Melocan kavurma

De Viquipèdia
Infotaula de menjarMelocan kavurma
Dikenucu (Smilax excelsa)

Melocan kavurma (o Melocan kavurması), Dikenucu kavurma (o Dikenucu kavurması) és un plat de la cuina turca, especialment famós a la part central de la Regió de la Mar Negra (províncies de Samsun, Ordu, i Giresun), i Kastamonu[1] a la part occidental de la regió, fet amb els brots d'un tipus de smilax conegut com a "Sarsaparrella anatoliana" (Anadolu saparnası en idioma turc). És un saltat (kavurma en turc) de melocan fet amb cebes i all, o amb cebollines i alls tendres. Hi ha qui li afegeix un ou fregit a sobre.

És un plat famós de la Província d'Ordu.[2][3][4] Encara que no és gaire conegut en altres zones de Turquia, es troba en els menús dels restaurants d'Ordu[5] i als restaurants de peix[6] de les ciutats grans com Istanbul.

La Governació provincial d'Ordu va fer una petició a l'Oficina de Patents de Turquia per registrar el nom del plat Ordu Melocan Kavurması (saltat de melocan a l'estil d'Ordu)[7] com una indicació geogràfica.

A banda d'aquest saltat, es pot fer també una amanida d'aquesta sarsapella, sense cuinar, quan els seus brots són molt tendres.

El nom científic d'aquesta planta és Smilax excelsa L. A la Regió de la Mar Negra central, on aquesta planta abunda, s'anomena comunament com a Melocan o Dikenucu (les paraules turques diken ucu signifiquen "punta d'espina" en català.)

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]