Türlü

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarTürlü
Característiques
País d'origenTurquia Modifica el valor a Wikidata
Gastronomiagastronomia de Turquia, gastronomia de Grècia, Macedonian cuisine (en) Tradueix, gastronomia d'Albània, cuina sefardita i gastronomia de Bulgària Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusestofat i plat de verdures Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscarn de bou, carn de xai, mutton (en) Tradueix, alberginiera, patata, ocra, carbassó, tomàquet, mongeta tendra i pastanaga Modifica el valor a Wikidata
Türlü de verdures
Türlü amb carn acompanyat per un plat de pilav i altre de iogurt.

Türlü és un plat de la cuina turca.[1][2] La paraula türlü significa variat en idioma turc. Bàsicament es tracta d'un estofat de verdures (sebze türlüsü en turc) però també es pot fer amb carn (de vedella o xai). Els ingredients bàsics del türlü són les verduresː albergínia, patates, pastanagues i carbassó. També s'hi poden emprar mongetes verdes (bajoques planes) i l'ocra. Els altres ingredients són oli de cuinar, aigua, sal, pebre vermell o una mica de pul biber, una mica de sucre i salça. Türlü gairebé sempre ve amb el seu propi brou, abundant, no com un guisat, com per exemple el plat similar[3] francès ratatouille.[4] A vegades el türlü es cuina dins d'un güveç (recipient de fang per a fornejar) i pren el nom türlü güveç.

Referències[modifica]

  1. Turkey. Michelin Travel Publications, 2000. 
  2. Janna Gur. Jewish Soul Food: From Minsk to Marrakesh, More Than 100 Unforgettable Dishes Updated for Today's Kitchen. Knopf Doubleday Publishing Group, 28 octubre 2014, p. 415–. ISBN 978-0-8052-4309-3. 
  3. Aglaia Kremezi; Penny De Los Santos Mediterranean Vegetarian Feasts. Abrams, 7 octubre 2014, p. 248–. ISBN 978-1-61312-711-7. 
  4. [enllaç sense format] http://www.nytimes.com/2010/10/06/dining/06eggplant.html?_r=0

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Türlü