpera, Robert Gerhard i Ottenwaelder, Passió segons sant Mateu 38 10402
Noraes (discussió contribucions registre) Pau Vila i Dinarès 1 490
Ivan Avz F (discussió contribucions registre) Naruto 1 519
Smulet (discussió contribucions registre) Barraca de cucurrull, Barraca de carboner, Braquiblast, Hydrometra stagnorum, Pyrrhocoris apterus, Gomphus graslinii, Oxygastra curtisii, Macromia splendens, Trithemis kirbyi, Núvol 12 4139
Pilardenou999 (discussió contribucions registre) Charlotte Salomon 1 1463
MBT (discussió contribucions registre) Il n'y a pas d'amour heureux, Abadia de Fontfreda, Élodie La Villette, Joan Rosembach, Pere de Montpezat, Pere Patrici Mey, Claudi Bornat, Jaume Cendrat, Quem quaeritis?, Joan Luschner, Pere Posa, Diego de Gumiel, Nicolau Spindeler, Espècimen, Enquadernació, Manuel Patricio Rodríguez Sitches, Arnao Guillén de Brocar, María Egual Miguel, Sebastià de Cormellas, Joan Mey, Joan Felip Mey, Carles Amorós, Antoni Lacavalleria, Pere Lacavalleria, Nicolau Calafat, Samsó Arbús, Joan Amelló, Joan Brudieu, Deodat de Severac, Anselm Viola i Valentí, Josep Subirà i Puig, Maria Canals i Cendrós, Revista Musical Catalana, Joan Jolis, Felip Pedrell i Sabaté, Higini Anglès i Pàmies, Luigi Boccherini, Joan Carreras i Dagàs, Francesc Andreví i Castellar, Mateu Fletxa el Vell, Mateu Fletxa el Jove, Bartomeu Càrceres, Wanda Landowska, Erik Satie, Grup dels Sis, Georg Christoph Lichtenberg 117 27469
CRAI Reserva (discussió contribucions registre) Isidre Macau i Teixidor, Antoni Pellicer i Paraire, Sant Llorenç del Munt, Santa Pau, Pilar Primo de Rivera 6 2014
Jcastaga (discussió contribucions registre) Dia mundial de la salut mental 2 3735
Mangelspujols (discussió contribucions registre) Dia mundial de la salut mental 6 1968
Medol (discussió contribucions registre) Dia mundial de la salut mental, Ramon Font i Terrades, Escola Abel Ferrater, Rafael Tasis i Marca, Simon Anholt, Ann Demeulemeester, Churnalism, Dia de la Música, The Dirty Mac, Discos Radiactivos Organizados, Futbolista alemany de l'any 17 5979
BUperpignan (discussió contribucions registre) Sant Galderic 8 166
Craibellesarts (discussió contribucions registre) Ricard Giralt Miracle 9 10243
Dan76 (discussió contribucions registre) Premis València, Pantà d'Oliana, Pantà de Camarasa, Terminator, Marta Alòs i López, Camagroc, Ramon Usall i Santa, Cualbra morada 12 1775
Ponscor (discussió contribucions registre) Víctor Gómez Labrado, Beatriu Civera 7 1577
Xavier Dengra (discussió contribucions registre) Datàfon, Accident de metro a València del 2006, Capacitat de camp, Glei 11 2586
ClaraGD (discussió contribucions registre) Iron Maiden, Orfeó Manresà, Daniel Radcliffe 3 1223
Diana Solé (discussió contribucions registre) ESCAC - Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, ¡Ay, Carmela! 2 1013
DoriyakiSan (discussió contribucions registre) Gainax, Fushigi no Umi no Nadia, Kyoto Animation, Hans Sloane, Thomas Bruce, Heinrich Schliemann, Ernst Curtius 16 3343
BiblioStPol (discussió contribucions registre) Sant Pol de Mar 3 901
Binandlv (discussió contribucions registre) Premi Carlemany per al foment de la lectura, Hotel Rosaleda, Julio Vaquero i Serraima, Roser Suñé Pascuet, Xavier Espot Zamora, Albert Esteve Garcia, Òscar Ribas Reig, Josep Viladomat i Massanas, Jaume Bartumeu Cassany, Llista dels ministres d'Andorra, Literatura andorrana, Joaquim Mir i Trinxet, Salvador Llobet i Reverter 36 9549
Beplvi (discussió contribucions registre) Projecció cònica 1 339
Marcpareta (discussió contribucions registre) Xarel·lo vermell 23 4069
Toniher (discussió contribucions registre) Primavera de Damasc 2 298
Jordiventura96 (discussió contribucions registre) Potencial de velocitats, Equació de continuïtat, Camp vectorial irrotacional, Pes específic, Viscositat, Nombre de Reynolds, Flux de Couette, Tensió superficial, Graf complet, Capa límit, Enric Auquer i Sardà 24 10457
Crispica (discussió contribucions registre) Fortuna mutabile 1 234
TaronjaSatsuma (discussió contribucions registre) Juan Santamaría, Clot de la Font, Fran Lenaers 18 2123
Vicenmu (discussió contribucions registre) Charles Chaplin, Gata de Gorgos 5 381
