Viquiprojecte:Bibliowikis/1Lib1Ref/2021

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Campanya Bibliowikis 1lib1ref en català 2019.png

Drecera:
VP:1L1R
1 bibliotecari, 1 referència (de l'anglès, One Librarian, One Reference) és una campanya internacional on bibliotecaris d'arreu del món fan servir la seva expertesa per afegir una referència bibliogràfica en un article de la Viquipèdia. La campanya forma part del projecte Bibliowikis i és promoguda per Amical Wikimedia. Treballem amb biblioteques, arxius i individuals d'arreu del territori per fer-ho possible. Tothom hi és benvingut de participar, tot i que no sigui expert.

En línia, del 18 de gener al 8 de febrer de 2021
Intentem assolir un nou rècord!

00
Participants
totals
00
Referències
afegides
Posició
Llengües
participants
1.013
Rècord
anterior (2020)
Per què?

La Viquipèdia ha esdevingut la porta d'accés digital al coneixement global. Això vol dir que és imprescindible que tota la informació que hi apareix estigui recolzada d'una bibliografia fiable, traçable i el més veraç possible. Els bibliotecaris són professionals que treballen ordenant i proveïnt documentació de qualitat, per la qual cosa per cada referència bibliogràfica que un bibliotecari afegeixi a un article de l'enciclopèdia lliure, la propera persona que el llegeixi podrà disposar de les millors fonts compartides amb el conjunt de la ciutadania. Ajudeu-nos-hi! La Viquipèdia és la suma de les contribucions de voluntaris; aporteu el vostre gra de sorra a la suma de tot el coneixement humà!


Com funciona?

Quan una persona que edita o llegeix la Viquipèdia troba informació no referenciada en un article, hi afegeix l'etiqueta [cal citació] ({{Cal citació}} o {{CN}}) al text afectat o una plantilla com la següent a l'encapçalament: {{falten referències|data=gener de 2019}}

Aquestes etiquetes indiquen el marge de millora a l'article; malgrat sigui quelcom poc rellevant o un breu esborrany, tot el contingut d'una entrada hauria d'estar citat. En el fons, aquestes etiquetes són molt similars a les preguntes que un bibliotecari pot rebre diàriament al taulell de consultes: la ciutadania demanant informació validada per una font fiable. Com que és un projecte fet per voluntaris i per tant imperfecte, hi ha centenars d'articles a la Viquipèdia en català amb aquesta etiqueta —i milions mundialment en el conjunt de versions lingüístiques del projecte. Imagineu si cada bibliotecari del planeta dediqués 10 minuts a contestar una d'aquestes sol·licituds de citació. La qualitat de la Viquipèdia i l'accés a informació verificada seria impressionant! Us hi animeu, doncs?


Una campanya puntual...?

No pas! Aquesta campanya s'emmarca dins del Viquiprojecte Bibliowikis, una iniciativa de l'associació Amical Wikimedia que vol apropar la Viquipèdia i els seus projectes germans a la ciutadania i al món professional de les biblioteques. Va començar el 2012 i des de llavors hi ha més de 200 biblioteques actives arreu del territori catalanoparlant. Enguany en celebrem la 5a edició d'aquesta campanya!

Enguany la campanya tindrà lloc, com en les edicions anteriors, del 18 de gener al 8 de febrer, ambdós inclosos.


Com participar

Emojione BW 0031.svg  Si no en teniu, creeu-vos un compte d'usuari. Ha de ser personal, no us creeu un compte institucional de la biblioteca.
Emojione BW 0032.svg  Inicieu la sessió amb el vostre compte.
Emojione BW 0033.svg  Seleccioneu quin article voleu millorar: ja sigui de temàtica local (per fomentar l'ús i difusió dels fons i arxius municipals) o de qualsevol àrea que us interessi. A la Categoria:Articles sense referències hi ha indexats tots els articles amb mancances.
Emojione BW 0034.svg  Escolliu amb criteri les fonts bibliogràfiques que vulgueu afegir a l'article en qüestió i assegureu-vos que teniu les dades bàsiques (autor, any, publicació, editorial, etc.).
Emojione BW 0035.svg  Editeu l'article i afegiu-hi la referència en qüestió amb el botó Cita (Inserir referència cawiki.png) de la barra d'eines. Més avall trobareu un vídeo i un manual del bibliotecari detallat sobre com fer-ho.
Emojione BW 0036.svg  Abans de desar la pàgina, escriviu l'etiqueta #1lib1ref al resum de modificacions, de manera que poguem resseguir automàticament la vostra participació i veure les edicions totals.
Emojione BW 0023.svg  Compartiu les vostres edicions a Twitter i a altres xarxes socials amb l'etiqueta #1Lib1Ref i citeu el compte oficial de @Viquipedia. Així engrescareu altres companys de professió i a la resta de lectors!

A continuació us deixem diverses opcions senzilles i a l'abast per a que us familiaritzeu amb l'edició wiki. Tingueu en compte que gràcies a l'Editor Visual, és senzilla i funciona molt semblant a un editor de textos. També insereix fonts automàticament via adreces DOI, PMID O ISBN:

Vídeo sobre com editar la Viquipèdia (7.28 min)


Seguiment

No us oblideu d'afegir l'etiqueta #1lib1ref a la pantalla del resum de modificacions abans de desar la pàgina, de manera que la contribució total de referències afegides es pugui monitoritzar automàticament. A continuació podeu veure una llista de participants, articles i referències bibliogràfiques afegides:

Viquiprojecte:Bibliowikis/1Lib1Ref/2021/Seguiment

[ Participació amb l'etiqueta #1lib1ref a cada llengua]
Anys anteriors: 2016 · 2017 · 2018 · 2019 · 2020


Coordinació
Amical Wikimedia logo.svg

La campanya «1 bibliotecari, 1 referència» és un projecte conjunt de la Fundació Wikimedia1 librarian, 1 reference») i la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). A la Viquipèdia en català es realitza des de 2016 i és promoguda i coordinada per Amical Wikimedia.