Pans de Turquia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarPans de Turquia
Detalls
Tipuspa Modifica el valor a Wikidata

Els pans de Turquia més típics i comuns són francala, somun i tava ekmeği; i també existen els pans plans, especialment a les zones rurals o acompanyant les varietats de kebabs en els restaurants.

Pans regulars[modifica]

Pa turc "francala" o "baston".

Francala[modifica]

El francala és el pa més comú a les ciutats i pobles de Turquia. El seu nom ve de l'Italià.[1] Possiblement significa 'pa francès' i apareix en el Seyahatname (1680), d'Evliya Çelebi.[2] A vegades, quan té una forma més allargada, semblant al pa baguette, se l'anomena baston francala o simplement baston ('bastó').

Somun[modifica]

Un somun una mica més petit que el comú.

El somun és un pa rodó, semblant a un hemisferi.[3] La paraula té origen grec tot i que existeix en turc des d'abans del segle xv.[4]

Tava ekmeği[modifica]

Tava ekmeği (al centre)

El seu nom significa 'pa de safata', ja que cada tava ekmeği s'enforna individualment en un motlle rectangular, o safata de pa. Al fons de la safata sempre s'hi col·loca una mica d'oli perquè el pa no s'hi enganxi.

Pans plans[modifica]

Pide, el més comù dels pans plans turcs.

Pa de blat de moro[modifica]

"Mısır ekmeği".

El mısır ekmeği, o 'pa de blat de moro', es fa amb farina de blat de moro i és tipic de la Regió de la Mar Negra; es menja especialment amb els plats de peix, com el hamsi tava.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pans de Turquia