Carmenvidalbl (discussió contribucions registre) Tavernes de la Valldigna, Clot de la Font 4 1095
Tcsilvia (discussió contribucions registre) Freddie Mercury, Dénia 3 766
FerMahiques (discussió contribucions registre) Pilar Miró 1 283
Siley (discussió contribucions registre) Carme Miquel i Diego, Gata de Gorgos 6 1141
Bfuster (discussió contribucions registre) Potries 2 708
Ecampoy (discussió contribucions registre) Fidel Castro Ruz 1 22
Mapintanel (discussió contribucions registre) Metropol Cinema 2 294
Impuig (discussió contribucions registre) Antoni Cortis 2 544
Vallue (discussió contribucions registre) Mixoma virus, Husky siberià, Jordi Cruz Pérez 12 27279
Documentainfo (discussió contribucions registre) Alfons Roig Izquierdo, Luis Arcas Brauner, Carmen Mateu Guiot 3 1148
Nonahg (discussió contribucions registre) Buguruslan, Dares, Farná 16 880
Eliramirez82 (discussió contribucions registre) Oncologia 1 677
Aaida20 (discussió contribucions registre) Oncologia, Golf de Tunis 2 1074
Millars (discussió contribucions registre) Museu de Menorca 2 81
Bpiera (discussió contribucions registre) Deadman Wonderland 5 1032
Xavibelt77 (discussió contribucions registre) Antoni Lloret i Orriols, Josep Egozcue i Cuixart, Pere Pascual i de Sans, Bernat Lesfargues, David H. Rosenthal, Enric Lluch i Martín, Ferran Sunyer i Balaguer, Jesús Moncada i Estruga, Joaquim Romaguera i Ramió, Jordi Arbonès i Montull, Jordi Castellanos i Vila, José Agustín Goytisolo i Gay, Josep Pedreira i Fernández, Lluís Capdevila i Vilallonga, Martí Olaya i Galceran, Rafael Tasis i Marca, Sebastià Sánchez-Juan, Francisco Rico Manrique, Pilar Benejam i Arguimbau, Concepció Zendrera Tomás, Josep-Joan Piquer i Jover, Vicenç Caldés i Arús 32 13514
CrispyVidal (discussió contribucions registre) República Sèrbia, Natalia Tena, The Boy Next Door, Enric Auquer i Sardà, Julieta Serrano i Romero 10 7166
Marco Chemello (BEIC) (discussió contribucions registre) Mariano Socini 1 1217
Jferrerto (discussió contribucions registre) Cloracne 2 390
Unapeça (discussió contribucions registre) Roser Coscolla i Ferrer, Rafaela Gomila Garcia, Pere Daura i Garcia, Laura Sánchez García, Tereza Desbordes, Beatriz Guttmann Goldberg, Claire Bennet, Gwendoline Christie, Maria Dolors Farrés, Rebecca Mader 13 19736
Amadalvarez (discussió contribucions registre) Paedocypris progenetica, Paedocypris, Donald Sutherland, Lee Marvin, Mesosfera, Nationalmuseum 6 3105
Guixacantijoch (discussió contribucions registre) Rebel·lió dels Taiping, Dama Wang, Wang Xifeng, Li Liweng, Xu You, Emperador Jing de Han, Zhou Yafu, República de la Xina 24 4188
Cristinaclotet (discussió contribucions registre) Emili Teixidor i Viladecàs 2 1554
CRAI Biblioteca de Dret. Universitat de Barcelona (discussió contribucions registre) Jordi Solé i Tura 4 2204
Inma Fernández López (discussió contribucions registre) Joseph Lancaster 8 468
Nasasmi20 (discussió contribucions registre) Campus Escultòric de la Universitat Politècnica de València 3 267
AmparoCC (discussió contribucions registre) Karen Blixen, Port de València 6 852
Juancar1992 (discussió contribucions registre) Clara d'Assís, Matilde de Magdeburg, Margarida Porete, Juliana de Norwich 4 895
Hipatia77 (discussió contribucions registre) René Magritte, Pasqual Boqueta 3 1209
Historicauv (discussió contribucions registre) Universitat de València. Biblioteca Històrica 8 22421
Beorcam (discussió contribucions registre) Dinastia dels Habsburg 1 37
Jollilo (discussió contribucions registre) Quartell 2 372
B726u12 (discussió contribucions registre) Rafael Martí de Viciana 3 474
Yopucas (discussió contribucions registre) Tadao Ando 1 669
CRAI Torribera (discussió contribucions registre) Biblioteca de la Universitat de Barcelona 1 59
[ Participació amb l'etiqueta #1lib1ref a cada llengua]
Anys anteriors: 2016 · 2017 · 2018 · 2019


Coordinació
Amical Wikimedia logo.svg

La campanya «1 bibliotecari, 1 referència» és un projecte conjunt de la Fundació Wikimedia1 librarian, 1 reference») i la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). A la Viquipèdia en català es realitza des de 2016 i és promoguda i coordinada per Amical Wikimedia.